In het nieuws

Ontmoet Salto, de 'meest behendige' robot ooit

Camera videoOntmoet Salto, de ‘behendigste’ robot ooit

Foto: AFP PHOTO / UNIVERSITY OF CALIFORNIA BERKELEY

Foto van 'Jessica Heijmans'

7 DEC 2016

Na een aardbeving of grote brand kunnen drones een goed overzicht geven van de ramp. Het kan echter handig zijn om in onherbergzame gebieden ook hulp op de grond te hebben. En daar komt Salto kijken...

Amerikaanse onderzoekers hebben onlangs een nieuwe robot ontwikkeld met de naam Salto (Saltatorial Locomotion Terrain Obstacles). Deze kleine robot met een lengte van 26 centimeter en een gewicht van 100 gram, is de behendigste, springende robot op dit moment.

Snelheid x hoogte

Hoewel andere robots hoger springen dan Salto, scoort de nieuwe robot het beste op ‘vertical jumping agility’. Dit betekent dat hij niet alleen hoog springt, maar daar ook snel in is. „Als je twee meter in de lucht kunt springen, maar je moet drie minuten op de grond opladen, ga je het niet goed doen”, aldus onderzoeker Duncan Haldane. De robot kan 1,75 meter per seconde springen, wat beter is dan een kikker, maar nog wel slechter dan een galago (2,24 meter per seconde).

‘Bush-baby’

Het ontwerp van de robot is geïnspireerd op de galago, een nachtdier uit Afrika dat ook wel de naam ‘bush-baby’ draagt. Galago's staan bekend om hun indrukwekkende sprongen; het diertje kan al springend 8,5 meter afleggen, in maar vier seconden.

Een galago kan zo goed springen door energie op te slaan in de pezen. Wanneer de dieren in een gehurkte houding zitten, worden de pezen opgeladen en deze energie komt er bij een sprong uit.

Hoe werkt het?

Salto slaat, net als de galago, energie op. Door middel van een elektromotor wordt de springveer aangespannen, waardoor Salto een ‘crunch’ maakt. Bij de sprong komt die energie weer vrij en kan de robot een opwaartse beweging maken. Na de sprong staat Salto direct weer klaar voor een nieuwe sprong, waardoor de robot zich kan afzetten tegen een platform en nog hoger kan komen.


Views

60

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas
Likeability of 3

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een peuter van twee jaar oud is vrijdagavond overleden na enige tijd onder water te hebben gelegen bij recreatieplas Funbeach in Panheel, Midden-Limburg.

Hulpdiensten kregen omstreeks half zeven een melding dat er iets mis was. Omstanders die het kind uit het water haalden, begonnen met reanimeren en hulpdiensten namen even later de reanimatie over. De peuter overleed enige tijd later in een ziekenhuis in Roermond.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en gaat uit van een noodlottig ongeval. Over de identiteit van het slachtoffer, en of het gaat om een jongen of een meisje, zegt de politie niets.


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

1k+

17-jarige Nederlander vermist aan Gardameer

Het Gardameer in Italië. / Pixabay

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 13:00

Al meer dan dertig uur zijn de ouders en vrienden van de 17-jarige Koen van Keulen op zoek naar hem. De jongen uit Soest kwam donderdagnacht niet terug na een avondje stappen aan het Gardameer in Italië.

Avondje uit

Een shuttlebus bracht Koen en zijn vrienden donderdagnacht terug naar hun camping. Terwijl Koens vrienden uitstapten bij de juiste halte, wilde Koen nog even blijven zitten. Zijn vader vertelt tegen het AD dat de jongen een halte verder zou zijn uitgestapt en toen teruggelopen zou zijn naar de camping.


Views

600+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 2

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

2k+

Camera videoBijna hele familie komt om bij bootongeluk Missouri

Bij het bootongeluk kwamen vrijdag 17 mensen om het leven. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:30

Twee opvarenden van de rondvaartboot die vrijdag kapseisde in de Amerikaanse staat Missouri, hebben bij het ongeluk negen familieleden verloren. De familie zat in totaal met elf mensen op de boot, maar alleen een vrouw en haar neefje overleefden het ongeluk.

Tia Coleman, de vrouw die het ongeluk overleefde, vertelde aan de Amerikaanse zender Fox 59 haar verhaal: „Ik verloor al mijn kinderen, ik verloor mijn man, ik verloor mijn schoonmoeder, ik verloor mijn schoonvader, ik verloor mijn oom, ik verloor mijn schoonzus - ze was mijn vriendin - en ik verloor mijn neef.”

Geen reddingsvesten


Views

600+