Dit weten we over de 'Russische' hack bij Democraten

17 december 2016 om 14:44 door Wouter van Loon
Dit weten we over de 'Russische' hack bij Democraten
Foto: AFP

Heeft Rusland de Amerikaanse presidentsverkiezingen beïnvloed? De Amerikaanse inlichtingendiensten denken van wel, maar wat weten we eigenlijk echt? Metro zet het op een rij.

Waar draait het nu precies om?

Ze waren niet uit de verkiezingscampagne weg te denken: de e-mails van Hillary Clinton en die van leden uit haar Democratische Partij. Die e-mails hebben echter niet allemaal te maken met de hack waar het nu op draait.

Allereerst hadden we het e-mailschandaal van Clinton zelf, dat de grootste rol in de campagne speelde. Als minister van Buitenlandse Zaken stuurde Clinton tienduizenden e-mails via haar privé-adres. Het is echter verboden om geheime informatie via privé-adressen te sturen. Deze e-mails staan echter volledig los van de gestolen e-mails.

Daarnaast zijn er twee hacks geweest in de top van de Democratische Partij. De e-mailservers van het bestuursorgaan van de partij is gekraakt, en hackers wisten in de e-mail van Clintons campagneleider John Podesta te komen. Die e-mails zijn gepubliceerd via WikiLeaks, en dat leidde tot grote onrust binnen de Democratische Partij. Zo moest de voorzitter opstappen na het lek.

Wat zeggen de inlichtingendiensten?

De CIA en FBI waren het er al over eens dat de hackers waarschijnlijk uit Rusland kwamen. Tot vorige week hielden ze het er op dat het onduidelijk was wat het doel van het lekken precies was.

Maar de CIA stelt nu dat het wél weet wat het doel van de hack was: om Donald Trump de verkiezingen te laten winnen. Dat lekte uit aan de Washington Post nadat de veiligheidsdienst prominente Senatoren daarvan op de hoogte had gesteld. Volgens de CIA hebben de hackers ook de servers van de Republikeinse Partij gekraakt, maar daar werden geen mails van gelekt.

Foto: AFP

De veiligheidsdiensten waren het echter niet met elkaar eens; de FBI hield vol dat het niet duidelijk was of de hackers een specifiek doel hadden. Maar zaterdagavond onthulde opnieuw de Washington Post dat ook de FBI nu denkt dat de hackers Trump wilden helpen om president van de VS te worden.

Of er directe aansturing vanuit het Kremlin was, blijft onduidelijk.

Wat zijn de bewijzen?

Er zijn op dit moment vrij weinig bewijzen openbaar gemaakt. New York Times heeft een uitgebreide reconstructie gemaakt, waarin een tipje van de sluier wordt opgelicht.

Zo zijn dieper in de gelekte bestanden cyrillische tekens - die in de Russische taal worden gebruikt - gevonden. Het bestand was bewerkt door iemand die zichzelf 'Felix Edmundovich' noemde, vernoemd naar de man die de geheime dienst van de Sovjetunie oprichtte. Een ander document zou zijn bewerkt met een tekstbewerker met Russische taalinstellingen.

De hacker die de mails lekte, beweerde bovendien uit Roemenië te komen. Maar toen een redacteur van Motherboard een gesprek met hem aanknoopte, bleek dat hij gebrekkig antwoordde als hem Roemeense vragen werden gesteld - hij gebruikte mogelijk Google Translate.

Foto: AFP

De hackers wisten toegang tot de e-mails te krijgen door een phising-mail te sturen - een mail die lijkt van een bedrijf afkomstig te zijn, maar in werkelijkheid van de hacker is. Die mails werden gestuurd met Yandex, een e-mailprovider uit Rusland.

Obama herhaalde vrijdagavond (Nederlandse tijd) nog eens dat de Russen verantwoordelijk waren voor de hacks. Hij zou Poetin op een bijeenkomst hebben aangesproken op de hacks, en gewaarschuwd dat als het hacken niet zou stoppen er serieuze consequenties zouden zijn. Toen zouden de aanvallen zijn gestopt.

 

Allemaal aanwijzingen dat de hackers mogelijk uit Rusland kwamen, maar sluitend bewijs is het niet. Gezien de stelligheid waarmee de inlichtingendiensten zeggen dat de hackers uit Rusland kwamen én dat ze Trump wilden helpen, mag je verwachten dat de CIA en FBI meer bewijs hebben dat nog niet is gelekt.

In de VS zwelt nu de roep om de bewijzen openbaar te maken aan. Maar voorlopig moeten we de geheime diensten op hun blauwe ogen vertrouwen.

Zijn de verkiezingen ook echt beïnvloed?

Dat is moeilijk te zeggen. Er is in elk geval geen enkele aanwijzing dat er stemcomputers zijn gehackt, of dat er is gerommeld met stembiljetten.

Of de opschudding die rond de gelekte e-mails ontstond kiezers heeft beïnvloed, bijvoorbeeld dat kiezers thuis bleven in plaats van op Clinton te gaan stemmen, is moeilijk te zeggen. WikiLeaks smeerde de publicatie van de mails over langere tijd uit, waardoor een effect in de peilingen moelijk is te meten. Bovendien speelde ook dat andere e-mailschandaal rond het privéadres van Clinton nog.

Zo zijn er nog tientallen redenen waarom kiezers niet op Clinton en wel op Trump hebben gestemd. Of de mails dus een doorslaggevende rol hebben gespeeld, is onmogelijk om te zeggen.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!