In het nieuws

Dit is wat we weten over de aanslag in Berlijn

Camera videoWat we weten over de aanslag in Berlijn

Onderzoekers inspecteren de vrachtwagen waarmee de aanslag werd gepleegd. Foto: afp.

Foto van 'Metro'

22 DEC 2016

De Duitse politie zegt niet in het duister te tasten in de zoektocht naar de dader van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn. De politie zou zo'n vijfhonderd aanwijzingen en sporen hebben die mogelijk naar de dader kunnen leiden.

Het gaat daarbij voornamelijk om DNA-sporen die in de vrachtwagen zijn gevonden en verklaringen van ooggetuigen. Volgens de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière 'zal niemand rusten voordat de daders gepakt zijn'.

De autoriteiten in Berlijn speuren ook in ziekenhuizen in Berlijn en in de omliggende deelstaat Brandenburg naar de dader. Ze gaan ervan uit dat hij gewond is geraakt.

Islamitische Staat

Terreurgroep Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag van maandag in Berlijn opgeëist. In een verklaring die werd verspreid door het met IS verbonden persbureau Aamaq wordt gezegd dat de aanslag werd uitgevoerd door een soldaat van het kalifaat, die gevolg gaf aan de oproep om burgers uit landen die deel uitmaken van de door de Verenigde Staten geleide coalitie tegen IS, aan te vallen. Het is nog niet duidelijk of de dader ook werkelijk in opdracht van IS handelde.

Verdachte man

De verdachte man die was aangehouden voor de aanslag in Berlijn, is vrijgelaten, omdat er niet genoeg bewijs is. Dat meldde de Duitse justitie.

De verdachte werd kort na de aanslag in de omgeving van de kerstmarkt aangehouden. Dinsdag liet zowel de politie als justitie weten te twijfelen of de man wel achter het stuur van de vrachtwagen zat toen deze de drukbezochte markt op werd gereden.

Daarom is de Duitse politie nu onder hoogspanning op zoek naar de dader van de aanslag. De speurders hebben naar eigen zeggen zo'n vijfhonderd aanwijzingen en sporen die naar de dader of daders zouden kunnen leiden.

Aanslag

Bij de aanslag in Berlijn vielen maandagavond twaalf doden toen een man in een vrachtwagen inreed op een kerstmarkt. Van die twaalf zijn zeven lichamen geïdentificeerd. Het gaat om zes personen met Duitse nationaliteit en de Poolse chauffeur. Nog eens 49 mensen kwamen in het ziekenhuis terecht, veertien van hen zijn zeer zwaargewond. Dinsdag konden 24 gewonden het ziekenhuis verlaten. Bondskanselier Angela Merkel zei tijdens een persconferentie 'geschokt' te zijn door de aanslagen.

„Mijn hart gaat uit naar de doden en gewonden, hun familieleden en vrienden. Een heel land is in diepe rouw met hen verenigd'', aldus Merkel. „De terreurdaad zal worden opgehelderd en bestraft, zo hard als onze wet verlangt."

Een man reed maandagavond met een vrachtwagen in op een kerstmarkt bij de Gedächtniskirche. Onderzoekers gaan ervan uit dat de chauffeur de vrachtwagen met opzet naar de kerstmarkt is gereden en vervolgens is ingereden op de mensenmassa.

Waar de Duitse autoriteiten eerder voorzichtig waren te spreken van een ‘aanslag’ sprak de minister van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, Ralf Jäger (SPD), dat wel uit. Hij stelde daarvoor voldoende aanwijzingen te hebben. „Met alles wat we nu weten, gaan we ervan uit dat het om een terroristische aanslag gaat.”

Bondskanselier Angela Merkel verscheen dinsdagmiddag op de persconferentie gekleed in het zwart, als teken van rouw, en zei specifiek dat het 'weerzinwekkend' zou zijn als mocht blijken dat de aanslag is gepleegd door een vluchteling.

Dader loopt nog vrij rond

Bronnen bij de Duitse veiligheidsdiensten dachten dat de aanslagpleger over de Balkan naar Duitsland reisde. Deze man verbleef daarna in een opvangcentrum voor vluchtelingen in de Duitse hoofdstad. Diverse Duitse media hadden het over de 23-jarige Pakistaan Naved B. Dinsdagmiddag komt echter naar buiten dat twijfels bestaan of deze man iets met de aanslag te maken heeft. Mogelijk loopt de dader nog vrij rond.

De verdachte ontkende eerder al dat hij niets met de aanslag te maken heeft. Bronnen binnen het veiligheidsapparaat lieten dinsdag aan persbureau DPA weten dat de 23-jarige man alle beschuldigingen van de hand wees.

Opnieuw verdachte vrijgelaten

De politie heeft woensdagochtend opnieuw een verdachte gearresteerd. Het leverde echter geen doorbraak op en de man werd vervolgens weer vrijgelaten, zo meldt de omroep RBB. Wel worden er vorderingen gemaakt in het onderzoek, zo melden de rechercheurs. Alles bij elkaar zouden er nu zo'n vijfhonderd aanwijzingen en sporen zijn, waarmee de dader achterhaald kan worden.

De truck die is gebruikt voor de aanslag, werd dinsdagmorgen weggesleept.

De vrachtwagen waarmee de aanslag werd gepleegd had een Pools kenteken. De Duitse politie vermoedt dat de vrachtwagen is gestolen op een bouwplaats in Polen. In de cabine werd een dode man aangetroffen. De politie stelt dat het om een Pool ging. De eigenaar van de vrachtwagen, de Pool Ariel Zurawski, leeft echter nog. Hij liet aan de Poolse zender TVN 24 weten dat zijn neef de vrachtwagen bestuurde en dat hij hem al sinds 16:00 uur maandagmiddag niet meer kon bereiken.

De Berlijnse politie concludeerde in ieder geval dat de dode Poolse man in de cabine niet de man was die de vrachtwagen bestuurde ten tijde van de aanslag. De eigenaar van het expeditiebedrijf Ariel Zurawski heeft tegenover de Poolse televisie verklaard dat hij zijn neef had geïdentificeerd van een politiefoto. Hij noemde de foto, die hij aanvankelijk niet wilde bekijken, „ingrijpend''.

Volgens de Duitse krant Bild leefde de Poolse chauffeur nog toen de aanslag plaatsvond. Dat zou zijn gebleken na autopsie op het lichaam van de man. Er zou een gevecht hebben plaatsgevonden in de cabine van de vrachtwagen. Ook zou er sprake zijn van messteken. Eerder werd er door persbureau dpa al bericht dat de Poolse man met een klein-kaliber wapen doodgeschoten was. Maar van het wapen ontbreekt op dit moment nog ieder spoor.

Kerstmarkten door laten gaan

De ministers van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaten willen andere kerstmarkten gewoon door laten gaan. Duitsland telt ongeveer 2500 kerstmarkten. Wel wordt de aanwezigheid van de politie vergroot en worden er extra veiligheidsmaatregelen genomen. De kerstmarkt in Berlijn gaat donderdag weer open voor het publiek.

In de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen wordt de aanwezigheid en waakzaamheid van de politie vergroot. Dat liet de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat weten. Agenten zouden nu met kogelvrije vesten en automatische wapens de straat op gaan.

De landelijke minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière (CDU) had eerder bij omroep ARD nog gezegd dat hij het woord aanslag niet durfde te gebruiken, ook al had het er alle schijn van.

Dreigingsniveau Nederland onveranderd

Na de aanslag in Berlijn blijft het dreigingsniveau in Nederland onveranderd. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) volgt de ontwikkelingen op de voet. De aanslag in Berlijn past in het dreigingsbeeld, liet een zegsman maandagavond weten.

„We hebben eerder bij gemeenten al gevraagd om aandacht voor kerstmarkten en eventuele maatregelen. Bij grote evenementen worden zo nodig inrijbeperkende maatregelen genomen. De aanslag in Berlijn past in het dreigingsbeeld; het dreigingsniveau gaat niet omhoog.''

Het dreigingsniveau in Nederland is 'substantieel'. Dat betekent dat de kans reëel is dat er een aanslag in Nederland plaatsvindt, maar dat er geen concrete aanwijzingen zijn.

Wel worden bij het Glazen Huis in Breda rondom een deel van de Grote Markt extra hekken geplaatst om te voorkomen dat auto's te dicht bij het Glazen Huis kunnen komen.

Verschillende reisbureaus, waaronder Neckermann Reizen en Vrij Uit, hebben laten weten dat ongeruste klanten die de komende dagen een reis naar Berlijn hadden geboekt, deze kosteloos kunnen omboeken of annuleren. Een woordvoerster van TUI Nederland, TUI België en Kras liet weten dat voor ongeruste klanten een oplossing wordt gezocht.


Views

300+

Worden de twee Korea's weer één?

Worden de twee Korea's weer één?

Moon en Kim lachen samen / ANP

Foto van 'metronieuws'

1 UUR

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un en de president van Zuid-Korea Moon Jae-in konden het goed met elkaar vinden de afgelopen drie dagen. Ze kwamen samen voor een top in Pyongyang.

Worden de twee Korea's weer één?

Lachend staan ze op de foto / ANP

Gezellig


Views

100+

Komt het er eindelijk van? Wc's in alle treinen

Komt het er eindelijk van? Wc's in alle treinen

In gebruik name van nieuwe sprinters mét wc / ANP

Foto van 'metronieuws'

2 UUR

Als het aan de ombudsman voor het openbaar vervoer ligt, is het dan nu eindelijk zo ver: wc's in alle treinen en op alle perrons. Ook voor sprinters in de regio en de kleine haltes.

Openbaar vervoer vermijden

„We krijgen meer klachten over het ontbreken van wc’s op het spoor. Dat kan anno 2018 natuurlijk niet meer. Als je moet, dan moet je. Vooral ouderen en zieken kunnen in grote problemen komen als ze onderweg niet tijdig naar het toilet kunnen”, stelt ombudsman Annemarie Den Toom in gesprek met De Telegraaf.


Views

200+

Kan een smartphone je digitale zakenpartner zijn?

Een smartphone die ook je digitale zakenpartner is

Foto: AFP

In samenwerking met Huawei

GISTEREN

Speciaal ontwikkeld voor de ambitieuze young professional: de nieuwste Mate 20 lite smartphone van Huawei. De vraag of je smartphone ook je digitale zakenpartner kan zijn kan met deze serie direct met ‘ja’ worden beantwoord. Die young professionals hebben uiteraard te maken met tal van zakelijke partners in levenden lijve, maar zij hebben er nu ook een digitale ‘collega’ bij.

Nu al in Nederland

Werd eerder dit jaar de Huawei P20 Pro gelanceerd (de smartphone met tal van bijzondere fotografiemogelijkheden), onlangs was het op consumentenelektronicabeurs de beurt aan de Mate 20 lite. Met de woorden ‘ideale combinatie van beauty & brains, met kracht, functionaliteit en fotografie in een strak en eigentijds zakenjasje’ werd het nieuwe pronkstuk uit Azië gelanceerd.


Views

600+

Staande ovatie voor Glennis Grace in finale AGT

Staande ovatie voor Glennis Grace in finale AGT

Glennis Grace tijdens een eerder optreden / ANP

Foto van 'metronieuws'

2 UUR

In de finale van America's Got Talent heeft Glennis Grace opnieuw hoge ogen gegooid. Ze zong het nummer Run van Snow Patrol en kreeg daarmee zowel van het publiek als de jury een staande ovatie.

Sensationeel


Views

300+

Dé open dag om je gedroomde trouwlocatie te vinden

16 supertoffe plekken om te trouwen

In samenwerking met Toptrouwlocaties

12 SEP 2018

Op weg naar de mooiste dag van je leven valt er enorm veel te regelen. En de weddingplanning begint toch wel met de vraag: Waar? Voor alle aanstaande bruidsparen die nog op zoek zijn naar dé droomlocatie voor het huwelijk of die inspiratie willen opdoen, is er de Open Toptrouwlocatie Route op zondag 23 september. Van klein tot groot, meer dan 300 locaties doen aan de open dag van organisator Toptrouwlocaties mee. De deuren worden opengezet om toekomstige bruidsparen al het moois en de mogelijkheden te laten zien. Hieronder vind je 16 prachtige plekken die je op 23 september kunt bezoeken en kun je per locatie doorklikken als je meer informatie wilt lezen en zien.

Green Village

Waar? Blokhoeve 7, Nieuwegein


Views

4k+

Lees de Metro van woensdag 19 september nu al online

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Reis je met de trein naar je werk of school, maar ben je altijd te laat om een Metro te bemachtigen? Maak je geen zorgen, de Metro van morgen lees je nu alvast online.

Daarin waarschuwen we je dat je nog even moet genieten van het mooie weer, vanaf volgende week ziet het er namelijk heel anders uit... Ook lees je wat er in de miljoenennota te vinden is over studenten en vertelt Ylse waarom zij zich niet meer thuisvoelt bij de Rooms-Katholieke Kerk.

Misschien heb je 'm wel voorbij zien komen: de foto van Roxeanne Hazes en haar baby in bad. Zo niet, dan zie je 'm morgen groot in de Metro staan. Roxeanne kreeg veel kritiek op de foto die ze op Instagram plaatste. In de Metro van morgen reageert ze op die kritiek: „Het idee dat er mensen zijn die elke centimeter blote huid van een trotste moeder kunnen seksualiseren, daar schrik ik van."


Views

400+

Sesamstraat: Bert en Ernie zijn geen stel

Volgens de scenarioschrijver hadden Bert en Ernie een relatie met elkaar. / Foto: EPA

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Volgens Sesame Workshop, het bedrijf achter Sesamstraat, zijn Bert en Ernie nooit een stel geweest. Dat stelt Sesame Workshop in een verklaring op Twitter.

Mark Salzman, de scenarioschrijver van Bert en Ernie, meldde maandag in een interview dat hij het duo altijd als homokoppel zag. De meeste situaties die hij bedacht voor Bert en Ernie waren geïnspireerd op het leven van hem en zijn vriend.

'Het blijven poppen'


Views

600+

NRA-filmpje Zondag met Lubach kans op web-'Oscar’

Arjen Lubach. / Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Voor het tweede jaar op rij is een filmpje van het programma Zondag met Lubach genomineerd voor een Lovie Award. Lubach's filmpje over de Amerikaanse wapenlobbyclub NRA maakt kans op een prijs in de categorie komedie. De Lovie Awards worden gezien als de 'Oscars van het Europese web'.

Nonsensical Rifle Addiction

In het satirische filmpje maken Lubach en zijn team korte metten met de Amerikaanse wapenlobbyclub NRA. Lubach is zeer vereerd met zijn nominatie. „Ik denk dat ik in de finale een nummer van Whitney Houston ga doen."


Views

600+

'Bewijs van justitie tegen Jos Brech is zwak'

Justitie zou geen zaak tegen Jos Brech hebben. / Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Volgens de advocaat van Jos Brech heeft justitie 'zwak bewijs' en 'geen zaak' tegen de man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen. Dat heeft advocaat Gerald Roethof dinsdagavond tegen RTL Nieuws gezegd.

Roethof wil niet inhoudelijk ingaan op zijn uitspraken over het dossier. Volgens de advocaat staat er een 'enorme druk' op justitie. Het bewijs dat justitie in ieder geval heeft, is het DNA van Jos Brech dat is aangetroffen op de kleding van Nicky Verstappen. „We moeten heel erg voorzichtig zijn met DNA en conclusies daaraan verbinden, heel voorzichtig", zegt Roethof tegen de nieuwszender.

Beperkingen opgeheven


Views

800+

Roxeanne Hazes reageert: 'Ik laat me niet remmen'

Roxeanne Hazes laat zich niet remmen door negatieve comments. Foto ANP

Foto van 'Kyrie Stuij'

GISTEREN

De foto van Roxeanne Hazes, waarop zij in bad te zien is met haar pasgeboren zoontje, deed veel stof opwaaien. Maar de zangeres laat zich niet remmen. „Het idee dat er mensen zijn die elke centimeter blote huid van een trotse moeder nog kunnen seksualiseren, daar schrik ik van.’’

Verbazing. Dat is het meest toepasselijke woord voor het gevoel dat zangeres Roxeanne Hazes heeft overgehouden aan de ophef die een Instagram-post dinsdag veroorzaakte. De kersverse moeder deelde een vrolijk moment met zoontje Fender in bad, waarop een deel van haar borsten te zien was. De foto werd door enkele volgers als aanstootgevend beschouwd. Ook werd de zangeres verweten aandacht te willen trekken.


Views

900+

Coca-Cola overweegt cannabisdrankje te lanceren

Foto: Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Coca-Cola voert gesprekken met het Canadese Aurora om samen drankjes te ontwikkelen gebaseerd op cannabis. Het psychoactieve effect zou er niet in verwerkt worden.

Geneeskrachtige eigenschappen

Concreet gaat het om drankjes met het bestanddeel CBD, oftewel cannabidiol, dat geneeskrachtige eigenschappen wordt toegeschreven. Het gaat om een boomende industrie, waar nu ook de grootste drankenfabrikant ter wereld op aast.


Views

600+

Duizend edelherten Oostvaardersplassen moeten dood

Duizend edelherten in de Oostvaardersplassen moeten worden afgeschoten. / Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Zeker duizend edelherten in de Oostvaardersplassen worden eind oktober afgeschoten. Staatsbosbeheer heeft daar dinsdag de opdracht voor gekregen van Gedeputeerde Staten van Flevoland. 490 herten mogen in leven blijven. Na vele demonstraties van actievoerders hebben Gedeputeerde Staten dinsdag een beslissing gemaakt.

Spannende dagen

De konikpaarden worden ergens anders geplaatst. Komende winter komt een vangkraal waar de paarden worden ondergebracht en bijgevoerd. In het voorjaar verhuizen ze, waarbij merries en veulens bij elkaar blijven. De Heckrunderen in de Oostvaardersplassen blijven ongemoeid.


Views

700+

Likeability of 3

Wandelaar vindt hondje zonder hoofd en poten in park

De boomer was onthoofd en had geen voorpoten meer. / Afbeelding ter illustratie: Pixabay

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In het Limburgse Brunssum heeft een wandelaar dinsdagochtend een lugubere vondst gedaan. De wandelaar vond in het Emmapark een hondje dat was onthoofd en geen voorpoten meer had.

Populair uitlaatgebied

Het is nog niet duidelijk wie de Boomer zo heeft toegetakeld en heeft achtergelaten. De gemeente Brunssum is met de politie een actie op social media gestart om de eigenaar van het hondje op te speuren.


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Views

900+

Nederland krijgt luierrecyclingfabriek

Jaarlijks worden één miljard luiers geproduceerd in Nederland. / Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

GISTEREN

We scheiden groenafval, restafval en plastic. Maar geen luiers, terwijl ook die voor een erg grote afvalberg zorgen. Kinderen en ouderen produceren jaarlijks namelijk zo'n één miljard luiers en dat zal in de toekomst alleen maar meer worden. Een afvalverwerker bij Nijmegen bedacht een oplossing: vandaag is daar de bouw van een heuse luierrecylingfabriek gestart.

De allereerste

Al eerder werd een soortgelijk project gestart in Arnhem, maar dat mislukte. Met de lessen die daaruit zijn getrokken wordt het nu opnieuw geprobeerd. Het is de allereerste luierrecyclinginstallatie van Nederland.


Views

700+

‘De Katholieke Kerk zet mij neer als krankzinnig'

‘De Katholieke Kerk zet mij neer als krankzinnig'

De Rooms-Katholieke Kerk is met meer dan 1,2 miljard volgelingen het grootste kerkgenootschap ter wereld. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

De Rooms-Katholieke kerk krijgt de laatste tijd veel kritiek over zich heen. NRC ontdekte dat twintig van de 39 Nederlandse hoge kerkbestuurders tussen 1945 en 2010 betrokken waren bij misbruikdossiers in de Katholieke kerk.

Klaas Dijkhoff en Albert Verlinde lieten maandag weten dat ze de Rooms-Katholieke kerk verlaten. De fractievoorzitter van de VVD is kwaad op kardinaal Wim Eijk, die hem in een interview in het AD het sluiten van kerken verweet. In navolging besloot ook presentator Albert Verlinde zich uit te schrijven. „Ik ben er eigenlijk ook wel klaar mee”, zei hij maandagavond in Pauw.

'Naar de psychiater'


Views

600+

Leerkracht krijgt 40 maanden cel voor kindermisbruik

De man wordt beschuldigd van ernstig misbruik van zijn jonge neefje. / Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een 41-jarige man uit Barendrecht is dinsdag veroordeeld tot een celstraf van veertig maanden, waarvan tien maanden voorwaardelijk, wegens het seksueel misbruik van zijn neefje en het bezit van grote hoeveelheden kinderporno. De man was leerkracht en heeft op 25 basisscholen gewerkt als invalonderwijzer. Hij had duizenden foto's van leerlingen, waarbij de camera veelal op de billen was gericht.

Misbruik van neefje

Julio V. wordt beschuldigd van het vier jaar lang ernstig misbruiken van zijn jonge neefje. Daar maakte hij foto's van, waarmee hij zich ook schuldig heeft gemaakt aan het maken van kinderporno. Daarnaast was de man in het bezit van veel kinderporno. In totaal had V. 174 duizend foto's en filmpjes van soms ernstige kinderporno met zeer jonge kinderen. Op de afbeeldingen werd zijn neefje herkend.


Views

900+

Integrale tekst Troonrede 2018

Lees hier de hele Troonrede van 2018

Foto van 'D. van Aken'

GISTEREN

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag in de Ridderzaal de Troonrede 2018 uitgesproken. Een flinke lap tekst die je altijd even moet laten bezinken. Wij hebben daarom de hele tekst hieronder geplaatst. Zo kan je lekker op je gemak onder het genot van een lekker kopje thee de boel teruglezen. Koekje erbij?

Lees hieronder de Troonrede van 2018:

Leden van de Staten-Generaal,


Views

900+

Parkeergarage Wormerveer ingestort

Parkeergarage Wormerveer ingestort

Deel parkeergarage in Wormerveer ingestort

Foto van 'D. van Aken'

GISTEREN

Update 15:00 uur

Bij het instorten van de parkeergarage in Wormerveer zijn geen slachtoffers gevallen. Speurhonden hebben gezocht naar eventuele slachtoffers. Zij konden geen mensen onder het puin vinden. Volgens de Veiligheidsregio is het niet de verwachting dat nog meer delen van de parkeergarage gaan instorten.

Onduidelijkheid


Views

1k+

België beboet na weigeren vrouw met hoofddoek

Bezoekers komen aan bij de rechtbank (in Haarlem) voor het kort geding. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Het Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde dinsdag dat België de fout in is gegaan, door een vrouw met een hoofddoek toegang te weigeren tot een rechtszaak. Volgens het Hof werd daarmee de vrijheid van godsdienst geschonden. België moet haar 1000 euro schadevergoeding betalen, aldus de rechters in Straatsburg.

Niet respectloos

Hagar Lachiri wilde in 2007 een zitting bijwonen om schadevergoeding te eisen in een strafzaak rond de dood van haar broer. De rechtbankvoorzitter gaf haar te kennen dat ze er niet bij kon zijn tenzij ze haar hoofddoek zou afdoen. Dat weigerde ze. Haar bezwaren daartegen werden ook in latere procedures afgewezen.


Views

900+