In het nieuws

Dit is wat we weten over de aanslag in Berlijn

Camera videoWat we weten over de aanslag in Berlijn

Onderzoekers inspecteren de vrachtwagen waarmee de aanslag werd gepleegd. Foto: afp.

Foto van 'Metro'

22 DEC 2016

De Duitse politie zegt niet in het duister te tasten in de zoektocht naar de dader van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn. De politie zou zo'n vijfhonderd aanwijzingen en sporen hebben die mogelijk naar de dader kunnen leiden.

Het gaat daarbij voornamelijk om DNA-sporen die in de vrachtwagen zijn gevonden en verklaringen van ooggetuigen. Volgens de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière 'zal niemand rusten voordat de daders gepakt zijn'.

De autoriteiten in Berlijn speuren ook in ziekenhuizen in Berlijn en in de omliggende deelstaat Brandenburg naar de dader. Ze gaan ervan uit dat hij gewond is geraakt.

Islamitische Staat

Terreurgroep Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag van maandag in Berlijn opgeëist. In een verklaring die werd verspreid door het met IS verbonden persbureau Aamaq wordt gezegd dat de aanslag werd uitgevoerd door een soldaat van het kalifaat, die gevolg gaf aan de oproep om burgers uit landen die deel uitmaken van de door de Verenigde Staten geleide coalitie tegen IS, aan te vallen. Het is nog niet duidelijk of de dader ook werkelijk in opdracht van IS handelde.

Verdachte man

De verdachte man die was aangehouden voor de aanslag in Berlijn, is vrijgelaten, omdat er niet genoeg bewijs is. Dat meldde de Duitse justitie.

De verdachte werd kort na de aanslag in de omgeving van de kerstmarkt aangehouden. Dinsdag liet zowel de politie als justitie weten te twijfelen of de man wel achter het stuur van de vrachtwagen zat toen deze de drukbezochte markt op werd gereden.

Daarom is de Duitse politie nu onder hoogspanning op zoek naar de dader van de aanslag. De speurders hebben naar eigen zeggen zo'n vijfhonderd aanwijzingen en sporen die naar de dader of daders zouden kunnen leiden.

Aanslag

Bij de aanslag in Berlijn vielen maandagavond twaalf doden toen een man in een vrachtwagen inreed op een kerstmarkt. Van die twaalf zijn zeven lichamen geïdentificeerd. Het gaat om zes personen met Duitse nationaliteit en de Poolse chauffeur. Nog eens 49 mensen kwamen in het ziekenhuis terecht, veertien van hen zijn zeer zwaargewond. Dinsdag konden 24 gewonden het ziekenhuis verlaten. Bondskanselier Angela Merkel zei tijdens een persconferentie 'geschokt' te zijn door de aanslagen.

„Mijn hart gaat uit naar de doden en gewonden, hun familieleden en vrienden. Een heel land is in diepe rouw met hen verenigd'', aldus Merkel. „De terreurdaad zal worden opgehelderd en bestraft, zo hard als onze wet verlangt."

Een man reed maandagavond met een vrachtwagen in op een kerstmarkt bij de Gedächtniskirche. Onderzoekers gaan ervan uit dat de chauffeur de vrachtwagen met opzet naar de kerstmarkt is gereden en vervolgens is ingereden op de mensenmassa.

Waar de Duitse autoriteiten eerder voorzichtig waren te spreken van een ‘aanslag’ sprak de minister van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, Ralf Jäger (SPD), dat wel uit. Hij stelde daarvoor voldoende aanwijzingen te hebben. „Met alles wat we nu weten, gaan we ervan uit dat het om een terroristische aanslag gaat.”

Bondskanselier Angela Merkel verscheen dinsdagmiddag op de persconferentie gekleed in het zwart, als teken van rouw, en zei specifiek dat het 'weerzinwekkend' zou zijn als mocht blijken dat de aanslag is gepleegd door een vluchteling.

Dader loopt nog vrij rond

Bronnen bij de Duitse veiligheidsdiensten dachten dat de aanslagpleger over de Balkan naar Duitsland reisde. Deze man verbleef daarna in een opvangcentrum voor vluchtelingen in de Duitse hoofdstad. Diverse Duitse media hadden het over de 23-jarige Pakistaan Naved B. Dinsdagmiddag komt echter naar buiten dat twijfels bestaan of deze man iets met de aanslag te maken heeft. Mogelijk loopt de dader nog vrij rond.

De verdachte ontkende eerder al dat hij niets met de aanslag te maken heeft. Bronnen binnen het veiligheidsapparaat lieten dinsdag aan persbureau DPA weten dat de 23-jarige man alle beschuldigingen van de hand wees.

Opnieuw verdachte vrijgelaten

De politie heeft woensdagochtend opnieuw een verdachte gearresteerd. Het leverde echter geen doorbraak op en de man werd vervolgens weer vrijgelaten, zo meldt de omroep RBB. Wel worden er vorderingen gemaakt in het onderzoek, zo melden de rechercheurs. Alles bij elkaar zouden er nu zo'n vijfhonderd aanwijzingen en sporen zijn, waarmee de dader achterhaald kan worden.

De truck die is gebruikt voor de aanslag, werd dinsdagmorgen weggesleept.

De vrachtwagen waarmee de aanslag werd gepleegd had een Pools kenteken. De Duitse politie vermoedt dat de vrachtwagen is gestolen op een bouwplaats in Polen. In de cabine werd een dode man aangetroffen. De politie stelt dat het om een Pool ging. De eigenaar van de vrachtwagen, de Pool Ariel Zurawski, leeft echter nog. Hij liet aan de Poolse zender TVN 24 weten dat zijn neef de vrachtwagen bestuurde en dat hij hem al sinds 16:00 uur maandagmiddag niet meer kon bereiken.

De Berlijnse politie concludeerde in ieder geval dat de dode Poolse man in de cabine niet de man was die de vrachtwagen bestuurde ten tijde van de aanslag. De eigenaar van het expeditiebedrijf Ariel Zurawski heeft tegenover de Poolse televisie verklaard dat hij zijn neef had geïdentificeerd van een politiefoto. Hij noemde de foto, die hij aanvankelijk niet wilde bekijken, „ingrijpend''.

Volgens de Duitse krant Bild leefde de Poolse chauffeur nog toen de aanslag plaatsvond. Dat zou zijn gebleken na autopsie op het lichaam van de man. Er zou een gevecht hebben plaatsgevonden in de cabine van de vrachtwagen. Ook zou er sprake zijn van messteken. Eerder werd er door persbureau dpa al bericht dat de Poolse man met een klein-kaliber wapen doodgeschoten was. Maar van het wapen ontbreekt op dit moment nog ieder spoor.

Kerstmarkten door laten gaan

De ministers van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaten willen andere kerstmarkten gewoon door laten gaan. Duitsland telt ongeveer 2500 kerstmarkten. Wel wordt de aanwezigheid van de politie vergroot en worden er extra veiligheidsmaatregelen genomen. De kerstmarkt in Berlijn gaat donderdag weer open voor het publiek.

In de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen wordt de aanwezigheid en waakzaamheid van de politie vergroot. Dat liet de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat weten. Agenten zouden nu met kogelvrije vesten en automatische wapens de straat op gaan.

De landelijke minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière (CDU) had eerder bij omroep ARD nog gezegd dat hij het woord aanslag niet durfde te gebruiken, ook al had het er alle schijn van.

Dreigingsniveau Nederland onveranderd

Na de aanslag in Berlijn blijft het dreigingsniveau in Nederland onveranderd. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) volgt de ontwikkelingen op de voet. De aanslag in Berlijn past in het dreigingsbeeld, liet een zegsman maandagavond weten.

„We hebben eerder bij gemeenten al gevraagd om aandacht voor kerstmarkten en eventuele maatregelen. Bij grote evenementen worden zo nodig inrijbeperkende maatregelen genomen. De aanslag in Berlijn past in het dreigingsbeeld; het dreigingsniveau gaat niet omhoog.''

Het dreigingsniveau in Nederland is 'substantieel'. Dat betekent dat de kans reëel is dat er een aanslag in Nederland plaatsvindt, maar dat er geen concrete aanwijzingen zijn.

Wel worden bij het Glazen Huis in Breda rondom een deel van de Grote Markt extra hekken geplaatst om te voorkomen dat auto's te dicht bij het Glazen Huis kunnen komen.

Verschillende reisbureaus, waaronder Neckermann Reizen en Vrij Uit, hebben laten weten dat ongeruste klanten die de komende dagen een reis naar Berlijn hadden geboekt, deze kosteloos kunnen omboeken of annuleren. Een woordvoerster van TUI Nederland, TUI België en Kras liet weten dat voor ongeruste klanten een oplossing wordt gezocht.


Rij in drive-through terwijl restaurant affikt

Rij in drive-through terwijl restaurant affikt

/ Colourbox

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Tja, je bent jezelf niet als je trek hebt hè. En als je eenmaal honger hebt, dan wil je ook gewoon je eten hebben. Dat dachten de mensen ook die vorige week in de drive-through van een Amerikaans restaurant stonden. Het restaurant was aan het affikken, maar hé ze hadden betaald dus nu wilden ze ook gewoon hun eten krijgen!

Afgebrand


Migrantenhelper 'bakker van Kos' overleden

Migrantenhelper 'bakker van Kos' overleden

De man bakte meer dan honderd kilo brood per dag / Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Honderd kilo aan brood bakte hij per dag, om de vele migranten op zijn eiland te voeden. Dionysis Arvanitakis stond bekend als de bakker van Kos, die tijdens de vluchtelingencrisis op grote schaal brood uitdeelde aan de migranten op het eiland.

Zeldzaam genereus

Op 77-jarige leeftijd overleed de lokale beroemdheid. In de periode 2015-2016 kwamen er bijna 1 miljoen mensen op de vijf Griekse eilanden aan, Kos was er daar een van. Arvanitakis deed zijn best om ze allemaal eten te geven, waar hij in 2016 voor gelauwerd werd door het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) van de EU.


DIDI concept store opent deuren in Hoog Catharijne

DIDI concept store opent deuren in Hoog Catharijne

Foto's: DIDI

In samenwerking met DIDI

15 FEB 2019

De trein uitstappen op Utrecht-Centraal en nog even tijd over hebben om lekker te winkelen? Loop dan zeker even binnen in de nieuwste concept store van modelabel DIDI, donderdag geopend in Hoog Catharijne. Tot en met zondag wordt er een feestelijk openingsweekend gehouden, met een mooie kortingsactie van 12 procent op de complete nieuwe collectie (zie onderaan).

Jong en oud, elke maat

DIDI heeft meer dan tachtig winkels in ons land en inmiddels ook twaalf concept stores, waaronder de nieuwe winkel in Hoog Catharijne. Wat het authentieke modelabel vrouwen wil bieden, naast een moderne en open winkeluitstraling, en wat je in Utrecht zeker kunt vinden, zijn de mooie uitgewerkte collecties, comfortabele stoffen en onderscheidende prints. En belangrijker nog: bij DIDI is elke vrouw welkom, jong en oud en van maat 34 tot en met maat 48.


Online bedelen levert man meer op dan echte baan

Online bedelen levert man meer op dan echte baan

/ Colourbox

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Als je je school niet afmaakt en geen werk hebt, zou je het idee hebben dat je straatarm zou zijn. Toch komt de Amerikaanse Jovan Hill (25) uit Californië niets te kort. Sterker nog: het gaat nog beter met hem dan toen hij nog wel een baan had. Sinds hij begonnen is met online bedelen stroomt het geld binnen.

Donaties


Bang voor naalden? Zo kun je alsnog een tattoo nemen

Bang voor naalden? Zo kun je alsnog een tattoo nemen

/ Colourbox

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Altijd al een tattoo gewild, maar ben je toch een beetje bang voor zo'n levenslange toevoeging op je lichaam? Of is het misschien de naald die je tegenstaat? Goed nieuws: je kunt het nu helemaal zelf doen. En er komt geen naald aan te pas. En levenslang is 'ie ook niet.

Adelaar op je borst

Pennenmerk Bic komt namelijk met de BodyMark, waarmee je lekker zelf op je lichaam kan gaan tekenen. In acht verschillende kleuren nog wel. Het klinkt misschien als een slap aftreksel van een echte tatoeage, maar het is perfect om te kijken of zo'n levensgrote adelaar op je borst nu wel echt goed staat.


Vrouw parachute-ongeluk gevonden door scouts

Vrouw parachute-ongeluk gevonden door scouts

De parachute van de vrouw opende niet / Colourbox

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De vrouw die eerder vandaag neerstortte met haar parachute, is gered door een groepje jongens van de scouting. Ze vonden de vrouw in het bos en belden gelijk de hulpdiensten. „Eerst dacht ik dat ze dood was."

Spaghetti-avond

De parachute van de vrouw was niet open gegaan. Met een groep van vijftien andere ervaren parachutespringers was ze vanaf het Belgische vliegveld Spa-La Sauvenière vertrokken. Toen het tijd was om de parachutes te openen, lukte dat bij de 50-jarige vrouw niet. Haar val werd gelukkig gebroken doordat ze in de bomen belandde, schrijft HLN


De vrouw is weer veilig thuis. Foto: ANP

Demente vrouw wandelde van Thailand naar China (!)

De vrouw is weer veilig thuis. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een demente Thaise vrouw hoeft de komende jaren in ieder geval geen, eh, al te intensieve sport meer te beoefenen. Na zeven maanden vermissing is ze naar huis teruggekeerd nadat ze eind januari werd gevonden in de Chinese stad Kunming.

Flinke tocht

Dit betekent dat de 59-jarige vrouw zo'n 640 kilometer (!) heeft gewandeld. Ze trok zelfs door Myanmar en Laos. Kaeomanee Arjaw zou volgens verschillende media in juni vorig jaar van huis zijn vertrokken om haar zoon op te zoeken. Toen ze in China werd gevonden droeg ze een Thaise identiteitskaart bij zich. Ze verloor volgens haar dochter twintig kilo aan lichaamsgewicht, maar is gelukkig in goede gezondheid thuis gekomen.


Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Lichaam vermiste studente in vriezer gevonden

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Na negentien jaar vermissing is de kans toch wel héél klein dat een verdwijning nog wordt opgelost. Toch gebeurde het in Kroatië, waar het lichaam van een jonge vrouw is aangetroffen in een vrieskist.

Zomer van 2000

Jasmina Dominic, destijds 23, verdween in de zomer van 2000. Ze werd pas vijf jaar later als vermist opgegeven, wat al vrij opvallend was, maar er is ook nooit een spoor van haar aangetroffen. Tot nu. Volgens de politie is het lichaam aangetroffen in het huis van de zus (45) van de vermiste studente.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

11 DEC 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Om deze reden gaat het Braziliaanse journaal viral

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Maju Coutinho (40) had zelf niet helemaal zien aankomen dat dit nieuws zó booming zou worden, maar toch ging het gegeven dat zij de nieuwe presentatrice van het Braziliaanse journaal is viral.

De allereerste

Dat heeft wellicht te maken met één belangrijk detail: Coutinho is de allereerste donkere vrouw die het belangrijkste nieuwsprogramma van het land mag presenteren. Ze werkte al als weerpresentatrice voor het Jornal Nacional, waar dagelijks tientallen miljoenen mensen naar kijken, maar wordt nu ook hét gezicht.


Foto ter illustratie. Beeld: ANP
Likeability of5

Drie Nederlandse IS-verdachten opgepakt in Turkije

Foto ter illustratie. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Turkije zijn meerdere Nederlandse IS-verdachten opgepakt. Dat gebeurde in de stad Bursa, tijdens een operatie tegen terreurorganisatie Islamitische Staat.

Nederlands paspoort

Er zijn vier verdachten gearresteerd door de politie. Drie daarvan hadden een Nederlands paspoort. Zij worden naar verluidt in verband gebracht met de activiteiten van de terreurorganisatie in Syrië, dat grenst aan Turkije.


like
user_cc04056e72bbee2deb0e8995bafce600682e8bcf_avatar

De cast van de Luizenmoeder. Foto: ANP

Wow: zoveel mensen keken er naar de Luizenmoeder

De cast van de Luizenmoeder. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Dát de Luizenmoeder, eh, best wel een dingetje is, wisten we al, maar de tv-serie heeft nu zelfs zijn eigen kijkcijferrecord verbroken. Het totaal aantal kijkers voor de eerste aflevering komt uit op maar liefst 5,1 miljoen kijkers, meldt Stichting Kijk Onderzoek (SKO) zondag.

Record

In eerste instantie stond de teller op bijna vier miljoen kijkers, maar daar zijn er nog eens een miljoen bijgekomen door het aantal terugkijkers. Het record van vorig jaar stond op 4,7 miljoen, maar dat is nu dus 5,1 miljoen bij elkaar opgeteld geworden.


Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Heerlijk: ook komende week nog lenteweer

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Ook komende week kunnen we nog neerstrijken op een terras of twee. De lentetemperaturen blijven aan, dus pak die zonnebril maar wéér uit de kast.

Warmterecord

Zaterdag 16 februari was al de warmste ooit, sinds het begin van de metingen in 1901. Zondag 17 februari lijkt eventueel net zo'n record te kunnen breken. De temperatuur loopt op naar 11 graden op de Wadden tot 16 graden in het zuidoosten van het land.


Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Doodeng: parachute van Belgische vrouw opent niet

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het is voor veel mensen een klassieke nachtmerrie: een sprong maken uit een vliegtuig en vervolgens je parachute niet open krijgen. Zaterdag overkwam het een vrouw in het Belgische plaatsje Spa-La Sauvenière, meldt het Laatste Nieuws.

Ervaren springers

Het slachtoffer maakte onderdeel uit van een groep van zestien ervaren parachutespringers. De waaghalzen hadden plannen om figuren te vormen in de lucht. So far so good, tot na de sprong één van de parachutes niet open bleek te gaan.


Man gebeten door haai, zwemt zelf terug naar de kust

De man was samen met een zijn huisgenoot Dane Davidson gaan surfen aan de Belongil Beach aan de Australische oostkust. Foto: Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Australië is dit weekend een man aangevallen door een haai terwijl hij wilde gaan surfen. De 41-jarige man werd door het roofdier in zijn been gebeten, maar slaagde er zelf nog in om terug naar de kust te zwemmen.

Zelf terug zwemmen

De man was samen met een zijn huisgenoot Dane Davidson gaan surfen aan de Belongil Beach aan de Australische oostkust. Ze lagen nog maar net in het water toen de aanval plaatsvond. „Ik was zo'n 20 meter achter hem, toen hij op zijn surfplank ging zitten. Direct verscheen er een haai die hem van zijn plank afstootte. In de golven vond een soort strijd plaats en ik hoorde hem schreeuwen," zegt de man die na de aanval met zijn vriend zo snel mogelijk terug zwam naar de kust.


Siberië bedekt met zwarte giftige sneeuw

De zwarte sneeuw bedekt bomen, straten, auto's en huizen. Foto: Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Siberië hebben ze te maken met een opmerkelijk fenomeen, vanuit verschillende steden komen er meldingen binnen van menden die zwarte sneeuw zien. De sneeuw is waarschijnlijk zwart gekleurd door kolencentrales in de buurt.


Britse vliegmaatschappij failliet door Brexit

Alle vluchten zijn met onmiddellijke ingang geannuleerd. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Britse regionale luchtvaartmaatschappij Flybmi heeft faillissement aangevraagd, onder meer vanwege de brexit. De luchtvaartmaatschappij heeft dit zaterdagavond op haar website aangekondigd.

Vluchten onmiddellijk geannuleerd

Alle vluchten zijn met onmiddellijke ingang geannuleerd. Flybmi-klanten is gevraagd contact op te nemen met hun creditcardmaatschappijen, reisbureaus of Flybmi-partnermaatschappijen voor terugbetaling. De luchtvaartmaatschappij bood vluchten aan met zeventien vliegtuigen naar 25 Europese bestemmingen.


Familie en vrienden nemen afscheid van Emiliano Sala

Familie en vrienden hebben Emiliano Sala de laatste eer bewezen. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Familie en vrienden hebben Emiliano Sala de laatste eer bewezen. Ze woonden de uitvaart bij in een gymzaal in Progreso, waar de verongelukte Argentijnse voetballer vroeger vaak speelde. Trainer Neil Warnock en directeur Ken Choo van Cardiff City waren ook aanwezig. De uitvaart begon met een wake bij de amateurclub waar Sala's voetbalcarrière begon.

Na de dienst werd de kist door familie en vrienden naar buiten gedragen. Buiten stonden mensen om de voetballer de laatste eer te bewijzen. Sala is in besloten kring gecremeerd.

Foto: ANP


Idee Trump: Europa moet 800 IS-strijders overnemen

Volgens Donald Trump heeft Amerika zijn plicht gedaan tegen Islamitische Staat en is het tijd voor andere landen om hun steentje bij te dragen. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Als het aan de Amerikaanse president Donald Trump ligt, dan neemt Europa meer dan achthonderd gevangengenomen IS-strijders over en hen gaat ze vervolgen. Dat laat hij weten via een Twitterbericht. Volgens Trump heeft Amerika zijn plicht gedaan tegen Islamitische Staat en is het tijd voor andere landen om hun steentje bij te dragen.

Alternatief: vrijgelaten