In het nieuws

Dit is wat we weten over de aanslag in Berlijn

Camera videoWat we weten over de aanslag in Berlijn

Onderzoekers inspecteren de vrachtwagen waarmee de aanslag werd gepleegd. Foto: afp.

Foto van 'Metro'

22 DEC 2016

De Duitse politie zegt niet in het duister te tasten in de zoektocht naar de dader van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn. De politie zou zo'n vijfhonderd aanwijzingen en sporen hebben die mogelijk naar de dader kunnen leiden.

Het gaat daarbij voornamelijk om DNA-sporen die in de vrachtwagen zijn gevonden en verklaringen van ooggetuigen. Volgens de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière 'zal niemand rusten voordat de daders gepakt zijn'.

De autoriteiten in Berlijn speuren ook in ziekenhuizen in Berlijn en in de omliggende deelstaat Brandenburg naar de dader. Ze gaan ervan uit dat hij gewond is geraakt.

Islamitische Staat

Terreurgroep Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag van maandag in Berlijn opgeëist. In een verklaring die werd verspreid door het met IS verbonden persbureau Aamaq wordt gezegd dat de aanslag werd uitgevoerd door een soldaat van het kalifaat, die gevolg gaf aan de oproep om burgers uit landen die deel uitmaken van de door de Verenigde Staten geleide coalitie tegen IS, aan te vallen. Het is nog niet duidelijk of de dader ook werkelijk in opdracht van IS handelde.

Verdachte man

De verdachte man die was aangehouden voor de aanslag in Berlijn, is vrijgelaten, omdat er niet genoeg bewijs is. Dat meldde de Duitse justitie.

De verdachte werd kort na de aanslag in de omgeving van de kerstmarkt aangehouden. Dinsdag liet zowel de politie als justitie weten te twijfelen of de man wel achter het stuur van de vrachtwagen zat toen deze de drukbezochte markt op werd gereden.

Daarom is de Duitse politie nu onder hoogspanning op zoek naar de dader van de aanslag. De speurders hebben naar eigen zeggen zo'n vijfhonderd aanwijzingen en sporen die naar de dader of daders zouden kunnen leiden.

Aanslag

Bij de aanslag in Berlijn vielen maandagavond twaalf doden toen een man in een vrachtwagen inreed op een kerstmarkt. Van die twaalf zijn zeven lichamen geïdentificeerd. Het gaat om zes personen met Duitse nationaliteit en de Poolse chauffeur. Nog eens 49 mensen kwamen in het ziekenhuis terecht, veertien van hen zijn zeer zwaargewond. Dinsdag konden 24 gewonden het ziekenhuis verlaten. Bondskanselier Angela Merkel zei tijdens een persconferentie 'geschokt' te zijn door de aanslagen.

„Mijn hart gaat uit naar de doden en gewonden, hun familieleden en vrienden. Een heel land is in diepe rouw met hen verenigd'', aldus Merkel. „De terreurdaad zal worden opgehelderd en bestraft, zo hard als onze wet verlangt."

Een man reed maandagavond met een vrachtwagen in op een kerstmarkt bij de Gedächtniskirche. Onderzoekers gaan ervan uit dat de chauffeur de vrachtwagen met opzet naar de kerstmarkt is gereden en vervolgens is ingereden op de mensenmassa.

Waar de Duitse autoriteiten eerder voorzichtig waren te spreken van een ‘aanslag’ sprak de minister van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, Ralf Jäger (SPD), dat wel uit. Hij stelde daarvoor voldoende aanwijzingen te hebben. „Met alles wat we nu weten, gaan we ervan uit dat het om een terroristische aanslag gaat.”

Bondskanselier Angela Merkel verscheen dinsdagmiddag op de persconferentie gekleed in het zwart, als teken van rouw, en zei specifiek dat het 'weerzinwekkend' zou zijn als mocht blijken dat de aanslag is gepleegd door een vluchteling.

Dader loopt nog vrij rond

Bronnen bij de Duitse veiligheidsdiensten dachten dat de aanslagpleger over de Balkan naar Duitsland reisde. Deze man verbleef daarna in een opvangcentrum voor vluchtelingen in de Duitse hoofdstad. Diverse Duitse media hadden het over de 23-jarige Pakistaan Naved B. Dinsdagmiddag komt echter naar buiten dat twijfels bestaan of deze man iets met de aanslag te maken heeft. Mogelijk loopt de dader nog vrij rond.

De verdachte ontkende eerder al dat hij niets met de aanslag te maken heeft. Bronnen binnen het veiligheidsapparaat lieten dinsdag aan persbureau DPA weten dat de 23-jarige man alle beschuldigingen van de hand wees.

Opnieuw verdachte vrijgelaten

De politie heeft woensdagochtend opnieuw een verdachte gearresteerd. Het leverde echter geen doorbraak op en de man werd vervolgens weer vrijgelaten, zo meldt de omroep RBB. Wel worden er vorderingen gemaakt in het onderzoek, zo melden de rechercheurs. Alles bij elkaar zouden er nu zo'n vijfhonderd aanwijzingen en sporen zijn, waarmee de dader achterhaald kan worden.

De truck die is gebruikt voor de aanslag, werd dinsdagmorgen weggesleept.

De vrachtwagen waarmee de aanslag werd gepleegd had een Pools kenteken. De Duitse politie vermoedt dat de vrachtwagen is gestolen op een bouwplaats in Polen. In de cabine werd een dode man aangetroffen. De politie stelt dat het om een Pool ging. De eigenaar van de vrachtwagen, de Pool Ariel Zurawski, leeft echter nog. Hij liet aan de Poolse zender TVN 24 weten dat zijn neef de vrachtwagen bestuurde en dat hij hem al sinds 16:00 uur maandagmiddag niet meer kon bereiken.

De Berlijnse politie concludeerde in ieder geval dat de dode Poolse man in de cabine niet de man was die de vrachtwagen bestuurde ten tijde van de aanslag. De eigenaar van het expeditiebedrijf Ariel Zurawski heeft tegenover de Poolse televisie verklaard dat hij zijn neef had geïdentificeerd van een politiefoto. Hij noemde de foto, die hij aanvankelijk niet wilde bekijken, „ingrijpend''.

Volgens de Duitse krant Bild leefde de Poolse chauffeur nog toen de aanslag plaatsvond. Dat zou zijn gebleken na autopsie op het lichaam van de man. Er zou een gevecht hebben plaatsgevonden in de cabine van de vrachtwagen. Ook zou er sprake zijn van messteken. Eerder werd er door persbureau dpa al bericht dat de Poolse man met een klein-kaliber wapen doodgeschoten was. Maar van het wapen ontbreekt op dit moment nog ieder spoor.

Kerstmarkten door laten gaan

De ministers van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaten willen andere kerstmarkten gewoon door laten gaan. Duitsland telt ongeveer 2500 kerstmarkten. Wel wordt de aanwezigheid van de politie vergroot en worden er extra veiligheidsmaatregelen genomen. De kerstmarkt in Berlijn gaat donderdag weer open voor het publiek.

In de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen wordt de aanwezigheid en waakzaamheid van de politie vergroot. Dat liet de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat weten. Agenten zouden nu met kogelvrije vesten en automatische wapens de straat op gaan.

De landelijke minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière (CDU) had eerder bij omroep ARD nog gezegd dat hij het woord aanslag niet durfde te gebruiken, ook al had het er alle schijn van.

Dreigingsniveau Nederland onveranderd

Na de aanslag in Berlijn blijft het dreigingsniveau in Nederland onveranderd. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) volgt de ontwikkelingen op de voet. De aanslag in Berlijn past in het dreigingsbeeld, liet een zegsman maandagavond weten.

„We hebben eerder bij gemeenten al gevraagd om aandacht voor kerstmarkten en eventuele maatregelen. Bij grote evenementen worden zo nodig inrijbeperkende maatregelen genomen. De aanslag in Berlijn past in het dreigingsbeeld; het dreigingsniveau gaat niet omhoog.''

Het dreigingsniveau in Nederland is 'substantieel'. Dat betekent dat de kans reëel is dat er een aanslag in Nederland plaatsvindt, maar dat er geen concrete aanwijzingen zijn.

Wel worden bij het Glazen Huis in Breda rondom een deel van de Grote Markt extra hekken geplaatst om te voorkomen dat auto's te dicht bij het Glazen Huis kunnen komen.

Verschillende reisbureaus, waaronder Neckermann Reizen en Vrij Uit, hebben laten weten dat ongeruste klanten die de komende dagen een reis naar Berlijn hadden geboekt, deze kosteloos kunnen omboeken of annuleren. Een woordvoerster van TUI Nederland, TUI België en Kras liet weten dat voor ongeruste klanten een oplossing wordt gezocht.


Views

500+

'Als kind in Jemen heb je geen toekomst'

'Als kind in Jemen heb je geen toekomst'

Sinds 2015 zijn 85.000 kinderen onder de vijf jaar omgekomen door de honger. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

30 MIN

Sinds het uitbreken van de oorlog in Jemen zijn 85.000 kinderen onder de vijf jaar omgekomen door de honger. Dat concludeert hulporganisatie Save the Children op basis van cijfers van de VN.

Al ruim 3,5 jaar woedt er in Jemen een burgeroorlog. De oorlog is zo groot dat er volgens de VN sprake is van de grootste humanitaire crisis ter wereld. Het conflict is een strijd tussen het Jemenitische regeringsleger aan de ene kant en de Houthi-rebellen, die de oude regering steunen, aan de andere kant. Maar ook Iran en Saoedi-Arabië vechten mee. Saoedi-Arabië met de regeringstroepen, Iran met de Houthi-rebellen.

De toestand in Jemen wordt steeds wanhopiger. Er dreigt een hongersnood van ongekende omvang. Sinds 2015 zijn 85.000 kinderen onder de vijf jaar omgekomen door de honger. Wat gaat er mis?


Views

35

Scheermesjes gevonden in pot met witte bonen

Een schap met bonen bij de Lidl. / AFP

Foto van 'metronieuws'

1 UUR

Een man uit Emmen deed een wel heel vreemde ontdekking. Hij kocht bij de Lidl een pot witte bonen in tomatensaus, en ontdekte na het openen twee scheermesjes verstopt tussen de bonen.

Robbie Orsel zei tegenover RTV Drenthe erg geschrokken te zijn van zijn vondst. „Ik wilde de bonen samen met mijn kinderen opeten. Het zweet breekt me uit als ik denk wat er had kunnen gebeuren, want dat hadden we vrijwel zeker niet overleefd.”

Onderzoek afwachten


Views

200+

Hoe jongeren regelen dat wonen betaalbaar blijft

Hoe jongeren regelen dat wonen betaalbaar blijft

Als je eenmaal je huisje op de kop hebt getikt, houd je je leven het liefst een beetje betaalbaar. / Foto's: Colourbox

In samenwerking met FFP

VANDAAG, 07:00

Wonen is er de laatste jaren niet goedkoper op geworden. Wat heet! Het blijft nog wel een tijdje zo, melden deskundigen. Ooit was het allemaal veel gemakkelijker. Je kocht een huis, je nam een hypotheek waarin alle bijkomende kosten waren meegenomen en je trok de rente van de belasting af. Hoe je je lening na 30 jaar ging aflossen? Dat was geen zaak voor de fiscus. Woninghuren stegen ondertussen maar een beetje met de prijsindex mee.

Jongeren de dupe

Maar ja, we zijn in 2018 aanbeland. Woonlasten zijn voor de meeste mensen nu veruit de grootste kostenpost van de maand. Vooral jongeren hebben of krijgen te maken met allerlei barrières. Ongewenst, maar we moeten er mee dealen. De belangrijkste punten waar de jonge generatie tegenaan loopt:


Views

1k+

Studiekeuzestress? Neem een tussenjaar

Studiekeuzestress? Neem een tussenjaar

Fenna: 'Toen voelde stoppen met een opleiding als opgeven'

Foto van 'Julia Onclin'

2 UUR

Backpacken van Australië tot India of werken bij de Albert Heijn. Het nemen van een tussenjaar is een groeiend fenomeen. Zwaar gestreste studenten die niet weten wat ze met hun leven aan moeten, pakken steeds vaker hun biezen. Niks meteen studeren, want wat moet je studeren als je alles leuk vindt? Of als je juist helemaal niks leuk vindt? De 19-jarige Fenna Raaijmakers behoort tot de groep tussenjaarnemers. Ze liep 20 november een dag mee op de redactie van Metro om te kijken of werken bij een krant iets voor haar is. ,,Als ik vertel dat ik nog bezig ben met een tussenjaar reageren sommige mensen met ‘weet je het nog steeds niet’.

Waar de keuzestress nu tot diep in haar botten is doorgedrongen, was hier vroeger geen sprake van. ,,Ik wilde altijd al iets creatiefs doen. Daarom ben ik de opleiding tot Industrieel Productontwerper gaan doen. Op dat moment dacht ik dat het bij me paste”, vertelt Fenna. Toch viel ze halverwege het eerste jaar uit. De opleiding was namelijk niet wat ze voor ogen had. Ook haar ouders merkten dat ze niet lekker in haar vel zat.

Opgeven


Views

100+

Rennen of ‘enteren’: 16 game-deals voor Black Friday

Rennen of ‘enteren’: 16 game-deals voor Black Friday

Advertorial Mediamarkt

19 NOV 2018

Voor wie kortingskoopjesdag Black Friday niet snel genoeg kan komen, heeft Metro alvast informatie over deals om je erop voor te bereiden of vanaf dinsdag 20 november al te verzilveren. In dit geval: game-deals!

Mediamarkt speelt al sinds Black Friday uit Amerika kwam overwaaien in op deze kortingsdag in winkels en webshops. Mediamarkt heeft dit jaar, zowel in de winkel als online, het gamen als belangrijk speerpunt. Daarom hieronder 16 game-deals op een rij. Lees dit artikel komende vrijdag nog eens. Want dan komt er één extra deal, speciaal voor Black Friday zelf.

Ook pre-orderen


Views

2k+

Homoseksuele voetbalsupporters boos op Johan Derksen

Johan Derksen in het decor van het televisieprogramma Veronica Inside. / ANP

Foto van 'metronieuws'

3 UUR

Dat Johan Derksen een sterke mening heeft wisten we onderhand wel. Zo nam de voetbalkenner ook in zijn programma Veronica Inside geen blad voor de mond toen aan tafel de kwestie van hometolerantie in de voetbalwereld werd besproken.

Reden hiervoor was de brandbrief, geschreven door voetbalsupporters Daan Verhoeven (25) uit Eindhoven en Bowi de Jong (20) uit Alkmaar, aan de KNVB. In deze brief kaart het tweetal aan dat zij van alle voetbalstadions in Nederland een fijnere plek willen maken voor de volgende generatie homoseksuele voetballiefhebbers.

Kijkcijfers


Views

400+

Insight ‘4K Ultra HD TV’: verhalen achter de actiesportersvideo icon
01:01

In samenwerking met Insight TV

19 NOV 2018

Insight ‘4K Ultra HD TV’: verhalen achter de actiesporters

Nederland is sinds september een tv- en onlinezender rijker. Insight TV zendt uit in Ultra HD en dat is mooi voor iedereen die een 4K-televisie in huis heeft. Hoog tijd om Insight TV even voor te stellen.

Met extreem scherp beeld brengt Insight TV actiesporten, lifestyle en entertainment. Belangrijk daarbij: de verhalen achter de mensen. Natuurlijk zie je bijvoorbeeld de actiesporten, maar voor alle levendige verhalen van al die mensen die zich aan die sporten wagen.

Kortingscode voor Metrolezers

Hier zie je Insight TV in één minuut. KPN-klanten vinden de zender onder nummer 38 en anders kun je ook kijken via Insight.tv. Voor Metro-lezers is er een speciale actie ->

Insight TV


Views

800+

NASA stelt onderzoek in na wiet roken Musk

Elon Musk. / AFP

Foto van 'metronieuws'

3 UUR

NASA, de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie kondigde onlangs aan een veiligheidsonderzoek in te stellen naar SpaceX, het bedrijf van miljonair Elon Musk en Boeing. NASA huurde deze twee bedrijven in om vanaf 2019 astronauten naar het ISS te vervoeren.

Aanleiding voor het onderzoek is het vreemde gedrag van Musk van de afgelopen tijd. Zo rookte de topman van SpaceX en autobedrijf Tesla begin september een joint tijdens de opname van de podcast The Joe Rogan Experience. Ook zou hij volgens de Washington Post een slok hebben genomen van een glas whiskey.

Veiligheid


Views

300+

De ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

Camera videoDe ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

Langverwacht onder de mobil gamers: de ROG Phone.

In samenwerking met ASUS

15 NOV 2018

Gamen op het mobieltje neemt zo’n grote vlucht, dat sterke smartphones meer dan nodig zijn. Nu is daar de ROG Phone op de markt, waarvan een test vanmiddag live op Metro's Facebook te zien is (zie onderaan).

In Azië weten ze al helemaal niet anders meer: als er een online game wordt gespeeld, gebeurt dat vooral op de smartphone. Maar ook in Nederland weten we het inmiddels: die persoon in de trein die, na het lezen van z’n dagelijkse Metro uiteraard, met z’n duimen vingervlug z’n mobieltje bedient, speelt een game. Onderzoeken lieten onlangs zien dat mobiel gamen op nummer drie staat als het om online activiteiten gaat. Video’s kijken en zoeken naar informatie over muziek, entertainment en vrije tijd, doen we nog net iets meer. Maar: mobiel gamen is hot.

De ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

Views

3k+

63 grote evenementen in Rotterdam in 2019

63 grote evenementen in Rotterdam in 2019

Wereldhavendagen. / Anne Reitsma Fotografie

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 15:41

Rotterdam telt in 2019 63 grote evenementen. De opvallendste nieuwe naam: A Day at the Park, het dancefestival dat vorig jaar in Amsterdam voor het laatst gehouden werd.

Rotterdam Festivals presenteerde de evenementenkalender dinsdagmiddag. De 63 festivals, sportevenementen en grote events als de Wereldhavendagen zijn er niet méér dan dit jaar. Wel kreeg Rotterdam Festivals 97 verzoeken voor een groot festival binnen. 34 daarvan kregen een vriendelijk ‘nee’ als antwoord.

63 grote evenementen in Rotterdam in 2019

Pow!Wow! / Fleur Beerthuis


Views

200+

Man maakt jarenlang radioshow voor alleen zijn vrouw

Foto van 'Lisa Vermeij'

VANDAAG, 14:05

Deke Duncan maakt al 44 jaar lang een radioshow. De 73-jarige dj hoeft het niet te doen voor zijn fanbase, want de enige luisteraar is zijn vrouw Theresa. Typisch geval van: geef nooit op. Want na al die jaren krijgt de passievolle dj eindelijk een uurtje zendtijd op een lokale radiozender van BBC.

Radioshow vanuit de tuin

Deke begon op 29-jarige leeftijd met het uitzenden van een radioshow 'Radio 77' vanuit zijn tuin in de Engelse plaats Stevenage, meldt de BBC. In het begin deed hij dit samen met wat vrienden. Later ging hij alleen verder met het uitzenden van de show.


Views

600+

MSC Cruises kiest Rotterdam boven Mokumse rolkoffers

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 13:54

Rotterdam is de havenstad van Nederland en dat zal ook wel nog even zo blijven. Want behalve de vrachtschepen trekt het ook steeds meer cruiseschepen. Voor hen is een verblijf in Amsterdam namelijk veel duurder. Het gaat in de komende twee jaar om zo'n achttien cruiseschepen.

Acht euro per persoon per dag

MSC Cruises heeft daarom besloten voortaan aan te leggen in Rotterdam, omdat er in de hoofdstad acht euro per persoon per dag aan toeristenbelasting in rekening wordt gebracht. Een kostenpost die men niet op de passagier wil afschuiven.


Views

500+

Kijk maar uit koe, geit heter dan ooit!

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 11:40

Het gaat lekker met de geit in ons land. Niet alleen is het aantal flink gestegen, ook zijn steeds meer ‘geitproducten’ te koop. Gemaakt van melk. Maar wat betekent dit voor de koe? Vooruit met de geit die haar straks nog van haar melktroon stoot? Geitenboer Jos geeft een kijkje in zijn stal.

Opmars


Views

400+

Overleg hervorming pensioenstelsel mislukt

Overleg hervorming pensioenstelsel mislukt

Gesprekspartners verlaten ministerie van Sociale Zaken na het mislukken van het overleg / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 09:50

De gesprekken over de hervorming van het pensioenstelsel zijn op niets uitgelopen. De onderhandelaars meldden dat ze er dinsdagavond niet uitkwamen.

Oplossingen

Volgens Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, ligt de schuld bij de vakbeweging. „Er lag een heel goed aanbod van het kabinet." FNV-voorman Han Busker laat weten dat het niet lukte „de kloof" tussen werkgevers, kabinet en bonden te overbruggen. „U snapt dat wij structurele oplossingen voor onze leden willen. Er is een groot probleem met de veel te snelle ophoging van de AOW-leeftijd en wij kwamen niet verder dan incidentele oplossingen."


Views

300+

Voedingscentrum: 'Laat dat biefstukje links liggen'

Voedingscentrum: 'Laat dat biefstukje links liggen'

Mannen zouden op wekelijkse basis 400 gram minder vlees moeten eten / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 08:29

Mannen moeten minder vlees gaan eten, dat vindt het Voedingscentrum. Daarom start de centrum een campagne: 'Er is meer dan vlees.'

Gezondheid en milieu

Met de campagne wil het Voedingscentrum mannen attenderen op de alternatieven voor bijvoorbeeld een biefstuk. „Vaker kiezen voor peulvruchten, noten en ei levert winst op voor je gezondheid én het milieu’’, aldus het centrum. Het advies is niet meer dan 500 gram vlees per week te eten.


Views

1k+

Baudet houdt kamer wakker met tientallen vragen

Baudet houdt kamer wakker met tientallen vragen

'Zeemeeuwpoliticus' Baudet tijdens debat / ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 08:08

Na een lange werkdag wil je het liefste gewoon je bed in duiken, maar dat zat er dinsdag niet in voor een aantal Tweede Kamerleden. Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet begon rond half twee 's nachts met zijn spreektijd en stak af met honderd retorische vragen over het VN-migratiepact.

'Het interesseert hem geen bal'

Pas na 55 vragen kwam de eerste interruptie, schrijft het Algemeen Dagblad. Malik Azmani (VDD) vroeg zich af „wat we hier aan het doen zijn". Azmani was van mening dat het „de heer Baudet geen bal interesseert wat wij hiervan vinden".


Views

1k+

Tienduizenden kinderen overleden in Jemen

Tienduizenden kinderen overleden in Jemen

Meer dan tachtigduizend kinderen zijn overleden aan de gevolgen van ondervoeding / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 07:45

Vele tienduizenden kinderen zijn de afgelopen jaren in Jemen een hongerdood gestorven. Dat concludeert kinderrechtenorganisatie Save the Children. Er woedt al jaren een burgeroorlog in het land.

Ondervoeding

Save the Children evalueerde sterftecijfers en stelt dat er tussen april 2015 en oktober 2018 al tienduizenden kinderen zijn overleden. „84.701 kinderen zijn overleden", aldus de organisatie. „Dit zijn onbehandelde gevallen van ernstige, acute ondervoeding bij kinderen jonger dan vijf jaar."


Views

800+

LHBT'ers voelen zich nog vaak onveilig

LHBT'ers voelen zich nog vaak onveilig

30 procent van de LHB's voelt zich wel eens onveilig / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 07:15

Nog steeds hebben lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT) meer negativiteit in hun leven dan hetero's. Dat meldt het Sociaal en Cultuur Planbureau (SCP) in de LHBT-monitor.

Respectloos

Positief is dat lesbiennes, homo's en biseksuelen niet meer geweld meemaakten dan hetero's, maar veel van hen ervaren nog steeds respectloos gedrag op straat door onbekenden. Bijna een derde van de LHB's heeft dat wel eens meegemaakt, tegenover een kwart van de hetero's.


Views

500+

'Kap met homo als scheldwoord gebruiken in stadions'

Bowi juicht al sinds zijn geboorte voor AZ ©Eigen foto

Foto van 'Jelmer Visser'

VANDAAG, 06:00

Scheldwoorden als 'homo', 'flikker' en 'nicht' behoren tot de meest gebruikte van Nederland. Ook in voetbalstadions worden deze termen vaak gebruikt en nagenoeg nooit in een positieve context.

De 20-jarige Bowi Jong komt al zijn hele leven in het stadion van AZ als voetballiefhebber én valt op jongens. Volgens hem en de 25-jarige Daan Verhoeven moet er meer bewustwording komen voor de impact die dit soort spreekkoren kunnen hebben. Zij schreven een openhartige brief naar de KNVB.


Views

1k+