In het nieuws

Wat voor buitenlandbeleid wil Trump gaan voeren?

Foto van 'Steven Musch'

9 NOV 2016

Donald Trump wordt de vijfenveertigste president van de Verenigde Staten. Wat betekent dat voor de rest van de wereld?

Amerika is nog altijd de grootste supermacht ter wereld. De VS zijn de grootste economie wereldwijd, gevolgd door China, en de VS hebben veruit het grootste defensiebudget. In 2015 gaf Amerika in totaal ongeveer 611 miljard dollar uit aan defensie, zo blijkt uit gegevens van het Stockholm International Peace Research Intitute.

Dat is meer dan vier procent van het bruto binnenland product van het land, ver boven het gemiddelde in vergelijking met andere landen. Zo ligt het defensiebudget van de meeste Europese landen onder de 2 procent. Amerikaanse troepen zijn dan ook over de hele wereld actief en de VS hebben legerbasissen in een groot aantal andere landen.

Maar als het aan Donald Trump ligt mag de militaire aanwezigheid van de VS in andere landen flink teruggeschroefd worden. Zo heeft hij onder ander gedreigd om Amerikaanse troepen uit Zuid-Korea terug te trekken, historisch gezien een belangrijke bondgenoot van de VS, omdat het land een buffer vormt tegen Noord-Korea. Trump liet weten dat hij China onder druk zou willen zetten om een meer actieve rol ten aanzien van Noord-Korea aan te nemen. Hoe hij dat wil doen is onduidelijk.

Hoewel Trump geen politieagent van de wereld meer wil spelen, zegt hij wel dat hij nog meer wil investeren in defensie.

NAVO-bondgenootschap

Wat betreft het NAVO bondgenootschap met Europa is Trump uiterst kritisch. De zakenman liet tijdens zijn verkiezingscampagne weten dat de Amerikaanse bescherming als te vanzelfsprekend wordt gezien door Europa. Hij vindt dan ook dat de Artikel 5 - een aanval tegen één van ons is een aanval tegen ons allen - toe is aan een wijziging. Gevraagd of hij de Baltische Staten zou beschermen tegen Rusland mocht dat nodig zijn, zei Trump: „Alleen als zij hun verplichtingen nakomen."

Dat wil zeggen: als zij meer dan 2 procent van hun bruto binnenlands product aan defensie uitgeven, zoals de afspraak binnen de NAVO is. Echter, bijna geen enkel Europees land komt aan die twee procent. Ook Nederland niet.

In een reactie op de verkiezingsuitslag in de VS, liet de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders weten benieuwd te zijn naar wat Trump met de NAVO van plan is. Door de huidige spanningen tussen het Westen en Rusland is de aanwezigheid van de NAVO in het oosten van Europa de afgelopen tijd juist toegenomen. Met Trump aan de macht is die aanwezigheid niet meer zo vanzelfsprekend.

De Republikein wil bovendien af van de gespannen verhouding met Rusland. Hij heeft diverse keren gezegd dat hij bereid is om met Poetin te onderhandelen en heeft zelfs gezegd dat hij bewondering heeft voor de Russische president.

In Rusland werd dan ook 'verheugd' gereageerd op de verkiezing van Trump. De voorzitter van het Russische parlement liet weten dat hij hoopt dat er met Trump een constructievere dialoog gevoerd kan worden dan met Obama.

De muur, immigratie en handelsverdragen

Het buitenlandbeleid van Trump werd door hemzelf samengevat als America first, oftewel: eigen land eerst. Toen de zakenman in maart voor het eerst in een speech zijn buitenlandbeleid presenteerde, bleek al gauw dat Trump met Amerika een weg van isolationisme wil inslaan. Hij wil immigratie vanuit buurland Mexico een halt toe roepen door een grote muur te bouwen langs de grens. Hoe realistisch dat plan is, is maar de vraag. Desalniettemin roept hij dit al vanaf het begin van zijn campagne.

Ook wil hij dat geen enkele Moslim het land meer in komt, zo verklaarde hij na de schietpartij in San Bernardino op 2 december 2015.

Wat de economie betreft keert Trump zich ook tegen globalisering. De kans is groot dat het handelsverdrag TTIP tussen de VS en de EU van tafel gaat nu hij aan het roer staat in de VS. Ook heeft hij gezegd dat hij het handelsverdrag NAFTA, tussen Canada, Amerika en Mexico, in 'een split second' van tafel zou vegen als hij president zou worden. Wat handel met China betreft heeft Trump gezegd dat hij importtarieven wil invoeren om Amerikaanse bedrijven te beschermen. Ook wat de economie betreft wil Trump dus dat Amerika zich in zichzelf keert.

Hoe kijkt hij aan tegen het Midden Oosten?

Trump wil zich zo min mogelijk met het Midden-Oosten gaan bemoeien. Hij breekt met de kritische lijn van Obama ten aanzien van Israel. Dat land is historisch gezien een erg belangrijke bondgenoot van de VS, maar Obama stelde zich de afgelopen jaren voor het eerst kritischer op tegenover Israel, vanwege het conflict met de Palestijnen. Wat Trump betreft worden de banden met Israel direct weer aangehaald.

Ook was Trump zeer kritisch over de nucleaire deal die Obama heeft gesloten met Iran. Volgens Trump vormt Iran een groot gevaar in de regio. Ook hierbij neemt hij dus afstand van de koers van Obama.

Wat betreft de situatie met terreurgroep IS in Syrië en Irak is Trump verdeeld. Enerzijds heeft hij steeds gezegd dat hij IS met de grond gelijk zou maken. Hoe? Dat wilde hij niet zeggen, omdat hij dan 'zijn strategie' zou verklappen en the element of surprise zou verliezen. Anderzijds heeft Trump gezegd dat hij zich meer wil terugtrekken uit Syrië en Irak, omdat hij denkt dat Rusland de situatie daar beter onder controle heeft.

Over de inval in Irak in 2003, toen George W. Bush nog president was, is Trump altijd kritisch geweest. Hij noemt het steevast 'een grote fout', maar zegt daarbij wel dat hij het beter had kunnen oplossen. Hoe? Hun olie afpakken.

Diezelfde aanpak zou hij willen toepassen op IS. Trump is echter nooit duidelijk geweest of hij Syrië of Irak in dat geval met troepen zou willen binnenvallen.

Onvoorspelbaar

De Amerikaanse krant The Wall Street Journal maakte een mooi overzicht van de plannen van Trump. Toch blijft de vraag wat voor buitenlandbeleid hij precies gaat voeren. Gedurende de verkiezingscampagne is gebleken dat Trump regelmatig onwaarheden heeft verteld. Het valt dus niet direct aan te nemen dat wat hij tijdens de campagne heeft gezegd, hij dat ook werkelijk gaat doen.

Zeker is in ieder geval dat de nieuwe koers van Amerika ook effect zal hebben op Nederland, Europa en de rest van de wereld. Of het nu om handelsverdragen gaat, economische stabiliteit of het militaire bondgenootschap, de kans is groot dat de verkiezing van Trump voor spanningen gaat zorgen.

Bovendien geeft zijn verkiezing het signaal af aan Europese populisten zoals Wilders en Marine le Pen, dat ook zij een kans maken om aan de macht te komen. In dat geval dreigt de Europese Unie uit elkaar te vallen. Zeker nu de Britten ook voor afscheiding hebben gekozen.

BEKIJK OOK


'Maatregelen blijven waarschijnlijk ook na 6 april nog van kracht'

'Maatregelen blijven waarschijnlijk ook na 6 april nog van kracht'

Posters met maatregelen in een supermarkt van Jumbo Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 MIN

De maatregelen die momenteel in Nederland worden getroffen om de verspreiding van het coronavirus in te perken, zullen ook tot na 6 april van kracht blijven.

Dat bevestigen bronnen in Den Haag na berichtgeving van De Telegraaf. Dinsdag zal de crisiscommissie van het kabinet beslissen over het verlengen van de maatregelen. Onder die maatregelen vallen onder meer het zoveel mogelijk thuis blijven, het afstand houden van anderen, het vermijden van groepen en sociale activiteiten en het thuisblijven bij klachten.

Advies OMT


Telefoonstoring zorgt dat ziekenhuizen niet bereikbaar zijn

Telefoonstoring zorgt dat ziekenhuizen niet bereikbaar zijn

Door een telefoonstoring zijn veel ziekenhuizen niet bereikbaar | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

44 MIN

Meerdere ziekenhuizen zijn slecht bereikbaar door een landelijke telefoonstoring. Op de website allestoringen.nl is te zien dat onder meer het Deventer Ziekenhuis problemen heeft.

„Er is een landelijke storing bij Ziggo, KPN en Vodafone. Met als gevolg dat het Deventer Ziekenhuis problemen heeft met inkomend en uitgaand bellen" meldt het ziekenhuis. Ook Antonius Zorggroep Sneek meldt slecht bereikbaar te zijn.

Oorzaak wordt gezocht


Indiase agent spreekt als 'coronavirus' mensen aan

Indiase agent spreekt als 'coronavirus' mensen aan

De kunstenaar maakte de helm met oude kranten / Foto: AFP

Foto van 'Vincent Smit'

56 MIN

Een agent en een kunstenaar in India hebben een creatieve oplossing gevonden om mensen bewust te maken van het coronavirus. Verkleed als het virus houdt de agent mensen staande bij kruispunten. 

De agent, Rajesh Buba, werkt in de miljoenenstad Madras in het zuiden van India. Hij spreekt mensen voornamelijk aan als hij ziet wanneer er geen mondkapjes gedragen worden. Hij zegt dan: „Als jij naar buiten gaat, kom ik bij je naar binnen”, daarmee doelend op het coronavirus.

Indiase agent spreekt als 'coronavirus' mensen aan

Foto: AFP


Klassieke muziek populairder door coronacrisis

Klassieke muziek populairder door coronacrisis

We streamen minder muziek maar als we streamen, wint klassiek terrein | Foto: Getty

Foto van 'Metro'

59 MIN

Het is voor veel mensen inmiddels de derde week dat het thuiskantoor wordt bemand. Daardoor verandert er een hoop in de wereld. Zo wordt er onder andere een stuk minder gestreamd.

Maar, als we streamen, streamen we veel vaker klassieke muziek dan voorheen. Nederlanders streamen 10 procent meer deuntjes van Mozart, Bach en Dvořák. Landen waar het COVID-19 virus harder toeslaat, streamen zelfs nog meer klassieke muziek. In Frankrijk is het met veertig procent toegenomen, in Spanje met 20 procent en de Engelsen streamen 15 procent meer klassiek werk.

Minder streamen en downloaden


Olieprijs onder druk, hoe komt dat?

Olieprijs onder druk, hoe komt dat?

Een basisbegrip in de economie is dat de prijs van grondstoffen afhankelijk is van vraag en aanbod.

Foto van ''

1 UUR

Heerst er momenteel al een coronacrisis, komt hier bovenop ook nog een oliecrisis. 9 maart 2020 is een behoorlijk zwarte dag voor de olieprijs geworden, want toen daalde de olieprijs met maar liefst 30 procent. En nu?

De daling is al jaren niet gezien op de oliemarkt. Vanwaar deze sterke daling en hoe wordt de prijs van olie bepaald?

Olie en de wereldeconomie


Lief! Nederlands dierenpark verwelkomt nieuwe cheetahs

Lief! Nederlands dierenpark verwelkomt nieuwe cheetahs

Een nieuw cheetahgezin woont sinds een paar dagen in Nederland | Foto: ZooParc Overloon

Foto van 'Metro'

2 UUR

Nederland heeft sinds kort een paar nieuwe inwoners. ZooParc in Overloon verwelkomde namelijk vijf nieuwe cheetahs in het park.

De vijf roofdieren zijn pas een paar dagen in het Brabantse park en komen uit Frankrijk. Het gaat om moeder Asali en haar vier kinderen. In een persbericht meldt het park dat de dieren na een korte wenperiode nu ook het buitenverblijf mogen verkennen.

Geschikte ruimte in Brabant


Deze week nog koud, volgende week weer lentetemperaturen

Deze week nog koud, volgende week weer lentetemperaturen

Het blijft deze week nog even koud maar volgende week wordt het weer lente! | Foto: Pexels

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Het mag dan inmiddels alweer lente zijn, dat maart zijn staart roert moge duidelijk zijn. Waar we vorige week op hypothetische terrasjes konden zitten, vroor het vannacht ineens flink.

In Hupsel (Achterhoek) heeft het KNMI in de nacht van zondag op maandag -6,6 graden gemeten. Daarmee was het de koudste nacht in Nederland meer dan een jaar tijd, meldt Weeronline. Vorig jaar werd op 31 januari -9 graden gemeten in het Groningse Nieuw-Beerta.

Matig vriezen


Geen EasyJet-vluchten meer voor onbepaalde tijd

Geen EasyJet-vluchten meer voor onbepaalde tijd

EasyJet houdt de vloot voorlopig aan de grond | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Mocht je de hoop hebben binnenkort met easyJet toch naar een ander deel van de wereld vliegen, dan zal dat toch even moeten wachten. De Britse prijsvechter staakt namelijk per direct alle vluchten.

De luchtvaartonderneming noemt als reden de ongekende reisbeperkingen die door landen zijn opgelegd in reactie op het coronavirus en de invoering van lockdowns in veel Europese landen. EasyJet blijft naar eigen zeggen samenwerken met overheden om op hun verzoek reddingsvluchten uit te voeren.

Geen nieuwe vliegdata


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Besmettingen China neemt af, piek doden in VS over twee weken

Besmettingen China neemt af, piek doden in VS over twee weken

President Trump tijdens zijn toespraak | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:54

De Amerikaanse president Donald Trump verwacht de piek in het aantal dagelijkse doden in de VS als gevolg van het coronavirus over twee weken.

De regels voor het behouden van „sociale afstand" tot elkaar blijven van kracht tot 30 april. Dat heeft de president zondag (lokale tijd) bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

Richtlijnen van kracht


Video's president Brazilië verwijderd door Twitter

Video's president Brazilië verwijderd door Twitter

De Braziliaanse president handelt volgens Twitter in strijd met de richtlijnen | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:34

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft twee video's op Twitter gezet die door het medium weer zijn verwijderd. Bolsonaro overtreedt volgens het bedrijf de richtlijnen.

Het staatshoofd uit in de filmpjes zijn twijfels over nut en noodzaak van quarantainemaatregelen in de strijd tegen verdere verspreiding van het coronavirus.

In strijd met instructies


Bedrijf levert beademingsapparatuur, Defensie houdt achter

Bedrijf levert beademingsapparatuur, Defensie houdt achter

Er moet op korte termijn beademingsapparatuur komen | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:59

Defensie beschikt over cruciale beademingsapparatuur die nodig is om extra mobiele intensive care units (MICU’s) mee uit te rusten, en houdt deze achter.

De MICU’s zijn nodig om ernstig zieke patiënten over de nog beschikbare ic-bedden te verdelen. Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money.

Niet beschikbaar


Bijna duizend coronapatiënten op intensive care

Bijna duizend coronapatiënten op intensive care

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een somberder scenario naar voren moeten halen over het aantal coronapatiënten dat op de ic terechtkomt. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) -afdelingen van Nederlandse ziekenhuizen nadert de duizend. Dat blijkt zondagavond uit cijfers van de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE).

Rond 22.00 uur werd daar gemeld dat er 982 patiënten met het coronavirus op de ic liggen. Gegevens bij NICE kunnen achterlopen op de werkelijkheid, bijvoorbeeld door drukte in de ziekenhuizen, meldt de organisatie op haar site.

Somberder scenario


Britse bokskampioen wekt afschuw en boosheid met video

Britse bokskampioen wekt afschuw en boosheid met video

Nadat er veel boze reacties op het filmpje kwamen, betuigde Billy Joe Saunders (rechts) snel spijt. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Britse profbokser Billy Joe Saunders heeft zijn excuses aangeboden voor een video waarin hij oproept korte metten te maken met vrouwen die tijdens thuisisolatie hun man ‘lastigvallen’.

In het filmpje plaatst de wereldkampioen in het super middengewicht (WBO-versie) een aantal stoten op een bokszak in zijn schuur. Daarna doet hij een aantal uitspraken die veel boosheid en afschuw op social media opriepen.

„Dit is de manier om je vrouw de mond te snoeren”, zegt de bokser in het filmpje. „Als ze binnenkomt en ze wil je iets vertellen, dan explodeer je ineens en bam, op de kin. Daarmee schakel je haar uit.”


Boete voor spotters die kijken naar laatste Boeing 747 van KLM
Likeability of5

Boete voor spotters die kijken naar laatste Boeing 747 van KLM

De Boeing 747 zou volgend jaar voor het laatst de lucht ingaan, maar vanwege de coronacrisis besloot KLM dat dit jaar al te doen. | Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft zondag meerdere vliegtuigspotters een boete gegeven. De spotters hadden hun auto in de buurt van Schiphol langs de weg neergezet om te kijken naar de laatste landing van een Boeing 747 van KLM terwijl dat verboden was.

Het vliegtuigtype zou volgend jaar voor het laatst de lucht ingaan, maar vanwege de coronacrisis besloot KLM dat dit jaar al te doen. Het vliegtuig met de naam City of Tokio landde rond 15.30 uur na een vlucht uit Mexico-stad op Schiphol.

Unieke gebeurtenis


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

'Politicus pleegt mogelijk door druk coronacrisis zelfmoord'

'Politicus pleegt mogelijk door druk coronacrisis zelfmoord'

Het lichaam van de 54-jarige Schäfer werd zaterdag gevonden langs het spoor bij Hochheim am Main. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De 54-jarige Thomas Schäfer, minister van Financiën in de Duitse deelstaat Hessen, is onverwacht overleden. Zijn lichaam werd zaterdag gevonden.

Volgens Duitse justitie zijn er sterke aanwijzingen dat de politicus van de christendemocratische CDU zelfmoord pleegde. Hessens premier Volker Bouffier (CDU) zei zondag dat Schäfer zich grote zorgen maakte over de coronacrisis en dat hij mogelijk daarom uit het leven is gestapt.

Zorgen over financiën


Paus steunt pleidooi VN voor wereldwijde wapenstilstand

Paus steunt pleidooi VN voor wereldwijde wapenstilstand

Paus Franciscus wil dat gehoor wordt gegeven aan een oproep van de VN om wereldwijd de wapens te laten zwijgen. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Paus Franciscus wil dat gehoor wordt gegeven aan een oproep van de VN om wereldwijd de wapens te laten zwijgen. Dan zou meer aandacht besteed kunnen worden aan de strijd tegen het nieuwe coronavirus.

De 83-jarige kerkvorst benadrukte dat de coronacrisis geen grenzen kent. Hij pleitte voor een eind aan het geweld en een grotere nadruk op „het instellen van humanitaire corridors, diplomatieke inspanningen en aandacht voor degenen die zich in zeer kwetsbare situaties bevinden."

Menselijke familie


Nederlandse ambulance met patiënt moest betalen bij Belgische tolweg
Likeability of3

Nederlandse ambulance met patiënt moest betalen bij Belgische tolweg

Twee Nederlandse ambulancemedewerkers werden zaterdagavond verplicht halt te houden bij een Belgische tolweg, terwijl ze een coronapatiënt vervoerden.| Foto: ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Twee Nederlandse ambulancemedewerkers werden zaterdagavond verplicht halt te houden bij een Belgische tolweg, terwijl ze een coronapatiënt vervoerden.

Ze wilden snel bij het ziekenhuis door de Liefkenshoektunnel om Antwerpen te doorkruisen, maar moesten halt houden om 6 euro te pinnen. Dit terwijl de situatie van hun patiënt op dat moment penibel was. Bovendien was er geen tolwegmedewerker aanwezig bij de betreffende slagboom.

Tien minuten


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

132 nieuwe doden, aantal besmettingen boven de 10.000

132 nieuwe doden, aantal besmettingen boven de 10.000

Het aantal geregistreerde besmettingen in Nederland is gestegen tot 10886. Dat zijn er 1104 meer dan zaterdag. | Foto: ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het dodental door het nieuwe coronavirus in Nederland is met 132 gestegen tot 771. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte de laatste cijfers zondagmiddag bekend.

Het aantal geregistreerde besmettingen in Nederland is gestegen tot 10886. Dat zijn er 1104 meer dan zaterdag, toen het er 9762 waren. Daarmee komt het aantal besmettingen voor het eerst boven de 10000 uit.

Ziekenhuisopnamen