In het nieuws

Camera videoNL'se BV lobbyt in de VS: dubieus of doodnormaal?

Michael Flynn (R) met Donald Trump. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

17 NOV 2016

Michael Flynn, die mogelijk onderdeel wordt van de staff van Donald Trump, ligt in Amerika onder vuur omdat hij door het Nederlands bedrijf Inovo BV zou zijn betaald om te lobbyen voor uitlevering van Fethulla Gülen aan Turkije. Lobbyen is al zo oud als de weg naar Rome, maar wanneer wordt het problematisch?

Vorige week riep oud-generaal Flynn in een blog op The Hill op tot uitlevering van Fethulla Gülen, die door Turkije wordt gezien als het brein achter de mislukte staatsgreep aldaar op 15 juli. Volgens Flynn moet Amerika de „radicale islamist” geen onderdak bieden. „Wat zouden wij hebben gedaan als we vlak na 11 september 2001 gehoord zouden hebben dat Osama bin Laden in een leuke villa in een Turks resort woonde?”, aldus Flynn.

Tot nu toe heeft Amerika de roep van Turkije genegeerd, en ook Flynn leek nooit voorstander van uitlevering. Wat is er veranderd? Volgens de Amerikaanse nieuws- en opiniesite The Daily Caller hebben de uitspraken van Flynn alles te maken met het lobbycontract dat hij sloot met de Nederlandse BV Inovo. Verplichte registratie van lobby-activiteiten bevestigen dat Inovo BV Flynn in september van dit jaar heeft ingehuurd.

Informatie verzamelen

Volgens Alptekin heeft zijn bedrijf Inovo de organisatie van Flynn, Flynn Intel Group, inderdaad betaald om onderzoek te doen naar en te lobbyen voor betere internationale verhoudingen. „De relatie tussen Turkije en Amerika is niet zo goed als normaal, mede door de couppoging”, vertelt hij aan Metro. „Ik heb klanten die commercieel belang hebben bij die relaties en daarom heb ik Flynn Intel gevraagd om meer informatie over de situatie te verzamelen.”

Alptekin benadrukt dat hij Flynn niet heeft betaald voor de uitspraken in het blog op The Hill. „Als hij mijn van tevoren advies had gevraagd over het publiceren van het blog, had ik het hem afgeraden. Ik loop door al deze aandacht ook een risico, krijg veel dreigende telefoontjes en mailtjes”, gaat hij verder „Daarbij, denk je nu echt dat Flynn rond belangrijke verkiezingen zo’n artikel gaat schrijven, alleen omdat ik hem een paar duizend dollar heb betaald? Dat zou hij nooit doen.”

Lobbyen heel normaal

Lobbyisten spelen een belangrijke rol bij verkiezingen. Ze brengen bedrijven in contact met politici en voorzien hen van extra kennis om het beleid te beïnvloeden. En Inovo is lang niet de enige Nederlandse speler op dit gebied. Begin dit jaar meldde het FD dat de 12 grootste multinationals uit ons land bijna 20 miljoen dollar uitgaven aan lobbyactiviteiten.

„Lobbyen op zich hoeft niet fout te zijn”, vertelt Amerika-deskundige Diederik Brink. „Lobbyisten weten nu eenmaal ontzettend veel dus het is logisch dat ze worden ingezet voor het beïnvloeden van beleid”. De uitleg van Alptekin, dat Flynn is betaald om onderzoek te doen, is volgens Brink normaal. „Je gaat nooit direct als reden noemen dat je het beleid wilt veranderen, wat dat betreft is ‘onderzoek naar meningen’ een goede dekmantel.”

Draaideursysteem

In Amerika is er een waar draaideursysteem gaande, tussen politiek en lobbybedrijven. Veel ambtenaren gaan na hun dienst in het Witte Huis als lobbyist aan de slag, maar andersom ligt het gevoeliger. „Het is heel pijnlijk om te zien dat Flynn eerst veel kritischer naar Turkije wordt, wordt betaald door een lobbyist en nu ineens een heel andere mening heeft”, aldus Brink. „Het roept de vraag op: kan hij als mogelijk veiligheidsadviseur van een onervaren president dan wel de belangen van de hele wereld behartigen, wanneer hij schijnbaar niet helemaal onafhankelijk is?”

Constant spel

Zowel Obama als Trump stelden dit onderwerp al ter discussie en zeggen geen ambtenaren aan te willen nemen die commerciële belangen hebben, zodat ze tijdens hun politieke dienst de belangen van het volk beter behartigen. En de lobbyisten? Die gooien er veel geld tegenaan om de politiek en het publiek te beïnvloeden. „Je ziet in Amerika al langer een strijd tussen pro-Erdogan-lobbyisten, en die die voor Gülen zijn”, vertelt Brink. „Het is een constant spel, met als doel de overhand te krijgen.”

In het geval van het Turkse conflict hebben lobbyisten vaak banden met een van de twee groepen. In The Daily Caller wordt gesuggereerd dat Alptekin nauwe banden heeft met de Turkse regering, maar dat is volgens hem pertinent onwaar. „Ik ben geen verlengstuk van de Turkse regering, ik word ook niet door hen betaald. Ik ben een betrokken Turkse burger die de denkbeelden over Turkije wil veranderen.”


Jonge Democraten: 'Nationale Studenten Enquête is onbetrouwbaar'

Jonge Democraten: 'Nationale Studenten Enquête is onbetrouwbaar'

Over de enquête kwamen vorig jaar veel klachten binnen. /ANP

Foto van 'Metro'

10 MIN

De Jonge Democraten willen een alternatief voor de Nationale Studenten Enquête (NSE). De enquête, die jaarlijks aan alle Nederlandse studenten wordt voorgelegd door stichting Studiekeuze123, is volgens de politieke jongerenorganisatie niet betrouwbaar.

„De NSE is te onduidelijk en wordt te weinig ingevuld om van elke opleiding een betrouwbaar beeld te krijgen,” zegt Annabel Broer, voorzitter van de Jonge Democraten. Ze geeft het voorbeeld van de Universiteit Utrecht, die in 2019 de gegevens voor 44 procent van haar opleidingen als ‘onbruikbaar’ bestempelde vanwege een te laag aantal respondenten.

In de prullenbak


Bijsluiters melatonine hebben het niet over bijwerkingen

Afbeelding ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Slik je (weleens) melatonine? Dan kun je last krijgen van bijwerkingen zoals diarree, hoofdpijn, hartkloppingen, nachtmerries en slapeloosheid. Toch staan die meestal niet vermeld in de bijsluiters van melatonineproducten die bij de drogist te koop zijn.

Bijwerkingencentrum Lareb meldt dat de informatie in de meeste van die melatoninevarianten ontbreekt of incompleet is. Van gebruikers heeft het centrum 181 meldingen binnengekregen.

Verschillende sterktes


Likeability of5

Roze taxiborden voor een extra veilig ritje

Vanaf donderdag rijdt de dienst. /Staxi Lady

Foto van 'Elselotte Smink'

2 UUR

Avondje stappen, iets te gezellig, laatste trein gemist. En daar sta je dan, midden in Amsterdam. Gelukkig zijn er altijd taxi’s die je voor een al dan niet zacht prijsje naar huis brengen. 

Maar die voelen lang niet altijd veilig aan, zeker niet voor (jonge) vrouwen. Daarom komt taxibedrijf Staxi met Staxy Lady, het eerste online platform dat vrouwentaxi’s aanbiedt. Te herkennen aan het roze taxibord: wel zo makkelijk.

Alleen vrouwelijke chauffeurs


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Likeability of3

'Buurtbewoners moesten drie keer 112 bellen na steekpartij'

Hulpdiensten bij het pand in Wageningen. /ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:53

Bij een steekincident woensdagavond bij een zorginstelling in Wageningen viel een dode en raakten meerdere mensen gewond. Buurtbewoners hebben drie keer het alarmnummer moeten bellen voordat er hulp kwam.

Een buurman zou van de politie te horen hebben gekregen dat er geen politieauto’s beschikbaar waren, weet Omroep Gelderland.

Bewoner instelling


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Likeability of3

'Studenten vanuit middeninkomens de dupe van leenstelsel'

Studenten eindigen daardoor met hogere leningen. Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 11:07

Niet studenten met ouders uit de laagste inkomensgroepen, maar studenten van wie de ouders gemiddeld verdienen, zijn het slechtst af met het leenstelsel. 

Deze studenten krijgen in de meeste gevallen geen of alleen een lage aanvullende beurs, terwijl de ouders niet altijd bijdragen aan de kosten voor de studie. Dat concludeert organisatie Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) naar aanleiding van een enquete van onderzoeksbureau I&O research.

Laag versus hoog


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

'Geen sigaretten meer bij supermarkten en tankstations'

Winkels kunnen gedwongen worden met een wettelijke verplichting. /Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 08:45

Als het aan een meerderheid van de Tweede Kamer ligt, zijn er al komend jaar geen sigaretten meer te vinden bij tankstations en supermarkten. 

Het kabinet moet daarom een deal maken met de moederbedrijven. Donderdag komen CDA en ChristenUnie met de plannen hiervoor, bij een debat over de uitbreiding van het rookverbod met elektronische sigaretten, schrijft het AD

Uitstalverbod


Kaasboys openen Kaasbar: 'Make cheese, not war'

De kaasboys voor hun bar. Bij twee van de drie loopt kaas als een gele gesmolten sliert door hun leven, de andere is een echte horecabaas: Hademar, Mark en Thierry

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 08:30

Amsterdam is een bijzondere bar rijker, in het iconische pand waar een bekende taartenwinkel zat, met drie jongens aan het roer die er wel kaas van hebben gegeten.

Wat krijg je als twee telgen uit twee kaasfamilies de krachten bundelen en het doen met een echte horeca-man? Het klinkt misschien als het begin van een soft-cheesy film, maar het antwoord luidt ‘Kaasbar’. Gevestigd hartje Pijp, waar vroeger ‘De Taarten van m’n Tante’ zat, met uitzicht op het Marie Heinekenplein en nét open. Toeristen turen nieuwsgierig naar binnen en een handige man van Superneon bevestigt een fonkelend nieuw Heinekenbord boven de deur van het pand. Want waar kaas is, is niet alleen wijn, maar ook bier.

Waar kaas is...


Dode vermoedelijke dader schietpartij Hanau gevonden

Uiteindelijk werd de vermoedelijke schutter dood gevonden in zijn huis. /ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:00

Bij twee schietpartijen in shishalounges in het Duitse Hanau zijn negen doden en meerdere gewonden gevallen. De vermoedelijke dader werd dood gevonden in een woning. 

De dader zou alleen hebben gehandeld en na de eerste schietpartij rond 22.00 uur gevlucht zijn in een donkere auto. Daarna opende hij in een andere lounge nog een keer het vuur. De politie zocht met man en macht naar de dader.

In woning


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Jongetje (10) die vroeg om voetbalplaatjes mishandeld
Likeability of3

Jongetje (10) die vroeg om voetbalplaatjes mishandeld

Het jongetje vroeg het winkelend publiek om voetbalplaatjes. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een 38-jarige man uit Dordrecht is woensdag opgepakt omdat hij vorige week een 10-jarige jongen mishandelde die om voetbalplaatjes vroeg.

Het jongetje stond vorige week woensdag bij een Albert Heijn Dordrecht om in de laatste dagen van de actie, die tot en met zondag liep, nog wat plaatjes te scoren.

Hij vroeg het winkelend publiek om voetbalplaatjes. De verdachte was hier niet van gediend en verkocht de jongen „een paar rake klappen”, aldus de politie.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Trump bood Assange gratie als hij zou meewerken over e-maillek

Trump bood Assange gratie als hij zou meewerken over e-maillek

/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Amerikaanse president Donald Trump heeft WikiLeaks-oprichter Julian Assange gratie aangeboden als hij zou verklaren dat Rusland niets te maken had met de publicatie van WikiLeaks-e-mails van de Democratische partij. Dat bleek bij een hoorzitting voor de rechtbank in Londen woensdag.

Assange verscheen op de zitting via een videolink vanuit een gevangenis in Londen, terwijl advocaten de gang van zaken van de hoorzitting van volgende week bespraken. De rechtbank moet beslissen of hij wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Tijdens de hoorzitting van woensdag sprak Assange alleen om zijn naam en geboortedatum te bevestigen.

Getuigenverklaring


Man die copy-paste uitvond overleden
Likeability of3

Man die copy-paste uitvond overleden

Knippen en plakken, de meeste van ons kunnen niet meer zonder. De man die deze inmiddels onmisbare functie uitvond, is maandag op 74-jarige leeftijd overleden. /Gettyimages

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Knippen en plakken, de meeste van ons kunnen niet meer zonder. De man die deze inmiddels onmisbare functie uitvond, is maandag op 74-jarige leeftijd overleden.

De Amerikaanse computerpionier Larry Tesler bedacht in de jaren '70 een manier om stukken tekst te knippen, te kopiëren en te plakken. 'Cut, copy and paste', noemde hij het. De handige functie wordt tegenwoordig overal gebruikt.

Omslachtige systemen


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Het belangrijkste bij een burn-out: kies voor jezelf

Het belangrijkste bij een burn-out: kies voor jezelf

Volgens de Burn Out Poli zijn er 1,4 miljoen Nederlanders met burn-out verschijnselen. /Gettyimages

Foto van 'Tosca de Jong'

GISTEREN

Zanger Jan Smit zat een maand in een kliniek voor de behandeling van een burn-out. Om verder tot rust te komen trekt hij zich een deel van zijn tijd terug in een appartement, zonder zijn gezin. Is dit hét medicijn tegen een burn-out en hoelang staat er eigenlijk voor?

Een burn-out kan ons allemaal overkomen. De cijfers liegen er niet om. Volgens de Burn Out Poli - met vestigingen in Amsterdam, Rotterdam, Voorburg en vier nieuwe vestigingen op komst - zijn er 1,4 miljoen Nederlanders met burn-out verschijnselen. Of je nu hoog- of laagopgeleid bent, bekend of onbekend, bij iedereen kan het moment komen dat je lijf chronische stress ervaart en ‘stop’ zegt.

Een van de bekendste zangers van ons land overkwam dit ook en vertrok voor een maand naar Spanje waar hij werd behandeld door een groep Nederlandse psychotherapeuten. Smit is weer terug in Nederland maar trekt zich zo nu en dan terug in een eigen appartement als de drukte van zijn gezin (hij heeft drie kinderen, red.) hem iets te veel wordt. Niet iedereen met een burn-out heeft de luxe om dit te doen, maar is afstand nemen goed voor je herstel?


‘Schaarste seksspeeltjes dreigt door coronavirus’

‘Schaarste seksspeeltjes dreigt door coronavirus’

Foto: Colourbox

Foto van ''

GISTEREN

Het coronavirus dreigt een schaarste te veroorzaken in sekstoys die in China worden geproduceerd voor de Europees marktleider in online erotiek, EDC Retail.

Het productieproces in China ligt als gevolg van het rondwarende virus grotendeels stil. „De productie is maar een derde van wat het normaal is”, vertelt CEO Eric Idema. Via webshop EasyToys.nl, onderdeel van EDC Retail, worden wekelijks tienduizenden erotische producten besteld.

Handel ligt plat


Boeren én Drentse boerenrockband 'donderen deur'

Minder boeren dan verwacht, maar de boeren die er waren, wáren er / ANP Koen van Weel

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Drie maal trekkersrecht? Voor de derde keer trokken de boeren naar Den Haag. Drentse boerenrockband 'De Wethouders' stak ze een muzikaal hart onder de riem. „Je moet niet met de boeren fucken.”

Op dezelfde dag dat een online supermarkt nieuwe boerderijmelk in het assortiment aankondigt, komen de boeren uit alle hoeken en straten en zelfs over de tramrails naar de nieuwe demonstratieplek geronkt. Velen op hun trekkers, versierd met onze Nederlandse tricolor wapperend in de wind, maar dan omgekeerd als symbool van nood en protest. Een allerhande aan krachtige en soms ook spitsvondige leuzen prijkt op de trekkers, in zwarte blokletters op verschillende materialen gestift.

‘Nederland is opgebouwd in overalls en wordt kapot gemaakt door pakken’ staat op een stuk karton te lezen, evenals ‘Onze landbouwsector gaat naar de klote door al die politieke malloten’. De ondergrond van het Malieveld moet nog even bijkomen van de vorige acties en Staatsbosbeheer en de gemeente hebben het de boeren dan ook verboden om wederom daar te demonstreren. De nieuwe locatie, waarvan de naam bij velen waarschijnlijk een thuiskom-gevoel oproept, is de Koekamp, het park vlakbij het protestveld en staat op deze woensdag vol met duizenden boeren en sympathisanten, waarvan velen gewoon met de trein zijn gekomen, zoals actiegroep Farmers Defence Force (FDF) had geadviseerd. Al zijn er ook bij die de nacht hebben doorgebracht in hun trekker. De verwachte 7500 zijn er niet, maar de boeren die er zijn, laten hun stem horen. „We protesteren tegen de overheid omdat ze de boeren continu in hun hemd zetten”, zegt iemand, aangevuld door zijn buurman: „we zijn hier niet om de burgers te pesten, maar juist om voor ons bedrijf op te komen.”


Opnieuw arrestatie door onderzoek naar pedovereniging Martijn

Opnieuw arrestatie door onderzoek naar pedovereniging Martijn

De 25-jarige man werd dinsdag opgepakt. Foto ter illustratie. /Gettyimages

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft een 25-jarige man aangehouden, die wordt verdacht van het bezit van kinderporno. Het gaat om Nelson M., die vorige week in opspraak raakte omdat hij in het televisieprogramma Danny Op Straat beweerde dat een jong kind zelf kan beslissen of het seks heeft met een volwassene.

De arrestatie vloeit voort uit een onderzoek dat justitie heeft ingesteld naar mogelijk nieuwe activiteiten van de verboden pedofielenvereniging Martijn. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Doorzoekingen


Wat wordt de carnavalskraker van 2020?

Wat wordt de carnavalskraker van 2020?

Met zijn carnavalskrakers is Lamme Frans een graag geziene gast tijdens carnaval. /Lamme Frans

Foto van 'Pierre Oitmann'

GISTEREN

Welk lied gaan we het meeste horen deze carnaval? Wordt het een feestplaat van Snollebollekes, de viralhit van Lamme Frans, de lofzang op de frikadel of toch de folky sjoenkelballad van het Limburgse duo Spik & Span?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de plek waar je carnaval gaat vieren. Want er zijn immense verschillen tussen de viering van het volksfeest in Limburg en Noord-Brabant. Zelfs binnen die provincies kan het per gemeente verschillen welke liedjes er worden gedraaid. „Het Brabants carnaval is meer gelieerd aan feestmuziek, zoals Snollebollekes en het aprèsskigebeuren zoals we dat kennen uit Duitsland en Mallorca”, aldus Henk Hover, programmamaker en muziekredacteur van de Limburgse regionale omroep L1. „Het Limburgse vastelaovend is meer geënt op het Duitse carnaval, zoals ze dat vieren in het Rijnland en Keulen, dus de muziek is ook meer daaraan gekoppeld.” Bovendien zul je carnavalsplaten van André van Duin of Gebroeders Ko niet horen onder de provinciegrens bij Eindhoven. „In Limburg moet je echt niet aankomen met Nederlandstalige carnavalsmuziek; het moet dialect zijn.”

Vrolijke potpourri


Oud-onderwijsminister Jos van Kemenade (82) overleden

Oud-onderwijsminister Jos van Kemenade (82) overleden

Oud-onderwijsminister en PvdA'er Jos van Kemenade is woensdag overleden. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Oud-onderwijsminister en PvdA'er Jos van Kemenade is woensdag overleden. Dat heeft zijn zoon bekendgemaakt.

Van Kemenade was 82 jaar oud. Hij overleed na een kort ziekbed in zijn woonplaats Heiloo in Noord-Holland.

Van Kemenade was van 1973 tot 1977 minister van Onderwijs en Wetenschappen in het kabinet-Den Uyl. Die functie vervulde hij opnieuw in 1981 en 1982, ditmaal in het kabinet-Van Agt II. In de tussentijd was hij Tweede Kamerlid en fractiesecretaris.


Vier boeren aangehouden tijdens protest in Den Haag
Likeability of5

Vier boeren aangehouden tijdens protest in Den Haag

Zeker vier boeren zijn woensdag aangehouden tijdens het protest in Den Haag tegen het stikstofbeleid. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zeker vier boeren zijn woensdag aangehouden tijdens het protest in Den Haag tegen het stikstofbeleid. Ze maakten zich volgens de politie schuldig aan belediging, opruiing en verstoring van de openbare orde.

Het werd onrustig toen de betogers van het demonstratieterrein naar het nabijgelegen ministerie van Landbouw wilden lopen. Ze wilden stickers van actiegroep Farmers Defence Force op dat gebouw plakken. De politie hield ze tegen en drong ze terug. Al snel hielden de boeren het protest voor gezien. De tractoren verlaten inmiddels Den Haag.

‘Effe stickertje plakken’


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar