In het nieuws

De voormalige Cubaanse leider Fidel Castro. Foto: EPA / Alejandro Ernesto

Acht momenten van Fidel Castro om te onthouden

De voormalige Cubaanse leider Fidel Castro. Foto: EPA / Alejandro Ernesto

Foto van 'Els Anker'

27 NOV 2016

Voor de één was hij een krachtige revolutionair, voor de ander een nietsontziende dictator. De voormalige Cubaanse leider Fidel Casto is vrijdag (lokale tijd) op negentigjarige leeftijd overleden. ‘El comandante’, zoals Castro werd genoemd, regeerde bijna vijftig jaar over het socialistische Cuba en vormde een bron van inspiratie voor linkse bewegingen in Latijns-Amerika en Afrika. Metro werpt een blik op de belangrijkste momenten in zijn leven.

1 ‘De geschiedenis zal mij vrijspreken’

Fidel Castro in de Miguel Schultz gevangenis, 1956. Foto: AFP

Fidel Castro in de Miguel Schultz gevangenis, 1956. Foto: AFP

Fidel Alejandro Castro Ruz werd in 1926 geboren in Birán als zoon van een relatief rijke jezuïetenfamilie. Hij studeerde af als advocaat aan de Havana University, maar belandde in de politiek door het gebrek aan sociale rechtvaardigheid in Cuba. Castro nam de leiding van een opstand tegen de rechtse generaal Fulgencio Batista in 1952 op zich en organiseerde een gewapende aanval op de Moncadakarzene in Santiago de Cuba. De bestorming mislukte en circa tachtig strijders kwamen om het leven; Castro werd veroordeeld voor vijftien jaar gevangenisstraf. Tijdens zijn proces hield Castro een redevoering die hem in de internationale schijnwerpers zette: “Veroordeel me. Het maakt niet uit. De geschiedenis zal mij vrijspreken.”

2 Leider van de Cubaanse revolutie

Fidel Castro (derde van rechts) in Santiago de Cuba. Foto: AFP

Fidel Castro in Santiago de Cuba (derde van rechts). Foto: AFP

Na circa twee jaar in de gevangenis te hebben doorgebracht, verleende Batista onder grote internationale druk amnestie aan Castro en andere politieke gevangenen. Castro reisde af naar Mexico om zich daar bezig te houden met het trainen van een team van revolutionairen. Als leider van de Cubaanse revolutie trok Castro op 8 januari 1959 Havana binnen om daar het rechtse regime van Fulgencio Batista omver te werpen. Dat lukte: Castro wist de macht in handen te krijgen en riep zichzelf uit tot nieuwe leider. Tegenstanders duldde hij niet. Executies van Batista-getrouwen, waarbij ook Che Guevara betrokken was, en de onteigening van bedrijven en banken schaadden zijn reputatie. Volgens mensenrechtenorganisaties waren martelingen aan de orde van de dag. Onder Castro’s bewind werd Cuba omgevormd tot een communistische staat die meer dan vijf decennia in stand zou houden. In die tijd overleefde Castro meer dan zeshonderd moordplannen en trotseerde hij de tegenwerking van de Verenigde Staten, die het eiland zagen als een voorpost van de Sovjet-Unie.

3 Invasie in de Varkensbaai en de Cubacrisis

Oud-president Castro (L) met Sovjet-leider Nikita Chroesjtsjov, 1963. Foto: AFP

Oud-president Castro (L) met Sovjet-leider Nikita Chroesjtsjov, 1963. Foto: AFP

De ontwikkelingen in Cuba werden door Amerika met argusogen gevolgd. In het licht van de Koude Oorlog vreesden de Verenigde Staten dat de invloed van de Sovjet-Unie in Cuba zou toenemen, aangezien Castro zich onomwonden met het communistische bewind identificeerde. Amerika besloot in 1961 tot een geheime militaire invasie in Cuba, met als doel de Cubaanse leider af te zetten en het ontketenen van een volksopstand. De invasie sneuvelde en duizenden krijgers werden gevangen genomen. Voor de Sovjet-Unie was de mislukte Varkensbaai-invasie een excuus om Cuba te hulp te schieten. Onder leiding van Sovjet-leider Nikita Chroesjtsjov werden raketinstallaties in het land geplaatst, waardoor de spanningen met Amerika nog verder opliepen. De Cubaanse raketcrisis in 1962 bracht de twee grootmachten bijna tot een confrontatie: op een haar na werd een nucleaire oorlog afgewend.

4 Vriendschap met Che Guevara

Fidel Castro met zijn kameraad Ernesto 'Che' Guevara. 1959. Foto: AFP

Fidel Castro met zijn kameraad Ernesto 'Che' Guevara. 1959. Foto: AFP

Castro onderhield vele vriendschappen met politieke bondgenoten, waaronder Sovjet-leider Chroesjtsjov en Venezuela’s Hugo Cháves. Zijn beroemdste kameraadschap was echter met guerrilla Ernesto ‘Che’ Guevara. De twee leiders van de Cubaanse revolutie ontmoetten elkaar in Mexico, waar ze een alliantie op touw zetten tegen de Batista-regering.

5 Kleermakersstijl`

Fidel Castro in 1972, Havana. Foto: AFP

Fidel Castro in 1972, Havana Foto: AFP

De socialistische dictator werd wereldwijd bekend voor zijn unieke gevoel voor stijl. Zijn baard, het groene militaire uniform met rode sterren en de sigaar raakten onlosmakelijk verbonden met Cuba. Gedurende zijn pensioen verruilde hij het kenmerkende uniform voor trainingspakken van Adidas, Fila en Nike.

6 Excommunicatie

Paus Franciscus (L) en Fidel Castro, 2015. Foto: AFP

Paus Franciscus (L) en Fidel Castro, 2015. Foto: AFP

Na zijn aantreden in 1959 voerde Castro een verbod in op publieke religieuze uitingen en stelde de staat zich officieel atheïstisch. Castro, van oudsher katholiek, verbande priesters en sloot religieuze onderwijsinstellingen op grote schaal. Als reactie besloot de katholieke kerk onder leiding van John XXIII Castro in de ban te doen. In de loop der jaren ontdooide de relatie echter tussen kerk en staat. Castro sloeg een verzoenende toon aan richting geloof en het Vaticaan tijdens bezoeken aan paus John Paul II (1998), paus Benedict XVI in 2012 en paus Franciscus in 2015.

7 Lange toespraken
Castro verwierf een wereldwijde reputatie door zijn vurige marathonspeeches. De Cubaanse leider wist in 1960 een plek te veroveren in het Guinness Book of Records door de langste rede ooit te houden in de Verenigde Naties: 4 uur en 29 minuten. En dat bleef er niet bij: in Havana vestigde Castro wederom een record door 7 uur en 10 minuten aan het woord te zijn (1986).

8 Nieuwe generatie

Foto: AFP

Foto: AFP

In 2006 droeg Castro de macht over aan zijn broer Rául, die tijdens de revolutie een belangrijke rol speelde. De regering heeft een rouwperiode van negen dagen afgekondigd, die op 4 december wordt afgesloten met het bijzetten van Castro's as tijdens een herdenkingsplechtigheid in Santiago de Cuba. Het wegvallen van Castro zal waarschijnlijk niet tot een crisis leiden: Raúl heeft aangegeven dat hij in 2018 aan het einde van zijn termijn opstapt. Een nieuwe generatie van vijftigers staat klaar om het roer over te nemen.


Kerk urenlang afgesloten na loos alarm

Loos alarm: kerk in Hilversum urenlang afgesloten

Kerk in Hilversum urenlang afgesloten na loos alarm. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

55 MIN

De politie heeft een verdachte zwarte koffer bij een kerk in Hilversum onderzocht. De kerk en omgeving zijn urenlang afgezet, waardoor ook de kerkdienst niet door kon gaan. Het bleek loos alarm.

Dreiging

De kerk dook onlangs op in een dreigement, vermoedelijk afkomstig van Islamitische Staat. De politiezegsman kon hier niets over zeggen. Begin augustus ging er een afbeelding rond op internet, waarop de kerk met vlammen is te zien met onder meer de woorden: „We zijn gekomen om jullie af te slachten". De afzender zou de IS-groep GreenB1rds zijn.


2019: warm, maar ook een alles-of-niets-zomer

2019: warm, maar ook een alles-of-niets-zomer

Foto: Robin Utrecht / ANP

Foto van 'Erik Jonk'

1 UUR

2019 is hard op weg een van de warmste jaren uit de meetgeschiedenis van het weer te worden.

Het wordt – voor mensen die nog lekker vrij zijn - met matige temperaturen de komende dagen even doorbijten. Maar dan komt een heerlijk warm tot heet weekend er weer aan, zo meldde Metro zaterdag al. Dat is mooi om te weten voor de regio noord, waar de zomervakantie dan nog moet eindigen. Voor regio zuid eindigde diezelfde vakantie nogal treurig, namelijk nat.

Dansen in de plassen


Zijn drones de nieuwe terroristische dreiging?video icon
01:09

In samenwerking met Dutch Film Works

15 AUG 2019

Zijn drones de nieuwe terroristische dreiging?

In 2013 was het Witte Huis het doel van terroristen, in 2016 werd Londen verwoest. Nu wordt Mike Banning (Gerard Butler) zelf verdacht van een aanval op de president. Drones vormen daarbij de nieuwe terroristische dreiging.

Actiefilm Angel Has Fallen

Dat is de keiharde werkelijkheid in de actiefilm Angel Has Fallen, na de net zo keiharde voorgangers Olympus Has Fallen en London Has Fallen. Lukt het Mike Banning zijn eigen collega’s van de FBI te ontwijken, terwijl hij de échte dreiging probeert te ontmaskeren?

Je kunt het allemaal ontdekken, vanaf 22 augustus in de bioscoop.


Twijfel over regels airsoft na spelende verdachten

Twijfel over regels airsoft na spelende verdachten

Airsoft spelers in Zwitserland. /ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

De politie denkt dat twee terrorismeverdachten airsoft mogelijk gebruikten om te trainen voor een grote aanslag in Nederland, dat meldt RTL Nieuws op basis van meerdere bronnen. Waïl el A. uit Rotterdam en Morat M. uit Vlaardingen deden in september mee aan een airsoft-evenement in Weert. Spelers gebruiken replica’s van echte wapens, waarmee ze plastic balletjes afvuren.

Wail el A. werd in 2016 veroordeeld omdat hij had geprobeerd zich in Syrië aan te sluiten bij een jihadistische strijdgroep. Dat is een terroristisch misdrijf. Daarnaast werd hij in juni 2017 op de zwaarbeveiligde vliegbasis Volkel betrapt toen hij foto's van straaljagers stond te maken.

Onthutste belangenvereniging


Islamitische Staat claimt aanslag op bruiloft Kabul

Islamitische Staat claimt aanslag op bruiloft Kabul

Islamitische Staat claimt aanslag op bruiloft Kabul. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) claimt de aanslag van zaterdag tijdens een bruiloft in Kabul.

In de Afghaanse hoofdstad kwamen 63 mensen om en raakten 182 aanwezigen gewond. Volgens de Afghaanse regering gaat het om veel vrouwen en kinderen.

Zeventiende grote aanslag


Kleuter na uren op politiebureau herenigd met ouders

Kleuter na uren op politiebureau herenigd met ouders

Het 4-jarige jongetje fietste alleen door Amsterdam, toen hij door rood fietste viel hij op. Foto ter illustratie./ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Een 4-jarig jongetje dat zaterdag alleen rondfietste in Amsterdam, heeft urenlang bij de politie gezeten zonder dat iemand had gemeld dat hij vermist was. Toen de politie een stukje met hem ging rijden, herkende hij iemand op straat. Zo kon hij uiteindelijk herenigd worden met zijn ouders. Dat bevestigt een politiewoordvoerder na een bericht van AT5.

Door rood gefietst

Rond 15.30 uur zag iemand de kleuter van de Ceintuurbaan richting de Maasstraat fietsen. Daarna pikte de politie hem op. De kleuter trok de aandacht omdat hij doorfietste als het stoplicht op rood stond.


Man doodt vier patiënten met infuusstandaard

Man doodt vier patiënten met infuusstandaard

Een patiënt van een psychiatrisch ziekenhuis in Roemenië heeft vier mensen gedood met een infuusstandaard. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Een 38-jarige man heeft zondag in de Roemeense gemeente Săpoca vier mensen gedood in een psychiatrisch ziekenhuis. Dat deed hij met een infuusstandaard. Ook verwondde hij negen anderen, van wie er twee in coma liggen. De slachtoffers zijn allemaal patiënten.

Gemunt op medepatiënten

Het is nog onduidelijk waarom de man, die zelf was opgenomen in het ziekenhuis, het had gemunt op zijn medepatiënten. „Alles gebeurde in minder dan een minuut tijd", zei ziekenhuisdirectrice Viorica Mihalascu tegenover een Roemeense tv-zender. „De man is opgenomen op een normaal surveillanceniveau." Ook zei ze dat er geen reden was om te denken dat de man zo'n misdaad zou plegen.


Burgemeester Ottawa na 40 jaar uit de kast

Burgemeester Ottawa na 40 jaar uit de kast

Jim Watson, de burgemeester van de Canadese stad Ottowa, is na 40 jaar uit de kast gekomen. /Getty Images

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Burgemeester Jim Watson van de Canadese hoofdstad Ottawa is dit weekend publiekelijk uit de kast gekomen. In een ingezonden stuk in de Ottawa Citizen schrijft hij: „Ik ben homo. Zo, dat is eruit. Het heeft me bijna vier decennia gekost om deze woorden uit te spreken, maar zoals ze zeggen: beter laat dan nooit."

Tijd in carrière gestoken

In het artikel legt Watson uit waarom het zo lang heeft geduurd: hij stak al zijn tijd in zijn carrière en niemand vroeg er ooit naar. De enige keer dat hem op de man af werd gevraagd of hij homo was, nam iemand anders het woord en zei dat het niemand wat aanging, aldus de burgemeester.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

16 AUG 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Brandweerman op vakantie redt leven van jongetje (7)

Brandweerman op vakantie redt leven van jongetje (7)

Brandweerman Bernard Tax heeft op vakantie het leven van een 7-jarig jongetje gered. /Beeld Facebook Brandweer Kennemerland

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:21

Brandweerman ben je altijd, dat is voor de 43-jarige Bernard Tax duidelijk gebleken. Tijdens zijn vakantie in Thailand was hij op de juiste plek op het juiste moment en heeft hij het leven van een 7-jarig jongetje kunnen redden. Hij was met zijn kinderen in een waterpark toen er een jongetje, bijna verdronken, uit het water werd gehaald. Dankzij het snelle handelen van de brandweerman overleefde de jongen het.

Reanimatie

In een bericht op Facebook (brandweer Kennemerland) doet Tax zijn verhaal: „Op een gegeven moment zie ik een jongetje lopen in het water met in zijn armen een kind. Het kind hing helemaal slap. Alarmbellen gingen meteen af en ik rende het water in." Hij pakte het kind over en begon, na een check, meteen met reanimatie. Gelukkig kwam het water na een tijdje uit zijn longen en kwam de jongen bij.


'Obermishandelaars' Praag weer voor de rechter

'Obermishandelaars' Praag weer voor de rechter

Het hoger beroep van de Nederlandse broers die in Praag een ober zwaar mishandelden, wordt dinsdag behandeld. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:43

Het hoger beroep van de Nederlandse broers Arash en Armin N. wordt dinsdag in het gerechtshof in de Tsjechische hoofdstad Praag behandeld. De broers zijn door de rechtbank daar veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf en zes jaar voor het toebrengen van zwaar letsel bij een ober en wegens ordeverstoring.

De kans bestaat dat het hof op dezelfde dag al uitspraak doet. Mochten de broers veroordeeld worden en als de straf onherroepelijk is, kunnen zij een eventuele celstraf in Nederland uitzitten.

Beroep


'No-dealbrexit zorgt voor voedselschaarste'
Likeability of5

'No-dealbrexit zorgt voor voedselschaarste'

Groot-Brittannië zal na een no-dealbrexit te maken krijgen met grote tekorten aan voedsel, brandstof en medicijnen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:57

Groot-Brittannië zal na een no-dealbrexit te maken krijgen met grote tekorten aan voedsel, brandstof en medicijnen. Dat staat in officiële regeringsdocumenten die naar de Britse krant The Sunday Times zijn gelekt.

Grenscontroles

De Britse regering verwacht dat tot 85 procent van de vrachtwagens die gebruik maken van de Kanaaltunnel „mogelijk niet klaar zijn" voor de Franse douane. Dat betekent dat de verstoringen in de havens zeker drie maanden zouden kunnen duren totdat de doorstroom verbetert.


lol
user_b7a9854e14e8edfa66c7dc3e8fa7f91de0bfc6fe_avatar

'Zwarte man meeste kans op dood door politie'
Likeability of3

'Zwarte man meeste kans op dood door politie'

Vijf jaar geleden overleed Eric Garner nadat agenten hem in een wurggreep hielden. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:11

Van alle Amerikanen lopen zwarte mannen de meeste kans om te worden gedood door de politie. Voor hen is het risico 1 op 1000 en daarmee is politiegeweld met name voor jonge zwarte mannen een van de belangrijkste doodsoorzaken. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van drie Amerikaanse universiteiten.

1 op 2000

Gemiddeld is het risico voor Amerikaanse mannen om te sterven door politiegeweld 1 op 2000, voor vrouwen in de VS geldt een gemiddelde van 1 op 33.000. Het risico ligt het laagst voor blanke mannen en vrouwen, latina-vrouwen en mensen uit Hawaï.


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Tientallen doden door aanslag op bruiloft in Kabul
Likeability of3

Tientallen doden door aanslag op bruiloft in Kabul

Door een zelfmoordaanslag met een explosief in een trouwzaal in Kabul zijn zaterdag 63 doden gevallen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:36

Door een zelfmoordaanslag met een explosief in een trouwzaal in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn zaterdag 63 doden en 182 gewonden gevallen. Dat meldt de Afghaanse regering die ook bevestigt dat het om een terroristische aanslag gaat en dat veel slachtoffers vrouwen en kinderen zijn.

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag van zaterdag tijdens een bruiloft in Kabul geclaimd.

Overeenkomst over terugtrekking


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Frans stel gearresteerd om smokkel van kilo's zand

Frans stel gearresteerd om smokkel van kilo's zand

Illustratie van strand / Pixabay

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Twee Franse toeristen zijn op het Italiaanse eiland Sardinië gearresteerd omdat ze een wel heel bijzondere souvenir hadden meegenomen. In de kofferbak van hun auto zat 40 kilo wit poeder verborgen.

Souvenir

Geen cocaïne, het echtpaar probeerde 40 kilo zand mee te smokkelen. Ze wilden vertrekken met het zand als „herinnering" en „souvenir", maar het meenemen van zand is ten strengste verboden in Sardinië. Het wordt namelijk beschouwd als publiek goed.


Ober doodgeschoten omdat bestelling te lang duurde

Ober doodgeschoten omdat bestelling te lang duurde

Een ober met een bestelling / Pixabay

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Voor een klant van een eetcafé aan de rand van Parijs duurde het vrijdagavond veel te lang voor hij zijn eten kreeg. De man verloor zijn geduld, haalde een pistool tevoorschijn en schoot prompt de ober dood. Dat meldt een bron dicht bij het onderzoek.

Geduld

Collega's van de ober belden de politie, nadat hij door een klant in zijn schouder was geschoten. Pogingen om de 28-jarige man te redden faalden. Hij stierf ter plekke.


Maandelijks dilemma: welke pinguïn is de beste?

Mr. Mac en Dora als pinguïns van de maand / Screenshot National Aquarium

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Iedere pinguïn is leuk. De waggel, de kleurtjes en niet te vergeten de streken. Dat niet alle pinguïns even braaf zijn, is een Nieuw-Zeelandse dierentuin wel achtergekomen. Ze hebben dan ook een unieke manier gevonden om de deugnieten en braveriken in de schijnwerper te zetten. Vooral het commentaar van het personeel springt daarbij in het oog.

Pinguïn van de maand


Deel Amerikanen draagt hele week zelfde ondergoed

Deel Amerikanen draagt hele week zelfde ondergoed

/ Colourbox

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De dag beginnen met een schone onderbroek, dat is hoe de meeste mensen het aanpakken. Toch doen ze het in Amerika een stukje anders. Uit onderzoek van onderbroekenmerk Tommy John blijkt dat 45 procent van de Amerikanen weleens hetzelfde stuk ondergoed voor twee dagen of langer aanhoudt.

Dertien procent van de ondervraagden houdt gerust dezelfde boxer of string de hele week aan, schrijft USA Today. Volgens Tommy John is dat bij mannen zo'n 2,5 keer vaker het geval dan bij vrouwen.

Er is eigenlijk bar weinig kennis over wát er nu precies in de onderbroekenla ligt. Zo doet bijna de helft van de Amerikanen minstens een jaar met hetzelfde onderbroekkie. Nog eens 38 procent heeft geen flauw idee hoe lang ze het oudste exemplaar al hebben liggen.


Fatale selfie: vrouw (27) valt van klif

Fatale selfie: vrouw (27) valt van klif

Illustratie van vrouw op rots / Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Bij het nemen van een selfie is in Australië zaterdag een 27-jarige vrouw overleden. Ze viel van een klif tijdens het nemen van een selfie. Dat schrijft The Guardian

Het ongeluk gebeurde bij de Diamond Bay, nabij Sydney. Volgens ooggetuigen was de vrouw foto's aan het maken toen ze plots van de klif af viel. Ze kwam dertig meter lager op stenen terecht. Er is nog geprobeerd haar te reanimeren, maar dat mocht niet baten.

Diamond Bay is een populaire fotoplek voor toeristen, die vaak over het hek heen klimmen om foto's te maken op de rand van de klif. Eerder dit jaar werd al onderzocht hoe men deze trend tegen kan gaan. Er werd aan camerabewaking of meer hekken gedacht.