In het nieuws

Terminale moeder hard op zoek naar ontvoerde zoon

Terminale moeder hard op zoek naar ontvoerde zoon

De foto van de flyers.

Foto van 'Cerise van Vliet'

8 OKT 2016

Al dertig jaar is ze op zoek naar haar zoon, Bernice Abeyta uit Colorado. De jongen werd als pasgeborene uit zijn wieg ontvoerd, maar ondertussen is Christopher al dertig jaar. Zijn moeder is nu 73 en heeft waarschijnlijk niet lang meer te leven, ze heeft een tumor in haar galblaas.

„Natuurlijk wil hem terug”, vertelt de vrouw aan ABC News. „Ik ben altijd heel positief gebleven. Ook al is het dertig jaar geleden, ik weet zeker dat het zal gebeuren. Ik denk dat dat me altijd op de been heeft gehouden, ik probeer hem te vinden. Hem vergeten is echt geen mogelijkheid.”

De vrouw probeert de jongen nu met haar gedachten op te sporen: „Ik probeer m'n gedachten naar hem te verplaatsen en dan zeg ik 'oké Christopher, misschien wordt het tijd dat je ons vindt'. Het is voor hem waarschijnlijk makkelijker om ons te vinden dan andersom.”

Christopher Abeyta werd op 28 november 1985 geboren in Colorado Springs. Hij is de zoon van Bernice en Gil Abeyta, maar werd als baby al ontvoerd. Bernice omschrijft haar zoon als een slimme en vrolijke baby, die het gezin altijd liet lachen. „Hij deed grappige dingen en als wij dan lachten, deed hij het opnieuw omdat hij was dat hij dan aandacht kreeg.”

Na de familie zeven maanden te hebben verblijd, verdween Christopher uit zijn wieg. Zijn moeder merkte dat toen ze hem de volgende ochtend wakker wilde maken en zijn bedje leeg was. De zus van Christopher, Denise Alves, was toen 15 jaar oud.

Wanhopige moeder

„Het heeft haar voor altijd veranderd”, zegt de nu 45-jarige Denise over haar moeder. „Het maakt me verdrietig als ik terugdenk aan hoe ze was, de dagen nadat Christopher vermist was. Ze lag opgekruld te huilen en zei alleen maar 'ik heb mijn baby nodig'. Toen de dagen in weken veranderen en we Christopher nog niet terug hadden, zag ik haar elke dag vroeg op staan. Ze ging elke tip achterna en zocht antwoorden. Ze was zo wanhopig... zelfs toen ze niets vond, had ze het nooit over stoppen.”

Tips

De vrouw kreeg versterking van de politie en hing overal in de stad posters op. Dat leverde jarenlang verschillende tips op, maar niets heeft geleid tot het terugvinden van de verloren zoon. De politie van Colorado zegt ook dat de zaak nog steeds actief, ze blijven naar hem uitkijken.

Of de man nog op tijd gevonden wordt, is de vraag. Zijn moeder vecht namelijk tegen een zeldzame vorm van galblaaskanker. In mei van dit jaar kreeg de vrouw te horen dat ze nog vier tot acht maanden te leven zou hebben.

Rust en vrede

„Ze is aan het overlijden, dat weet ze en wij weten het”, zegt dochter Denise. „Het is verdrietig, maar het is de realiteit. Misschien krijgen we niet het antwoord dat we hoopten, dat hij leeft, maar dan kan ze tenminste sterven met antwoorden en hebben wij vrede en kunnen we hem een rustplaats bieden.”

Prioriteit

Moeder Bernice hoopt alleen maar dat er iemand is met informatie en dat diegene zich meldt, voordat ze overlijdt. „Wat deze mensen ons hebben aangedaan is meer dan wreed”, zegt ze. „Meestal zou je op dit moment, met mijn kanker, denken 'o mijn god ik ga dood' maar Christopher is nog steeds mijn nummer één prioriteit. Ik wil hem verzekeren dat we van hem houden, wie hij ook geworden is. We zijn nog steeds op zoek en ik zal altijd blijven geloven dat we hem vinden.”

BEKIJK OOK


  Lubach-item heeft CEO Rumag de nek omgedraaid

  De nieuwe directie vindt dat Rumag „behoorlijk tekort is geschoten" in het omgaan met alle kritiek. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  26 MIN

  Een.punt.áchter.Rumag-carrière.van.CEO.Thijs.van.der.Heide. 

  Thijs van der Heide, de CEO van het online platform Rumag, legt per direct zijn functie neer. Daartoe is „in goed overleg" besloten nadat het Amsterdamse bedrijf, bekend van de grappig bedoelde teksten met een punt tussen elk woord, onder vuur kwam te liggen door een kritisch item in Zondag met Lubach.

  In het programma werd het bedrijf ervan beschuldigd zelf winst te maken met een benefietactie voor het Rode Kruis waarin 'coronakleding' verkocht werd. Ook werd de draak gestoken met Rumag omdat het citaten overneemt van anderen. Rumag claimde eerder dat het overnemen van andermans quotes „grijs gebied" is.


  5x positief nieuws: Disneyland doneert medische spullen en meer

  5x positief nieuws: Disneyland doneert medische spullen en meer

  Voorlopig gesloten | Foto: Getty Images.

  Foto van 'Alrik de Jong'

  1 UUR

  Het positieve nieuws van vrijdag 3 april. Nederland is hard op weg naar de 2.400 IC-bedden, Baby Tyler is ontslagen uit het ziekenhuis en meer.

  Pessimisme leidt tot onverschilligheid, optimisme tot daden. Daarom houdt Metro je dagelijks op de hoogte van het positieve nieuws op deze in crisis verkerende wereld.

  Het positieve nieuws van 3 april


  Stijging aantal testamentwensen leidt tot spoedwet Skype-testament

  Hopelijk snel met een camera erbij / GettyImages

  Foto van 'Iris Hermans'

  1 UUR

  Voor notarissen zijn het drukke tijden, steeds meer mensen willen nu hun zaakjes goed geregeld hebben. Maar hoe doe je dat wanneer je niet je huis uit kunt?

  Videobellen is geliefder dan ooit en biedt voor koorrepetities tot werkoverleggen en goede gesprekken met vriend(in) op afstand -of gewoon een paar huizen verderop- voorlopig een prima alternatief voor ‘live contact’. Het biedt nu óók soelaas voor mensen met een prangende testamentwens, maar die niet de deur uit kunnen. Er komt namelijk een spoedwet die het tijdelijk mogelijk maakt dat via een videobelverbinding met de notaris een testament kan worden opgesteld. Op die manier kunnen ook mensen die door de coronamaatregelen van de buitenwereld zijn afgesloten, zoals mensen in een verpleeghuis, toch een testament maken. Dat heeft het kabinet vandaag na afloop van de ministerraad bekendgemaakt.

  Uitzonderlijke situaties


  Coupe-corona 'vrees' onder politici: een Grapperhausje kan altijd nog!

  Praktisch kapsel, niets meer aan doen / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  2 UUR

  Provisorisch thuiskapperen of toch maar kaal... Op het Binnenhof is menig mannelijk politicus 'bang' voor een coupe-corona.

  Ook politici maken zich zorgen over de gevolgen voor hun kapsel nu kapsalons dicht zijn en kappers ook niet aan huis kunnen knippen wegens het coronavirus. Het haar van onze premier „heeft de neiging uit te groeien tot zo'n legtegel" en ook vicepremier Hugo de Jonge vreest voor de „coupe-corona".

  „Het zit nog fantastisch", antwoordt premier Mark Rutte met zijn kenmerkende joviale lach op de luchtige vraag van RTL Nieuws over zijn eigen kapsel. „Maar er komt een moment dat het onhoudbaar wordt." De minister-president overweegt zijn kapper op te bellen om op twee meter afstand te gaan zitten „en mij dan aanwijzingen te geven hoe ik er nog iets van maak".


  Bill Withers overleden op 81-jarige leeftijd overleden
  Likeability of3

  Bill Withers op 81-jarige leeftijd overleden

  De Amerikaanse zanger Bill Withers is op 81-jarige leeftijd overleden. | Foto: Gettyimages

  Foto van 'Metro'

  3 UUR

  De Amerikaanse zanger Bill Withers is op 81-jarige leeftijd overleden. Hij was bekend van nummers als Ain’t No Sunshine en Lean On Me.

  De soulzanger stierf afgelopen maandag in Los Angeles aan de complicaties van een hartaandoening. Dat heeft zijn familie laten weten aan persbureau AP. „We zijn kapot van het verlies van onze geliefde en toegewijde echtgenoot en vader. Hij was iemand die op zichzelf was en die mensen wereldwijd met elkaar probeerde te verbinden met zijn poëzie en muziek.”, zegt de familie.

  Grammy Awards


  sad
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Amerikaans stel trouwt met kartonnen silhouetten in plaats van gasten

  Amerikaans stel trouwt met kartonnen silhouetten in plaats van gasten

  Om zich toch een beetje sociaal omringd te voelen op hun grote dag, plaatsen ze meer dan honderd kartonnen silhouetten in de kerk waar het stel zal trouwen. | Foto: Gettyimages

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 16:00

  Dan Stuglik en Amy Simonson uit het Amerikaanse Michigan hadden hun huwelijk gepland met ruim 150 genodigden, maar door de coronacrisis zal dat feestje zaterdag helaas niet op die manier kunnen doorgaan.

  Ook in Michigan moet iedereen binnen blijven. Het huwelijk van Dan Stuglik en Amy Simonson zal zich morgen dan ook zonder publiek moeten voltrekken.

  Kartonnen silhouetten


  Schoonmaakheld Luuk pakt coronakamers zéér grondig aan

  Luuk van Hemert in vol werk-ornaat

  Foto van 'Iris Hermans'

  VANDAAG, 15:45

  Schoonmakers zijn van cruciaal belang, zeker in deze tijden. Specialistisch reiniger Luuk pakt coronakamers en de ic goed aan met z’n schoonmaakwagen, mop en wegwerpdoeken. Dat het coronavirus serious business is, ziet hij dagelijks met eigen ogen, vanachter z’n beschermingsbril.

  Hij heeft nét z’n dienst erop zitten en de werkwagen doorgegeven aan een andere collega uit het calamiteitenteam. „Zo meteen even douchen, dat is verplicht, omkleden en naar huis.” Luuk van Hemert werkt voor schoonmaakbedrijf CSU en zijn werkplek is al acht jaar het Maastricht UMC+ . Schoonmaker in de volksmond, specialistisch reiniger om precies te zijn. Hij zit in het calamiteitenteam dat 24 uur per dag bezig is met het bestrijden van het coronavirus door alles grondig te reinigen en te desinfecteren, vooral op de zogenaamde corona-kamers, IC, spoedeisende hulp en het operatiecomplex. De werkdruk groeit nu, evenals het aantal coronapatiënten, met de dag. Waar er ‘vroeger’ twintig desinfecties van normale kamers op de planning stonden, zijn dat er nu al gauw 72, and counting.

  Gewend aan z'n look


  'Lek bij RIVM en overheid maakte gevaarlijke nepmails mogelijk'

  'Lek bij RIVM en overheid maakte gevaarlijke nepmails mogelijk'

  RIVM-directeur Jaap van Dissel. | Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 15:14

  Door een lek bij het RIVM en de Rijksoverheid was het voor cybercriminelen mogelijk om uit naam van deze organisaties gevaarlijke e-mails te versturen.

  Dat meldt RTL Nieuws. Deze e-mails waren niet van echt te onderscheiden.

  RTL Nieuws ontdekte de kwetsbaarheid in de e-mailserver van het RIVM en de Rijksoverheid en meldde dit bij de twee organisaties. Binnen een paar uur was het lek verholpen. RTL Nieuws heeft gewacht met publicatie totdat criminelen het lek niet meer konden misbruiken.


  Likeability of6

  Sudoku

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  likelove
  user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

  +3


  Tripje Duitsland komende tijd misschien onwaarschijnlijker

  Tripje Duitsland komende tijd misschien onwaarschijnlijker

  Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer deed de uitspraak | Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 15:09

  Grote kans dat een trip naar Duitsland er voorlopig niet inzit. Wat de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer betreft, worden er ook tussen de Duits-Nederlandse grens strenge eisen gesteld aan mensen die Duitsland in willen.

  Dat zegt hij volgens het Duitse weekblad Der Spiegel. Duitsland heeft half maart strenge beperkingen afgekondigd voor het reizen vanuit Denemarken, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland.

  Dat zou moeten worden uitgebreid naar Nederland, België, Polen en Tsjechië. Seehofer komt volgens Der Spiegel maandag ook met het plan dat iedereen die Duitsland per vliegtuig binnenkomt, twee weken in quarantaine moet.


  Tijgers en slangen in je woonkamer dankzij Google

  Tijgers en slangen in je woonkamer dankzij Google

  Google is begonnen met het tonen van 3D-versies van dieren en planeten. | Foto: Metro

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 15:00

  Voor wie zich door al het thuis zitten enorm verveelt: je kunt vanaf nu een tijger door je woonkamer laten lopen dankzij Google.

  Google toont namelijk bij de zoekresultaten 3D-versies van planeten en dieren in augmented reality. Met je telefoon zet je ze zo in je woonkamer neer.

  Augmented reality is een techniek om virtuele objecten om je heen te kunnen zien, maar je moest er tot nu toe vaak een speciale app voor installeren. Google is nu begonnen met het tonen van 3D-versies in zijn zoekresultaten.


  Studievertraging door corona: ‘Zorgen over startpositie van student'

  Studievertraging door corona: ‘Zorgen over startpositie van student'

  Wellicht zit afstuderen er voor de komende tijd nog niet in voor sommmige studenten / Foto: ANP

  Foto van 'Julia Osendarp'

  VANDAAG, 14:59

  Niemand zag het coronavirus aankomen, ook studenten niet. Waar stages of afstudeerperiodes gepland stonden, zitten zij nu ineens thuis. Wat voor gevolgen heeft de pandemie voor de studenten? 

  Alex Tess Rutten is voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en vertelt dat veel studenten zich zorgen maken. „Voornamelijk over vertragingen en de financiële situatie. Vanaf dag één van de coronacrisis worden studenten ontslagen of uitgeroosterd bij hun bijbaantjes. Door het leenstelsel zijn ze afhankelijk van die bijbaantjes.”

  Flinke mep


  Prachtig weer opkomst, maar wat te doen nu we binnen moeten blijven?

  Prachtig weer op komst, maar wat te doen nu we binnen moeten blijven?

  Een terrasje pakken of eropuit gaan naar de bossen of het strand zit er dit weekend niet in. | Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

  Foto van 'Femke van Rooijen'

  VANDAAG, 14:00

  Dit weekend is er prachtig lenteweer op komst met zondag zelfs twintig (!) graden. Maar wat te doen nu we zoveel mogelijk binnen moeten blijven?

  Een terrasje pakken of eropuit gaan naar de bossen of het strand zit er dit weekend niet in. Vanwege de coronacrisis moet iedereen zoveel mogelijk binnen blijven en plekken die druk kunnen zijn mijden. We moeten immers 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden.

  De gemeente Zandvoort houdt alle toegangswegen naar het strand dicht. Sinds een week worden strandbezoekers teruggestuurd en mag alleen bestemmingsverkeer door. Ook in Noordwijk wordt de situatie nauwlettend in de gaten gehouden. Als het te druk wordt sluit de gemeente een aantal parkeerplaatsen om mensen te ontmoedigen om naar het strand te komen.


  RIVM meldt nieuwe sterfgevallen door corona

  RIVM meldt 148 nieuwe sterfgevallen door corona

  Het RIVM meldt vandaag nieuwe sterfgevallen en ziekenhuisopnames door corona | Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 13:50

  Het officiële dodental door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 1487. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 148 sterfgevallen doorgekregen.

  Het aantal meldingen is niet gelijk aan het aantal overledenen in de laatste 24 uur. Sterfgevallen worden vaak pas een of meerdere dagen later door de GGD doorgegeven aan het RIVM. Mensen die aan het virus overlijden zonder dat ze daar positief op zijn getest, ontbreken helemaal in de statistieken.

  Minder ziekenhuismeldingen


  CBS: Bijna 1200 meer sterfgevallen dan gemiddeld in maart

  CBS: Bijna 1200 meer sterfgevallen dan gemiddeld in maart

  Er zijn in maart 2020 meer mensen overleden dan gemiddeld in maart | Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 13:04

  Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schat dat in de vierde week van maart bijna 1200 meer mensen zijn overleden dan gemiddeld.

  De onderzoekers denken dat dit verschil grotendeels te verklaren is door de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Ze signaleren discrepantie met de sterftecijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat in die week 713 sterfgevallen telde als gevolg van het nieuwe coronavirus.

  4300 mensen overleden


  'Mondkapjes op straat zorgen voor gevoel van schijnveiligheid'

  'Mondkapjes op straat zorgen voor gevoel van schijnveiligheid'

  In sommige landen is het gebruik van mondkapjes al heel normaal. | Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 12:41

  Alledaags gebruik van mondkapjes die niet aan strenge voorwaarden voldoen zorgt voor een gevoel van 'schijnveiligheid' en 'voegt niets toe', zegt zorgminister Hugo de Jonge.

  Dat andere landen er toch over nadenken om mondkapjes op straat in te voeren tegen verspreiding van het coronavirus, verandert niets aan het Nederlandse beleid: „Wij werken op basis van het advies van de deskundigen", benadrukt De Jonge.

  Die deskundigen houden voet bij stuk. Het RIVM raadt mensen nog steeds af om op straat een mondkapje te dragen. Alleen bepaalde mondkapjes, die aan hoge eisen voldoen, werken om verspreiding van het virus tegen te gaan.


  Ov-bedrijven roepen op geen trein of bus te nemen

  Ov-bedrijven roepen op geen trein of bus te nemen

  Ov-bedrijven hopen dat treinen en bussen zo leeg mogelijk blijven | Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 11:59

  Wil je er dit weekend op uit? Doe dat dan dichtbij huis én natuurlijk alleen op rustige plekken. Verschillende ov-bedrijven roepen op geen bussen, treinen en trams te gebruiken. Ook komend weekend niet.

  Ondanks het lekkere weer dat op komst is, moeten reizigers komend weekend alleen met het openbaar vervoer reizen als dat strikt noodzakelijk is. Alle ov-bedrijven en spoorbeheerder ProRail roepen daartoe op. „Op deze manier kunnen we Nederland veilig en verantwoord in beweging houden", aldus branchevereniging OV-NL.

  Aantal reizigers daalt


  Klimaatstakers gaan door, maar dan wel online
  Likeability of5

  Klimaatstakers gaan door, maar dan wel online

  Vanwege het coronavirus gaat de geplande klimaatmars in Utrecht vrijdag niet door. In plaats daarvan wordt er online gestaakt. | Foto: ANP

  Foto van 'Femke van Rooijen'

  VANDAAG, 11:45

  Geen klimaatmars, maar een digitale protestactie. Vanwege de uitbraak van het coronavirus staken scholieren, studenten en wetenschappers massaal online.

  Dat doen ze onder de hashtag #ClimateStrikeOnline. „Een moeilijke situatie vergt creatieve oplossingen”, schrijft de jongerenbeweging Fridays For Future. „Elke crisis zou als een crisis behandeld moeten worden, zowel de klimaat- als de coronacrisis. Zelfs tijdens de coronacrisis is het nodig om op te staan voor het klimaat.” Dat doen de actievoerders nu alleen niet in de vorm van de mars die vrijdag in Utrecht gepland stond, maar via social media.

  ‘Klimaatcrisis neemt geen pauze’


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Corona-epidemie lijkt in België te stabiliseren

  Epidemie lijkt in België te stabiliseren, weer veel doden in Spanje

  Gebruikt beschermingsmateriaal in een Belgisch ziekenhuis. | Foto: Olivier Matthys/ Getty Images

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 11:41

  De groei van de corona-epidemie lijkt in België te stabiliseren. Dat zei viroloog Steven Van Gucht bij de bekendmaking van de nieuwe cijfers over het aantal ziekte- en sterfgevallen op de dagelijkse persconferentie van de Belgische gezondheidsautoriteiten.

  Het aantal patiënten dat de afgelopen 24 uur overleed steeg weliswaar met 132 naar 1143, maar het aantal nieuwe patiënten dat wordt opgenomen in het ziekenhuis verandert sinds een aantal dagen nauwelijks.

  Er werden het afgelopen etmaal 578 zieken opgenomen en 377 ontslagen. Er liggen nu 5552 mensen in de ziekenhuizen, van wie 1205 op de intensivecareafdelingen, aldus Van Gucht.