Buitenland

Zorgen over toename vreemdelingenhaat Oost-Duitsland

Zorgen over toename vreemdelingenhaat Oost-Duitsland

Een protest van extreem-rechts tegen de komst van vluchtelingen in Heidenau. Foto AFP

Foto van 'Steven Musch'

21 SEP 2016

De Duitse regering heeft ernstige zorgen geuit over de toenemende vreemdelinghaat in in het oosten van het land. Vooral in de deelstaten van de voormalige DDR is het geweld tegen buitenlanders en vluchtelingen toegenomen, wat volgens de regering ernstige schade kan toebrengen aan de economie doordat bedrijven uit deze gebieden wegtrekken. Dat stelt het ministerie van economische zaken woensdag in het jaarlijkse rapport over de voortgang van de Duitse eenwording, sinds de hereniging van Oost en West in 1990.

Extreemrechts geweld en aanvallen op migranten zijn vorig jaar jaar drastisch toegenomen. Steeds vaker vinden er rellen plaats of worden asielzoekerscentra in brand gestoken in onder andere Heidenau en Freital in de deelstaat Saksen. In 2015 kwamen er meer dan een miljoen migranten, veelal moslims, uit het Midden-Oosten, Afrika en Azië aan in Duitsland. In datzelfde jaar vonden 1408 geweldsincidenten plaats gericht tegen migranten door rechts-extremisten. Dat is een toename van 42 procent ten opzichte van 2014.

Dat jaar werd er vijf keer brand gesticht in een asielzoekerscentrum, terwijl dat in 2015 75 keer gebeurde, zo blijkt uit een rapport dat de Duitse veiligheidsdienst (BfV) in juni publiceerde. In het Oost-Duitse Mecklenburg-Voor-Pommeren vonden er 58,7 rechts-extremistische aanvallen plaats per 1 miljoen inwoners, terwijl het gemiddelde in de West-Duitse deelstaten op 10,5 ligt.

'Niet wegkijken'

„Rechts-extremisme vormt een serieuze bedreiging voor de sociale en economische ontwikkeling van de nieuwe deelstaten”, zei staatssecretaris Iris Gleicke (SPD) over de deelstaten van de voormalige DDR, bij de presentatie van het rapport. „De grote meerderheid van de Oost-Duitsers staat niet vijandig tegenover vreemdelingen, maar ik zou willen dat deze meerderheid luider en duidelijker stelling neemt. De maatschappij moet niet wegkijken als er mensen worden aangevallen of asielzoekerscentra in brand worden gestoken.”

Economische achterstand

Hoewel het verschil tussen het oosten en het westen steeds kleiner wordt, loopt Oost-Duitsland 26 jaar na de hereniging economisch gezien nog steeds achter op het westen. Het bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking is in de Oost-Duitse deelstaten nog steeds zo'n 25 procent lager dan het bbp in de West-Duitse staten. Dat heeft onder meer te maken met een terugloop in het bevolkingsaantal en een gebrek aan grote werkgevers in het oosten.

Volgens het rapport kan het oosten er economisch niet verder op vooruit gaan als het geweld en de vreemdelingenhaat blijft toenemen. Er ontstaat dan namelijk geen goed vestigingsklimaat voor bedrijven en bovendien blijven toeristen weg uit de regio.

Groei AfD

Het opendeurbeleid van Duitsland wat betreft vluchtelingen heeft de laatste tijd voor kritiek gezorgd in eigen land. De populariteit van bondskanselier Angela Merkel - ‘Wir Shaffen Das’ - is daardoor het afgelopen jaar sterk afgenomen. En de anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland (AfD) heeft het afgelopen jaar juist veel terrein gewonnen, vooral in Oost-Duitsland. Zo is het AfD bij de deelstaatverkiezingen in Mecklenburg-Vorpommern begin deze maand zelfs groter geworden dan het CDU van Merkel, die zelf ook afkomstig is uit Oost-Duitsland. Zeker is dat Merkel het bij de parlementsverkiezingen in 2017 moeilijk gaat krijgen.

BEKIJK OOK


Views

17

Peuter komt om in kindertreintje

Een Franse ambulance. Afbeelding ter illustratie / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 15:13

Een kind van tweeënhalf jaar is in het zuiden van Frankrijk door een val in een kindertreintje om het leven gekomen. Volgens Franse media zat het jongetje in het treintje toen het door onbekende oorzaak achterover viel en het deel van de trein erachter tegen het hoofd kreeg.

Voor oog van familie

Dat gebeurde voor het oog van de familie. Het incident was op een parkeerplaats van een complex met strandhuisjes in de plaats Gruissan, aan de kust bij Narbonne. Het kindertreintje is voorzien van veiligheidsgordels. De autoriteiten onderzoeken of die juist zijn gebruikt.

Het kind liep ernstig hersenletsel op en overleed ter plaatse.

BEKIJK OOK


Views

600+

Grote brand in pretpark in Duitsland

De brand in Europa-Park in Duitsland / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

In pretpark Europa-park in Duitsland woedt momenteel een grote brand. Het park meldt dat de brand uitbrak in de attractie ‘Piraten in Batavia’. Zo’n 25 duizend bezoekers van het park zijn geëvacueerd.

Het vuur breidt zich nog steeds uit, meldt de brandweer. Er zijn voor zover geen gewonden. Over de oorzaak van de brand kan het park nog niets zeggen.

Verloren

Europa-Park is opgedeeld in verschillende themagebieden. De attractie waar de brand uitbrak, ligt in het themagebied Nederland en grenst aan het Scandinavische themagebied. Het pretpark schrijft op Facebook dat de attractie ‘Piraten in Batavia’ en het Scandinavische themagebied als verloren kunnen worden beschouwd.

Het Duitse themapark, naar eigen zeggen het grootste van Duitsland, werd in 1975 geopend en bevindt zich op zo’n vijftig kilometer ten zuiden van Straatsburg. Het trekt ook veel Nederlandse bezoekers.

BEKIJK OOK


wow
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

1k+

Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

Win! Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

De vier Gabbers met vlnr Ali B, Najib Amhali, Martijn Koning en Roué Verveer. / Vincent van Dordrecht

In samenwerking met Gabbers

24 MEI 2018

We dagen je uit: probeer net zo grappig te zijn als Gabbers. Of grappiger!

Roué Verveer, Martijn Koning, Najib Amhali en Ali B zullen op 29 en 30 juni de ene na de andere grap de Ziggo Dome in slingeren. Zij doen dat in een nieuwe formatie tijdens de derde Gabbereditie. Koop je kaarten met 20 euro korting via Metro.

koop gabber tickets

Maar… zijn Metrolezers misschien wel net zo grappig of zelfs grappiger dan deze vier comedians? Wij twijfelen daar uiteraard niet aan, maar we dagen de lezer wel uit. Vorige week kondigden we het in een interview met het kwartet heren al aan: er komt een wedstrijd ‘Ben jij net zo grappig als Gabbers?’

Stel, Gabbers voor je neus

„Geef de lezers een opdracht mee, dat werkt het beste. Donald Trump bijvoorbeeld”, zegt Martijn Koning. En met een lach: „Of Gabbers zelf natuurlijk. Pak ons maar hard aan.” De opdracht daarom deze keer: stel, de vier Gabbers staan voor je neus. Welke grap óver hen (of over een van de vier) zou je vertellen?

Inzenders van een onvervalste Gabbersgrap maken kans op 5x2 vrijkaarten voor een van de Ziggo Dome-shows. Maar, misschien nog wel belangrijker, bij plaatsing van je grap in Metro of op Metronieuws.nl verdien je uiteraard eeuwige roem!

Meedoen? Mail dan je grap naar marketing@metronieuws.nl.

Kaarten met korting

Metrolezers kunnen naast de prijsvraag profiteren van een speciale kortingsactie van deze krant en Gabbers. Kaarten voor de shows op 29 en 30 juni in Ziggo Dome bestel je via www.gabbers.nl. Metrolezers krijgen 20 euro korting voor elke rang! Dit door de vouchercode metro (met kleine letters) in te voeren.

koop gabber tickets

Lucky hour

Elke Gabber-donderdag wordt tussen 12.00 en 13.00 uur bovendien het Gabbers Lucky Hour gehouden. Wie vandaag tijdens dat uur kaarten met de metrocode bestelt, maakt kans op een gratis fastlane bij Ziggo Dome.

BEKIJK OOK


Views

2k+

Ierland stemt voor abortus

Voorstanders van de nieuwe abortuswet als ze de uitslag van het referendum horen. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De Ieren hebben vrijdag met een meerderheid voor liberalisering van abortus gestemd. Volgens de einduitslag stemde 66,4 procent van de Ieren voor versoepeling van abortus. 33,6 procent stemde tegen.

Zo'n 3 miljoen Ieren konden vrijdag door middel van een referendum stemmen of zij voor of tegen de versoepeling van abortus zijn. Uiteindelijk bracht ruim 64 procent van hen zijn of haar stem uit.

'Een stille revolutie'

In de huidige situatie in Ierland is abortus alleen toegestaan als het leven van de moeder in gevaar is. Bij onder meer verkrachting of incest is het beëindigen van de zwangerschap verboden.

De premier van Ierland ziet de uitslag van het referendum als „een stille revolutie die in de afgelopen twintig jaar heeft plaatsgevonden in Ierland." Hij hoopt dat er tegen het eind van het jaar een nieuwe abortuswet van kracht is.

BEKIJK OOK


Views

1k+

YouTube voor een maand verboden in Egypte

De YouTube-app / Unsplash

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Egyptenaren kunnen een maand lang geen gebruik maken van videowebsite YouTube. Egypte heeft in een beroepszaak de website voor een maand in de ban gedaan. Op YouTube zou een film te zien zijn geweest waarin moslims worden beledigd.

Godslastering

Het gaat om de film Innocence of Muslims die in de Verenigde Staten is gemaakt. De film veroorzaakte al eerder ophef in islamitische landen. In de film wordt namelijk profeet Mohammed afgeschilderd als een idioot met een seksuele afwijking. Voor moslims is dat godslastering.

De Egyptische telecomautoriteiten moeten er nu voor zorgen dat YouTube wordt geblokkeerd. In 2013 oordeelde een lagere rechtbank ook al dat YouTube geblokkeerd moest worden, maar toen gingen de telecomautoriteiten in beroep tegen de uitspraak. Als de videowebsite geblokkeerd zou worden, zou dat leiden tot de ontwrichting van Google, de eigenaar van YouTube. Volgens de telecomautoriteiten zou dat onder meer slecht zijn voor de economie.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Legalisering van abortus dichtbij voor de Ieren

De stemmen van de Ieren worden geteld. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Uit de eerste exitpolls van het referendum over abortus in Ierland blijkt dat 68 procent ja heeft gezegd voor aanpassing van de abortuswet en liberalisering van de regels. De tegenstanders van abortus in Ierland hebben zaterdag hun nederlaag in het referendum erkend.

Strengste abortuswetgeving

In Ierland is het beëindigen van een zwangerschap nog altijd ten strengste verboden. Vrijdag werd in het land een abortus-referendum gehouden. De Ieren konden stemmen of zij voor of tegen aanpassing van de abortuswet en de liberalisering van de regels zijn.

Ierland heeft een van de strengste arbortuswetgevingen binnen de Europese Unie. Nu nog is abortus alleen toegestaan als het leven van de moeder in gevaar is. In alle andere gevallen is abortus illegaal. Zelfs als een vrouw verkracht is, mag zij volgens de Ierse wet haar zwangerschap niet voortijdig beëindigen.

Versoepeling

Het verbod op abortus is vastgelegd in het achtste amendement van de Ierse grondwet. Met het referendum kunnen de Ieren stemmen of zij willen dat dit achtste amendement wordt ingetrokken en vervangen wordt door soepelere wetgeving. Moeders krijgen dan tot 12 weken de mogelijkheid om hun zwangerschap te beëindigen.

Tot nu toe lijkt het er op dat deze mogelijkheid erg dichtbij komt voor de Ieren. Ondanks dat er nog geen officiële uitslag is, hebben de tegenstanders van abortus in Ierland hun nederlaag al erkend. Zaterdagavond wordt de officiële uitslag verwacht.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Onverwachte tweede ontmoeting Moon en Kim

Onverwachte tweede ontmoeting Moon en Kim

Kim Jong-Un en Moon Jae-In

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Er heeft vandaag opnieuw een ontmoeting plaatsgevonden tussen Kim Jong-Un en Moon Jae-in, de leiders van respectievelijk Noord-Korea en Zuid-Korea.

De Koreaanse leiders hebben een overleg van twee uur met elkaar gevoerd in de gedemilitariseerde grensplaats Panmunjon, meldt Zuid-Korea. Het onderwerp van gesprek was de VS-Korea Top tussen Kim en Donald Trump die op 12 juni gepland stond.

Twee keer in tien jaar

Trump annuleerde de top op donderdag, omdat zijn vicepresident Mike Pence door Noord-Korea beledigd werd. Vrijdag liet Trump weten dat er ‘productieve gesprekken’ hadden plaatsgevonden tussen de VS en Noord-Korea en dat de top in Singapore misschien toch doorgaat.

Wat Moon en Kim in de verrassende ontmoeting zaterdag precies hebben besproken, wordt later bekendgemaakt. Het is de tweede keer dat de twee leiders elkaar ontmoetten. Twee maanden geleden zagen zij elkaar voor het eerst in tien jaar.

BEKIJK OOK


Views

1k+