Zorgen over toename vreemdelingenhaat Oost-Duitsland

Zorgen over toename vreemdelingenhaat Oost-Duitsland

Een protest van extreem-rechts tegen de komst van vluchtelingen in Heidenau. Foto AFP

Foto van 'Steven Musch'

Steven Musch

21 SEP 2016

De Duitse regering heeft ernstige zorgen geuit over de toenemende vreemdelinghaat in in het oosten van het land. Vooral in de deelstaten van de voormalige DDR is het geweld tegen buitenlanders en vluchtelingen toegenomen, wat volgens de regering ernstige schade kan toebrengen aan de economie doordat bedrijven uit deze gebieden wegtrekken. Dat stelt het ministerie van economische zaken woensdag in het jaarlijkse rapport over de voortgang van de Duitse eenwording, sinds de hereniging van Oost en West in 1990.

Extreemrechts geweld en aanvallen op migranten zijn vorig jaar jaar drastisch toegenomen. Steeds vaker vinden er rellen plaats of worden asielzoekerscentra in brand gestoken in onder andere Heidenau en Freital in de deelstaat Saksen. In 2015 kwamen er meer dan een miljoen migranten, veelal moslims, uit het Midden-Oosten, Afrika en Azië aan in Duitsland. In datzelfde jaar vonden 1408 geweldsincidenten plaats gericht tegen migranten door rechts-extremisten. Dat is een toename van 42 procent ten opzichte van 2014.

Dat jaar werd er vijf keer brand gesticht in een asielzoekerscentrum, terwijl dat in 2015 75 keer gebeurde, zo blijkt uit een rapport dat de Duitse veiligheidsdienst (BfV) in juni publiceerde. In het Oost-Duitse Mecklenburg-Voor-Pommeren vonden er 58,7 rechts-extremistische aanvallen plaats per 1 miljoen inwoners, terwijl het gemiddelde in de West-Duitse deelstaten op 10,5 ligt.

'Niet wegkijken'

„Rechts-extremisme vormt een serieuze bedreiging voor de sociale en economische ontwikkeling van de nieuwe deelstaten”, zei staatssecretaris Iris Gleicke (SPD) over de deelstaten van de voormalige DDR, bij de presentatie van het rapport. „De grote meerderheid van de Oost-Duitsers staat niet vijandig tegenover vreemdelingen, maar ik zou willen dat deze meerderheid luider en duidelijker stelling neemt. De maatschappij moet niet wegkijken als er mensen worden aangevallen of asielzoekerscentra in brand worden gestoken.”

Economische achterstand

Hoewel het verschil tussen het oosten en het westen steeds kleiner wordt, loopt Oost-Duitsland 26 jaar na de hereniging economisch gezien nog steeds achter op het westen. Het bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking is in de Oost-Duitse deelstaten nog steeds zo'n 25 procent lager dan het bbp in de West-Duitse staten. Dat heeft onder meer te maken met een terugloop in het bevolkingsaantal en een gebrek aan grote werkgevers in het oosten.

Volgens het rapport kan het oosten er economisch niet verder op vooruit gaan als het geweld en de vreemdelingenhaat blijft toenemen. Er ontstaat dan namelijk geen goed vestigingsklimaat voor bedrijven en bovendien blijven toeristen weg uit de regio.

Groei AfD

Het opendeurbeleid van Duitsland wat betreft vluchtelingen heeft de laatste tijd voor kritiek gezorgd in eigen land. De populariteit van bondskanselier Angela Merkel - ‘Wir Shaffen Das’ - is daardoor het afgelopen jaar sterk afgenomen. En de anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland (AfD) heeft het afgelopen jaar juist veel terrein gewonnen, vooral in Oost-Duitsland. Zo is het AfD bij de deelstaatverkiezingen in Mecklenburg-Vorpommern begin deze maand zelfs groter geworden dan het CDU van Merkel, die zelf ook afkomstig is uit Oost-Duitsland. Zeker is dat Merkel het bij de parlementsverkiezingen in 2017 moeilijk gaat krijgen.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

Waarom zijn jongere broertjes vaker gay?

Homoseksualiteit is aangeboren, maar hoe? ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

GISTEREN

Wetenschappers zijn al een hele tijd op zoek naar het 'gay-gen'. Dat homoseksualiteit is aangeboren en niet aangeleerd, zoals door sommige conservatievelingen wordt beweerd, is een feit. Toch kan niemand vertellen welke factoren in het ontwikkelingsstadium van een embryo nu precies van invloed zijn op iemands geaardheid.

Een van de opmerkelijkste uitkomsten, na decennialang genetisch onderzoek, was het feit dat jongens vaker homoseksueel zijn naarmate zij meer oudere broers hebben. Dit wordt ook wel het Oudere Broer-effect genoemd. Het was lang gissen naar waarom dit zo was.

Transgenders toch welkom in Amerikaans leger

Transgenders toch welkom in Amerikaans leger

Donald Trump Foto: AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

GISTEREN

Transgenders zijn toch welkom in het Amerikaanse leger. Federale rechter Colleen Kollar-Kotelly legde het verzoek van Trump om eventuele toelating van transgenders tot het leger uit te stellen maandag naast zich neer.

Trump wil af van militairen die zich niet identificeren met het geslacht dat ze bij hun geboorte hadden. In juli draaide hij een besluit van zijn voorganger Barack Obama terug. Kollar-Kotelly blokkeerde die verordening eind oktober.

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

GISTEREN

Wu Yonging (26) is een beroemd dakbeklimmer. Hij staat erom bekend dat hij graag aan hoge gebouwen hangt, maar helaas is hij om het leven gekomen tijdens zijn laatste stunt. Hij viel afgelopen maand tijdens een 'rooftop challenge' van een wolkenkrabber af, van 62 verdiepingen hoog.

Huwelijk

De explosie vond plaats in de Port Authority Bus Terminal. Foto: epa.

Gewonden na explosie in hart van New York

Gewonden na explosie in hart van New York

Foto van 'Metro'

Metro

11 DEC 2017

Door een explosie in een busstation in New York zijn maandag meerdere gewonden gevallen. Het incident vond plaats in de zogenaamde Port Authority Bus Terminal in de buurt van Times Square. Het betreft het grootste busstation van de Verenigde Staten, waar jaarlijks meer dan 65 miljoen mensen komen.

De ontploffing vond plaats in een ondergrondse verbinding tussen het busstation en een metrostation.

Hartverscheurende beelden gepeste jongen gaan viral

Hartverscheurende beelden gepeste jongen gaan viral

Keaton Jones Videostill: Facebook Kimberly Jones

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

11 DEC 2017

Keaton Jones uit Tennessee wordt gepest op school omdat hij ‘anders’ zou zijn. Zijn moeder zette een hartverscheurend filmpje van hem op Facebook waarin hij vertelt over het gepest. De video is viral gegaan en verschillende (bekende) mensen komen voor hem op.

„Ze maken grappen over mijn neus, zeggen dat ik lelijk ben en geen vrienden heb”, horen we Keaton tegen zijn moeder zeggen, net nadat ze hem van school heeft opgehaald omdat hij bang is voor de pesterijen tijdens de lunch.

Soedanese vrouwen niet veroordeeld voor broek dragen

Soedanese vrouwen niet veroordeeld voor broek dragen

24 vrouwen in Soedan zijn gearresteerd voor het dragen van een broek. Ze zijn uiteindelijk niet veroordeeld. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

10 DEC 2017

24 Soedanese vrouwen zijn niet veroordeeld voor het dragen van een broek in het openbaar. De vrouwen werden woensdag opgepakt bij een feestje dichtbij Khartoum, de hoofdstad van Soedan.

Volgens artikel 152 van het strafwetboek van Soedan is „je onpasselijk gedragen", een „obscene outfit" aandoen of het „irriteren van de publieke gevoelens" strafbaar. De vrouwen die terechtstonden hadden 40 zweepslagen en een boete kunnen krijgen voor hun „obscene outfit".

Noodlanding vliegtuig om vrouw die champagne eist

De vrouw had volgens het personeel genoeg gehad/Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

10 DEC 2017

In de Duitse stad Stuttgart heeft deze week een vliegtuig een noodlanding moeten maken. Dat kwam niet vanwege de winterse omstandigheden in de lucht, maar vanwege een agressieve passagier, zo meldt de Duitse politie tegenover het persbureau DPA.

Baldadig