Ontploffing bij moskee in het Duitse Dresden

Ontploffing bij moskee in het Duitse Dresden

Een vrouw loopt langs de Fatih Camii Moskee in Dresden, waar maandag een explosie plaats vond. Foto ANP / Sebastian Kahnert

Foto van 'Steven Musch'

Steven Musch

27 SEP 2016

Bij een moskee en een internationaal congrescentrum in de Oost-Duitse stad Dresden zijn maandagavond twee bommen ontploft, meldt persbureau Reuters. Wonder boven wonder zijn er volgens de Duitse politie geen doden of gewonden gevallen.

In een verklaring zei de politie dat hoewel er nog geen verdachten zijn, ervan uit gegaan moet worden dat degene die achter de aanslag zit xenofobische motieven heeft. Vermoedelijk bestaat er een verband tussen de aanslagen en de viering die komend weekend zou plaatsvinden ter gelegenheid van de eenwording van Oost- en West-Duitsland op 3 oktober 1990.

Zelfgemaakte explosieven

Zowel bij de moskee als bij het internationale congrescentrum trof de politie zelfgemaakte explosieven aan. Op het moment van explosie was de imam met zijn vrouw en kinderen aanwezig in de moskee, maar niemand raakte gewond. Beide gebouwen zijn wel beschadigd.

De politie kondigde vrij snel na de ontploffingen aan dat er de komende tijd extra beveiliging wordt ingezet bij moskeeën.

Geweld tegen migranten

De Oost-Duitse stad Dresden staat aan de basis van de extreem-rechtse Pegida beweging, die daar nog altijd veel steun krijgt, en verschillende andere extreem-rechtse groeperingen. Het afgelopen jaar is het aantal extreemrechtse geweldsmisdrijven, zoals aanvallen op migranten en brandstichtingen bij asielzoekercentra, sterk toegenomen. Dat bleek onlangs nog uit een rapport van de Duitse inlichtingendienst (BfV).

In 2015 kwamen er meer dan een miljoen migranten, veelal moslims, uit het Midden-Oosten, Afrika en Azië aan in Duitsland. In datzelfde jaar vonden 1408 geweldsincidenten plaats gericht tegen migranten, een toename van 42 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Volgens een rapport van het ministerie van Economische Zaken wordt hierdoor ook de economie van de oostelijke deelstaten zwaar getroffen. Bedrijven zouden wegtrekken en het toenemende extreemrechtse geweld zou zorgen voor een slecht vestigingsklimaat voor bedrijven.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

Waarom zijn jongere broertjes vaker gay?

Homoseksualiteit is aangeboren, maar hoe? ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 15:15

Wetenschappers zijn al een hele tijd op zoek naar het 'gay-gen'. Dat homoseksualiteit is aangeboren en niet aangeleerd, zoals door sommige conservatievelingen wordt beweerd, is een feit. Toch kan niemand vertellen welke factoren in het ontwikkelingsstadium van een embryo nu precies van invloed zijn op iemands geaardheid.

Een van de opmerkelijkste uitkomsten, na decennialang genetisch onderzoek, was het feit dat jongens vaker homoseksueel zijn naarmate zij meer oudere broers hebben. Dit wordt ook wel het Oudere Broer-effect genoemd. Het was lang gissen naar waarom dit zo was.

Transgenders toch welkom in Amerikaans leger

Transgenders toch welkom in Amerikaans leger

Donald Trump Foto: AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

GISTEREN

Transgenders zijn toch welkom in het Amerikaanse leger. Federale rechter Colleen Kollar-Kotelly legde het verzoek van Trump om eventuele toelating van transgenders tot het leger uit te stellen maandag naast zich neer.

Trump wil af van militairen die zich niet identificeren met het geslacht dat ze bij hun geboorte hadden. In juli draaide hij een besluit van zijn voorganger Barack Obama terug. Kollar-Kotelly blokkeerde die verordening eind oktober.

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

GISTEREN

Wu Yonging (26) is een beroemd dakbeklimmer. Hij staat erom bekend dat hij graag aan hoge gebouwen hangt, maar helaas is hij om het leven gekomen tijdens zijn laatste stunt. Hij viel afgelopen maand tijdens een 'rooftop challenge' van een wolkenkrabber af, van 62 verdiepingen hoog.

Huwelijk

De explosie vond plaats in de Port Authority Bus Terminal. Foto: epa.

Gewonden na explosie in hart van New York

Gewonden na explosie in hart van New York

Foto van 'Metro'

Metro

GISTEREN

Door een explosie in een busstation in New York zijn maandag meerdere gewonden gevallen. Het incident vond plaats in de zogenaamde Port Authority Bus Terminal in de buurt van Times Square. Het betreft het grootste busstation van de Verenigde Staten, waar jaarlijks meer dan 65 miljoen mensen komen.

De ontploffing vond plaats in een ondergrondse verbinding tussen het busstation en een metrostation.

Hartverscheurende beelden gepeste jongen gaan viral

Hartverscheurende beelden gepeste jongen gaan viral

Keaton Jones Videostill: Facebook Kimberly Jones

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

GISTEREN

Keaton Jones uit Tennessee wordt gepest op school omdat hij ‘anders’ zou zijn. Zijn moeder zette een hartverscheurend filmpje van hem op Facebook waarin hij vertelt over het gepest. De video is viral gegaan en verschillende (bekende) mensen komen voor hem op.

„Ze maken grappen over mijn neus, zeggen dat ik lelijk ben en geen vrienden heb”, horen we Keaton tegen zijn moeder zeggen, net nadat ze hem van school heeft opgehaald omdat hij bang is voor de pesterijen tijdens de lunch.

Soedanese vrouwen niet veroordeeld voor broek dragen

Soedanese vrouwen niet veroordeeld voor broek dragen

24 vrouwen in Soedan zijn gearresteerd voor het dragen van een broek. Ze zijn uiteindelijk niet veroordeeld. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

10 DEC 2017

24 Soedanese vrouwen zijn niet veroordeeld voor het dragen van een broek in het openbaar. De vrouwen werden woensdag opgepakt bij een feestje dichtbij Khartoum, de hoofdstad van Soedan.

Volgens artikel 152 van het strafwetboek van Soedan is „je onpasselijk gedragen", een „obscene outfit" aandoen of het „irriteren van de publieke gevoelens" strafbaar. De vrouwen die terechtstonden hadden 40 zweepslagen en een boete kunnen krijgen voor hun „obscene outfit".

Noodlanding vliegtuig om vrouw die champagne eist

De vrouw had volgens het personeel genoeg gehad/Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

10 DEC 2017

In de Duitse stad Stuttgart heeft deze week een vliegtuig een noodlanding moeten maken. Dat kwam niet vanwege de winterse omstandigheden in de lucht, maar vanwege een agressieve passagier, zo meldt de Duitse politie tegenover het persbureau DPA.

Baldadig