Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 29 aug 2016
Leestijd: 1 minuut

‘Vader herkent zoontje in executievideo IS’

Een Britse man claimt dat hij zijn zoon heeft herkend in de video waarin kinderen IS-gevangenen executeren. Eerder werd al gespeculeerd dat de jongen de 13-jarige JoJo is.

De man stelt dat hij een relatie heeft gehad met Sally Jones, de moeder van de jongen en één van de meest prominente Syriëgangers uit Groot-Brittannië. Hij heeft Daily Mail, waarin hij zijn verhaal doet, een foto getoond waarop hij inderdaad met Sally Jones en een baby staat.

https://twitter.com/zesty_europe/status/769931504835301376

Naar Syrië

Het stel ging in 2004 uit elkaar, en kort daarop bekeerde Sally Jones zich tot de islam. Ze kreeg daarop een relatie met een IS-aanhanger, met wie ze in 2013 naar Syrië trok. Ze nam JoJo, die toen 10 jaar oud was, mee.

Afgelopen week dook een video op waarop is te zien hoe kinderen vijf Koerdische gevangenen executeren. Eén van hen was een Britse jongen, met blauwe ogen, die ‘Abu Abdullah al-Britani’ wordt genoemd. Het vermoeden bestond dus al een tijdje dat het om JoJo zou gaan.

https://www.youtube.com/watch?v=_IikuOsiyFM

‘Walgelijk’

„Hij was een geweldige, normale jongen. Altijd insecten aan het vangen of naar het park”, vertelt de vader tegen Daily Mail. „Het is walgelijk dat hij is gehersenspoeld.”

Sally Jones dook de afgelopen jaren meerdere keren op in video’s onder de naam Umm Hussain al-Britani. Ze was onder meer te zien met een kalasjnikov in haar hand. Jones dreigde dat ze christenen wilde onthoofden met een bot mes. Haar man met wie ze naar Syrië trok, is om het leven gekomen bij een Amerikaanse droneaanval. Jones zette op Twitter dat ze er trots op was dat haar man was gedood door „de grootste vijand van Allah”.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.