In het nieuws

Britse zwemmer omgekomen bij oversteek kanaal

De witte rotsen bij Dover. Foto Colourbox

Foto van 'Metro'

28 AUG 2016

Een poging om het Kanaal tussen Engeland en het Europese vasteland zwemmend over te steken is een Brit zaterdag fataal geworden. Dat meldt de BBC.

Nick Thomas (45) was zaterdagochtend vertrokken vanuit Dover en had er al 16 uur in het water op zitten toen hij in de problemen raakte. Hij werd op 16 kilometer van de kust van Calais bewusteloos uit het water gehaald. Eenmaal aan land werd geprobeerd Thomas te reanimeren. Hij werd naar een ziekenhuis gebracht, waar hij uiteindelijk overleed.

Zonder wetsuit

In 2014 was het Thomas wel gelukt om het kanaal over te zwemmen. Deze keer was Thomas echter de uitdaging aangegaan om naar Calais te zwemmen zonder wetsuit.

Een woordvoerder van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat de familie van Thomas hulp en ondersteuning krijgt.

BEKIJK OOK


  Strandgangers gewaarschuwd voor boze zeehond Bob

  Strandgangers gewaarschuwd voor boze zeehond Bob

  Foto: Stichting RTZ-Velsen

  Foto van 'Metro'

  44 MIN

  Stichting Reddingsteam Zeedieren Velsen waarschuwt strandgangers voor een boze zeehond bij IJmuiden. Bob, zoals de zeehond wordt genoemd, lijkt het strand niet te willen delen met bezoekers.

  De stichting kreeg in de afgelopen weken meerdere meldingen over de zeehond, die afkomstig is uit Schotland. Zo werd er onder meer gemeld dat hij achter mensen aan gaat als ze te dichtbij komen. „Ik lijk zo lief, maar ik heb tanden en ik bijt je”, schrijft de stichting.

  Honden


  Teller Elfstedenzwemtocht op 2,7 miljoen

  Teller Elfstedenzwemtocht op 2,7 miljoen

  Van der Weijden passeert Dokkum tijdens Elfstedenzwemtocht. Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  1 UUR

  Maarten van der Weijden heeft met zijn Elfstedenzwemtocht tot nu toe 2,7 miljoen euro opgehaald. Dat is meer dan vorig jaar rond dit tijdstip. Toen stond hij op het podium in Leeuwarden en stond de teller op 2,5 miljoen euro.

  Van der Weijden is voorbij Burdaard en op weg naar Bartlehiem. Vervolgens verloopt zijn route via de Tegeltjesbrug, een ereboog voor de schaatsers van de Elfstedentocht, richting eindstation Leeuwarden. Naar verwachting komt Van der Weijden rond 14.40 uur aan in Bartlehiem.

  Kip met rijst


  Van der Weijden passeert Burdaard voor tweede keer

  Van der Weijden passeert Burdaard voor tweede keer

  Foto: ANP

  Foto van 'Metro'

  1 UUR

  Maarten van der Weijden komt steeds dichter bij het einde van zijn Elfstedenzwemtocht. Maandagmiddag kwam hij rond 13.30 uur aan in Burdaard. Het is de tweede keer dat hij langs het dorp zwemt waar hij vorig jaar moest opgeven.

  Nog 15 kilometer

  Langs de kant van het water in Burdaard staat een grote groep mensen te juichen. Van der Weijden begint aan de laatste 15 kilometer. Hij heeft nu 181 van de 196 kilometer gezwommen. Voor hij in Leeuwarden aankomt, zwemt Van der Weijden nog langs Barthlehiem en Tegeltjesbrug.


  Zeldzame haaiensoort gespot in de Noordzee

  Zeldzame haaiensoort gespot in de Noordzee

  De voshaai is zeer zeldzaam in de zuidelijke Noordzee. Foto: Ecomare

  Foto van 'Metro en ANP'

  2 UUR

  Op de Noordzee is een zeldzame haai gespot. De voshaai werd vorige week tussen de Duitse eilanden Borkum en Helgoland gezien door een voorbijganger op een boot.

  Zeer zeldzaam

  De haai sprong daar een aantal keer boven het water uit. De voorbijganger wist het spectaculaire tafereel vast te leggen op film en stuurde de beelden naar natuurcentrum Ecomare. Het natuurcentrum laat weten dat om een voshaai gaat, die zeer zeldzaam is in de zuidelijke Noordzee. Het is de eerste keer dat Ecomare een melding van een voshaai binnen heeft gekregen.


  Amsterdam denkt na over excuses slavernijverleden

  Amsterdam denkt na over excuses slavernijverleden

  Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark. Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  2 UUR

  De gemeente Amsterdam overweegt excuses te maken namens de hoofdstad voor het slavernijverleden. Verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink van GroenLinks zegt dat het college van burgemeester en wethouders ‘welwillend’ staat tegenover een initiatiefvoorstel van een meerderheid van de gemeenteraad.

  Zijn woordvoerster bevestigt een bericht hierover in Het Parool. De gemeente gaat het komende jaar de exacte rol onderzoeken van de gemeente Amsterdam in de slavernijgeschiedenis. „Als je excuses maakt, moet je wel weten waarvoor precies”, zegt Groot Wassink.

  Noodzakelijk


  Geen verdere daling in vaccinatiegraad bij kinderen

  Geen verdere daling in vaccinatiegraad bij kinderen

  Een hogere vaccinatiegraad verkleint de kans dat in de toekomst ziekten zoals mazelen uitbreken. Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  3 UUR

  Het aantal ouders dat hun kinderen laat inenten via het Rijksvaccinatieprogramma is vorig jaar niet verder gedaald. Dat staat in een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

  Einde aan dalende trend

  Het gaat om vaccinaties tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio en de BMR-vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond. De gemiddelde percentages voor deze vaccinaties liggen ruim boven de 90 procent. Ook de landelijke vaccinatiegraad van HPV is met 45,5 procent volgens het RIVM gelijk aan het jaar ervoor. „Hoewel de landelijke vaccinatiegraad nog niet terug is op het oude niveau, is er een einde gekomen aan de dalende trend”, stelt het gezondheidsinstituut.


  Vrachtwagen kantelt: liters eigeel op straat

  Vrachtwagen kantelt: liters eigeel op straat

  Het opruimen duurt naar verwachting nog een aantal uur. Foto: Politie Basisteam Hoorn

  Foto van 'Metro'

  3 UUR

  Een vrachtwagen van een Friese eiverwerker is vanochtend in Zwaag gekanteld en op een fietspad terechtgekomen. Een deel van de later, zo’n 15.000 liter eigeel, stroomde uit de wagen.

  Dat leverde een bijzonder plaatje op. Over de kruising waar het ongeluk maandagochtend gebeurde, stroomde duizenden liters eigeel.

  Vrachtwagen kantelt: liters eigeel op straat

  Foto: Politie Basisteam Hoorn


  Ook Rutte geeft Van der Weijden steuntje in de rug

  Ook Rutte geeft Van der Weijden steuntje in de rug

  In een tweet prijst Rutte Maarten van der Weijden. Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 11:16

  Premier Mark Rutte heeft Maarten van der Weijden een steuntje in de rug gegeven voor de laatste kilometers van zijn Elfstedenzwemtocht in Friesland. In een tweet prijst Rutte de zwemmer die maandagochtend in Dokkum zijn tiende stempel kreeg en op weg is naar Leeuwarden.

  „Maarten van der Weijden is nu voorbij Dokkum en op koers voor een waanzinnige prestatie. Veel succes met de laatste zware dag van jouw Elfstedenzwemtocht voor het goede doel. Heel Nederland zwemt vandaag met jou mee”, twitterde Rutte.

  Laatste stempel


  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  21 JUN 2019

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  Meer asielaanvragen in Europese Unie

  Meer asielaanvragen in Europese Unie

  Vooral Syriërs vroegen met 8 procent van de aanvragen het vaakst bescherming aan. Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 10:30

  De EU kreeg in de eerste vijf maanden van dit jaar meer dan 290.000 asielaanvragen. Dat is een stijging van 11 procent ten opzichte van diezelfde periode in 2018.

  Vooral Syriërs vroegen met 8 procent van de aanvragen het vaakst bescherming aan. Ze worden gevolgd door Afghanen (7 procent) en Venezolanen (7 procent).

  Nog geen stijgende trend


  Maarten van der Weijden haalt 10e stempel

  Maarten van der Weijden haalt 10e stempel

  Van der Weijden haalde zijn tiende stempel een half uur eerder dan gepland. Foto: Willem Rinkema

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 10:18

  Maarten van der Weijden is aangekomen in Dokkum. Hij is bijna bij het keerpunt en zwemt vanuit daar naar Leeuwarden.

  Half uur eerder

  De tiende stempel kreeg Van der Weijden een half uur eerder dan gepland. De zwemmer heeft nu 172 kilometer gezwommen en heeft 24 kilometer te gaan.


  24-plus festival: 'mensen minder naar de getfer'

  Florentine (l) en Jara voor de eerste keer op dit festival: jetzt geht los!!

  Foto van 'Iris Hermans'

  VANDAAG, 10:15

  Wat kom je allemaal tegen op een 24-plus festival? Zo’n beetje precies hetzelfde als op andere festivals, van glitters tot op-het-grasgesprekken, maar met net wat meer grijze baarden, onder andere. ,,De sfeer is relaxter."

  No kids in the club


  Vrouwen verdienen minder bij Tilburg University

  Vrouwen verdienen minder bij Tilburg University

  Uit het rapport blijkt dat vrouwen gemiddeld over alle functies 82 procent van het salaris van mannen verdienen. Foto: ANP

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 09:50

  Vrouwelijke wetenschappers van Tilburg University verdienen gemiddeld 175 euro bruto per maand minder dan mannelijke wetenschappers. Dat blijkt uit blijkt uit eigen onderzoek van de universiteit, schrijft de universiteitskrant Tilburg.

  Dat mannen in veel beroepssectoren nog altijd meer verdienen dan vrouwen is al langer bekend. Ook binnen de Nederlandse universiteiten is er sprake van een beloningsverschil tussen mannelijke en vrouwelijke wetenschappers.

  Harde cijfers


   Bod gemeente Amsterdam op MC Slotervaart afgewezen

  Bod gemeente Amsterdam op MC Slotervaart afgewezen

  Het bod dat de gemeente Amsterdam deed op het failliete ziekenhuis is afgewezen. Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 08:50

  Het bod van de gemeente Amsterdam op het failliete ziekenhuis MC Slotervaart is afgewezen. „Het bod is te laag ten opzichte van het aanbod dat vastgoedbedrijf Zadelhoff ons heeft gedaan", aldus curator Marc van Zanten.

  „Richting de crediteuren kunnen wij het bod van de gemeente onmogelijk accepteren. Het zou ingaan tegen onze wettelijke taak om te streven naar de hoogst mogelijke opbrengst. Het bod is zelfs in het meest positieve scenario ongeveer 10 miljoen lager dan we in het geval van het crediteurenakkoord zouden ontvangen."

  De curatoren zeggen ernaar te streven om nu snel met Zadelhoff tot een afwikkeling van het akkoord te komen. Dit bedrijf wil de aandeelhouders een nieuwe lening verstrekken om de schuldeisers volledig af te betalen (45 miljoen euro in totaal) en het pand een nieuwe zorgbestemming te geven. Maar dan moet er wel een akkoord met de gemeente Amsterdam worden bereikt. De gemeente is hier geen voorstander van, omdat dan de aandeelhouders eigenaar zouden blijven van het pand.


  Advies aan kabinet: laat 16-jarige stemmen

  Advies aan kabinet: laat 16-jarige stemmen

  De politiek kan Nederlandse jongeren minder schelen dan leeftijdgenoten in vergelijkbare landen. Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 08:12

  De leeftijd waarop je mag stemmen, moet omlaag van 18 naar 16 jaar. Zo worden jongeren ook op de lange duur beter bij de politiek betrokken, vindt een belangrijke adviesraad van de regering en het parlement.

  De politiek kan Nederlandse jongeren minder schelen dan leeftijdgenoten in vergelijkbare landen, schrijft de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB). Dat kan veranderen door ze al op de middelbare school stemrecht te geven. Dan wonen ze nog bij hun ouders en hebben ze minder aan hun hoofd dan als ze bijvoorbeeld al zijn gaan studeren of een baan hebben. Daardoor zullen ze naar verwachting vaker naar de stembus gaan, ook later in hun leven.

  Beter luisteren


  Harde bubbel en nadorst tijdens waterproeverij

  Proosten met water brengt ongeluk, volgens de oude Grieken, maar hier in RIJKS wordt gewoon geproost door food creator en watersommelier Louis Meisen (r), EARTH’s Henk Witteveen en waterliefhebber Cristèl Klandermans van Today’s Specials.

  Foto van 'Iris Hermans'

  VANDAAG, 08:10

  Mineraal met een harde bubbel, zout met een zachte bubbel... Je hebt water en je hebt water, zo bleek uit een waterproeverij. ,,Ik drink het liefst na een avondje drinken", vertelde iemand. ,,En tijdens de seks natuurlijk."

  Jean-Paul Schaddé van Dooren (l) en Seger Abels ontdekken hier waar een harde bubbel allemaal toe kan leiden.

  Shotglaasjes water


  Live: Van der Weijden passeert eindpunt vorig jaar

  Maarten van der Weijden passeert eindpunt vorig jaar

  Maarten van der Weijden onderweg van Franeker naar Dokkum tijdens zijn tweede poging om de Elfstedentocht te zwemmen. Foto: ANP.

  Foto van 'Amarins de Boer'

  VANDAAG, 07:30

  Maarten van der Weijden is voorbij het punt waar hij vorig jaar moest opgeven in de jachthaven van Birdaard. In 2018 moest de zwemmer na 163 kilometer met zijn Elfstedentocht stoppen omdat zijn tank helemaal leeg was. Dat punt is hij iets na 7.30 uur gepasseerd.

  Leef

  De zwemmer is kort gestopt bij zijn eigen standbeeld in Birdaard. Hij heeft er een speciale stempel gekregen van zijn vrouw Daisy en zijn kinderen. Daarnaast werd het nummer Leef van André Hazer jr. gespeeld, omdat Van der Weijden dat altijd met zijn dochters zingt. Tegelijkertijd is een speciale wensballon opgelaten.


  Erdogan lijdt nederlaag; feliciteert Imamoglu

  Ekrem Imamoglu spreekt. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Nadat ruim 95 procent van de stemmen van de burgemeestersverkiezing in Istanbul is gestemd, is al bekendgemaakt dat Ekrem Imamoglu het burgmeesterschap heeft gewonnen. Dat betekent dat Binali Yildirim van de AKP van Erdogan heeft verloren.

  In maart al naar stembus

  In maart konden de mensen in Istanbul al naar de stembus om te stemmen voor de burgemeestersverkiezingen. Ook toen kwam Imamoglu van de CHP al als winnaar naar voren, maar daar ging de partij van president Erdogan niet mee akkoord. Volgens hen was er sprake van grootschalige ongeregeldheden, die ervoor hadden gezorgd dat zijn partij, de AKP, niet hadden gewonnen. Nu blijkt dus dat Imamoglu wederom als winnaar uit de bus komt.


  Rondzwemmende zeehond via de Amstel op weg naar zee

  Foto: Facebook Politie Aalsmeer Uithoorn

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Een zeehond die zondagmiddag strandde bij een sluis bij het Noord-Hollandse De Kwakel is weer op zoek gegaan naar de zee. Enkele uren later werd het dier gezien in de Amstel. Inmiddels is een team onderweg om de gezondheid van de zeehond in te schatten en hem eventueel dichter naar de zee te vervoeren.

  Foto's op Facebook

  De politie Aalsmeer/Uithoorn plaatste zondagmiddag op Facebook foto's van een zeehond bij een sluis in De Kwakel. De zeehond vervolgde zijn weg in de richting van Uithoorn om via de Amstel en het IJ de zee weer te vinden. Maar dat is een lange en vooral drukke route, en daarom is Zeehondencentrum Pieterburen in actie gekomen.