In het nieuws

Advocaat: Voer doodstraf in voor terroristen

Advocaat: Voer doodstraf in voor terroristen

Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

1 AUG 2016

Als het aan de Belgische advocaat Pol Vandemeulebroucke ligt wordt de doodstraf opnieuw ingevoerd voor terroristen. Hij deed die opmerkelijke uitspraak in een interview in de Belgische krant De Standaard: „Wie de samenleving definitief kapot wil maken, verdient de doodstraf. Ik vind daar weinig barbaars aan.”

De advocaat pleit voor een debat naar aanleiding van de recente golf van terrorisme. „Pets en we gaan het niet meer doen. Daarna mag iemand terugkomen”, zo omschrijft hij het principe van het huidige strafrecht. „Maar de laatste jaren is een andere categorie van misdrijven ontstaan die haaks op dat strafrecht staat”, stelt hij.

Alternatieven

Volgens Vandemeulebroucke hebben terroristen als enige doel om de samenleving kapot te maken: „Hen kun je niet zomaar terug in die maatschappij toelaten. Daarover is iedereen het eens.”

Daarom is het volgens de advocaat tijd voor een debat over wat er dan wel moet gebeuren: „Je kunt discussiëren of het moreel verantwoord is, maar wat is de andere optie? Moet je hen onder de grond stoppen en in een betonnen bunker, waarbij ze één keer per dag gelucht worden? Zonder bezoek, tot ze sterven op hun 75ste? Ik heb er moreel geen enkel probleem mee om de doodstraf in te voeren voor terroristen die als enige doel hebben de samenleving te ontwrichten.”

BEKIJK OOK


  Bruiloft in Den Haag extra duur na verkeersboetes

  Bruiloft in Den Haag extra duur na verkeersboetes

  Vooral de bruidegom, die in deze auto reed, ging vaak op de bon. / Wijkag Bezuidenhout

  Foto van 'Metro'

  43 MIN

  Je bruiloft moet een van de mooiste dagen van je leven zijn en daarom mag die dag ook best wat kosten. Het is alleen niet handig om jezelf nog op onnodige extra kosten te jagen. Toch gebeurde dit zaterdag bij een bruiloft in Den Haag, waar de politie zijn handen vol had aan het uitschrijven van boetes voor het asociale rijgedrag van een trouwstoet.

  De waslijst aan overtredingen is flink, aldus een van de wijkagenten: „Bellen, onnodig geluid veroorzaken, rood licht negeren, niet de rijbaan gebruiken, geen richting aangeven. Dat zijn de overtredingen die wij gehoord hebben, maar er zijn waarschijnlijk veel meer bekeuringen geschreven", zo zegt hij tegen Omroep West.

  Zelf in de hand


  Jeugdtrainer voetbalclub verdacht van zedendelict

  Jeugdtrainer voetbalclub verdacht van zedendelict

  De politie zou lucht hebben gekregen van de relatie nadat de ouders van het meisje contact had opgenomen met de politie. / ANP Xtra

  Foto van 'Metro'

  2 UUR

  Een jeugdtrainer van de voetbalclub VV Nieuweschans wordt verdacht van een zedendelict. Dat meldt de politie aan De Telegraaf. De trainer is meteen op non-actief gesteld.

  Volgens eerdergenoemde krant zou een trainer van in de dertig een relatie hebben met een veertienjarig meisje. De politie zou lucht hebben gekregen van de relatie nadat de ouders van het meisje contact had opgenomen met de politie. Het meisje zou smoorverliefd op hem zijn geweest.

  Gegevensdragers


  DIDI concept store opent deuren in Hoog Catharijne

  DIDI concept store opent deuren in Hoog Catharijne

  Foto's: DIDI

  In samenwerking met DIDI

  GISTEREN

  De trein uitstappen op Utrecht-Centraal en nog even tijd over hebben om lekker te winkelen? Loop dan zeker even binnen in de nieuwste concept store van modelabel DIDI, donderdag geopend in Hoog Catharijne. Tot en met zondag wordt er een feestelijk openingsweekend gehouden, met een mooie kortingsactie van 12 procent op de complete nieuwe collectie (zie onderaan).

  Jong en oud, elke maat

  DIDI heeft meer dan tachtig winkels in ons land en inmiddels ook twaalf concept stores, waaronder de nieuwe winkel in Hoog Catharijne. Wat het authentieke modelabel vrouwen wil bieden, naast een moderne en open winkeluitstraling, en wat je in Utrecht zeker kunt vinden, zijn de mooie uitgewerkte collecties, comfortabele stoffen en onderscheidende prints. En belangrijker nog: bij DIDI is elke vrouw welkom, jong en oud en van maat 34 tot en met maat 48.


  Koerden in grote getale de straat op in Straatsburg

  ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  3 UUR

  Ongeveer 7000 Koerden zijn volgens de Franse politie in Straatsburg de straat op gegaan om op te roepen tot de vrijlating van PKK-leider Abdullah Öcalan, die al twintig jaar gevangen zit in Turkije. Media berichten dat de deelnemers aan de vreedzame demonstratie uit verschillende landen kwamen.

  Aan het eind van de ochtend vertrokken de demonstranten vanaf het station van Straatsburg en liepen ze door het centrum van de stad achter een groot vaandel met daarop de beeltenis van hun leider. Het protest werd afgesloten met een bijeenkomst in de open lucht. ,,Wij roepen op tot de vrijlating van Öcalan, maar wat vandaag het belangrijkst is, is dat zijn detentieomstandigheden worden verbeterd", aldus een van de demonstranten.

  Twintig jaar


  Misverstand bij musical leidt tot chaos en gewonden

  ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  VANDAAG, 16:24

  Een misverstand heeft tot chaotische toestanden geleid in een theater in San Francisco. Bezoekers sloegen tijdens een voorstelling in paniek op de vlucht omdat ze dachten dat een schietpartij gaande was. Daardoor raakten meerdere mensen gewond.

  De chaos brak uit in het Orpheum Theater in de Amerikaanse stad, waar de musical Hamilton werd opgevoerd. Daar werd een vrouw in de zaal onwel. Op hetzelfde moment ging op het podium een nepvuurwapen af, zegt een politiewoordvoerder tegen de San Francisco Chronicle.


  SGP: Geen gedram op het vlak van leven en dood

  Kees van der Staaij/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  VANDAAG, 15:34

  Het kabinet moet „niet drammen" als het gaat om voltooid leven en vaccinatiedwang. Dat zei SGP-leider Kees van der Staaij op een verkiezingscongres van zijn partij.

  De coalitie dreigt haar meerderheid van één zetel in de Eerste Kamer te verliezen na de provinciale verkiezingen. Voor het geval het kabinet dan steun gaat zoeken bij de SGP gaf Van der Staaij alvast zijn „wensen voor de komende periode"aan.

  De staatkundig gereformeerden stellen vooral op medisch-ethisch vlak voorwaarden. Ze willen geen vaccinatiedwang. Dat thema is actueel geworden door de daling van de vaccinatiegraad. De VVD voelt er wel voor, maar voor het kabinet is het een stap te ver.


  Het eerste warmterecord van 2019 is een feit

  De eerste terrastijgers hebben zich dit jaar alweer gemeld/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  VANDAAG, 14:59

  Vorig jaar regende het weerrecords en ook nu hebben we er alweer een te pakken. Het eerste warmterecord van 2019 is een feit. Aan het begin van de middag werd het in De Bilt 12,6 graden, meldt Weeronline. Daarmee is het officieel de warmste 16 februari ooit gemeten. Het oude record stond op 12,5 graden en dateert uit 1998.

  Buiten De Bilt werd het nog een stuk warmer. De hoogste temperatuur werd met 14,4 graden gemeten in Maastricht. Naar verwachting loopt het kwik in de loop van de dag nog iets verder op en gaat het record er dik aan.

  17 februari is veilig


  'Snel officieel het einde van het bestaan van IS'

  Het uitzicht op Baghouz/ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 14:44

  Door de VS gesteunde strijders verwachten ,,op zeer korte termijn'' het laatste IS-bolwerk in Oost-Syrië onder de voet te lopen. Een commandant van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zegt dat de terreurorganisatie is teruggedrongen tot een kleine buurt in het dorp Baghouz.

  700 vierkante meter

  De SDF belegert de jihadisten momenteel in een gebied van ongeveer 700 vierkante meter. Daar hebben de extremisten zich verschanst in tunnels, aldus commandant Jia Furat. Hij verwacht dat binnen enkele dagen „officieel het einde van het bestaan van IS" kan worden medegedeeld.


  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  11 DEC 2018

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  Vader en moeder? Nee, 'ouder 1 en ouder 2'

  Afbeelding ter illustratie. / ANP

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 12:44

  Franse scholen moeten in de administratie niet meer 'vader' en 'moeder' hanteren, maar 'ouder 1' en 'ouder 2'. Daarmee moeten gezinnen met twee vaders of twee moeders tegemoet worden gekomen.

  Het Franse parlement heeft deze week een voorstel aangenomen om de verandering door te voeren. Maar niet iedereen is het daarmee eens.

  En ouder 3 dan?


  Het één euro-ontbijtje van de Ikea is niet meer

  Afbeelding ter illustratie. / Unsplash

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 11:47

  Aan alle goeds komt een einde, wordt weleens gezegd. Zo ook aan het beroemde euro-ontbijtje van de Ikea. Oplettende ontbijters hebben het allicht al gemerkt zaterdagochtend.

  De woongigant heeft de prijs van het ontbijtje verhoogd. En dat is zeker te merken voor klanten die geen Ikea Family-pas hebben: zij moeten fors meer gaan betalen. In plaats van de twee broodjes met beleg, een gekookt eitje en een bakkie pleur of thee voor een euro, heeft het warenhuis nu twee varianten.

  3,45 euro


  De 'pikante randjes' van de Huishoudbeurs

  Een bezoeker van de Huishoudbeurs. / ANP

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 10:56

  Waar denk jij aan bij de Huishoudbeurs? Overvolle trolly's vol (gratis) goodies, grote groepen vrouwen die in de trein onderweg zijn, schoonmaakartikelen?

  Die zijn vast allemaal te vinden bij de jaarlijkse beurs die van zaterdag 16 tot en met zondag 24 februari in de RAI Amsterdam gehouden wordt. Maar voor lustliefhebbers is er ook genoeg te vinden. De beurs belooft namelijk de 'pikante randjes' op te zoeken.

  Beha's pimpen en advies vragen


  Ontspannen sfeer bij WK Snert- en stamppotkoken

  Stamppot met sushi op WK Snert- & stamppotkoken

  Wie maakt de lekkerste stamppot of snert? Foto: ANP.

  Foto van 'Amarins de Boer'

  VANDAAG, 10:00

  Eigengemaakte bouillons, alleen de allerbeste ingrediënten en een goede voorbereiding. Alles werd vrijdag uit de kast gehaald tijdens de 25ste editie van het WK Snert- en Stamppotkoken in Groningen. Locatie: mbo-school het Alfa-college. In de hoop dat de Hollandse kost ook onder de jonge generatie populair blijft.

  Vrijdagmorgen, iets buiten het centrum van de stad. Buiten is het veertien graden, maar binnen pruttelen de pannen winterkost op het vuur. De setting heeft wel wat weg van Heel Holland Bakt. Maar dan geen zoete lekkernijen, maar oer-Hollandse pot. Of nou ja, oer-Hollands… „in Duitsland hebben we ook gewoon stamppot en snert hoor”, lacht jurylid Siegfried Niemeyer. Hij is de enige aanwezige die buiten de landsgrenzen komt. Maar twee jaar geleden deden twee Senegalezen mee, en ook een Afghaan en Fransman stonden al eens te stampen en prakken. Gewoon een écht WK dus.

  Ontspannen sfeer


  Ze zijn jong, werken én zijn mantelzorger

  „Het is toch gewoon mijn dochter, daar hoor je toch voor te zorgen? Ik snap dat mensen dat denken. Mijn dochter heeft alleen net iets meer zorg nodig dan een ander kind van 7 jaar,” zegt de 31-jarige Silvana

  Foto van 'Lisa Vermeij'

  VANDAAG, 10:00

  Mantelzorg combineren met je andere dagelijkse werkzaamheden valt niet altijd mee. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat drie op de tien mensen die mantelzorg verlenen vinden dat het werk en mantelzorg niet altijd goed valt te combineren. Metro sprak drie jonge mantelzorgers.

  Naam: Irene Kruijssen (27 jaar)
  Zorgde voor: Vader Fred Kruijssen (overleden op 69-jarige leeftijd aan Alzheimer)
  Werk: directiesecretaris

  De vader van Irene kreeg veertien jaar geleden te horen dat hij Alzheimer had. Irene was toen dertien jaar. Haar vader heeft in het begin een aantal jaren in een verpleeghuis gewoond en 4,5 jaar geleden is hij weer thuis gaan wonen. Irene heeft samen met haar moeder en haar broers de volledige zorg opgenomen, totdat haar vader eind 2018 overleed. ,,Je kiest er niet voor om mantelzorger te worden, het overkomt je. Als iemand die heel dichtbij je staat de zorg en hulp nodig heeft, dan ga je daarvoor. Naarmate de ziekte van mijn vader zich verder ontwikkelde werd het zwaarder. Je merkt dat je als mantelzorgster langzaam met deze ontwikkeling meegroeit, en dat je zorg taken op je neemt, waarvan je aanvankelijk nooit had gedacht die te doen, zoals het wassen en naar bed brengen. Die handelingen zijn dan heel normaal, maar soms realiseer je je dan dat je een hele andere verhouding hebt tot je vader dan normaal. Dat zijn heftige momenten.” De eerste jaren dat Irene werkte als mantelzorger combineerde ze dat nog met een studie, inmiddels heeft ze een fulltime baan als directiesecretaris bij de Gemeente Amsterdam.


  Likeability of2

  Veganistische ouders laten hun baby uithongeren

  Afbeelding ter illustratie. / Unsplash

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 09:55

  Een Amerikaans stel uit Florida wordt ervan beschuldigd hun baby zwaar te hebben verwaarloosd. De vijf maanden oude baby was na zijn geboorte nog niet eens een pond aangekomen.

  Een goed voedingspatroon is ontzettend belangrijk, helemaal voor pasgeboren kinderen, die moedermelk of flesvoeding nodig hebben. Maar van het stel kreeg de baby alleen een soort aardappelpapje per dag. Zo bleef het gewicht van de baby steken op 4,8 kilo.

  ‘Dicht bij de dood’


  dislikesad
  user_5427bdbc2940007cb1b9ff76fe5a24c57a3bb350_avataruser_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Man schiet 5 collega's dood nadat hij ontslagen werd

  Politie bewaakt het gebied van de schietpartij. / ANP

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 08:34

  Er heeft zich een drama voltrokken in de Amerikaanse staat Illinois. Daar heeft een ontslagen man bij een bedrijf op een industrieterrein vijf mensen gedood.

  Zes mensen raakten gewond: daaronder zijn vijf agenten die op het incident in Aurora afkwamen. De verdachte werd gedood tijdens een vuurgevecht met de politie.

  Trok een wapen


  Meteoor gespot boven Nederland

  Meteoor gespot boven Nederland

  Deze meteoor kon in 2007 bijzonder goed vastgelegd worden / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Vrijdagavond is er een meteoor of vallende ster boven Nederland te zien geweest. Rond 21.10 zagen mensen verspreid over het hele land het fenomeen. Er komen meldingen uit onder meer Groningen, Delfzijl, Utrecht en Venlo, van mensen die zeggen het gezien te hebben.

  Een echte vallende ster is het echter niet. Vallende sterren hebben namelijk helemaal niets met sterren te maken. Het gaat om een stofdeeltje uit de ruimte dat de dampkring van de aarde binnenkomt en daar verbrandt. Het botst dan met hoge snelheid tegen moleculen in de lucht. Hierbij komt op zo'n 100 kilometer hoogte energie vrij in de vorm van een lichtflits die we vanaf de grond kunnen zien als een vallende ster.


  Bijzondere weerwaarschuwing: houd je hondje vast

  Bijzondere weerwaarschuwing: houd je hondje vast

  / Colourbox

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Waar we in Nederland gewoon met code geel of rood waarschuwen, pakken ze dat in Amerika anders aan. Donderdag was een bijzonder winderige dag in Cleveland, waardoor het nationale weerstation zich genoodzaakt voelde om hondeneigenaren te waarschuwen. Want, kleine hondjes kunnen wegwaaien!

  Wegwaaiers

  De woeste winden in Ohia en Pennsylvinia bereiken nieuwe levels, schrijft het Amerikaanse TodayBomen komen naar beneden en het vuilnis vliegt in het rond, je wilt natuurlijk niet dat je hond ook nog eens wegwaait.


  Het blijft mooi weer: zonnig weekend op komst

  De terrassen stroomden vol met het mooie weer / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  We hoeven je het niet te vertellen, maar doen het lekker toch. De zon schijnt, en is dat even genieten. En goed nieuws: ook dit weekend blijft het nog mooi.

  Nét geen weerrecord

  Vrijdag was het warmetruiendag, een dag waarop de verwarming een graadje lager gaat en je in plaats daarvan binnen een trui aantrekt. Die dag kreeg vrijdag een andere functie. Yannick Damen van Weeronline licht toe: „Het was heerlijk weer om met warme trui, zonder jas van het voorjaarsachtige weer te genieten." Ook heerlijk natuurlijk.