Buitenland

Russische toeristen weer naar Turkije

Foto van 'Metro & ANP'

9 JUL 2016

Een vliegtuig met toeristen uit Rusland is zaterdag geland op de luchthaven van het Oost-Turkse Antalya. De 189 passagiers zijn de voorhoede van een nieuwe golf toeristen uit Rusland, na een boycot van Turkije die acht maanden duurde. Turkse media meldden zaterdag met uitroeptekens dat ,,het eerste konvooi Russen vanuit Moskou in Atalya is aangekomen''.

Moskou en Ankara kregen eind vorig jaar slaande ruzie als gevolg van spanningen ontstaan door het steunen van verschillende partijen in de burgeroorlog in Syrië en door het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig door Turkse F-16's in november. Het Kremlin stelde beperkingen in om te voorkomen dat Russen op vakantie naar Turkije zouden gaan. Zonder de ruzie had Turkije dit jaar op naar schatting 4,5 miljoen Russische toeristen gerekend.

De Russische president Poetin zijn Turkse ambtgenoot Erdogan legden de ruzie recent weer bij.


Views

0

42 Britse bedrijven doen wegwerpplastic in de ban

Ook Coca-Cola doet mee/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 UUR

Onder andere Unilever en Coca-Cola gaan wegwerpplastic weren of in ieder geval hun best doen om het gebruik ervan tot een minimum te beperken. Dat zijn ze overeengekomen in het UK Plastics Pact, aldus The Independent.

Tachtig procent

In totaal doen er 42 grote bedrijven mee, waaronder ook bijvoorbeeld Lidl en Tesco. Samen zijn ze goed voor tachtig procent van het verpakkingsmateriaal in de Britse supermarkten.

Hun doel is dat er in 2025 geen 'onnodig' wegwerpplastic meer te vinden is in de supermarkten. Om alle doelen te bereiken willen de bedrijven nieuwe bezorgmethodes- en verpakkingen verzinnen.

De verpakkingen moeten allemaal recyclebaar of biologisch afbreekbaar zijn tegen die tijd. Zeventig procent moet hergebruikt of gecomposteerd kunnen worden. De andere dertig procent moet recyclebaar zijn.

Uniek in de wereld

Het UK Plastics Pact is vooralsnog uniek in de wereld. Het is bovendien niet de eerste stap vanuit het Verenigd Koninkrijk om het plastic afval te reduceren. Eerder deze maand kwam er vanuit de regering al een verbod op plastic wattenstaafjes en rietjes.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

14

Amerika pakt na 40 jaar zoeken beruchte moordenaar

Foto: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

VANDAAG, 09:19

Twaalf moorden en ten minste vijftig verkrachtingen in tien verschillende Amerikaanse gebieden. Dat staat er op de teller van de beruchte crimineel die bekend staat als 'Golden State Killer'. Jarenlang ging een onbekende man achter deze naam schuil en werd hij bijna een mythe, maar dinsdag kwam daar - na meer dan veertig jaar - een einde aan.

Toen pakte de politie in Sacramento namelijk de 72-jarige Joseph James DeAngelo's op. Volgens zijn buren was hij altijd al een beetje een vreemde eend in de bijt, schrijft CNN. Hij kon ineens heel boos worden als mensen 'te vroeg' het gras gingen maaien, of als iemand te dicht bij zijn hek kwam, maar het gedrag van de man was ook weer niet zó vreemd dat zij de politie erbij haalden.

Beruchte moordenaar

De gesloten man die niet veel met zijn buren te maken wilde hebben, werd niet gezien als mogelijk beruchte moordenaar en verkrachter. Toch is hij het volgens de Amerikaanse politie wel. In de jaren zeventig en tachtig werd Californië geteisterd door een seriemoordenaar en verkrachter. Iedere keer kwamen de (overlevende) slachtoffers met hetzelfde verhaal.

Handen en voeten van de verkrachtingsslachtoffers werden iedere keer op dezelfde manier vastgebonden. Met een speciale knoop die volgens experts relatief veel tijd kost. Je zou iemand veel gemakkelijker vast kunnen binden, maar deze onbekende aanvaller had een duidelijke stijl. De politie startte een uitgebreid onderzoek, maar ze hadden nooit verwacht dat het veertig jaar zou gaan duren. Volgens openbaar aanklager Anne Marie Schubert zochten ze echt naar een speld in een hooiberg, maar ze wisten wel dat de speld in de hooiberg zat, dus opgeven was geen optie.

DNA

Alhoewel de politie niet prijsgeeft hoe ze nu ineens bij DeAngelo terecht kwamen, is wel bekend dat DNA uit zijn huis is genomen en is vergeleken met DNA van de openstaande zaken. Het was een match en de man werd direct opgepakt, niet ver van de locaties waar een aantal misdaden van de 'Golden State Killer' zijn gepleegd. Agenten klopten niet bij de man aan om hem te arresteren. Ze stonden met een goed uitgerust team te wachten tot hij naar buiten kwam en dwongen hem zo mee te gaan. De 72-jarige man was overrompeld.

Op dit moment wordt nog gekeken aan welke moorden en verkrachtingen de man allemaal gelinkt kan worden, maar vrijdag staat hij in ieder geval terecht voor de moord op Katie en Brian Maggiore in 1978. Andere 'counties', oftewel politiegebieden in Amerika, klagen hem aan voor andere moorden die zijn gepleegd in hun omgeving.

Zelf agent

Extra opvallend aan deze zaak is dat Joseph DeAngelo zelf zes jaar als agent heeft gewerkt tussen 1973 en 1979. Hij werd ontslagen omdat hij een bepaald honden afweermiddel stal uit een winkel. Scott Jones, politiechef van Sacramento, zegt dat het goed mogelijk is dat de man ook tijdens zijn dienstperiode ernstige misdrijven pleegde. Het maakt de politie extra fanatiek om deze zaak tot op de bodem uit te zoeken.

Meer dan veertig jaar is de politie bezig geweest met deze zaak. In die tijd werd er niemand opgepakt. Veel slachtoffers konden niets navertellen. Degenen die dat wel konden, zagen weinig van hun aanvaller. De man droeg namelijk een ski-masker of bivakmuts. Wel nam hij zogenaamde 'souvenirs' of 'trofeeën' mee van zijn slachtoffers. Van rijbewijzen tot kettinkjes, als het maar persoonlijk was. De politie jaagde op deze spullen, want als ze die zouden vinden, zouden ze de dader hebben. Het is niet duidelijk of deze spullen in het huis van Joseph DeAngelo zijn aangetroffen.

Veel aandacht

Over de 'Golden State Killer' is een boek geschreven en een serie gemaakt. In 2016 loofde de FBI nog 50.000 dollar uit aan de persoon die meer informatie zou hebben over de dader. Het leverde niet genoeg op om iemand te arresteren. Twee jaar later is dat wel gebeurd, met behulp van de nieuwste DNA-technieken. Rechercheur Paul Belli is daar ontzettend blij mee en zegt: „Deze persoon heeft ontzettend veel levens verwoest en moet daarvoor boeten."

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

78

Duizenden Duitsers gaan met keppeltjes de straat op

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 08:49

Duitsers zijn woensdag met duizenden tegelijk de straat opgegaan om hun steun te betuigen aan de Joden in hun land. In vijf grote steden, waaronder Berlijn, waren er manifestaties.

Aanleiding hiervoor is dat een Joodse jongen die in het openbaar een keppeltje droeg, mishandeld werd door een 19-jarige Syrische vluchteling. Hij werd onder andere met een riem geslagen.

Afgeraden

Juist nadat de Centrale Joodse Raad in Duitsland het afraadde om nog langer een keppeltje op straat te dragen, kwamen de demonstraties op gang. Hieraan deden mensen met allerlei verschillende achtergronden mee: joden, moslims, atheïsten en christenen. Mensen die niet over een keppeltje beschikten en er toch een wilden dragen tijdens de mars, konden er vaak een krijgen.

Het antisemitisch geweld in Duitsland is flink toegenomen, zo onderzocht het bureau Rias. Afgelopen jaar waren er 1.500 misdrijven gepleegd, waarbij Joden vanwege hun geloof het slachtoffer zouden zijn geweest. Dat is bijna een verdubbeling van 2016.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

'Honden kunnen geen autisme krijgen, anti-faxxers'

Honden worden steeds vaker niet gevaccineerd ©Pexels, Bruno Cervera

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

De mythe dat vaccinaties autisme zouden veroorzaken, is enorm hardnekkig. Nu blijken niet alleen kinderen maar ook honden niet te worden ingeënt door zogenaamde anti-vaxx'ers. Zij zien een prikkie voor Fikkie als een groot gevaar voor hun huisdier.

Een Britse dierenarts luidt nu de noodklok. Die stelt dat angst voor een autistische viervoeter nergens op gebaseerd is. „Honden kunnen helemaal geen autisme krijgen, autisme komt alleen voor bij mensen. En mensen krijgen het ook niet van een vaccinatie", vertelt hij tegen The Telegraph.

Anti-vaxxers

De 'anti-vaxx movement' groeit de afgelopen jaren in omvang. Zij geloven dat de vaccinaties schadelijk zijn voor kinderen en dus nu ook voor honden. Deze standpunten zijn zeer controversieel. Er is geen enkele wetenschapper die deze schadelijke gevolgen van een prikje onderschrijft. Sterker nog; het niet inenten zorgt juist voor meer ziektes. Dit zijn voornamelijk kinderziektes die vanwege het niet enten weer vaker voorkomen zoals mazelen en rode hond.

De angst dat ook huisdieren kwalijke gevolgen zouden kunnen krijgen van vaccinaties is vooral in de Verenigde Staten groot, de Britse dierenarts is bang dat deze angst nu de Atlantische Oceaan oversteekt waardoor de vaccinatiegraad afneemt.

„We zijn ons ervan bewust dat er steeds meer anti-vaxxers zijn onder diereneigenaren in de Verenigde Staten die zich zorgen maken om het feit dat hun honden er autistisch gedrag van gaan ontwikkelen. Er is echter geen enkel wetenschappelijk bewijs dat autisme voorkomt bij honden of een verband tussen vaccinatie en autisme in het algemeen", stelt de Britse bond voor dierengeneeskunde (BVA).

Gevaar

Vice-voorzitter Gundrun Ravetz van de BVA heeft geen goed woord over voor het gedrag van de anti-vaxxers. „Vaccinaties redden levens en zijn een zeer belangrijk instrument om de gezondheid van huisdieren te garanderen. Dit soort angstzaaierij kan leiden tot een breuk in het vertrouwen in vaccins met als gevolg dat minder dieren worden ingeënt. Hierdoor kunnen er epidemieën uitbreken."

Viervoeters in westerse landen krijgen een aantal standaardvaccinaties voor ziektes als de hondenziekte, de Ziekte van Weil en het parvovirus. „Deze diagnoses zijn nog steeds dodelijk en besmettelijk. De reden dat we deze ziektes niet meer op grote schaal zien, is omdat de meeste baasjes hun hond inenten", aldus Ravetz.

Het niet vaccineren van een hond, kan tevens een gevaar vormen voor mensen. Hondsdolheid, een ziekte die door een vaccinatie voorkomen kan worden, komt nog steeds voor in de Verenigde Staten. Rabiës is niet alleen dodelijk voor de hond maar is, wanneer het niet adequaat wordt behandeld, ook dodelijk voor mensen.

In Nederland komt de gevaarlijke ziekte al sinds 1923 niet meer voor. Honden kunnen het echter in het buitenland wel oplopen door contact met onder meer zwerfhonden en katten, vossen, vleermuizen en wasberen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

Madsen was briljant, doorgedraaid en sadistisch

Foto van 'Jeroen Haverkort'

GISTEREN

‘Duikbootmoordenaar’ Peter Madsen heeft levenslang gekregen voor de moord op de Zweedse journaliste Kim Wall.

Wat is er precies gebeurd?
Kim Wall benadert Peter Madsen in de zomer van 2017 voor een reportage. De Zweedse journaliste vraagt of ze mee mag met een tocht in de UC3 Nautilus, de zelfgebouwde onderzeeër van de Deense uitvinder. Op 10 augustus 2017 vertrekt het duo uit Kopenhagen. Een dag later zinkt de UC3 Nautilis in de Baai van Køge. Madsen wordt gered, maar van Wall ontbreekt ieder spoor. In eerste instantie wordt Madsen verdacht van dood door nalatigheid. Over de dood van Wall legt hij tegenstrijdige en warrige verklaringen af. In eerste instantie zegt de uitvinder dat hij Wall aan land heeft gezet op Refshaleøen, een eilandje bij Kopenhagen waar Wall woonde. Later verklaart Madsen dat Wall door een ongeluk om het leven kwam en dat hij haar lichaam een zeemansgraf heeft gegeven.

Maar dat klopte niet?
Nee. Dat Madsen’s verhaal niet klopt, wordt duidelijk als een gedeelte van Walls verminkte lichaam op 20 augustus wordt gevonden. Madsen wordt vanaf nu verdacht van dood door schuld, doodslag of moord. Twee weken na de vondst verklaart Madsen dat ‘een zwaar luik op het hoofd van Wall viel’. Dit strookt niet met het feit dat het lichaam van Wall meerdere steekwonden heeft. Op 7 oktober vindt de politie het hoofd en benen van Wall. Op haar schedel zitten geen breuken. Het hoofd en de benen worden gevonden in plastic zakken waarin ook een mes zit. De zakken zijn verzwaard met stukken metaal om ze te laten zinken. Op 30 oktober geeft Madsen opnieuw een andere verklaring af. Nu zou Wall zijn omgekomen door koolstofmonoxidevergiftiging.

Een typisch geval van een doorgedraaide professor dus?
Nogal ja. Zo woont hij in zijn duikboot, waarin hij zich soms wekenlang afsluit voor de buitenwereld. Maar Madsen is ook briljant. Naast de UC3 Nautilus, die hij voor het eerst in 2008 te water laat en waardoor hij bekend wordt, ontwerpt Madsen ook twee kleinere duikboten, de UC1 Freya en UC2 Kraka. Verder houdt Madsen zich bezig met ruimtevaarttechnologie. Op dit gebied ontvangt hij in 2010, 2013 en 2014 diverse prestigieuze prijzen.

Maar wat is zijn andere, duistere kant?
Madsen is een zeer opvliegende man. Hij wordt uitgekotst door andere Deense raketbouwers met wie hij in 2008 Copenhagen Suborbitals opricht. Hij stapt daarom in 2014 uit deze organisatie om vervolgens zijn eigen Rocket Madsen Space Lab op te richten. Ook heeft Madsen gewelddadige seksuele fantasieën. Volgens twee ex-vriendinnen heeft Madsen grote belangstelling voor alles wat met martelen te maken heeft. De avond voordat de uitvinder met Wall het ruime sop kiest, zoekt hij volgens de openbaar aanklager op internet de zoekwoorden ‘onthoofden’, ‘meisje’, ‘doodsangst’. Madsen bekijkt ook een video waarbij de keel van een vrouw wordt afgesneden. Als Wall aan boord komt, liggen er al een zaag en andere instrumenten klaar voor zijn gruwelijke fantasie.

Nu heeft Madsen dus levenslang. Heeft hij spijt betuigt?
Madsen zei op het allerlaatste moment tijdens het proces - dat op 8 maart dit jaar begon in Kopenhagen - dat het hem ‘zeer, zeer, zeer spijt’ wat er was gebeurd. Maar de moord op Wall blijft hij ontkennen. Walls familie heeft een fonds opgezet om jonge vrouwelijke journalisten te stimuleren belangrijke verhalen te schrijven. „Het moet dáárover gaan en niet over dat alles eindigde die nacht in de duikboot”, aldus moeder Ingrid Wall.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

In samenwerking met Beer in a Box

19 APR 2018

De Grote Bierquiz van Metro en Beer in a Box is een doorslaand succes.

Duizenden mensen hebben de afgelopen twee weken meegedaan aan de Grote Bierquiz. Omdat de quiz nog tot en met 1 mei te maken is, hebben Beer in a Box en Metro alvast een reeks interessante uitkomsten op een rijtje gezet. Doe uiterlijk 1 mei ook mee, want er zijn mooie prijzen te winnen. Ga naar www.beerinabox.nl/quiz.

Meer brouwerijen dan in 'bierland'

Je moet echt onder een steen geleefd hebben om niet te zien dat speciaalbier een trend is in Nederland. Het aantal nieuwe brouwerijen dat er jaarlijks bijkomt is duizelingwekkend te noemen (ons land heeft inmiddels meer dan vijfhonderd geregistreerde brouwers, dat zijn er meer dan in ‘bierland’ België). Maar waar krijgt speciaalbier nu zijn bijzondere smaak van? En hoe lang brouwen we eigenlijk al bier? Van hele simpele vragen tot supermoeilijke, je test je eigen kennis in een paar minuten op www.beerinabox.nl/quiz.

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

„Of je nu net komt kijken of al heel veel weet, de Grote Bierquiz is bedoeld om je kennis te testen. Wij willen mensen vooral op een leuke manier meer leren over speciaalbier. Daarom krijgen alle deelnemers na 2 mei een persoonlijke pagina met alle informatie over de vragen die ze goed of fout hadden”, zegt Victor Kuppers, chef quiz bij Beer in a Box, de startup die op basis van jouw smaak de beste speciaalbieren voor je selecteert.

Feiten en getallen

Alles goed. Slechts 16 bierkenners hebben álle antwoorden goed. Dat is veel minder dan 1 procent. Er zijn 31 deelnemers die maar 1 fout hebben, 95 quizmakers hebben er 2 fout. „Dat is echt heel goed”, zegt de chef quiz. De gemiddelde score is 10 punten van de maximale 15.

Onze Belgische vrienden. Voorheen liep België mijlenver voorop in bierland. Maar die tijd is geweest. Van alle zuiderburen zit er geen één in de categorie die alles goed heeft.

Zuid-Holland nadrukkelijk aanwezig. Met 40 procent van de deelnemers heeft de provincie Zuid-Holland het hoogste aantal deelnemers (maar of zij ook het meeste van bier weten…). Noord-Holland komt op plaats 2 (30 procent), Noord-Brabant op plek 3 (24 procent van de quizmakers).

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierkennis omschrijven

Wat denken we van onszelf? Meer dan de helft van de mensen vulde bij de vraag ‘hoe zou jij je bierkennis omschrijven?’ met ‘best wel wat’. Slechts 2 procent van de deelnemers durfde het aan om ‘ik ben de beste speciaalbierkenner ever’ aan te klikken.

Meest gedronken drank. 95 procent van de deelnemers denkt dat bier na water (inclusief koffie en thee) de meest gedronken drank in Nederland is.

Waar staan de brouwerijen? 63 procent van de mensen die hun bierkennis testen, denkt dat Noord-Brabant de meeste brouwerijen heeft. 40 procent van hen denkt dat Nederland vorig jaar ongeveer 520 brouwerijen had.

Die middeleeuwers toch. 28 procent van de deelnemers denkt dat in de middeleeuwen jaarlijks makkelijk 800 liter bier per persoon naar binnen geklokt werd. En jawel – wat een kenners zijn we toch met z’n allen -  66 procent van hen denkt te weten wat cenosillicafobie is.

Wat valt er te winnen?

Ben jij de beste bierkenner? Dan maak je kans op een verrassingspakket van Beer in a Box ter waarde van 250 euro (geen bier, want dat mag niet!). Onder alle deelnemers wordt een aantal kleinere prijzen verloot, zoals een workshop bierbrouwen, rondleidingen bij spraakmakende brouwerijen en allerhande bierdingen. Snel naar Beerinabox.nl/quiz dus. Ga je nog meedoen? Veel succes en proost!


Views

400+

'Engelse scholen halen analoge klokken van de muren'

'Engelse scholen halen analoge klokken van de muren'

Examenleerlingen konden de tijd op deze manier niet lezen Foto: Pixabay

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Scholen in Engeland hebben hun analoge klokken van de muren gehaald, omdat hun leerlingen op die manier niet konden zien hoe laat het was.

Leerlingen die examens moesten afleggen, wisten niet hoe ze in hun tijd zaten. In plaats van de analoge klokken besloten de docenten dan maar digitale klokken op te hangen.

Digitale wereld

Volgens Malcolm Trobe van de Association of School and College Leaders is dit het gevolg van het gebruik van digitale middelen onder jongeren. „Ze zijn gewend om de tijd digitaal te lezen op hun telefoon en op hun computer. Zo ongeveer alles om hen heen is digitaal, dus de tijd wordt dan ook overal digitaal aangegeven”, vertelt hij aan The Telegraph.

Wat hij ervan vindt dat sommige kinderen niet meer analoog kunnen klokkijken, wordt niet duidelijk. Hij vindt vooral belangrijk dat de leerlingen in kwestie geen stress ervaren en dus moeten scholen het hen zo gemakkelijk mogelijk maken.

Op social media reageerden een paar andere Britse docenten naar aanleiding van een presentatie over dit onderwerp dat zij op hun scholen hetzelfde probleem hadden.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+