In het nieuws

Frans OM wil telecombedrijf aanklagen wegens pesten

Frans OM wil telecombedrijf aanklagen wegens pesten

Didier Lombard. Foto: ANP

Foto van 'Hester Ramaker'

7 JUL 2016

Na een langdurig onderzoek heeft de Franse openbare aanklager besloten dat een aantal sleutelfiguren die in 2006 en de jaren erna de scepter zwaaiden bij het Franse telecombedrijf France Telecom, aangeklaagd worden voor pesten. Door de sfeer op de werkvloer zouden tientallen werknemers zelfmoord hebben gepleegd.

„Door het raam of door de deur”

Het bedrijf moest flink snijden in het aantal banen, werd in 2006 besloten door toenmalige baas Didier Lombard. In totaal moesten 22.000 banen geschrapt worden en 14.000 werknemers moesten herplaatst worden. En dat moest rap. Uit documenten blijkt dat Lombard tijdens een vergadering gezegd zou hebben: „Hoe het gebeurt, maakt niet uit, door het raam of door de deur.” Er werd een verontrustend personeelsbeleid opgesteld om het proces te versnellen, meldt BBC.

Zelfmoorden

In 2008 en 2009 zouden negentien mensen zijn overleden middels zelfmoord. Nog eens twaalf zouden een poging hebben gedaan en er waren acht gevallen van depressiviteit of andere vergelijkbare ziektes. Volgens vakbonden zou het dodental zelfs 35 bedragen en andere onofficiële bronnen spreken zelfs van zestig doden in drie jaar tijd.

Afscheidsbriefjes

Nu ligt dit dodental niet eens ver boven het landelijk gemiddelde, ware het niet dat op achtergelaten afscheidsbriefjes constant wordt gerept over hoge werkdruk en een akelige sfeer die opgelegd is door het management. Dat is nu onderzocht en Lombard wordt, samen met toenmalige collega’s, aangeklaagd wegens pesten op de werkvloer. Het zou de eerste keer in de Franse geschiedenis zijn dat een bedrijf van zo’n grote omvang wordt aangeklaagd voor pesten.

Straf

Volgens de Franse wetgeving kan Lombard met zijn gevolg een gevangenisstraf krijgen van maximaal één jaar en een boete van 15.000 euro. In 2013 is France Telecom veranderd naar Orange, zoals we het bedrijf nu kennen.

BEKIJK OOK


  Herkomstlanden weigeren steeds vaker asielzoekers

  Herkomstlanden weigeren steeds vaker asielzoekers

  De afgelopen vijf jaar mislukten meer dan 10.000 pogingen omdat het herkomstland weigerde of niet reageerde. Foto: ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Ongewenste vreemdelingen kunnen steeds vaker niet worden teruggestuurd naar hun land van herkomst. De afgelopen vijf jaar mislukten meer dan 10.000 pogingen omdat het herkomstland weigerde of niet reageerde. Dat meldt de Telegraaf.

  Uit cijfers van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) bleek dat Nederland in de periode 2014 tot met 2018 in 2310 gevallen een negatief antwoord kreeg als een land van herkomst werd gevraagd iemand terug te nemen.

  Geen antwoord


   Politie vindt 17 migranten in vrachtwagen

  Politie vindt 18 migranten in vrachtwagen

  De ruimte waar de migranten verstopt zaten. Foto: Politie

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Verstopt in een piepkleine, bloedhete ruimte tussen de autobanden in een vrachtwagen. Daar vonden de politie en Koninklijke Marechaussee zondagmiddag achttien migranten. Onder hen waren vijf kinderen.

  Slechte omstandigheden

  Ondanks de slechte omstandigheden waarin de achttien migranten zich bevonden, verkeerde iedereen in goede gezondheid.


  Helft festivalgangers draagt geen oordoppen, maar...

  Helft festivalgangers draagt geen oordoppen, maar...

  Met oordoppen met muziekfilter hoor je de muziek nog steeds goed. / Paul Bergen | ANP

  In samenwerking met Veiligheid.nl

  15 JUN 2019

  Niets is zo fijn als een concert pakken of dansen op een festival. Maar toch moet je opletten: te lang luisteren naar te harde muziek brengt namelijk risico’s met zich mee voor je gezonde gehoor. Het kan zelfs onomkeerbare gehoorschade opleveren.

  Oordoppen helpen, maar uit onderzoek blijkt dat iets meer dan de helft van de bezoekers nooit oordoppen draagt. De Plug in Party on Movement wil daar verandering in brengen.

  Ambassadeur worden?


  Stroomstoring Zuid-Amerika deels verholpen

  Stroomstoring Zuid-Amerika deels verholpen

  Kiezers moesten bij kaarslicht hun stem uitbrengen. Foto: colourbox

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De grote stroomstoring in Zuid-Amerika is deels verholpen. De Argentijnse president Mauricio Macri zegt dat de helft van de huishoudens weer stroom heeft. Hij noemt de storing 'ongeëvenaard' en belooft een grondig onderzoek naar de oorzaak.

  miljoenen huishoudens zonder stroom

  Door de storing kwamen tientallen miljoenen huishoudens zonder stroom te zitten in Argentinië, Uruguay en Paraguay. In die landen wonen samen ongeveer 55 miljoen mensen. In Uruguay meldt verantwoordelijk nutsbedrijf UTE dat de stroomvoorziening is hersteld in 75 procent van het land.


  Likeability of5

  Metrofans opgelet: we zijn op zoek naar jou!

  Foto van 'Metro'

  12 JUN 2019

  Pakte jij in 1999 al onze krant uit de bakken op het station? Is er een Metro-verhaal dat jou altijd is bijgebleven? Of maak jij regelmatig vrienden, buren of collega’s blij met onze krant?

  Op vrijdag 21 juni vieren we onze 20ste verjaardag en daarom brengen we een feestelijke jubileumeditie uit. Hiervoor zijn we op zoek naar verhalen van onze lezers en fans (vanaf het eerste uur).

  Dus: heb jij een Metro-verhaal dat je graag met ons wilt delen? Stuur dan uiterlijk dinsdag 18 juni jouw verhaal in een word-document, met daarbij je naam en een profielfoto naar marketing@metronieuws.nl


  like
  user_d9fa564f5b5c15332f50e8996b096ed6c4014460_avatar

  Misbruikslachtoffer klaagt Nederlandse staat aan

  Misbruikslachtoffer klaagt Nederlandse staat aan

  Door de Nederlandse staat aan te klagen, hoopt Jeanette de Geus bij te dragen aan preventie. Foto: colourbox

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Een slachtoffer van geweld en seksueel misbruik in de jeugdzorg klaagt de Nederlandse staat aan. De inmiddels 68-jarige Jeanette de Geus verwijt de staat onrechtmatig handelen bij de behandeling van haar verzoek om erkenning en compensatie.

  „Ik wil vaststellen dat de pogingen van de staat om slachtoffers erkenning te bieden geen effect sorteren", zegt De Geus tegen de NOS. „De overheid is niet aanspreekbaar als dingen misgaan."

  Erkenning en genoegdoening


  Ben jij ook jarig op 21 juni?

  Foto van 'Metro'

  11 JUN 2019

  Metro viert op vrijdag 21 juni haar 20ste verjaardag! Omdat delen van nieuws in ons dna zit, willen we graag deze speciale dag samen met jou vieren!

  Wij feliciteren daarom iedereen die óók op 21 juni jarig is in onze speciale Metro-feesteditie. Hoe tof is het als alle andere lezers jou straks spontaan in de trein gaan feliciteren?

  Dus: ben je jarig op 21 juni en wil je dit aan heel OV-reizend Nederland laten weten? Stuur dan uiterlijk dinsdag 18 juni een leuke foto van jezelf, je naam en geboortejaar naar marketing@metronieuws.nl.


  Israël vernoemt nieuwe nederzetting naar Trump

  Israël vernoemt nieuwe nederzetting naar Trump

  Premier Benjamin Netanyahu onthulde op feestelijke wijze een groot bord met het opschrift 'Trump Heights'. Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Israël vernoemt een nieuwe nederzetting op de Golanhoogten naar de Amerikaanse president Donald Trump. Premier Benjamin Netanyahu onthulde op feestelijke wijze een groot bord met het opschrift 'Trump Heights' (Trumphoogten) op de plek waar de gemeenschap moet komen.

  Het Israelisch kabinet kwam in het gebied bijeen in een tent voor de onthulling. „De Golan is van Israël en dat zal altijd zo blijven", verkondigde Netanyahu. Hij noemde Trump „een erg goede vriend van Israël die een ongekend besluit heeft genomen."

  Strategisch belangrijk


  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  12 JUN 2019

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  Plassende toerist valt van berg in Oostenrijk

  Plassende toerist valt van berg in Oostenrijk

  De berg waar het ongeluk gebeurde. Foto: Wikimedia Commons

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Een toerist met hoge nood is in Oostenrijk van een berg gevallen. De Duitser stond midden in de nacht op om te plassen, maar verloor zijn evenwicht en viel vervolgens 100 meter naar beneden.

  De man verbleef in een hutje op de 1600 meter hoge berg Feuerkogel, waar het ongeluk gebeurde. Door de val raakte hij alleen lichtgewond, maar hij kon niet meer zelf omhoog klimmen.

  Reddingswerkers


  Dolfijnen spoelen in grote getalen aan bij kust VS

  ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  In de Verenigde Staten staat men voor een apart verschijnsel. Sinds februari spoelen er namelijk massaal dolfijnen aan in het zuidelijke kustgebied met de staten Florida, Louisiana en Mississippi, die grenzen aan de Golf van Mexico.

  Tot nu toe gaat het om 260 stuks, dat is meer dan drie keer zoveel als normaal in diezelfde periode. Het aantal ligt zelfs hoger dan tijdens de beruchte BP-ramp van 2010. Toen ging het om 91 aangespoelde dolfijnen in een korte periode.

  Zoet water


  Aanslag Bataclan krijgt 3,5 jaar later nieuwe dode

  Bataclan/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  Guillaume Valette overleefde in november 2015 zonder kleerscheuren de aanslag op Bataclan. Althans, zonder fysieke schade. Mentaal herstelde hij nooit volledig van de terroristische aanval. Het leidde er toe dat hij in 2017 zelfmoord pleegde.

  Zijn ouders weten zeker dat hij niet 'gewoon' depressief was, maar dat hij een slachtoffer van de terroristen was, net als de doden, net als de slachtoffers met lichamelijk letsel. „Geestelijke schade kan een persoon net zo hard treffen als een geamputeerd been of een verloren oog", zo stelt hun advocaat.

  Officieel slachtoffer


  Uruguay en Argentinë zitten zonder stroom

  ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  Heel Argentinië en Uruguay zitten zonder elektriciteit, meldt een belangrijke stroomleverancier in de Zuid-Amerikaanse landen. Ook delen van Brazilië, Chili en Paraguay zitten in het donker, rapporteert de BBC. Argentinië en Uruguay tellen samen circa 48 miljoen inwoners.

  De elektriciteit viel in de vroege ochtend (plaatselijke tijd) uit. Treinen kwamen tot stilstand en de verkeerslichten vielen uit. Inwoners van delen van Argentinië zouden zondag naar de stembus gaan voor lokale verkiezingen.

  Luchthaven


  Namibië verkoopt duizend wilde dieren door droogte

  ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  Het door droogte geteisterde Namibië heeft toestemming gegeven voor de verkoop van zeker duizend wilde dieren, waaronder olifanten en giraffes. Met de verkoop willen de autoriteiten voorkomen dat dieren sterven en een miljoen euro ophalen voor natuurbeheer, zei een woordvoerder van het ministerie van Milieu.

  Uithongering

  „De omstandigheden voor de grazers is in de meeste parken heel slecht en als we het aantal dieren niet terugbrengen, leidt dit tot uithongering", zei de woordvoerder. Vorig jaar stierven al bijna 64.000 dieren door de droogte.


  Breedste vliegtuig ter wereld na een vlucht te koop

  De Stratolauncher/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  Het breedste vliegtuig ter wereld is na een vlucht alweer te koop aangeboden. De Stratolauncher kan je ophalen als je bereid bent om 400 miljoen dollar (omgerekend ongeveer 357 miljoen euro) uit te geven.

  Raket lanceren

  De Stratolauncher is geen allerdaagse vliegtuig waarmee je even een vlucht maakt van Amsterdam naar Barcelona. Het toestel is namelijk ontwikkeld om een raket te lanceren op 10 kilometer hoogte. Dit kost een stuk minder brandstof, dan wanneer een raket vanaf de grond zou worden afgeschoten.


  Jaar lang geen olifanten gedood in Afrikaans park

  Jaar lang geen olifanten gedood in Afrikaans park

  / Colourbox

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Het zou eigenlijk geen hoogtepunt moeten zijn, maar is dat wel. Al meer dan een jaar is er in een van de grootste parken van Afrika geen enkele olifant gedood. Het gaat om een gebied dat groter is dan Zwitserland, waar in voorgaande jaren duizenden dieren geslacht werden.

  Geen kans

  Voorheen waren er veel stropers actief in het gebied. Nu wordt er door de politie op een nieuwe manier gecontroleerd, waardoor de stropers geen kans meer zouden krijgen. Zo wordt er nu zowel in de lucht en te voet gesurveilleerd, hoewel het moeilijk blijft om het grote gebied te beslaan, schrijft ABC News.


  Man denkt villa te kopen, maar krijgt 30 cm land

  Man denkt villa te kopen, maar krijgt 30 cm land

  Het mooie stukje gras is nu van hem / Screenshot Sun Sentinel

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Als iets te mooi om waar te zijn lijkt, is het dat ook meestal. Daar is een man uit Zuid-Florida wel achtergekomen. Hij dacht een ontzettend goede deal te hebben gesloten voor een villa, maar de vork zat toch even anders in de steel.

  Opgelicht

  De man bood op een mooie villa in een online veiling en dacht met een paar duizend euro een mooie deal te hebben gesloten. Zijn droomhuis bleek echter te bestaan uit een stukje land van 30 centimeter breed bij 30 meter lang. Wat dat fantastische stukje land waard was? Een bescheiden 44 euro.


  Van der Weijden heeft zin in 2e Elfstedenzwemtocht

  Van der Weijden heeft zin in 2e Elfstedenzwemtocht

  Van der Weijden tijdens de eerste poging / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Maarten van der Weijden heeft er vertrouwen in dat hij dit jaar de finish van zijn Elfstedenzwemtocht gaat halen. Vrijdag 21 juni gaat hij weer het water in en doet hij opnieuw een poging om de Elfstedentocht in het water af te leggen. Daarmee wil hij geld ophalen voor kankeronderzoek.

  „Ik hoop natuurlijk op een soortgelijk bedrag als vorig jaar", aldus Van der Weijden. Toen werd er ruim 5 miljoen opgehaald. „Maar dat was toen wel een enorm bedrag. Alle beetjes helpen, dus we zullen overal blij mee zijn."

  Zwemmen is niet leuk


  Honderdduizenden mensen zien voetbalvrouwen winnen
  Likeability of5

  Twee miljoen mensen zien voetbalvrouwen winnen

  De voetbalvrouwen voorafgaand aan een wedstrijd / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Ruim 2,2 miljoen mensen hebben de Nederlandse voetbalsters zaterdag hun tweede wedstrijd op het WK zien winnen. Zaterdagmiddag keken 2.260.000 mensen naar de wedstrijd tegen Kameroen. Dat zijn er meer dan bij de eerste wedstrijd.

  Best bekeken

  Bij de openingswedstrijd tegen Nieuw-Zeeland stemden 1,6 miljoen mensen af op de Oranje Leeuwinnen. Die wedstrijd viel overigens op een dinsdag, terwijl de tweede wedstrijd op een zaterdag was.


  love
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar