In het nieuws

Frans OM wil telecombedrijf aanklagen wegens pesten

Frans OM wil telecombedrijf aanklagen wegens pesten

Didier Lombard. Foto: ANP

Foto van 'Hester Ramaker'

7 JUL 2016

Na een langdurig onderzoek heeft de Franse openbare aanklager besloten dat een aantal sleutelfiguren die in 2006 en de jaren erna de scepter zwaaiden bij het Franse telecombedrijf France Telecom, aangeklaagd worden voor pesten. Door de sfeer op de werkvloer zouden tientallen werknemers zelfmoord hebben gepleegd.

„Door het raam of door de deur”

Het bedrijf moest flink snijden in het aantal banen, werd in 2006 besloten door toenmalige baas Didier Lombard. In totaal moesten 22.000 banen geschrapt worden en 14.000 werknemers moesten herplaatst worden. En dat moest rap. Uit documenten blijkt dat Lombard tijdens een vergadering gezegd zou hebben: „Hoe het gebeurt, maakt niet uit, door het raam of door de deur.” Er werd een verontrustend personeelsbeleid opgesteld om het proces te versnellen, meldt BBC.

Zelfmoorden

In 2008 en 2009 zouden negentien mensen zijn overleden middels zelfmoord. Nog eens twaalf zouden een poging hebben gedaan en er waren acht gevallen van depressiviteit of andere vergelijkbare ziektes. Volgens vakbonden zou het dodental zelfs 35 bedragen en andere onofficiële bronnen spreken zelfs van zestig doden in drie jaar tijd.

Afscheidsbriefjes

Nu ligt dit dodental niet eens ver boven het landelijk gemiddelde, ware het niet dat op achtergelaten afscheidsbriefjes constant wordt gerept over hoge werkdruk en een akelige sfeer die opgelegd is door het management. Dat is nu onderzocht en Lombard wordt, samen met toenmalige collega’s, aangeklaagd wegens pesten op de werkvloer. Het zou de eerste keer in de Franse geschiedenis zijn dat een bedrijf van zo’n grote omvang wordt aangeklaagd voor pesten.

Straf

Volgens de Franse wetgeving kan Lombard met zijn gevolg een gevangenisstraf krijgen van maximaal één jaar en een boete van 15.000 euro. In 2013 is France Telecom veranderd naar Orange, zoals we het bedrijf nu kennen.

BEKIJK OOK


  Dionne Slagter geschokt over ex-vriend Kaj van der Ree

  Dionne Slagter geschokt over ex-vriend Kaj van der Ree

  Slagter werd er door een ex-collega van Van der Ree van beschuldigd dat ze afwist van het gedrag van haar ex-vriend. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  1 UUR

  YouTube-ster Dionne Slagter, ook bekend als OnneDi, reageert verbijsterd op het seksueel overschrijdend gedrag van haar ex-vriend Kaj van der Ree.

  Ze schrijft op Twitter dat ze er geen weet van had dat haar vriend tijdens hun relatie contacten onderhield met minderjarige meisjes en naaktfoto's met ze uitwisselde.

  Onwijs in shock


  Vermoedelijke uitbraakpoging gevangenis Zutphen

  Vermoedelijke uitbraakpoging gevangenis Zutphen

  Vier mannen zijn aangehouden vanwege een vermoedelijke uitbraakpoging uit de gevangenis in Zutphen. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  1 UUR

  Vier mannen zijn aangehouden vanwege een vermoedelijke uitbraakpoging uit de gevangenis in Zutphen. Ze werden aangehouden tijdens en na een achtervolging, waarbij ook een waarschuwingsschot is gelost, meldt de politie. Uit de gevangenis is niemand ontsnapt.

  Op het terrein van de gevangenis stond zondag rond 10.50 uur een busje in brand. „Het lijkt erop dat er een georganiseerde uitbraakpoging is gedaan", aldus de politie. Meerdere personen probeerden de gevangenis in te komen, vermoedelijk om iemand te bevrijden, maar dat is volgens de politie verijdeld.

  Zoektocht


  Geen depressief weer op Blue Monday

  Geen depressief weer op Blue Monday

  Maar gelukkig is er een lichtpuntje in deze zware dag: het weer. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  2 UUR

  De meest deprimerende dag van het jaar komt eraan: Blue Monday is op maandag 20 januari. Maar gelukkig is er een lichtpuntje in deze zware dag: het weer. Volgens Weeronline is het weer namelijk niet om depressief van te worden. 

  Hoewel de dag start met wat mist en lokale gladheid breekt in de loop van de dag de zon op steeds meer plaatsen door, zo meldt de website.

  Deprimaandag


  Bestuurder parkeert auto in Nijmeegse fontein

  Bestuurder parkeert auto in Nijmeegse fontein

  In de nacht van zaterdag op zondag belande zij in de fontein op het Nijmeegse Takenhofplein. /Colourbox

  Foto van 'Ista van Galen'

  3 UUR

  In Nijmegen heeft een bestuurster haar auto op een wel hele creatieve plek geparkeerd. In de nacht van zaterdag op zondag belandde zij in de fontein op het Nijmeegse Takenhofplein. 

  Dit deed ze overigens niet expres. De automobiliste bleek zelfs nog een paar rondjes in de fontein te hebben gereden, in een poging er uit te komen. Maar dat was geen succes, meldt de Politie Nijmegen.

  Parkeren


  Vermiste boer mogelijk opgegeten door eigen varkens

  Vermiste boer mogelijk opgegeten door eigen varkens

  De zeventigjarige boer werd voor het laatst gezien op oudejaarsavond. /Unsplash

  Foto van 'Ista van Galen'

  VANDAAG, 14:16

  In het Poolse dorpje Osiek heeft zich een opmerkelijk voorval voorgedaan. Een Poolse boer werd daar al weken vermist en blijkt nu opgegeten te zijn door niemand minder dan zijn eigen varkens. Dat meldt een Poolse krant.

  Zijn buurvrouw vond op het erf van de bejaarde boer wat stukken bot en schedel.

  Incident


  Reclames voorafgaand aan Op1 starten weer

  Reclames voorafgaand aan Op1 starten weer

  Radio- en televisiepresentatrice Willemijn Veenhoven en Journalist en presentator Erik Dijkstra. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 13:42

  De NPO en de STER hervatten vanaf maandag de reclames voorafgaand aan de nieuwe talkshow Op1. Na twee weken is het niet langer nodig om het reclameblok weg te laten om kijkers te laten wennen aan de nieuwe talkshow, redeneert de STER.

  Ter promotie van de talkshow van de NPO werd twee weken lang geen reclameblok uitgezonden, waardoor Op1 vroeger begon dan het geplande tijdstip van 22.30 uur.

  Concurrentiestrijd


  Vrouwen aan de top op Noorderslag 

  Vrouwen aan de top op Noorderslag 

  Met de jaarlijkse nieuwjaarsborrel van de Nederlandse muziekindustrie in de Groningse Oosterpoort is 2020 pas echt goed losgebarsten. /ANP

  Foto van 'Pierre Oitmann'

  VANDAAG, 12:39

  Wie wil weten welke acts van Nederlandse bodem we het komende jaar veel op festivals gaan tegenkomen, hoeft maar een blik te werpen op de line-up van Noorderslag, waar dit jaar opvallend veel vrouwen de bühne betraden. 

  Met de jaarlijkse nieuwjaarsborrel van de Nederlandse muziekindustrie in de Groningse Oosterpoort is 2020 pas echt goed losgebarsten. Vooral voor de Nederlandstalige indiepopband Wies begint het jaar goed. Voorafgaand aan het optreden op Noorderslag krijgt het driekoppige gezelschap namelijk de 3FM Talent Award uitgereikt. Dit omdat de publieke popzender vindt dat Wies nog een extra steuntje in de rug kan gebruiken, zo legt NPO 3FM-dj Sander Hoogendoorn uit. „Er wordt zoveel goede Nederlandstalige muziek gemaakt en Wies doet dat op een hele creatieve manier”, zo stelt hij. „Je doet je ogen dicht en je ziet meteen een plaatje voor je. Als het Wies-virus je eenmaal heeft gepakt, ben je voor je leven lang verkocht. Ik ben groot fan.” Ook live staat het als een huis, aldus Hoogendoorn. „Ik denk dat ze een mooie festivalzomer te wachten staat.”

  Blanks


  'Amsterdamse crimineel Khalid J. opgepakt in Dubai'

  'Amsterdamse crimineel Khalid J. opgepakt in Dubai'

  Khalid J., uit Amsterdam-Zuid, wordt vervolgd in een groot proces waarin tien veelal beruchte Amsterdamse criminelen terecht zullen staan. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 12:10

  De Amsterdamse crimineel Khalid J. (35) is volgens betrouwbare bronnen gearresteerd in Dubai, meldt Het Parool. Hij wordt al jaren gelinkt aan onderwereldmoorden. Het Openbaar Ministerie laat weten „echt geen mededelingen” over de zaak te doen.

  Volgens de krant beschuldigt justitie hem van lidmaatschap van een criminele organisatie die liquidaties liet plegen. Khalid J., uit Amsterdam-Zuid, wordt vervolgd in een groot proces waarin tien veelal beruchte Amsterdamse criminelen terecht zullen staan voor betrokkenheid bij dat moordcommando. Hij zou in elk geval van 1 december 2013 tot eind 2014 een belangrijke rol hebben gespeeld in de groep, schrijft de krant. J. zou alleen zijn aangeklaagd als lid van de organisatie, niet voor concrete liquidaties.

  'Rico de Chileen'


  Likeability of6

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  likelove
  user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

  +3


  Rijkswaterstaat start grootste onderhoudsklus ooit

  Rijkswaterstaat start grootste onderhoudsklus ooit

  Rijkswaterstaat begint zondag aan zijn grootste onderhoudsklus ooit. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 11:30

  Rijkswaterstaat begint zondag aan zijn grootste onderhoudsklus ooit. In totaal worden er tot 2033 meer dan honderd bruggen, tunnels en andere objecten gerenoveerd. Zondagavond start de eerste renovatie: de Wantijbrug in Dordrecht.

  Het budget voor de landelijke operatie bedraagt ongeveer 20 miljard euro. Het gaat om bruggen en tunnels die voornamelijk in de jaren vijftig en zestig zijn gebouwd. Die zijn inmiddels aan onderhoud of vervanging toe, zegt Rijkswaterstaat. Na renovatie moeten ze veiliger en duurzamer zijn.

  Wantijbrug


  Twee mensen gewond door sprong uit raam van brandend huis Zaandam

  Twee mensen gewond door sprong uit raam van brandend huis Zaandam

  De brandweer had het vuur snel onder controle. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 10:40

  Een man en een vrouw zijn zondagochtend in Zaandam gewond geraakt doordat ze van tweehoog uit een raam van een brandende woning zijn gesprongen.

  Ze zijn met onbekende verwondingen naar ziekenhuizen in de regio gebracht. Twee anderen zijn nagekeken omdat ze rook hadden ingeademd, maar zij hoefden niet naar een ziekenhuis. Dat meldt een woordvoerder van de brandweer.

  Veel rook


  Likeability of6

  Kat Dymka krijgt nieuw leven met 3D-geprinte pootjes

  Dymka op haar nieuwe pootjes. / TASS

  Foto van 'Daisy Heyer'

  VANDAAG, 10:30

  Een Britse korthaar an sich is op zich niet heel speciaal, al zijn het natuurlijk bloedmooie katten die menig kattenliefhebber in huis zou willen hebben. Britse korthaar Dymka uit Rusland gaat echter heel de wereld over: het is de eerste kat op aarde die met vier 3D-geprinte protheses verder door het leven gaat. 

  Dymka haar pootjes, staart en oren moesten in 2018 allemaal geamputeerd worden, nadat die bevroren waren geraakt door haar leven in het wild op de straten van Novosibirsk, Siberië. Ze werd gevonden en naar de dierenarts gebracht, maar het zag er slecht uit. Meestal besluit de dierenarts om beesten die in deze status gevonden worden te laten inslapen.

  Sergei Gorchkov


  love
  user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  15-jarige Emily uit Groningen weer terecht
  Likeability of5

  15-jarige Emily uit Groningen weer terecht

  Foto ter illustratie. /ANP

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 10:20

  De 15-jarige Emily uit het Groningse Grootegast die mogelijk tegen haar wil was meegenomen uit haar ouderlijk huis, is weer terecht. 

  Ze werd zaterdagnacht in Amsterdam gevonden. De politie doet geen uitspraak over de oorzaak van haar vermissing en de toestand waarin ze werd gevonden. Wel zegt de politie met haar in gesprek te gaan.

  Inbraak


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Facebook zegt sorry voor vertaling Xi Jinping als 'Mr Shithole'
  Likeability of5

  Facebook zegt sorry voor vertaling Xi Jinping als 'Mr Shithole'

  De Chinese president Xi Jinping en de leider van Myanmar Aung San Suu Kyi. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 09:30

  Facebook heeft zijn excuses aangeboden voor een foute vertaling van de naam van de Chinese president. Als Xi Jinping in het Birmaans werd geschreven, verscheen in de Engelse vertaling 'Mr Shithole'. Een technisch mankement volgens Facebook.

  De foutieve vertaling kwam de afgelopen twee dagen aan het licht toen Xi een bezoek bracht aan Myanmar, waar Birmaans wordt gesproken. Zo zette de Myanmarese leider Aung San Suu Kyi een officiële verklaring over Xi's bezoek op Facebook, waarop al snel reacties volgden over de opvallende vertaling naar het Engels.

  „We hebben een technisch probleem opgelost dat zorgde voor foutieve vertalingen vanuit het Birmaans naar het Engels op Facebook. Dit had niet mogen gebeuren en we nemen maatregelen om ervoor te zorgen dat het niet meer plaatsvindt”, luidt de verklaring van Facebook.


  lol
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Nederlander duikt op in Oekraïne-affaire Trump

  Nederlander duikt op in Oekraïne-affaire Trump

  Oud-ambassadeur Marie Yovanovitch. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 09:00

  Een Nederlander duikt op in de Oekraïne-affaire rond president Trump. De pijlen richten zich op ene Anthony de Caluwé, die volgens Amerikaanse media een aanhanger van de president is.

  Hij zou de Amerikaanse voormalig ambassadeur in Oekraïne, Marie Yovanovitch, hebben bespioneerd, maar zelf spreekt De Caluwé van een grap.

  De Caluwe stuurde vorig jaar berichten naar de Republikein Robert Hyde. Daarin zegt de Nederlander van begin 50 op de hoogte te zijn van het doen en laten van Yovanovitch. Kopieën van die gesprekken zijn vrijdag vrijgegeven door de inlichtingencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.


  Likeability of3

  Knokpartij in Groningen, agent gewond

  Afbeelding ter illustratie. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Tijdens een uit de hand gelopen ruzie tussen jongeren in de Groningse binnenstad zijn zaterdagavond zeker twee verdachten opgepakt. Een agent raakte gewond.

  Hoe de agent eraan toe is, kon een woordvoerster nog niet zeggen. Ook is niet bekend waarvoor de verdachten zijn aangehouden.

  Zestig jongeren


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Tom 'Draco' Felton wil nieuwe Bond worden

  Tom Felton. /Instagram @t22felton

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Acteur Tom Felton (32), ook wel bekend als Draco Malfidus van Harry Potter, ziet de rol van James Bond wel zitten. 

  Als Daniel Craig (51) na No Time To Die afzwaait als 007, zou hij diens plek graag innemen. Dat verklapt de acteur, die na Harry Potter ook rollen had in Rise of the Planet of the Apes en The Flash, aan het Britse magazine Closer.

  ‘De ultieme droom’


  Likeability of5

  Harry en Meghan zien af van koninklijke titels

  Ook krijgen ze niet langer betaald als leden van het koninklijk huis. /ANP

  Foto van 'Elselotte Smink'

  GISTEREN

  De deal is rond. Vanaf het voorjaar is het ‘gewoon’ Harry, Meghan en Archie. De familie zal hun koninklijke titels dan niet meer gebruiken. 

  Dat maakte het Buckingham Palace zaterdagavond bekend. Ook krijgen ze niet langer betaald als leden van het koninklijk huis.

  ‘Geliefde leden’


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Emily (15) mogelijk vermist, politie en ouders bezorgd

  Afbeelding ter illustratie. /ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  De politie maakt zich zorgen om de 15-jarige Emily Meijer uit Grootegast in Groningen. Ze zijn bang dat het meisje drie dagen geleden is ontvoerd. 

  Emily zou in de gestolen auto van haar ouders zijn meegenomen, maakt de politie zaterdag bekend.

  Inbraak woning