In het nieuws

Camera videoChaos in Turkije door staatsgreep leger

ANP

Foto van 'Sabine de Lucht'

16 JUL 2016

In de Turkse stad Istanboel heeft (een deel van) het leger een staatsgreep gepleegd. De Turkse premier Binali Yildirim bevestigde dit feit. President Erdogan heeft via Facetime zijn aanhangers opgeroepen om de straat op te gaan. Burgers geven daar massaal gehoor aan.

Het is onduidelijk of het leger nu wel of niet de macht in handen heeft. Ooggetuigen melden dat er straaljagers en helikopters boven Ankara vliegen. Ook rijden er tanks door de straten en zijn er beelden opgedoken van burgers die onder vuur worden genomen. In Ankara en Istanboel zijn veel militairen op straat en is de sfeer is grimmig.

01:53

De coup lijkt afgeslagen. Er worden militairen gearresteerd. Desondanks is de situatie in Istanboel en Ankara nog steeds onrustig.

01:40

Er worden meldingen gedaan van explosies en ontploffingen in de buurt van het parlementsgebouw. Het Duitse persbureau DPA meldt dat de leider van de coupplegers een stafofficier in het leger is: Muharrem Köse. Ook de namen van zijn bondgenoten zouden bekend zijn.

01:28

Luchtvaartmaatschappijen roepen mensen met een vliegticket richting Turkije op om hun websites in de gaten te houden. Onder andere KLM heeft al diverse vluchten geannuleerd.

01:27

Leger VS burgers

01:23

NOS meldt dat er 17 politiemensen zijn doodgeschoten, drie burgers zouden gewond zijn geraakt. Het gerucht gaat dat een helikopter met de plegers van de staatsgreep aan boord zou zijn neergeschoten door een straaljager van de Turkse luchtmacht. Dat meldde televisiezender NTV.

01:15

Bij gevechten bij het hoofdkwartier van speciale eenheden in Ankara zouden zeventien politiemensen om het leven zijn gekomen. Dat meldde het staatspersbureau Anadolu. Het is de eerste melding van doden sinds het begin van de staatsgreep vrijdagavond.

01:04

Er zijn beelden opgedoken van een helikopter die in de menigte schiet.

0:55

In Rotterdam gaan Nederlandse Turken de straat op. De groep zou bij het Turkse consulaat staan en 'bezorgd zijn'.

0:44

Op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag is een crisisteam opgericht om de ontwikkelingen in Turkije te volgen. Ook kunnen ze hulpvragen van Nederlanders beantwoorden.

De situatie is „zeer zorgelijk". Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag met zijn Turkse ambtgenoot Mevlut Cavusoglu gesproken over de situatie die is ontstaan, aldus het ministerie.

Het leger of een deel daarvan probeert sinds vrijdagavond de macht te grijpen in Turkije. Nederlanders in Turkije worden door het ministerie geadviseerd om niet de straat op te gaan.

0:37

Het leger heeft schoten gelost op betogers. Bij protesten in Istanboel werd er op burgers geschoten.

0:25

Correspondent Bram Vermeulen meldt op Twitter dat er schoten te horen zijn. Ook zouden er drie gewonden zijn gevallen bij gevechten tussen het leger en de politie.

0:22

Tanks rijden door de straten van Ankara:

0:11

Het lijkt erop dat burgers massaal gehoor geven aan de oproep van Erdogan. Grote groepen, uitsluitend mannen.

0:03

Beelden met Engelse vertaling van wat Erdogan via Facetime heeft gezegd:

0:00

Reactie van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Er is nog veel onduidelijkheid maar ze raden Nederlanders die momenteel in Turkije zijn aan om binnen te blijven.

23:55

Er schijnt geschoten te worden op het Taksimplein. In de onderstaande video zijn schoten te horen en lijkt een hele menigte op de been te zijn.

23:51

Turken slaan massaal boodschappen in en pinnen zoveel mogelijk.

23:48

Het Taksimplein in Istanbul is ingenomen door soldaten. Volgens de EU lijkt het erop dat een groot deel van het Turkse leger meedoet aan de staatsgreep. Zij hebben inmiddels door het blokkeren van de bruggen de belangrijkste routes in Ankara en Istanbul in handen. Daarnaast bezet het leger de vliegvelden en de grootste staatsmedia.

23:33

Erdogan zou burgers via Twitter en de televisie (door middel van Facetime) oproepen 'om de straat op te gaan'. Er wordt gespeculeerd dat de president weer richting Ankara komt. Hoe is onduidelijk. Het lijkt erop dat Erdogan de controle kwijt is.

23:29

De poging tot een staatsgreep in Turkije lijkt goed voorbereid en is niet het werk van 'een paar kolonels'. Dat heeft een bron bij de Europese Unie verklaard die Turkije als kandidaat-lidstaat in de gaten houdt.

„Het ziet er uit als een relatief goed georkestreerde coup door een substantieel deel van het leger, niet van een paar kolonels'', aldus de bron. „Gezien de schaal van de operatie is het moeilijk voor te stellen dat ze vlak voor de overwinning zullen stoppen''.

23:21

Het is nog steeds niet duidelijk wie de staatsgreep leidt. Kennelijk wordt de hoogste militair, stafchef Hulusi Akar, door leden van de groep die de staatsgreep pleegt in gijzeling gehouden.

23:20

Het Turkse leger heeft via de staatsomroep TRT een verklaring laten voorlezen. Daarin werd onder meer gezegd dat het leger de controle heeft overgenomen van luchthavens en enkele strategische plaatsen in Istanbul.

De omroeper van de TRT meldde dat de verklaring werd voorgelezen na orders van het leger. Het leger kondigde in de verklaring verder aan dat de staat van beleg is afgekondigd en dat er zo snel mogelijk een nieuwe grondwet komt.

23:09

Soldaten zouden nu ook het hoofdkantoor van Erdogan's AKP hebben ingenomen. Volgens het hoofd van de Istanbul-afdeling van de AK-Partij hebben militairen het partijgebouw overgenomen en zijn de aanwezige AKP-leden verzocht te vertrekken.

De verklaring waarin het leger zegt de macht in Turkije te hebben gegrepen, is niet door de militaire leiding geautoriseerd. Dat hebben bronnen rond de Turkse regering verklaard. De Turkse regering spreekt volgens de informant nog steeds over een poging tot staatsgreep door een groep binnen het leger.

23:06

Twitter en Facebook zijn op zwart gegaan in Turkije. Burgers staan in de rij voor pinautomaten na berichten van de staatsgreep.

23:00

De berichten zijn tegenstrijdig: aan de ene kant zegt de regering dat de poging tot staatsgreep is mislukt, aan de andere kant zegt het leger dat ze de touwtjes in handen hebben. In 1960, 1971 en 1980 heeft het leger ook ingegrepen in Turkije. Was dus al weer even geleden.

22:46

Het vliegverkeer van en naar het vliegveld Ataturk bij Istanbul is vrijdag gestaakt. Dat gebeurde na berichten dat het leger, of een deel daarvan, een staatsgreep had gepleegd.

Volgens lokale media waren schoten gehoord bij het hoofdkwartier van de politie in Istanbul. In Ankara zouden militairen bij het hoofdkwartier van het leger zijn gegijzeld.

22:39

Het leger zegt onder andere dat de mensenrechten zullen worden gerespecteerd en dat alle banden met het buitenland zullen worden gehandhaafd. Verder zal de wet worden gehandhaafd en de eerste prioriteit blijven. Ook schijnt er een avondklok zijn ingesteld en zou de nationale zender zijn overgenomen.

Volgens de premier ging het om een illegale actie van ,,enkele mensen die buiten de hiërarchie van het leger''. Ook zei de premier dat diegene achter de poging daar „een hoge prijs'' voor zullen betalen.

Hij riep de bevolking op rustig te blijven en beweerde dat de veiligheidsdiensten alles deden wat nodig is om de rust te herstellen. President Erdogan is momenteel aanwezig bij een top van Aziatische en Europese leiders in Mongolië.

BEKIJK OOK


Wat is private lease en waarom is het interessant voor mij?

Wat is private lease en waarom is het interessant voor mij?

Foto van 'Metro'

2 UUR

Een eigen auto aanschaffen betekent twee dingen: je moet het aankoopbedrag kunnen veroorloven en incidentele, mogelijk hoge onderhoudskosten kunnen opbrengen. Bij private lease gaat het helemaal anders.

In deze tijd waarin steeds meer mensen als zelfstandige aan het werk zijn, kunnen dit soort zaken een obstakel vormen in de keuze om een auto te nemen. Dit terwijl men wel met zekerheid kan zeggen dat het inkomen kan voorzien in een dergelijke vaste kostenpost. Hier is tegenwoordig een interessante oplossing voor: private lease. Maar wat is private lease nu precies?

Niet veel spaargeld nodig


Deel Eerste Kamer meer tijd nodig voor stikstofwet

Deel Eerste Kamer meer tijd nodig voor stikstofwet

Minister Carola Schouten tijdens een gesprek over de spoedwet voor de aanpak van de stikstofproblematiek. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 16:14

Een deel van de Eerste Kamer zegt meer tijd nodig te hebben om zich goed te kunnen buigen over de spoedwet van het kabinet over het stikstofprobleem.

Ingewijden bevestigen na berichtgeving door de NOS dat vooral de oppositie zegt meer tijd nodig te hebben.

Gezichtsverlies


Zo maak je de mooiste foto’s in het donker
Likeability of5

Zo maak je de mooiste foto’s in het donker

Het Amsterdam Light Festival. / ANP

In samenwerking met Huawei

VANDAAG, 06:00

Heb jij een passie voor fotografie? Geef je dan op voor de fotografieworkshop van Huawei op dinsdag 10 december (17.00 – 19.00 uur).

Waar? Je gaat mee op een luxe boot in Amsterdam, met heerlijke hapjes en drankjes vaar je langs de lichtkunstwerken van het Amsterdam Light Festival!

Hoe? Met het Huawei smartphone leer je van een expert de mooiste foto’s in het donker te maken. Handig, als jij juist tijdens de donkere feestdagen toch de meest bijzondere pics wilt maken. Je krijgt eerst een workshop en daarna mag je de opgedane kennis zelf uitproberen door objecten van het Amsterdam Light Festival te fotograferen. Zo stap je de luxe boot af met de mooiste content!


like
user_8aac6f37190987eeec9a0c0e200b1b8994fc4c15_avatar

Facebook in beroep over neppe bitcoinreclames

Facebook in beroep over neppe bitcoinreclames

Ook moest Facebook aan De Mol vertellen wie er achter de advertenties zitten. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 16:09

Facebook gaat in beroep tegen een vonnis over nepadvertenties voor bitcoinproducten. Het platform kreeg van een rechter in Amsterdam de opdracht om zulke reclames te weren wanneer mediatycoon John de Mol erin voorkomt.

Ook moest Facebook aan hem vertellen wie er achter de advertenties zitten.

Nepreclames


Win! Jimmy Choo Urban Hero eau de parfum van 100 ml

Win! Jimmy Choo Urban Hero eau de parfum van 100 ml

In samenwerking met Jimmy Choo

GISTEREN

Wil je als man met een lekker geurtje de feestdagen in? Of wil je je man of vriend juist verrassen met een heerlijke parfum?

Jimmy Choo en Metro geven 5 flesjes met de nieuwste geur van Jimmy Choo weg. Speciaal voor de feestdagen natuurlijk! Je kunt tot en met woensdag 11 december meedoen en maakt zo kans op deze uiterst gebalanceerde mannengeur.


Merkel: schaamte voor gruweldaden in Auschwitz
Likeability of3

Merkel: schaamte voor gruweldaden in Auschwitz

Bondskanselier Angela Merkel voor de ingang van concentratiekamp Birkenau. /AFP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:21

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei vrijdag in een toespraak in het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau zich te schamen voor de gruweldaden die de nazi's daar tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben begaan.

De misdaden overschrijden volgens Merkel alle grenzen. „Ik schaam mij diep. Het moet duidelijk zijn dat Duitsland als dader als enige verantwoordelijk is voor de misdaden. Dat zijn wij verschuldigd aan de slachtoffers. De verantwoordelijkheid voor de daden is onderdeel van de nationale identiteit", aldus Merkel.

De derde keer


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Gespannen Duindorp wacht op Remkes.

Gespannen Duindorp wacht op Remkes

Gespannen Duindorp wacht op Remkes. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:04

Richard de Mos, voorman van Groep de Mos/Hart voor Den Haag loopt vrijdagochtend door een druilerig en koud Duindorp.

Hij heeft veel steun in de wijk waar onruststokers de afgelopen week vernielingen aanrichtten na het besluit van interim-burgemeester Johan Remkes dat de vreugdevuren dit jaar niet doorgaan, omdat de vergunningen niet rondkwamen. De wijk houdt de adem in; niemand weet hoe het vanaf nu verder moet en gaat tot na de jaarwisseling.

Niet maar een fikkie


 Steeds meer Nederlanders overleven hartinfarct.

Steeds meer Nederlanders overleven hartinfarct

Steeds meer Nederlanders overleven hartinfarct. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:19

Een hartinfarct loopt steeds minder vaak fataal af. Volgens cijfers die de Hartstichting heeft gepubliceerd, is de sterfte door acute hartinfarcten sinds 1980 bij mannen met 89 procent gedaald en bij vrouwen met 86 procent.

Dat is volgens de stichting vooral te danken aan snellere hulpverlening en verbeterde behandelingen, zoals dotteren. Volgens CBS-cijfers overlijdt wel nog steeds ongeveer een op de vier mensen aan hart- en vaatziekten.

Bloeddruk meten


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Rotterdam stelt kaarten songfestival beschikbaar aan deel inwoners

Rotterdam stelt kaarten songfestival beschikbaar aan deel inwoners

Stadsgezicht van Rotterdam na de bekendmaking van de gaststad van het Songfestival 2020. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:39

De gemeente Rotterdam stelt 8500 kaarten voor het Eurovisiesongfestival beschikbaar aan inwoners met een smalle beurs.

Zij kunnen van 11 december tot en met 7 januari meedoen aan een actie waarbij ze tickets voor de repetitie- en finaleshows kunnen winnen.

Voor het eerst


Greta Thunberg arriveert in Madrid.

Greta Thunberg 'sluipt' Madrid binnen

Greta Thunberg arriveert in Madrid. /EPA

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:39

De Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg arriveerde vrijdag per trein in Madrid. „Ik wist vanochtend Madrid binnen te sluipen. Ik denk niet dat iemand me zag", grapte de tiener op Twitter.

Op Twitter deelde ze een filmpje van de horde cameramensen die op haar neerdaalde bij het verlaten van de trein in het hoofdstedelijke station Chamartín. Thunberg doet vrijdag mee aan protesten in de Spaanse hoofdstad. Daar wordt een grote internationale klimaattop gehouden.


Songfestival: nog maar de vraag wie er naar Duncan

Songfestival: nog maar de vraag wie er naar Duncan

Duncan Laurence tijdens zijn show op Pinkpop. /ANP - Marcel van Hoorn

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 11:29

Donderdag om 12.00 uur start de kaartverkoop voor het Eurovisie Songfestival. Voor die-hard fans bereikt de spanning daarmee nu al het kookpunt, want kaartjes zijn schaars en razend populair.

Met de verlossende douze pointes afgelopen jaar was het voor Mees (14) uit Bergen op Zoom direct duidelijk; als het liedjesfestijn in de Lage Landen neerdaalt, moet hij erbij zijn. Al het verdiende geld van zijn krantenwijk verdween in de spaarpot. Nu heeft de organisatie ook de meeste prijzen bekend gemaakt. „Die vielen mij alles mee, ik had eerder vierhonderd euro verwacht.”

Lachend waard


Likeability of5

Nederlanders gaan vaakst naar tandarts (gebitjes nemen wel sterk af)

Nederlanders gaan vaak naar de tandarts, de gebitjes nemen sterk af / GettyImages

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 11:15

Nederlanders gaan het meest naar de tandarts van alle Europeanen. Logisch ook wel, „dat komt van vroeger toen we nog heel braaf luisterden naar de dominee, dokter en tandarts.”

Een Nederlander gaat gemiddeld 2, 8 keer per jaar naar de tandarts, een Spanjaard 1,4 en een Cyprioot laat zich slechts 0, 1 keer per twaalf maanden in zijn mond kijken, blijkt uit cijfers van Eurostat. Enorme onderlinge verschillen, maar echt als een verrassing komt dit niet voor Nederlandse tandartsen.

Twee keer per jaar


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Een tijger gevangengenomen in Sumatra.

Tijger doodt koffieboer in Indonesië

Een tijger gevangengenomen in Sumatra. /EPA

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:19

Een tijger heeft een koffieboer gedood op het Indonesische eiland Sumatra bij de stad Pagar Alam. Het lichaam van de boer werd gevonden op zijn plantage. Niet ver daarvandaan is een tijger gezien.

De man was al een aantal dagen niet thuisgekomen, maar zijn familie ging er in eerste instantie vanuit dat hij in zijn hut op de koffieplantage verbleef. Uiteindelijk begonnen ze zich toch zorgen te maken en schakelden ze de politie in.

Vijf mensen aangevallen


Jonge mysteryshopper gaat sigaretten kopen.

Jonge mysteryshopper gaat sigaretten kopen

Jonge mysteryshopper gaat sigaretten kopen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:34

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat 17-jarige jongeren inzetten als testkopers van rookwaren.

Zij gaan proberen bij supermarkten, tankstations, tabaksspeciaalzaken, horecabedrijven en kleinere verkooppunten (kiosken, belwinkels en avondwinkels) tabaksproducten te kopen.

Boete


KLM werkte niet mee met uitzetting Lili en Howick

KLM werkte niet mee met uitzetting Lili en Howick

KLM werkte niet mee met uitzetting Lili en Howick. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:14

De KLM annuleerde vorig jaar op het laatste moment de tickets van de Armeense asielkinderen Lili en Howick.

Die zouden in september op gezag van de rechter worden teruggestuurd, maar de KLM zette een streep door die reisplannen, bevestigt de luchtvaartmaatschappij berichtgeving in De Telegraaf.

Verdwenen


IS-vrouwen hopen op snel besluit Hoge Raad

IS-vrouwen hopen op snel besluit Hoge Raad

Advocaat Andre Seebregts, raadsman van de vrouwelijke Syriegangers. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:54

Nederlandse IS-vrouwen die verblijven in detentiekampen in Noord-Syrië hopen dat de Hoge Raad snel een besluit neemt over hun terugkeer naar Nederland.

Hun advocaat André Seebregts stapt namens de 23 vrouwen en hun 56 kinderen naar de hoogste rechtbank, zo bevestigt hij na berichtgeving in het AD. De raad neemt normaliter ruim de tijd voor procedures, maar Seebregts denkt dat er al in januari een vonnis kan volgen.

Winter


Elfstedentocht: Gjit it oait noch oan?

Elfstedentocht: Gjit it oait noch oan?

Schaatsers doorkruisen Hindeloopen in 1954.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 07:29

De Elfstedentocht hóórt bij ons land, vindt schrijver Bas Sleeuwenhoek. Maar komt-ie er ooit nog?

Als het moet, kan over 36 uur de Elfstedentocht worden gehouden. Draaiboeken liggen altijd klaar, rayonhoofden staan steevast paraat. Dat zijn de mensen die wakken dichten met plastic, veegauto’s bouwen en geloven in de invloed van de maan op het weer. Ze zijn opgegroeid met ijs en veel strenge winters.

Er is alleen een (kleine) maar: steeds meer van die ‘ijsmeesters’ gaan met pensioen. Als je zeventig bent, moet je stoppen. Reden voor Bas Sleeuwenhoek (52) om de verhalen van deze „markante figuren” op te tekenen. Hij schreef het boek IJsmeester, mannen achter de schermen van de Elfstedentocht.


We zijn een stuk creatiever geworden als het om kerstkaarten gaat. / Getty Images

Kerstkaarten ieder jaar creatiever én persoonlijker

Kerstkaarten ieder jaar creatiever én persoonlijker

Foto van 'Demi Schoenmakers'

VANDAAG, 06:59

Een kerstkaart is dé manier om elkaar het ultieme kerstgevoel te bezorgen. Ook al worden er ieder jaar minder kerstkaarten verstuurd, we zijn wel een stuk creatiever geworden.

Het aantal kerstkaarten dat we versturen daalt ieder jaar. De oorzaak? Steeds meer mensen sturen een kerstgroet via de mail of sociale media. Dat de papieren variant aan populariteit verliest, vinden veel mensen jammer. Zo ook Jikkie Has: „Kerst is een tijd voor verbinding en een kerstkaart is een heel warm gebaar”, zegt ze. „Ik denk dat ik vroeger ruim 25 kerstkaarten kreeg, nu nog maar 10. Daardoor ging ik zelf ook steeds minder kaarten sturen. Uiteindelijk werden het zelfs appjes.”

Foto’s