'Wonen in IS-gebied is vooral heel saai'

11 juni 2016 om 14:34 door Wouter van Loon
'Wonen in IS-gebied is vooral heel saai'
Foto: AFP

Bij IS denken we vaak aan de gruweldaden van de terreurgroep. Maar Syriërs en Irakezen die in IS-gebied woonden, beschrijven voornamelijk de enorme saaiheid die onder het regime van IS is ontstaan.

Het Amerikaanse blad Time sprak met een Irakees die onder IS woonde. Ook hij heeft het over het uitgebluste leven: de economie is volledig tot stilstand gekomen, vrijwel niemand heeft nog werk. Tv's en mobiele telefoons zijn verboden en ook andere vormen van entertainment zijn uitgebannen. De inwoners van het IS-gebied zoeken voornamelijk naar wat vermaak, om de dag te vullen.

Heel de dag thuis

„We hebben geen baan, geen werk, geen bedrijven", vertelt de Irakees, die anoniem wil blijven. „Veel mensen zitten daarom thuis. Als je naar buiten wilt, moet je een lange baard hebben en een korte broek."

Veel mensen besluiten daarom binnen te blijven. Wie zich niet aan de regels houdt, kan namelijk zeker rekenen op een flink pak slaag - of erger. Veel ouders houden hun kinderen thuis, omdat ze niet willen dat ze onderwijs van extremisten krijgen.

Complete families zitten dus heel de dag in huis. „Ik kan je verzekeren: mijn vrouw en ik ergerden ons behoorlijk aan elkaar", vertelt een andere Irakees die ook gevlucht is, tegen het Amerikaanse blad.

Alles is zwart

Voor vrouwen zijn de regels nog veel strenger dan voor mannen: zij moeten compleet in het zwart, in een niqaab. Tot grote ergernis van veel vrouwen. Zo legde een Reuters-fotograaf vast hoe een vrouw haar niqaab uittrok toen haar dorp was bevrijd van IS-strijders. Ze had onder haar niqaab een kleurrijk tenue, met onder meer een paarse hoofddoek.

Eerder dook ook al een video op van een vrouw die dol is op de kleur rood. Onder IS mocht ze haar favoriete kleuren niet dragen, maar nu heeft ze beloofd: „Vanaf nu draag ik alleen nog maar rood."

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!