In het nieuws

Gewonden door ontplofte stoomtrein België

Foto van 'Metro'

30 APR 2016

In België zijn eerder vandaag vier mensen gewond geraakt bij een ontploffing in een stoomlocomotief. Volgens Belgische media gebeurde dat tijdens een festival in de plaats Eeklo waarmee werd herdacht dat 50 jaar geleden de laatste stoomtrein door België reed.

Het voertuig was een van de locomotieven op het festival Stoomcentrum. Tijdens een rit tussen Eeklo en Maldegem, aan de grens met Zeeuws-Vlaanderen, ontplofte ter hoogte van Balgerhoeke iets in de stoomlocomotief. Er trad meteen een veiligheidsmechanisme in werking waardoor de brand beperkt bleef.

Twee van de gewonden werden met zware brandwonden overgebracht naar het ziekenhuis in Gent. De andere twee hadden lichtere verwondingen en werden behandeld in het ziekenhuis van Eeklo.

BEKIJK OOK


  Fred laat z'n stylingshandjes weer wapperen

  Fred van Leer hier in de kast / TLC

  Foto van 'Iris Hermans'

  16 MIN

  Iedereen heeft een beste versie van zichzelf, soms zit het alleen ergens verstopt. In het nieuwe seizoen van Alles uit de Kast steekt Fred van Leer z'n stylingsarmen weer uit de mouwen om de vrouwen te laten shinen.

  Bel je met Fred, dan lijkt het na seconde drie al alsof je gezellig met hem aan de thee zit, of een wit wijntje. ,,Hé vriendin, wat leuk dat je belt!”, klinkt zijn kenmerkende vrolijke stem vanuit Rotterdam. Vol enthousiasme en verrassende intonaties vertelt hij over het nieuwe seizoen Alles uit de Kast dat vanaf vanavond weer op TLC te zien is. Achttien vrouwen die verschillen als thee en wijn helpt hij aan een nieuwe outfit. Bovenal doen en hij zijn team er alles aan om die beste versie van henzelf terug te vinden. ,,Deze vrouwen zijn stuk voor stuk prachtig wat ze helaas niet altijd willen of kunnen zien. Door ze opnieuw naar zichzelf te laten kijken, gebeurt er een hoop moois.”

  Verslonst


  Status van de mythische ruimtemissie Artemis

  Mythische ruimtemissie Artemis en de eerste vrouw op de maan

  Ruimtepakingenieur Kristine Davis tijdens de NASA presentatie van de pakken op 15 oktober. Foto: NASA

  Foto van 'Tim van der Steen'

  24 MIN

  NASA presenteerde recent de ruimtepakken voor project Artemis en wil binnen vijf jaar de eerste vrouw op de maan zetten, maar is dat wel realistisch?

  Toen de Griekse oppergod Zeus aan zijn dochter Artemis vroeg wat zij het liefste wilde hebben moest hij lachen om haar antwoord: eeuwige maagdelijkheid. Dat, en een zilveren boog zodat ze altijd kon jagen. Artemis kreeg als we de verhalen geloven haar zin, of de Amerikaanse president dat ook krijgt is nog maar de vraag.

  Status van de mythische ruimtemissie Artemis

  Christina Koch tijdens haar ruimtewandeling. Foto: NASA


  Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’

  Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’, maar...

  Foto's: Dierenbescherming

  Foto van 'Erik Jonk'

  GISTEREN

  Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming blijft groeien en dus houden boeren hun dieren steeds diervriendelijker, zo blijkt uit maandag gepubliceerde jaarcijfers.

  De Dierenbescherming verwacht komend jaar uit te komen op 40 miljoen dieren die per jaar volgens de criteria van het keurmerk worden gehouden. Dat zou een verdubbeling inhouden in nog geen vijf jaar tijd.

  Is dat wel zo’n mooi getal?


  Zo geniet je optimaal van de ‘vallende sterren’-regen

  Tekst: Kleed je warm aan en zoek een donkere plek op: er komt een meteorenregen aan! / ANP

  Foto van 'Ingelise de Vries'

  26 MIN

  Liefhebbers van vallende sterren kunnen hun wekkers weer zetten: er komt namelijk weer een sterrenregen aan!

  Rond deze tijd van het jaar vliegen de Orioniden weer langs de aarde. Over de hele wereld zijn talloze vallende sterren te zien. Althans, vallende sterren zijn het eigenlijk niet. „Het lijkt op een ster, omdat het licht geeft”, legt Weeronline meteoroloog Yannick Damen uit. „Dat is ook wel de enige relatie. Het zijn kleine stofdeeltjes van een komeet die in onze atmosfeer binnenschieten.” In dit geval komen de stofdeeltjes van de planeet Halley vandaan, legt Damen uit. „Zodra ze onze atmosfeer binnenkomen, verbranden ze niet echt maar ontstaat er een soort elektrische lading. Daardoor gaan ze gloeien.”

  Stofdeeltjes


  Sue zwanger van 22ste kind

  Sue zwanger van 22ste kind

  Sue zwanger van 22ste kind. / Unsplash

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Waar de ene ouder al snel zijn handen vol heeft aan überhaupt meer dan één kind, krijgen de Engelse Sue Radford (44) en haar man Noel (48) er maar geen genoeg van. Sue is namelijk in verwachting van haar 22e kindje. Ja, dat lees je goed!

  Op hun populaire Youtubekanaal The Radford Family toont het stel bewijs: een echo. Sue is momenteel vijftien weken zwanger en hoopt binnenkort te kunnen vertellen of ze een jongetje of een meisje verwachten. Als het een meisje wordt heeft het stel elf jongens en elf meisjes.

  Inkomsten


  Ex-politiechef doet aangifte tegen Grapperhaus
  Likeability of3

  Ex-politiechef doet aangifte tegen Grapperhaus

  Ex-politiechef doet aangifte tegen Grapperhaus. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Fatima Aboulouafa, de weggestuurde Leidse politiechef, heeft aangifte gedaan van smaad en laster tegen minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus. 

  Dat bevestigt haar juridisch adviseur Karim Aachboun na berichtgeving van de NOS.

  Kritiek


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Facebook krijgt een make-over, werkt dat?

  Facebook krijgt een make-over, werkt dat?

  Het bedrijf is nu bezig met het testen van de zogeheten ‘dark mode’. /Unsplash

  Foto van 'Ista van Galen'

  GISTEREN

  Facebook wil een aantal veranderingen aanbrengen aan het platform. Dat werd in mei dit jaar aangegeven. Het bedrijf is nu bezig met het testen van de zogeheten ‘dark mode’.  

  We zijn er allemaal wel eens schuldig aan: veel te lang scrollen door onze timeline. Vooral ’s avonds wanneer we in bed liggen. En dat is natuurlijk niet goed voor onze ogen. Maar, het nieuwe design van Facebook zou onze ogen meer rust moeten geven.

  Het bedrijf is bezig met een make-over van de website, waarin de blauwwitte pagina is veranderd in een compleet zwarte versie. Dat is de zogeheten ‘dark mode’. Via social media laten enkele mensen weten dat ze deze nieuwe versie kunnen uittesten, maar niet iedereen is even enthousiast. Sommigen vinden het te duister. Maar het merendeel is enthousiast over de 'dark mode'. Gelukkig kunnen gebruikers die het niets vinden weer terugschakelen naar de originele versie.


  55 olifanten sterven in Zimbabwe van honger
  Likeability of3

  55 olifanten sterven in Zimbabwe van honger

  55 olifanten sterven in Zimbabwe van honger. / AFP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  In een wildpark in het westen van Zimbabwe zijn sinds september zeker 55 olifanten gestorven aan honger veroorzaakt door droogte. Dat liet het nationale park maandag weten. 

  Een woordvoerder zei dat de dieren waren gestorven in de buurt van waterbronnen verspreid over het nationale park Hwange, een teken dat ze lange afstanden hadden afgelegd om toegang te krijgen tot water.

  Onderzoek toonde aan dat ten minste 55 olifanten waren gestorven wegens gebrek aan voedsel en water in het park, dat de grootste olifantenkudde van 50.000 dieren herbergt.


  sad
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Likeability of6

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  like
  user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

  John Bercow.

  Johnson mag brexitstemming niet herkansen

  John Bercow. / AFP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  John Bercow, de voorzitter van het Lagerhuis, geeft geen toestemming voor een nieuwe stemming op maandag over de brexitdeal van premier Boris Johnson. 

  Johnson wilde eigenlijk op zaterdag al parlementaire goedkeuring voor de overeenkomst die hij vorige week sloot met de EU, maar daar staken parlementariërs toen een stokje voor.

  Amendement


  De boerderij aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold, waar de technische recherche het onderzoek voortzet.

  Vader van gezin Ruinerwold blijft vastzitten

  De boerderij aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold, waar de technische recherche het onderzoek voortzet. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De vader van het gezin dat samen met zes kinderen afgezonderd leefde op een boerderij in het Drentse Ruinerwold, blijft langer vastzitten. 

  De rechter-commissaris van de rechtbank heeft zijn voorarrest maandag met veertien dagen verlengd. Hij zit in beperking, dat wil zeggen dat hij alleen met zijn advocaat contact mag hebben en niet met de buitenwereld.

  Medeplegen


  Hoe zat het ook alweer met de donorwet?

  Hoe zat het ook alweer met de donorwet?

  Dankzij de nieuwe wet ben je, als je niets laat weten, automatisch donor./ ANP

  Foto van 'Ista van Galen'

  GISTEREN

  Nog geen twee minuten duurt het om je donorkeuze kenbaar te maken. Toch heeft meer dan de helft van de Nederlanders nog niet laten weten of ze hun organen willen afstaan na het overlijden.

  ‘Ja, tenzij’ is de wet die vorig jaar februari werd aangenomen. Dankzij deze wet ben je, als je niets laat weten, automatisch donor. Inmiddels zijn we ruim anderhalf jaar verder en heeft nog steeds meer dan de helft van de Nederlanders geen keuze geregistreerd, zelfs als ze geen donor willen zijn.

  Zo ook Samra, die haar keuze als donor niet heeft ingevuld, terwijl ze wel weet van de nieuwe wet. „Ik ben groot voorstander van de nieuwe wet. Maar het registreren doe ik gewoon niet. Het schiet er steeds bij in”, zegt ze.


  Dit zijn de meest gemaakte taalfouten op social media

  Dit zijn de meest gemaakte taalfouten op social media

  Dit zijn de meest gemaakte taalfouten op social media. / Unsplash

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Op social media neemt niet iedereen de grammatica-en spellingregels even serieus. Zoals ieder jaar publiceert het bedrijf OBI4 maandag een overzicht van de meest gemaakte fouten op social media.

  OBI4, een tool voor online monitoring, doet ieder jaar onderzoek naar hoe het er voorstaat met de spelling van de gemiddelde socialmediagebruiker. Een van de woorden waar vooral creatieve spelling wordt toegepast is: sowieso.

  Mond-op-mond


  Geld lenen voor huis makkelijker voor tweeverdieners

  Geld lenen voor huis makkelijker voor tweeverdieners

  Geld lenen voor huis makkelijker voor tweeverdieners. / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, heeft het kabinet onlangs geadviseerd om de mogelijkheid tot het lenen van het geld te verruimen voor tweeverdieners die samen een huis willen kopen.

  Voor koppels met allebei een inkomen zal het daarom makkelijker worden om een hogere hypotheek af te sluiten. Volgens Gabriëlla Bettonville, woordvoerder van het Nibud, komt dat doordat het sinds een paar jaar mogelijk is de helft van het tweede inkomen mee te tellen bij het bepalen van de maximale woonlast.

  Meer geld over


  Lerarenstaking op 6 november gaat door

  Lerarenstaking op 6 november gaat door

  Lerarenstaking op 6 november gaat door / Unsplash

  Foto van 'Amarins de Boer'

  GISTEREN

  De leraren in het basis- en voortgezet onderwijs gaan op 6 november staken. Eerder was daar ook al sprake van, maar nu is het officieel. Het ultimatum van onderwijsbonden voor meer geld in het onderwijs is afgelopen.

  Tijdens de stakingsdag gaan de leraren niet naar het Malieveld in Den Haag, zoals tijdens de vorige staking op 15 maart wel het geval was. De bonden roepen nu leerkrachten op om op social media zoveel mogelijk van zich te laten horen. „Samen met alle stakers willen we de Tweede Kamer via social media overtuigen dat het anders moet."

  Eis


  Weer een mijlpaal: 18 miljoenste bitcoin dit weekend gemined

  Weer een mijlpaal: 18 miljoenste bitcoin dit weekend gemined

  Foto: Jack Guez / AFP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Ee 18 miljoenste bitcoin is het afgelopen weekend gemined. Een mijlpaal voor de eerste én veruit bekendste cryptomunt.

  Die mijlpaal heeft alles te maken met schaarste: er komen maximaal 21 miljoen bitcoins. Nu de 18 miljoenste bitcoin is gevonden, is 85 procent van alle bitcoins al in omloop.

  Wat betekent dit voor bitcoin?


  Twee doden in woning Hengelo, verdachte opgepakt

  Twee doden gevonden in huis in Hengelo / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De politie heeft na de vondst van twee lichamen in een huis aan de Julianalaan in het Gelderse Hengelo een verdachte aangehouden. De verdachte woont in hetzelfde huis. Hij had zich maandagochtend gemeld bij een ziekenhuis.

  De politie kan nog niets zeggen over de identiteit van de slachtoffers en de verdachte. Het is ook niet duidelijk of de verdachte gewond is en zich in het ziekenhuis liet behandelen, zei een woordvoerster van de politie.

  Onderzoek


  Omzet jeugdzorg gestegen, toch kwart in rode cijfers

  Beeld ter illustratie / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Hoewel in de jeugdzorg vorig jaar de omzet is gestegen vergeleken met het jaar daarvoor en ook het aantal cliënten groter is geworden, kwam toch een kwart van die instellingen uit in de rode cijfers. Dat stelt inkoopcoöperatie Intrakoop.

  Die organisatie baseert zich op de Jaarverslagenanalyse Jeugdzorg 2018, waarvoor 268 jaarverslagen van jeugdzorgorganisaties werden bekeken. Volgens de FNV stevent de jeugdzorg af op 'een ramp'.

  Omzet en aantal cliënten gestegen


  Acht doden bij onrust na protesten in Chili

  Protest in de Chileense stad Vaparaiso / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Vijf mensen zijn zondag omgekomen tijdens een door plunderaars aangestoken brand in een kledingfabriek in de Chileense hoofdstad Santiago. Brandweermannen vonden de slachtoffers in de fabriek nadat ze het vuur hadden bestreden. Daarmee komt het totale aantal doden dit weekend op acht.

  Drie mensen kwamen zaterdagavond (lokale tijd) om tijdens onlusten in Santiago door een brand in een supermarkt. Het vuur brak uit tijdens plunderingen, zei burgemeester Karla Rubilar zondagochtend vroeg.

  „We moeten melden dat drie mensen zijn omgekomen bij een brand in een supermarkt. Twee mensen zijn in de vlammen omgekomen en een derde is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, maar is later overleden", vertelde Rubilar aan verslaggevers.