In het nieuws

Anders Breivik brengt de Hitlergroet bij het begin van een proces waarin hij meer vrijheden probeert te krijgen. Foto: AFP

Camera videoZo ziet het leven van Breivik in de cel eruit

Anders Breivik brengt de Hitlergroet bij het begin van een proces waarin hij meer vrijheden probeert te krijgen. Foto: AFP

Foto van 'Wouter van Loon'

15 MRT 2016

Een omstreden proces in Noorwegen: terrorist Anders Breivik probeert meer vrijheden in zijn cel te krijgen. Dinsdag begint het proces, waarvoor vier dagen zijn uitgetrokken. Hoe ziet het leven van Breivik er uit, en wat wil hij veranderen?

Breivik is een proces tegen de staat begonnen omdat hij wordt geïsoleerd. In al die jaren dat hij vast zat mocht hij - naast het gevangenispersoneel - alleen zijn moeder vijf minuten zien, niet lang voordat zij stierf. Inhumaan, aldus Breivik, die in 2011 77 mensen om het leven bracht.

Hitlergroet

Het proces is omstreden: critici vrezen dat Breivik voornamelijk een proces aanspant om aandacht te trekken en om zijn ideologie te verspreiden. Op de eerste procesdag bracht hij direct de Hitlergroet.

Maar Breivik zelf zegt dat hij het proces aanspant omdat zijn omstandigheden in strijd zijn met de Europese Rechten voor de Mens. Hoe ziet zijn leven er nu uit?

Slaapkamer, keuken en sportruimte

Dat Breivik wordt geïsoleerd, wil niet zeggen dat hij ook in een isoleercel zit. Hij heeft in totaal drie ruimtes waar hij mag komen: hij heeft een slaapkamer, waar hij slaapt en studeert, een keuken en een sportruimte. Hij wordt daarnaast dagelijks gelucht. Er is een speciale tuin van zo'n vijftig vierkante meter voor hem gereserveerd, waarin geen andere gevangenen komen.

De Noor mag daarnaast nauwelijks bezoek ontvangen. Het enige contact met de buitenwereld gaat via psychologen en psychiaters. Bij die gesprekken zit er altijd een glazen wand tussen Breivik en de hulpverleners.

De cel van Breivik. Foto: AFP

De cel van Breivik. Foto: AFP

Geen internet, wel PS3

Breivik heeft een computer, maar die is niet aangesloten op internet. Hij kan daar alleen op typen. Breivik schrijft dan ook regelmatig brieven. Volgens de Noorse autoriteiten probeert hij andere extremisten te inspireren. Al zijn post wordt dan ook zorgvuldig gelezen door het gevangenispersoneel.

Daarnaast heeft de Noorse moordenaar ook een PlayStation 3. Daarover was eerder al ophef: Breivik had eerder namelijk een oudere versie van de spelcomputer, maar hij vond dat die niet voldeed. Hij kreeg daarom een nieuwe.

Breivik studeert aan universiteit

Het belangrijkste tijdverdrijf van Breivik is zijn studie. Hij werd afgelopen jaar toegelaten tot de Universiteit van Oslo, de meest prestigieuze universiteit van Noorwegen. Hij volgt de opleiding Politicologie. Hij studeert vanuit zijn cel: hij woont geen colleges bij en heeft ook geen contact met docenten.

Breivik hoopt via het proces voornamelijk meer gasten te mogen ontvangen in zijn cel. Hij wil zijn vrienden en familie graag vaker zien. Breivik stelt dat zijn isolatie onder meer zijn tol eist voor zijn studie: daar besteedt hij de laatste tijd nauwelijks meer aandacht aan, schreef hij eerder aan een Duitse journalist.

BEKIJK OOK


Views

500+

Eén minuut te laat, en dus is de Vierdaagse voorbij

Eén minuut te laat, en dus is de Vierdaagse voorbij

Ze was een minuut te laat. Foto: Printscreen YouTube / Omroep Gelderland

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Ze was een minuut te laat, Ingrid van Ballegooij uit Haren. En ja, omdat regels nu eenmaal regels zijn, mag ze morgen niet opnieuw verschijnen aan de start van de Nijmeegse Vierdaagse.

'Ik wil niet stoppen'

Van Ballegooij werd gediskwalificeerd. „Als ik dit had geweten, was ik vanmorgen al niet meer gestart", zegt ze al huilend vlak na de finish tegen Omroep GelderlandZe werd het laatste stukje gedragen door omstanders, maar eenmaal bij de finish - om 17.01 - bleek dat helaas voor niets te zijn geweest. „Vanochtend dacht ik bij m'n eigen: Ik wil niet stoppen, ik ga door. Nu mag ik morgen alsnog niet starten. Dat is gewoon balen."


Views

1k+

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Op een strand dichtbij de Marokkaanse stad Rabat draagt één vrouw een bikini, terwijl de andere volledig bedekt de zee in is gegaan. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

VANDAAG, 09:14

In Marokko is ophef ontstaan over een campagne die ervoor moet zorgen dat mannen hun vrouwen ontmoedigen om met bikini naar buiten te gaan. Met de hashtag #WeesEenMan worden mannen opgeroepen hun vrouw niet onbedekt of 'onzedig' naar buiten te laten gaan.

Dat meldt de NOS. De campagne is opgezet door een op de islam geïnspireerde Facebook-pagina. Hun oproep met de hashtag #WeesEenMan werd ruim 14.000 keer gedeeld en krijgt veel aandacht in grotere steden als Rabat.

Macho-ideeën


Views

500+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 3

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

2 UUR

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

300+

Volop zomer, maar in Gelderland rijden strooiwagens

Volop zomer, maar in Gelderland rijden strooiwagens

De strooiwagens rijden in de Geldermalsen. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Het is een gek gezicht, maar in de Gelderse gemeente Geldermalsen zijn voor even de strooiwagens uit de schuur gehaald.

Gesmolten asfalt

Door de aanhoudende droogte en hitte dreigt er namelijk schade te ontstaan aan het asfalt. Gesmolten asfalt blijft kleven aan autobanden en laat overal sporen na. En daarom wordt er gestrooid met zout, want dat helpt daar tegen. Het strooien heeft dus niets te maken met eventuele gladheid.


Views

1k+