Buitenland

Robot verslaat wereldkampioen moeilijkste denksport

Lee Sedol / ANP Foto

Foto van 'Paul Buckley'

11 MAA 2016

Robot AlphaGo heeft de wereldkampioen Go, Lee Sedol, nu twee keer verslagen. Dit is belangrijk voor ons begrip van kunstmatige intelligentie (KI). Wetenschappers dachten namelijk dat dit pas over tien jaar mogelijk zou zijn.

Wat is Go?

Go is een Chinese denksport, misschien het meest vergelijkbaar met schaken. De regels zijn simpel: elke speler moet met zijn stenen een zo groot mogelijk gebied omcirkelen. Als je een steen van een tegenstander omcirkelt, wordt die geslagen.

Verder is het veld 19x19, een stuk groter dan een schaakbord. Het aantal mogelijk zetten is bij Go dan ook gigantisch: 10^761 (10 met 761 nullen). Bij schaken is dat 10^120. In 1997 werd Garry Kasparov, de wereldkampioen schaken, al verslagen door de computer Deep Blue.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Spelen op intuïtie

Maar van Go werd gedacht dat een computeroverwinning veel langer zou duren. Bij schaken kunnen namelijk alle mogelijke zetten worden doorberekend, maar bij Go spelen zelfs de professionals meer op intuïtie. Zij hebben zo veel wedstrijden gespeeld dat ze soms zelf niet kunnen uitleggen waarom ze bepaalde zetten doen.

AlphaGo werkt eigenlijk hetzelfde: de computer speelt dagelijks miljoenen wedstrijden en ontwikkelt daardoor zijn eigen intuïtie. In plaats van de computer een set regels en adviezen te geven, krijgt hij maar één doel mee: een zo groot mogelijk gebied omsingelen. En daartoe mag hij alles proberen en zien hoe de resultaten uitpakken. Hier zie je hoe dat werkt met een simpel computerspel:

Zo krijgt hij een statistisch beeld van wat waarschijnlijk een goede zet gaat zijn. Volgens commentators levert dat een mooie partij Go op, waarbij de computer dus beter is dan de beste menselijke speler.

De programmeurs weten ook niet meer precies hoe hij redeneert: ze hebben de computer alleen de mogelijkheid gegeven te leren.


Views

0

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Vladimir Poetin | ANP

Doet Poetin ook iets goed?

Doet Poetin ook iets goed?

Foto van 'Pien van Breda'

VANDAAG, 14:23

Dat het politieke systeem in Rusland alle macht in handen heeft, Poetin aan de top houdt en zo corrupt is als de pest weten we nu ondertussen wel. Maar heeft president Vladimir Poetin misschien ook een goede kant? En stemmen er ook mensen echt uit vrije wil op hem, omdat ze tevreden zijn met het beleid van Poetin?

Terug naar het begin

Laten we even terugspoelen naar het moment dat Rusland onder het regime van Poetin kwam. Op 26 maart 2000 won Poetin de presidentsverkiezingen en volgde hij Boris Jeltsin op. Daarvoor was hij werkzaam in de geheime dienst. Hij kwam aan de macht op een moment dat het niet goed ging met Rusland ,,Onder het beleid van Jeltsin was de Sovjet Unie uiteengevallen en vervolgens stonden de jaren 90 in het teken van instabiliteit. De gevolgen hiervan merkte de bevolking vooral in hun portemonnee en door de slechte omstandigheden waarin ze leefden’’, vertelt Rusland-specialist Marc Jansen.

Politieke stabiliteit

En toen kwam Poetin: hij maakte deels een einde aan de armoede door oliemaatschappijen te dwingen hun winst te delen met Rusland. Veel Russen hebben dit nog in hun hoofd: dat Poetin heeft gezorgd voor politieke stabiliteit. Daarnaast heeft Poetin de internationale positie van Rusland versterkt en het land weer op de kaart gezet. Veel Russen vinden het belangrijk dat hun land als een militaire grootmacht wordt gezien.

Vier keer president

Terug naar 2018. Het is alweer de vierde keer dat Poetin wordt verkozen tot president ,,De opkomst tijdens deze verkiezingen was rond de 60 procent en 75 procent zou zogenaamd op Poetin hebben gestemd. Je kunt natuurlijk vraagtekens zetten bij deze percentages, maar alsnog hebben burgers wel op Poetin gestemd. Veel mensen denken toch dat hij onder de huidige omstandigheden het beste politieke figuur is. En andere mensen weten nu wel dat er niet zoveel aan te doen is.’’

Macho

,,Daarnaast is Poetins succes ook te danken aan het beeld dat naar buiten wordt gebracht. Zo staat hij aan de ene kant bekend als de verstandige, wijze bestuurder die de juiste beslissingen maakt, gefocust op Rusland. Daar tegenover staat het charismatische imago dat hij neerzet als macho-man, die zonder shirt op een paard zit of in een judo-pak op de foto staat”, legt Jansen uit.

Isolatie

Natuurlijk zijn er ook Russen die niet pro-Poetin zijn. ,,Als je kijkt naar de tegenstemmers, gaat het hun vooral om de keerzijde van het nationalisme. Door dat nationalisme raakt Rusland steeds verder geïsoleerd van de rest van de wereld. Daarnaast zijn de tegenstanders sceptisch over Poetins plannen. Hervormingen die uiteindelijk toch niet worden doorgezet. Vaak lijkt het er ook niet op dat Poetin op economisch vlak heel erg naar de toekomst kijkt.’’

2024

Rusland blijft de komende jaren in ieder geval nog bestuurd door Poetin en hij zal ervoor zorgen dat de zaken voorlopig blijven zoals ze zijn. Tot 2024 is hij nog president en hoe het vervolgens verder gaat is de grote vraag. Jansen: ,,Hier zijn allerlei verschillende scenario’s voor. Misschien dat Poetin komende tijd wel de grondwet gaat veranderen zodat hij nog langer aan de macht kan blijven. Of dat het zulke omstandigheden worden als in China en hij levenslang aan de macht mag blijven. Het kan ook dat er wel een plaatsvervanger komt en dat Poetin achter de schermen wel alle touwtjes in handen heeft. Maar je weet het nooit, misschien zijn de omstandigheden tegen die tijd wel heel anders.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

Hadi Altaki | Fotograaf Savas Ugurlu

'Ik kan voorlopig nog niet terug naar Syrië'

Terug naar Syrië

Foto van 'Pien van Breda'

VANDAAG, 14:12

Hadi Altaki kwam drie jaar geleden als vluchteling vanuit Syrië naar Nederland. Hoe graag hij ook wil terugkeren, het is er nog altijd niet veilig voor hem.

„Ik had de keuze: vechten in het leger in een oorlog waar ik niet achter stond of vluchten.” En wat Hadi Altaki (24) deed, was vluchten. Drie jaar geleden kwam hij vanuit Syrië naar Nederland en hoewel steeds meer landgenoten willen terugkeren, blijft Hadi voorlopig hier. „Echt veilig is het er gewoon nog niet.”

De Internationale Organisatie voor Migratie, die vluchtelingen begeleidt bij vrijwillige terugkeer naar het land van herkomst, krijgt sinds een aantal maanden wekelijks zo'n tien telefoontjes met vragen - zowel van Syriërs die nog in de asielprocedure zitten als van Syriërs die al een verblijfsvergunning hebben. Nu IS terrein verliest, willen zij terugkeren naar hun geboorteland.

Hoe vind je het dat IS bijna geen grondgebied meer heeft in Syrië?

Daar ben ik ontzettend blij mee. Ik hoop dat ze Syrië verlaten, maar dat is niet zo gemakkelijk. Ik ben bang dat dat niet snel gebeurt. IS heeft veel macht, het is moeilijk om hen volledig te verslaan. Daarnaast wonen er nog veel mensen in Syrië die IS steunen, maar nu ondergedoken zijn. Zodra IS weer grondgebied herovert, zullen zij zich gelijk weer bij hen aansluiten.

Waarom gaan vluchtelingen uit Syrië nu weer terug?

Daar is een aantal verklaringen voor. Er zijn mensen die hier moeilijk aansluiting vinden, vanwege religie bijvoorbeeld. Zij hebben moeite met integreren in Nederland en willen graag terug. Een andere reden om terug te gaan, kan zijn dat het in sommige gebieden rustiger is nu - omdat IS daar vertrokken is. Die mensen hebben in hun dorpen nog huizen en werk. Genoeg om terug te gaan.

Een vriend van jou is drie maanden geleden teruggekeerd naar Syrië, hoe is dit verlopen?

Dit was erg moeilijk, want je kunt natuurlijk niet zomaar terugkeren. Je moet in het bezit zijn van de juiste stempel in je paspoort vanuit Turkije. Veel statushouders hebben die stempel niet, omdat ze Turkije niet legaal binnen zijn gekomen. Mijn vriend werd in Syrië niet met open armen ontvangen door de overheid. Die was er niet blij mee dat hij naar Nederland was gevlucht. Hij had het er ook moeilijk mee om te zien dat veel familie en vrienden overleden zijn, in de gevangenis zitten of gewoonweg verdwenen zijn.

Zou jij weer terug willen naar Syrië?

Ja natuurlijk, ik ben daar opgegroeid. Ik heb er mijn herinneringen, misschien mijn huis en hopelijk nog mijn vrienden en familie. Maar het ligt aan de situatie of je wel of niet terug kunt. Echt veilig is het er gewoon nog niet. Ik kan niet terug zolang Assad nog aan de macht is, of zolang IS aanwezig is in Syrië. Want dat zou betekenen dat ik alsnog het leger in moet. Omdat ik me drie jaar geleden niet bij het leger wilde aansluiten om te vechten voor mijn land, zal ik problemen krijgen. Terwijl je de helft van de tijd niet eens weet waarvoor je vecht....

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

51

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 5

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

In opdracht van de Rijksoverheid

15 MAA 2018

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

Onze wereld wordt met de dag digitaler en daarmee wordt de bescherming van onze data dus ook telkens weer belangrijker. Toch gaan veel mensen wat slordig om met hun gegevens en daardoor zijn zij makkelijk te hacken. Ben jij wel goed beveiligd of ben jij hackable? Met deze test kom je er snel en makkelijk achter.

1. Als ik een melding krijg dat ik kan updaten, dan...

a. Laat ik die melding lekker even staan. Waar zijn die updates goed voor?

b. Voer ik de update meteen uit.

2. Voor elke site gebruik ik...

a. Hetzelfde wachtwoord, lekker makkelijk.

b. Een ander wachtwoord, wel zo veilig.

3. Mijn computer back-uppen, dat doe ik...

a. Heel soms, als ik daar zin in heb.

b. Regelmatig.

4. Ik krijg een mailtje van mijn bank met een link. Die link...

a. Klik ik meteen aan.

b. Klik ik niet aan. Ik lees eerst de inhoud van de mail en kijk naar het e-mailadres waar hij vandaan komt.

Als je alleen maar b hebt geantwoord, dan ben je heel goed bezig. Hackers krijgen jou niet zomaar te pakken. Heb je bij een of meerdere vragen ook het eerste antwoord? Dan kun je er met een aantal makkelijke maatregelen voor zorgen dat jij een moeilijker doelwit bent voor hackers.

1 Voer updates snel uit

Voor velen zijn de updates van je besturingssysteem een beetje als huiswerk: uitstellen totdat je écht niet meer anders kan. Maar die updates zijn er voor een reden. Fabrikanten brengen updates vaak uit om ervoor te zorgen dat beveiligingslekken in het door jou gebruikte systeem gedicht worden. Daardoor is de kans veel groter dat als je te lang wacht met updaten, je gehackt wordt. Dus laat je telefoon, tablet en computer maar gewoon meteen updaten zodra je een melding krijgt dat dat kan.

2. Gebruik een ander, goed wachtwoord voor élke website

Het is begrijpelijk als je het lekker makkelijk vindt om één wachtwoord te gebruiken voor elk account op elke website. Maar veilig is het niet. Als iemand dan een van je accounts weet te hacken, heeft hij gelijk toegang tot alle dingen die jij op het internet doet. Zeker bij overheidsdiensten als DigiD kan dat hele nare gevolgen hebben. Gebruik daarom voor elke website een ander, goed password met veel letters, cijfers en andere tekens.

Als je dat onhaalbaar vindt, dan is dat heel begrijpelijk. Bovendien ben je niet de enige. Ruim de helft van de Nederlanders ziet het aanhouden van een ander wachtwoord voor elke site als onmogelijk, zo blijkt uit onderzoek. Gebruik in dat geval een wachtwoordmanager. Met zo'n wachtwoordmanager – een digitale kluis voor je wachtwoorden en gebruikersnamen - heb je altijd al je wachtwoorden bij de hand. Je hoeft dan nog maar één sterk wachtwoord te onthouden: het wachtwoord voor je wachtwoordmanager.

3. Voer regelmatig back-ups uit

Ook back-ups maken is zo'n klusje waarvan je denkt: dat komt later wel. Waarbij 'later' meer dan eens 'nooit' blijkt. Maar back-ups zijn ontzettend belangrijk. Als je computer besmet raakt met een virus, dan kan het zijn dat ook al je bestanden weg zijn. Op dat moment slaak je waarschijnlijk een enorme zucht van verlichting als je een recente back-up op je externe harde schijf hebt staan. Dat is die paar minuten dat je bezig bent met een back-up maken dubbel en dwars waard.

4. Let op waar je op klikt

Let altijd op waar je op klikt. Een link lijkt misschien onschuldig, maar het klikken op zo'n link kan ervoor zorgen dat er schadelijke software wordt geïnstalleerd op je apparaat. Ook bijlages bij e-mails kunnen een dergelijk effect hebben. Kijk daarom bij mails altijd naar het taalgebruik. Als het niet goed voelt, neem dan het zekere voor het onzekere: klik niet op de link, maar tik zelf het webadres in.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

1k+

Japanners kwaad op Latijns-Amerika om Dragonball

De hoofdpersoon die het opneemt tegen zijn sterke opponent ©Toey Animation, YouTube

Foto van 'Jelmer Visser'

VANDAAG, 12:44

Wie opgroeide in de jaren '90 is ongetwijfeld wel bekend met Dragonball. Maar als je dacht dat het met de populariteit van de avonturen van Goku wel klaar was na Dragonball Z, kom je bedrogen uit.

Dragonball Z heeft een opvolger genaamd Dragonball Super. Deze Japanse animeserie is immens populair en werd in landen als Peru, Chili, Nicaragua, Ecuador, El Salvador en Mexico zelfs op grote openbare schermen vertoond voor duizenden fans.

Toey Animation, het productiehuis achter de serie, is hier niet blij mee. De afleveringen worden volgens hen via illegale torrents aan het publiek getoond. Zij willen dat de landen in Latijns-Amerika hiermee ophouden. Zaterdagavond werd de gewraakte episode uitgezonden.

'Gevecht van de eeuw'

Er werd al maanden toegeleefd naar het gevecht tussen Goku, dezelfde hoofdpersoon als in de originele serie, en Jiren, een krachtpatser uit een ander universum. De hype was gigantisch; er werd met posters geadverteerd met leuzen als 'het gevecht van de eeuw'. Net alsof het een grote worstelmatch tussen Badr Hari en Rico Verhoeven is.

In tientallen steden op het Latijns-Amerikaanse continent konden de fans samenkomen en werd de episode met de climax op grote schermen in de open lucht vertoond, dit aanvankelijk met goedkeuring van de lokale overheden.

Internationale rel

Toey Animation liet in een verklaring weten juridische stappen te overwegen tegen de organisatoren van de Dragonball-evenementen. Ook de ambassadeur van Japan in Mexico heeft de lokale overheden per brief erop gewezen dat het illegaal vertonen van de aflevering strafbaar is.

Vanwege de twijfelachtige herkomst van de streams en de mogelijke juridische gevolgen, werden er enkele grote openbare vertoningen afgelast.  Dit weerhield tienduizenden mensen in Latijns-Amerika er echter niet van om toch naar tientallen onofficiële kijkfeesten te komen. Op sociale media zijn grote mensenmenigtes te zien die massaal juichen voor hun held Goku.


Views

30

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Proevende heren van Beer in a Box met vlnr: Victor Kuppers, Armand Haan, Tim Remmerswaal.

In samenwerking met Beer in a Box

In samenwerking met Beer in a Box

16 MAA 2018

Het proeven van bier is niet zomaar een kwestie van veel goudgele rakkers nuttigen en dan een kenner zijn.

Het glas aan je lippen zetten, kantelen en gaan! En dan denken dat je iets over een biersmaak kunt vertellen? Nee ho maar. Bier proeven is veel meer dan het drinken, is de stellige overtuiging van de heren van het Alkmaarse Beer in a Box. Tim Remmerswaal, Armand Haan en Victor Kuppers van het nog jonge online bedrijf in speciaalbieren móeten het wel weten. Zij stellen, in samenwerking met kenners in een testpanel, de ‘beer in a boxen’ samen. Zij komen er op een gegeven moment achter welk smaakprofiel je hebt en welke bieren bij jou passen. Zo kan Beer in a Box je uitdagen met nieuwe speciaalbieren, zonder dat je bij je abonnement ooit dezelfde soort in huis krijgt. Die heren nemen je in vijf bier-proef-stapjes mee en kun je langzaam op weg gaan een echte bierconnaisseur te worden.

1 De geur van je bier

De geur (het aroma) wordt gevormd door de smaakstoffen in het bier die het slijmvlies in je neus prikkelen. Deze komt tot je via de neus en de mondholte. De temperatuur van het bier speelt een belangrijke rol. Hoe hoger die temperatuur, hoe meer smaakstoffen er verdampen en hoe meer deze in je holtes tot uiting komen. Een koud biertje heeft dus minder smaak dan een lauwere variant. Dat verklaart ook waarom een bier anders ruikt dan hij smaakt. Zodra bier in je mond terecht komt, wordt het opgewarmd en komen de geurstoffen vrij.

2 Gaat de smaak over de tong?

Het is een fabeltje dat smaken een eigen plaats op de tong hebben. Zoet, bitter zuur, zout en umami ervaar je met je hele tong. Zout en umami, de hartige smaken, komen in de regel niet in bier voor, de andere smaken wel. Echter, dit zijn de primaire smaaksensaties. Het echte proeven gaat vooral met de slijmvliezen in je neus en keel.

3 Mondgevoel

Hoe voelt het bier aan in je mond? Denk hierbij aan de prikkeling van het aanwezige koolzuur, hoe het in bier in je mond kleeft, de zeepachtigheid van het vocht en hoe je mond en tong samentrekken.

4 Volheid (body)

Van zachte boterige romigheid tot ‘water’ en alles ertussenin. De body van je bier bepaalt hoe je de smaak ervaart en vaak ook hoe lang hij blijft hangen.

5 Nasmaak

De nasmaak is de smaak die in je mond en neus overblijft nadat je het bier hebt doorgeslikt. Dat kan veranderen. Bier kan uitvloeien in een andere smaak. Het zoet komt bijvoorbeeld eerst, dan het bitter. Net als in het echte leven… Veel proefplezier!

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Speciaalbieren van Beer in a Box. / Femmy Weijs

Proefbox voor de Metrolezer

Speciaal voor Metrolezers is een ProefBox met zes speciaalbieren ontwikkeld. Beer in Box neemt ‘starters’ zo mee op ontdekkingstocht in de wereld van de smaken en geuren van speciaalbieren. De doos is bedoeld voor mensen die hun smaak graag willen weten. Victor Kuppers: „Zodra je je smaken in de smiezen hebt, kun je andere speciaalbieren gaan ontdekken. Wij beloven het beste te vinden binnen jouw smaakpallet.”

Wie Metro’s proefbox wil proberen gaat naar Beerinabox.nl/metro. Gebruik de actiecode metro en je krijgt er een gratis ‘beregoed bierglas’ bij.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

200+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Bento de keyboardkat overleden

Bento de keyboard kat: 11-04-2009 - 08-03-2018 ©YouTube

Foto van 'Jelmer Visser'

VANDAAG, 11:56

Een van de meest iconische dieren van het internet is overleden. Het internet heeft ons met de jaren bijzonder veel opmerkelijke dingen gebracht, maar Bento de keyboardkat was echt wel een van de bekendste namen op YouTube.

Miljoenen mensen stemden af op het poezenbeest met het opmerkelijke muzikale talent. De Britse Bento blies zijn laatste adem uit op 8 maart, hij is negen jaar oud geworden. Dit maakte zijn baasje via Facebook bekend.

Keyboardkat

Bento werd bekend als de keyboardkat toen zijn eigenaar in 2009 een filmpje van hem op YouTube zette. Dit filmpje ging viraal en de kat werd wereldberoemd. Toen hij eenmaal een beroemdheid werd, verscheen het dier in verschillende reclamecampagnes. Er was zelfs speciale merchandise te krijgen die als warme broodjes over de toonbank gingen.

De opbrengst van Bento's muzikale talent ging niet alleen maar naar zijn baasje. Een deel van het geld werd gedoneerd aan het dierenasiel waar de Brit de kat had geadopteerd. De virale video is meer dan 50 miljoen keer bekeken op het populaire videoplatform.


Views

100+

Laatste artikel Hawking mogelijk zijn belangrijkste

Stephen Hawking/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 09:15

Stephen Hawking overleed vorige week woensdag, maar de natuurkundige lijkt vlak voor zijn dood nog een zeer belangrijke ontdekking te hebben gedaan. Sterker nog, mogelijk is het zijn belangrijkste ooit.

In de publicatie A smooth exit from eternal inflation zou hij namelijk een theorie verklaren, waarmee het bestaan van andere universa kan worden aangetoond. Het artikel zal binnenkort verschijnen in het gerenommeerde Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Physical Review Letters. Collega-wetenschappers zullen het dan gaan beoordelen.

Talloze universa

Samen met zijn Vlaamse collega Thomas Hertog - met wie hij veel samenwerkte - bouwde Hawking verder op een theorie van hem uit 1983. Daarin stelde Hawking samen met James Hartle dat de oerknal niet alleen het begin was van ons universum, maar dat van talloze andere oerknallen en zodoende oneindig veel andere universa.

De theorie 'kosmische inflatie' is nu verder uitgewerkt. Hertog en Hawking hebben een wetenschappelijk kader bedacht, waarmee die theorie bewezen (dan wel ontkracht) zou kunnen worden. Een detecterend apparaat dat aan een ruimteschip bevestigd wordt, zou met behulp van dat kader een parallel universe kunnen opsporen.

Zwart gat

Hoewel dat misschien heel tof klinkt, talloze universa, zou het bewijzen van die theorie ook ertoe leiden dat we het lot van de aarde leren kennen. De aarde zal op een dag dan namelijk oplossen in een zwart gat. De energie van al die oerknallen is op een gegeven moment namelijk op, waardoor alle universa ophouden te bestaan.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+