Rampseizoen dreigt voor Turkse toeristenindustrie

Foto:ANP

Foto van 'Rens Oving'

Rens Oving

14 MAA 2016

Toeristen houden van Turkije. Met haar zonzekere stranden en de betoverende metropool Istanbul trekt het land bijna 40 miljoen toeristen per jaar.

Maar toeristen houden niet van onrust en oorlog. En de explosie in Ankara, waarbij zondag 37 mensen omkwamen, was de derde aanslag in korte tijd.

Bomaanslagen in de steden, strijd tegen de Koerden in het oosten, vluchtelingenbootjes langs de westkust en een burgeroorlog aan de zuidgrens: de problemen in Turkije lijken met de dag toe te nemen.

Slecht nieuws

En dat is slecht nieuws voor een van de populairste vakantielanden ter wereld. Het aantal vakantiegangers nam vorig jaar al iets af. Vooral de Russen bleven massaal weg. En hoewel het reisadvies voor grote delen van Turkije helemaal niet negatief is, kozen ook Nederlandse zonaanbidders vaker voor andere bestemmingen.

2015 was daardoor al een moeizaam jaar, maar alsnog kwamen zo’n 36 miljoen toeristen naar het land. En al die buitenlandse zonaanbidders brachten behoorlijk wat geld in het laadje. Meer dan 10 procent van de Turkse economie is afhankelijk van toeristen.

Rampjaar

Maar nu het geweld alleen maar lijkt toe te nemen, wordt gevreesd voor een rampseizoen. De Russen, een van de grootste groepen toeristen, blijven door spanning tussen Rusland en Turkije weg. Het aantal Russen dat in januari naar Turkije reisde is gehalveerd.

Ook Nederlandse touroperators zien dat de Turkse kust deze zomer uit de gratie raakt. We hebben geen zin in gedoe op vakantie en kiezen daarom voor ‘veilige’ landen als Spanje en Portugal. De prijzen voor Turkse resorts zijn daardoor flink gedaald.

Subsidiekraan

Om ervoor te zorgen dat in ieder geval zo veel mogelijk hotels open blijven, hebben de Turken 80 miljoen euro aan subsidie vrijgemaakt.

Vliegtuigmaatschappijen die buitenlanders naar populaire badplaatsen vervoeren, kunnen duizenden euro’s subsidie krijgen per vlucht. Hotels en resorts die eventueel in de problemen raken, krijgen langer de tijd om hun schulden af te betalen.

Weer gedaald

Of dat echt zal helpen, valt te bezien. In januari nam het aantal toeristen voor de zesde maand op rij af. Want na de nieuwe aanslagen in Ankara is het niet waarschijnlijk dat de populariteit van Turkije als vakantieland snel terug zal keren.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

Britse baby overleeft drie unieke hartoperaties

Vanellope werd geboren met de zeldzame aandoening ectopia cordis. (Colourbox)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

VANDAAG, 12:14

De Britse Vanellope is pas drie weken oud, maar heeft nu al drie zware hartoperaties overleefd. Ze werd geboren met de bijzondere aandoening dat haar hart buiten haar lichaam is gegroeid.

Ectopia cordis

Reisbeperking voor Australische pedofielen

Reisbeperking voor Australische pedofielen

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

VANDAAG, 10:59

Door een nieuwe wet in Australië mogen pedofielen het land niet zomaar verlaten. Australië is met deze wet het eerste land ter wereld dat de bewegingsvrijheid van pedofielen beperkt.

Toestemming

James Cordon heeft een dochter gekregen

James Corden heeft een dochter gekregen

James Cordon heeft een dochter gekregen. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:40

Beschuit met roze muisjes voor James Corden en zijn vrouw Julia Carey! De twee zijn namelijk trotse ouders geworden van hun derde kindje, een dochtertje. De presentator, bekend van The Late Late Show en Carpool Karaoke, maakte dit nieuws bekend via Twitter.

Waarom zijn jongere broertjes vaker gay?

Homoseksualiteit is aangeboren, maar hoe? ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

GISTEREN

Wetenschappers zijn al een hele tijd op zoek naar het 'gay-gen'. Dat homoseksualiteit is aangeboren en niet aangeleerd, zoals door sommige conservatievelingen wordt beweerd, is een feit. Toch kan niemand vertellen welke factoren in het ontwikkelingsstadium van een embryo nu precies van invloed zijn op iemands geaardheid.

Een van de opmerkelijkste uitkomsten, na decennialang genetisch onderzoek, was het feit dat jongens vaker homoseksueel zijn naarmate zij meer oudere broers hebben. Dit wordt ook wel het Oudere Broer-effect genoemd. Het was lang gissen naar waarom dit zo was.

Transgenders toch welkom in Amerikaans leger

Transgenders toch welkom in Amerikaans leger

Donald Trump Foto: AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

GISTEREN

Transgenders zijn toch welkom in het Amerikaanse leger. Federale rechter Colleen Kollar-Kotelly legde het verzoek van Trump om eventuele toelating van transgenders tot het leger uit te stellen maandag naast zich neer.

Trump wil af van militairen die zich niet identificeren met het geslacht dat ze bij hun geboorte hadden. In juli draaide hij een besluit van zijn voorganger Barack Obama terug. Kollar-Kotelly blokkeerde die verordening eind oktober.

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

11 DEC 2017

Wu Yonging (26) is een beroemd dakbeklimmer. Hij staat erom bekend dat hij graag aan hoge gebouwen hangt, maar helaas is hij om het leven gekomen tijdens zijn laatste stunt. Hij viel afgelopen maand tijdens een 'rooftop challenge' van een wolkenkrabber af, van 62 verdiepingen hoog.

Huwelijk

De explosie vond plaats in de Port Authority Bus Terminal. Foto: epa.

Gewonden na explosie in hart van New York

Gewonden na explosie in hart van New York

Foto van 'Metro'

Metro

11 DEC 2017

Door een explosie in een busstation in New York zijn maandag meerdere gewonden gevallen. Het incident vond plaats in de zogenaamde Port Authority Bus Terminal in de buurt van Times Square. Het betreft het grootste busstation van de Verenigde Staten, waar jaarlijks meer dan 65 miljoen mensen komen.

De ontploffing vond plaats in een ondergrondse verbinding tussen het busstation en een metrostation.