In het nieuws

LIVEBLOG BRUSSEL: Politie jaagt op terreurverdachte

Foto van 'Carolien Tsao'

23 MRT 2016

Dit liveblog is gesloten. Volg de laatste informatie over de aanslagen in Brussel via onze homepage.

Update 22:15

De Brusselse regering heeft haar inwoners opgeroepen om morgen om 12:00 twee minuten stilte in acht te nemen voor de slachtoffers van de aanslagen. Daarnaast wordt er op paaszondag een 'Mars tegen de Angst' gehouden in de Belgische hoofdstad.

Update 20.55 uur

De Duitse politie heeft drie mensen opgepakt die banden hebben met een terreurnetwerk. De verdachten zijn gearresteerd op de snelweg en waren volgens Duitse media op weg vanuit Brussel. Of deze arrestanten iets met de aanslagen in Brussel hebben te maken, is nog niet duidelijk.

Update 20.30 uur

De opruimwerkzaamheden bij het vliegveld van Zaventem zullen nog de hele nacht duren. Inmiddels zijn er vrachtwagens met graafmachines bij het vliegveld aanwezig om alles op te ruimen. Ook het Belgische leger is aanwezig om de luchthaven te beveiligen. Intussen gaan in Schaarbeek de politieacties verder, aangezien een van de verdachten van de aanslagen nog voortvluchtig is. In het centrum van Brussel is de Wetstraat, waar het getroffen metrostation Maalbeek aan ligt, nog steeds afgesloten en voorzien van zware beveiliging.

Update 19.50 uur

Op verschillende plaatsen in de wereld hullen gebouwen zich in de kleuren van de Belgische vlag. De Utrechtse Dom doet mee, net als het Paleis op de Dam in Amsterdam en de Eiffeltoren. Zelfs de Burj Khalifa, de hoogste toren ter wereld die in Dubai staat, hult zich in het zwart-geel-rood.

Update 19.30 uur

Koning FIlip van België laat in een toespraak weten dat het hele land in rouw is. „Voor ieder van ons zal deze 22 maart nooit meer een dag zijn als een andere. Heel ons land draagt de pijn van de levens die gebroken zijn, van de diepe wonden die geslagen zijn.”

Het verdachte pakketje dat eerder in Zaventem werd gevonden, is onschadelijk gemaakt. Het is niet duidelijk of het om een bom ging. Er worden wel nog steeds mensen geëvacueerd.

Update 19.10 uur

Er zou wederom een bom zijn gevonden in Zaventem. Alles is afgezet, de explosieven opruimingsdienst zou weer op weg zijn naar het vliegveld.

Update 18.35 uur

Er worden momenteel huiszoekingen gedaan in Schaarbeek, meldt RTL. De pers wordt op afstand gehouden en ook de explosievenopruimingsdienst is aanwezig. De politie is een huis binnengegaan in de Prinses Elizabethstraat, vlakbij Boulevard Lambermont. Bewoners zijn geëvacueerd, vertelde een omstander aan RTL.

Update 18.15 uur

Er is een officieel opsporingsverzoek afgevaardigd voor de derde verdachte van de aanslagen op de luchthaven van Zaventem. De bomgordel van deze terrorist ging niet af, waarna hij vluchtte. De politie is zoals eerder gezegd een klopactie gestart.

Update 18.10 uur

Er wordt inmiddels niet meer gezocht naar overlevenden in metrostation Maalbeek. Er wordt nu begonnen met het sporenonderzoek, dat onder meer moet uitwijzen of de aanslag een zelfmoordaanslag of een bomaanslag betrof. Aanvankelijk werd het eerste vermoed, maar daar bestaan nu twijfels over, onderzoek moet meer uitwijzen.

Update 18.00 uur

De Brusselaren mogen weer de straat op en komen bijeen in het centrum van de stad. Daar worden bloemen neergelegd en schrijven mensen met krijt condoleanceberichten op straat.

Update 17.45 uur

De gouverneur van Vlaams-Brabant, Lodewijk de Witte, bevestigt zojuist dat er inderdaad één bom niet is afgegaan op het vliegveld, die eigenlijk wel had moeten ontploffen. De dader die de bom had moeten laten ontploffen is op de vlucht geslagen, de politie is naar hem op zoek.

Volgens een arts in het militaire hospitaal hebben de terroristen in hun bommen gebruik gemaakt van spijkers en andere metaalstukjes, die bij ontploffing grote schade kunnen aanrichten aan het lichaam.

Update 17.15 uur

Er gaan geen vluchten naar en vanaf luchthaven Zaventem, tenminste tot morgen 12:00. Mensen die door de aanslagen zijn getroffen kunnen vanavond gratis in hotels in de stad verblijven. De burgemeester van Brussel benadrukt wel dat de stad niet in 'lockdown' gaat. „We zullen ons niet laten verzwakken door barbaarse daden van geweld”, zegt hij tegenover VTM.

Update 17.00 uur

De politie is nog steeds op zoek naar overlevenden en slachtoffers in het metrostation Maalbeek. Ondertussen proberen duizenden mensen weer terug naar huis te gaan, nu het centraal station van Brussel weer open is gegaan.

Update 16.45 uur

Er is één Nederlander gewond geraakt bij de aanslagen. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is de man lichtgewond geraakt bij de aanslag op het vliegveld van Zaventem. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat er andere Nederlandse gewonden of doden zijn.

Update 16.30 uur

Terreurorganisatie IS heeft de verantwoordelijk opgeëist voor de aanslagen in Brussel, zo melden verschillende media. Dat meldt persbureau Reuters op basis van berichtgeving door een ander persbureau, dat banden heeft met IS.

Update 16.20 uur

De inwoners van Brussel mogen weer de straat op, maakt het federaal crisiscentrum bekend. Ook rijden er weer treinen in de stad en er zullen ook een aantal metrolijnen weer gaan rijden, zo meldt VTM. Het terreurniveau 4 blijft van kracht, dit is het hoogste niveau. Premier Michel heeft het crisiscentrum op het vliegveld van Zaventem bezocht, hij is inmiddels weer weg.

Update 15.56 uur

De vestiging van bioscoopketen Kinepolis aan de Groenendaallaan in Antwerpen, ook bekend als de Metropolis, wordt op verzoek van het federaal crisiscentrum ontruimd. Dat zegt de Antwerpse lokale politie, die zelf geen specifieke melding over een verdachte situatie kreeg, maar alleen op vraag van het crisiscentrum zegt te handelen. Meer informatie ontbreekt voorlopig, zo meldt VTM.

Update 15.50 uur

Premier Charles Michel is met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en minister van Justitie Koen Geens naar Brussels Airport vertrokken voor een bezoek aan de plek van de dubbele aanslag. Later dinsdag vindt nog een vergadering plaats van de Nationale Veiligheidsraad.

Update 15.38 uur

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon kondigt drie dagen van nationale rouw aan: dinsdag, woensdag en donderdag.

Update 15.35 uur

Er is een foto van de verdachten van de aanslagen op Zaventem, zo meldt HLN. De man met de witte trui wordt actief opgespoord voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen op de luchthaven in Zaventem. Wie de twee anderen zijn, is onbekend.

Update 15.31 uur

Onder de gewonden op de luchthaven zijn vijf agenten. Eén zwaargewonde, één met iets lichtere verwondingen. Daarnaast zijn er nog drie lichtgewonden.

Update 15.25 uur

De derde, niet-ontplofte bomgordel is door de autoriteiten gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Experts zullen nu nader technisch onderzoek gaan doen.

Update 15.06 uur

Het Berlaymontgebouw, waar de Europese Commissie gehuisvest is, zal om 15.00 uur ontruimd worden, aldus politieagenten.

Mensen die vastzitten in de kantoren van de Europese Commissie zullen dan naar buiten gelaten worden. Hoeveel mensen er momenteel in het Berlaymontgebouw en aangrenzende gebouwen vastzitten, is niet bekend.

Update 15.00 uur

Op Brussels Airport zijn de zogenaamde Search & Rescue-operaties, de zoektocht naar eventuele slachtoffers, afgelopen. Dat melden de hulpdiensten.

Update 14.55 uur

Tunnels gaan weer open voor verkeer.

Interview met burgemeester Ivan Mayeur van Brussel.

Update 14.35 uur

Het Rode Kruis heeft aan het gebouwencomplex Résidence Palace in de Wetstraat een opvangcentrum geopend voor mensen die gewond zijn geraakt, zo heeft woordvoerder Nancy Ferroni van de Franstalige tak van het Rode Kruis gemeld. In de Trierstraat en de Koloniënstraat heeft het Rode Kruis tenten opgezet om slachtoffers van de aanslag in de metro onder te brengen.

Update 14.30 uur

De politie meldt via Twitter dat het treinverkeer weer mogelijk zal zijn vanaf 16.00 via Brussel-Zuid en Brussel-Noord. Brussel-Centraal blijft vooralsnog dicht.

Update 14.16 uur

Uit voorzorg zijn alle metrostations van TEC in Charleroi gesloten. Veiligheidsagenten en TEC-controleurs hielpen reizigers bij het verlaten van de metrostations. De ziekenhuizen in Charleroi zijn standby en houden zich klaar om slachtoffers van de aanslagen in Brussel te ontvangen.

Update 14.13 uur

Ook de kerncentrale Tihange wordt geëvacueerd. Dat meldt de politie van Huy. Het is onduidelijk of dit om een preventieve evacuatie gaat.

Update 14.06 uur

In de Brusselse Wetstraat komen nu ook hulpdiensten uit Frankrijk aan.

Update 13.58 uur

Sommige slachtoffers hebben spijkers in hun lichaam, wat erop lijkt te wijzen dat daders extra metaal aan bom hadden bevestigd, zo wordt vernomen bij een ziekenhuis. Vermoedelijk is dit gedaan om extra slachtoffers te maken.

Update 13.49 uur

Op de luchthaven van Zaventem heeft de politie een niet-ontplofte bommengordel ontdekt. „Twee zelfmoordterroristen hebben zich vanmorgen opgeblazen in de luchthaven. Een derde bommengordel is niet afgegaan. Die heeft de politie nu teruggevonden, de terrorist is op de vlucht”, hebben bronnen van de politie net bevestigd aan VTM. De ontmijningsdienst DOVO gaat de derde gordel nu gecontroleerd laten ontploffen.
Ook aan de Vrije Universiteit Brussel in Etterbeek heeft DOVO een pakket gecontroleerd laten ontploffen.

Update 13.35 uur

Update 13.22 uur

Lijkwagens komen aan bij het vliegveld in Zaventem. Het officiële dodental loopt intussen op: bij de explosie op de luchthaven van Zaventem zijn 14 doden gevallen, in metrostation Maalbeek 20.

Dicht bij metrostation Maalbeek is een auto met vier passagiers tegengehouden. Ze worden gefouilleerd en moeten op het voetpad blijven liggen.

Update 13.19 uur

Er is een kalasjnikov gevonden naast een lijk op de luchthaven van Zaventem, vermoedelijk dat van de dader. Dat is bevestigd aan VRT.

Update 13.16 uur

Bijna vijf uur na de explosies op de luchthaven is het gevaar op Brussels Airport nog niet geweken, zo verneemt Belga van politiebronnen ter plaatse. Zij zijn nog niet zeker of alle terroristen het gebouw verlaten hebben, dan wel omgekomen zijn.
Momenteel worden alle bewakingsbeelden van de luchthaven geanalyseerd, op zoek naar verdachte personen en pakketten, pas daarna zal het hele gebouw doorzocht worden. Nog steeds rijden bussen af en aan, maar die vervoeren steeds minder mensen. De evacuatie loopt op zijn einde.

Update 13.08 uur

De koning en de koningin van België zijn geschokt door de aanslagen van dinsdagochtend. Geconfronteerd met deze „laffe en gruwelijke daden”, gaan hun gedachten in de eerste plaats naar de slachtoffers en hun families en naar de hulpdiensten die alles in het werk zetten om de slachtoffers op te vangen.

Update 13.02 uur

Drie namen van verdachten die circuleren zijn Marat Unusov, Ivan Dovbash en Alexey Dovbash. Het zijn Wit-Russische verdachten die genoemd worden door Life News, een Russische nieuwssite met een zeker tabloidgehalte, maar die vaak wel goed ingelicht is. Zo meldt HLN.

Russische veiligheidsdiensten zouden België recent gewaarschuwd hebben voor drie verdachten die eind februari naar België reisden. Hierbij ging het om de Wit-Russische broers Aleksej (27) en Ivan Dovbasj (23) en hun kompaan Marat Joenoesov. Het zou gaan om moslimbekeerlingen die een terroristische training hebben genoten in Syrië.

Update 12.48 uur

Concrete dreiging in buurt van campus Etterbeek, Vrije Universiteit Brussel. Alle studenten zijn naar binnen gestuurd door militairen.

Update 12.46 uur

Het verdachte pakketje dat gevonden werd bij de gevangenis in Brugge was ongevaarlijk. De explosievenopruimingsdienst heeft het onschadelijk gemaakt, meldt de politie van Brugge.

Update 12.44 uur

Zuidertoren ontruimd nadat er 2 verdachte pakketten gevonden werden in de ondergrondse parkeerplaats. Ontmijningsdienst DOVO is ter plaatse.

Update 12.41 uur

Alle vluchten van Brussels Airlines zijn geannuleerd en Brussels Airport is tot nader order gesloten. Vijftien vluchten die niet konden landen op het vliegveld zijn afgeleid naar de regionale luchthavens, zo meldt de luchtvaartmaatschappij in een persmededeling. Er zijn geen doden onder het personeel van SN Brussels Airlines, wel vier gewonden die werden afgevoerd.

Update 12.38 uur

Er zijn geen concrete aanwijzingen voor een aanslag in Nederland. Dat heeft premier Rutte gezegd na een bijeenkomst van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing over de gebeurtenissen in Brussel.

Update 12.34 uur

De regering herhaalt dat iedereen binnen moet blijven. Vicepremier Didier Reynders (MR) vraagt iedereen in Brussel zo veel mogelijk thuis, op het werk of op school te blijven. ,,Zeker in de hoofdstad, maar ook op andere plaatsen", zegt Reynders. ,,Zorg voor zo weinig mogelijk beweging op straat en geef ruimte aan de hulpdiensten."

Update 12.25 uur

Na de aanslagen op Brussels Airport zijn er in het luchthavengebouw wapens aangetroffen, zo verneemt Belga uit betrouwbare bron. Een officiële bevestiging blijft nog uit.

Update 12.14 uur

Er is een verdacht pakket gevonden bij de ingang van de gevangenis van Brugge, zo meldt de plaatselijke politie via Twitter.

Update 12.00 uur

Station Hoofddorp is dinsdagochtend ontruimd na een mogelijke dreiging. Buschauffeurs krijgen de melding niet naar het station te gaan.

Update 11.59 uur

De MIVB meldt dat er 15 doden en 55 gewonden zijn gevallen bij de aanslag op metrostation Maalbeek.

Update 11.53 uur

,,Twee explosies in Zaventem, waarvan één mogelijk door zelfmoordterrorist", aldus federaal procureurs Frederic van Leeuw en Eric van der Sypt.

Update 11.50 uur

,,Ons land en onze bevolking zijn geraakt door laffe aanslagen", zegt premier Charles Michel op de persconferentie. ,,De eerste prioriteit is de behandeling van slachtoffers: evacuatie van slachtoffers naar verschillende ziekenhuizen."
Er komen extra veiligheidsmaatregelen. ,,Grenscontroles worden opnieuw verscherpt."

Update 11.44 uur

Terreurbeweging Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen in Brussel. Dat meldt de Koerdische zender Rudaw.

Update 11.38 uur

Volgens de Belgische jihad-expert Pieter van Ostaeyen zijn de aanslagen waarschijnlijk een reactie van de Islamitische Staat na de antiterreuracties van de Belgische diensten afgelopen week. ,,Ik had wel verwacht dat er nog iets zou plaatsvinden, maar niet dat het op deze schaal zou gebeuren", aldus Van Ostaeyen tegenover Nieuwsblad. ,,Dit is echt hypergecoördineerd."

Update 11.35 uur

Volgens de MIVB zouden er in het metrostation van Maalbeek 15 dodelijke slachtoffers gevallen zijn. Dit wordt nog niet bevestigd door andere bronnen.

De gevangenis in Brugge, waar Salah Abdeslam zit, wordt voorzien van extra bewaking.

Update 11.30 uur

De recent gemelde ontploffing in de buurt van de Wetstraat zou een gecontroleerde ontploffing zijn door ontmijningsdienst DOVO.

Na de aanslagen ging de hele stad in lock-down: inwoners moesten binnen blijven. Foto: ANP

Update 11.24 uur

Nog een ontploffing in de buurt van de Brusselse Wetstraat, zo stelde persbureau Belga ter plaatse vast. Er zou sprake zijn van twee bommeldingen. Gemeentewachters zijn momenteel bezig met het evacueren van het Warandepark.

Update 11.21 uur

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Brussel aangescherpt. Totdat er meer duidelijkheid is over de situatie, raadt het ministerie af om naar Brussel af te reizen.

Facebook heeft de 'Facebook Safety Check' geactiveerd, zodat mensen die zich in Brussel bevinden via het sociale medium kunnen laten weten dat ze in veiligheid zijn.

Update 11.12 uur

Op basis van een nieuwe telling melden bronnen aan Nieuwsblad dat er wellicht dertig doden zijn gevallen in metrostation Maalbeek.

De grens tussen België en Frankrijk gaat op slot.

Update 11.06 uur

Omstreeks 11.00 uur zijn meer dan honderd mensen en gezinnen met kinderen aangekomen in de sporthal van Zaventem, waar noodopvang voorzien is voor mensen die voorlopig nergens anders heen kunnen. Dinsdagmiddag zou een trein mensen naar Leuven brengen.

Update 11.02 uur

Uit veiligheidsoverwegingen zijn alle Brusselse tunnels afgesloten voor al het verkeer, zo meldt Mobiris via Twitter. Rond 10.00 uur werden de Jubelparktunnel, Wettunnel, Tervurentunnel en de Wetstraat afgesloten.

Update 10.59 uur

De ravage die de bom in het metrotoestel heeft aangericht.

Brussels Airport na de aanslag van dinsdagochtend.

Update 10.57 uur

Berichten over het feit dat station Antwerpen Centraal zou zijn ontruimd worden ontkend. Wel gelden er strengere veiligheidsmaatregelen in het station, zo is een aantal ingangen afgesloten. Op dit ogenblik vertrekken er geen treinen meer vanuit Antwerpen naar Brussel.

Update 10.53 uur

Treinstations Brussel-Noord en Antwerpen en het Justitiepaleis in Brussel worden ontruimd.

Update 10.50 uur

Journaliste Lut Havet van VTM is aanwezig op de plaats waar alle passagiers die in de luchthaven waren, geëvacueerd worden. ,,De mensen zijn heel geëmotioneerd en in paniek. Er wordt hier ook gezegd dat er nog explosieven binnen zijn die nog niet ontploft zijn. Dat zijn veiligheidsdiensten nu aan het uitzoeken."

Update 10.45 uur

Defensie houdt manschappen gereed om indien nodig in te zetten, aldus de woordvoerder van minister van Defensie Steven Vandeput.

Update 10.38 uur

Het ministerie van Justitie heeft besloten de aanwezigheid van politie op grote Nederlandse stations uit te breiden, dat maakt een woordvoerder van minister Ard van der Steur in Den Haag bekend. Het dreigingsniveaus in ons land is nog altijd substantieel, wat betekent dat hier ook aanslagen kunnen plaatsvinden, zo schrijft The Post Online. Concrete aanwijzingen zijn er niet.

Update 10.36 uur

De regering en het federaal parket roepen iedereen op om te blijven waar hij of zij is.

Update 10.32 uur

In metrostation Kunst-Wet zou geen explosie hebben plaatsgevonden. Door de gebeurtenissen ontstond er paniek bij de pendelaars.

De luchthaven van Zaventem blijft zeker tot morgenvroeg 6 uur dicht.

Update 10.30 uur

Geert Wilders reageert op de aanslagen in Brussel.

Update 10.24 uur

Persbureau Belga heeft gemeld dat de omgeving rond het kantoor van de Belgische premier Charles Michel en het parlement in Brussel wordt ontruimd. Michel bevindt zich met minister Geens en Jambon in het Crisiscentrum.

Update 10.18 uur

Ook op het Paleizenplein in de Belgische stad zou een verdacht pakket gevonden zijn.

Update 10.16 uur

Volgens een bron zou er sprake zijn van tien doden bij de aanslag op metrostation Maalbeek. Het openbaar vervoer is volledig stilgelegd.

Update 10.06 uur

De Nederlandse Ministeriële Commissie Crisisbeheersing komt om 10.15 uur bijeen op het ministerie van Algemene zaken in Den Haag, zo meldt minister-president Mark Rutte. ,,België is opnieuw getroffen door laffe en moorddadige aanslagen. Ons hart gaat uit naar de slachtoffers en nabestaanden en Nederland staat klaar om onze zuiderburen op welke manier dan ook te helpen en steun te bieden. Ik heb al contact gehad met mijn Belgische collega Michel. Veel is nog onduidelijk, maar zeker is dat op dit moment extra waakzaamheid geboden is; ook in ons land. We zullen alle voorzorgsmaatregelen nemen die nodig zijn”, aldus de premier.

Explosies Brussel. Foto: ANP.

Update 09.56 uur

Volgens een nieuwe telling zijn er zeker 35 (zwaar)gewonden en zeker dertien doden gevallen bij de aanslag op Zaventem. Ook bij de aanslag op de metrostations zijn veel slachtoffers gevallen. Een reporter van Nieuwsblad is ter plaatse en meldt dat er momenteel de ene na de andere zwaargewonde uit het metrostation wordt gehaald. De hulpdiensten zijn bezig met reanimaties op de stoep.

Mogelijk is er nog een aanslag, namelijk in het metrostation Kunst-Wet in een Europese wijk in Brussel. Dit ligt vlakbij de Belgische ambtswoning.

Volgens VRT gaat het om een zelfmoordaanslag.

Update 09.47 uur

Nieuwszender CNN meldt dat er vier explosies hebben plaatsgevonden op verschillende metrostations in Brussel. Tot dusver berichtten media over een explosie bij alleen het metrostation Maalbeek.

Update 09.44 uur

Er zou opnieuw worden geschoten op de luchthaven van Zaventem, zo melden verschillende getuigen aan Nieuwsblad.

Update 09.35 uur

Naar aanleiding van de aanslagen in Brussel worden ook extra veiligheidsmaatregelen in Nederland genomen, dat laat terrorismecoördinator Dick van Schoof weten aan ANP. De veiligheidsmaatregelen betekenen dat de marechaussee extra patrouilles uitvoert op de luchthavens Schiphol, Rotterdam en Eindhoven. Ook voert de marechaussee verscherpte grenscontroles uit aan de zuidkant van Nederland met de grens met België.

Update 09.27 uur

Alle metrostations worden gesloten, zo meldt het MIVB.

Update 09.22 uur

Er zou ook een aanslag zijn gepleegd op de metrostations Maalbeek en Schuman in Brussel, vlakbij Europese instellingen. Het treinstation Brussel Centraal zou ook geëvacueerd worden. Er wordt gesproken van minstens één gewonde.

Update 09.18 uur

Dreigingsniveau 4 gaat van kracht voor heel België, dat meldt de woordvoerder van minister Jambon.

Op alle drie de regionale luchthavens – Antwerpen, Oostende-Brugge en Kortrijk-Wevelgem – zijn alle toegangswegen gesloten, op een na. Iedereen die binnen wil, wordt gecontroleerd.

Update 09.06 uur

Op de luchthaven van Zaventem zou een derde pakket gevonden zijn. Vermoedelijk gaat het om een derde bom.

Update 08.58 uur

Volgens verschillende getuigen werd er eerst geschoten in de vertrekhal en daarna iets in het Arabisch geroepen. Pas daarna volgden de twee ontploffingen, zo meldt HLN.

Update 08.45 uur

De brandweer heeft aan VTM Nieuws bevestigd dat er sprake is van een aanslag. Ook een regeringsbron bevestigt dat.

Het provinciaal rampenplan is afgekondigd. Er zouden bommen zijn gevonden en het vliegveld wordt volledig ontruimd. Bronnen binnen de brandweer spreken van 11 doden en 25 gewonden.

Op Rotterdam Centraal worden extra controles uitgevoerd op treinen vanuit Brussel.

---

Rond 08.00 uur is er een melding gemaakt van een bomaanslag in Zaventem. Er zouden twee bomontploffingen zijn geweest in de vertrekhal van Brussels Airport, maar dat wordt nog niet bevestigd. ,,Er zijn inderdaad explosies geweest”, bevestigt de luchthavenpolitie. ,,Maar over de oorzaak ervan kunnen we nog niets zeggen. We zijn volop informatie aan het vergaren.”

Het is niet duidelijk of het om een ongeluk of een aanslag gaat. Er zijn voorlopig nog maar weinig details, maar de hulpdiensten zijn ter plaatse en de luchthaven is geëvacueerd. Geen enkele vlucht landt of vertrekt nog, ook het treinverkeer is stilgelegd.

Volgens de brandweer vielen er meerdere gewonden. Zeker één explosie zou plaatsgevonden hebben nabij de vertrekhal. Een getuige meldde aan VRT dat alle ramen aan diggelen waren, andere getuigen spreken van een tweede ontploffing elders in de luchthaven.


Dionne Slagter geschokt over ex-vriend Kaj van der Ree

Dionne Slagter geschokt over ex-vriend Kaj van der Ree

Slagter werd er door een ex-collega van Van der Ree van beschuldigd dat ze afwist van het gedrag van haar ex-vriend. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

YouTube-ster Dionne Slagter, ook bekend als OnneDi, reageert verbijsterd op het seksueel overschrijdend gedrag van haar ex-vriend Kaj van der Ree.

Ze schrijft op Twitter dat ze er geen weet van had dat haar vriend tijdens hun relatie contacten onderhield met minderjarige meisjes en naaktfoto's met ze uitwisselde.

Onwijs in shock


Vermoedelijke uitbraakpoging gevangenis Zutphen

Vermoedelijke uitbraakpoging gevangenis Zutphen

Vier mannen zijn aangehouden vanwege een vermoedelijke uitbraakpoging uit de gevangenis in Zutphen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Vier mannen zijn aangehouden vanwege een vermoedelijke uitbraakpoging uit de gevangenis in Zutphen. Ze werden aangehouden tijdens en na een achtervolging, waarbij ook een waarschuwingsschot is gelost, meldt de politie. Uit de gevangenis is niemand ontsnapt.

Op het terrein van de gevangenis stond zondag rond 10.50 uur een busje in brand. „Het lijkt erop dat er een georganiseerde uitbraakpoging is gedaan", aldus de politie. Meerdere personen probeerden de gevangenis in te komen, vermoedelijk om iemand te bevrijden, maar dat is volgens de politie verijdeld.

Zoektocht


Geen depressief weer op Blue Monday

Geen depressief weer op Blue Monday

Maar gelukkig is er een lichtpuntje in deze zware dag: het weer. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:39

De meest deprimerende dag van het jaar komt eraan: Blue Monday is op maandag 20 januari. Maar gelukkig is er een lichtpuntje in deze zware dag: het weer. Volgens Weeronline is het weer namelijk niet om depressief van te worden. 

Hoewel de dag start met wat mist en lokale gladheid breekt in de loop van de dag de zon op steeds meer plaatsen door, zo meldt de website.

Deprimaandag


Bestuurder parkeert auto in Nijmeegse fontein
Likeability of3

Bestuurder parkeert auto in Nijmeegse fontein

In de nacht van zaterdag op zondag belande zij in de fontein op het Nijmeegse Takenhofplein. /Colourbox

Foto van 'Ista van Galen'

VANDAAG, 14:54

In Nijmegen heeft een bestuurster haar auto op een wel hele creatieve plek geparkeerd. In de nacht van zaterdag op zondag belandde zij in de fontein op het Nijmeegse Takenhofplein. 

Dit deed ze overigens niet expres. De automobiliste bleek zelfs nog een paar rondjes in de fontein te hebben gereden, in een poging er uit te komen. Maar dat was geen succes, meldt de Politie Nijmegen.

Parkeren


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Vermiste boer mogelijk opgegeten door eigen varkens

Vermiste boer mogelijk opgegeten door eigen varkens

De zeventigjarige boer werd voor het laatst gezien op oudejaarsavond. /Unsplash

Foto van 'Ista van Galen'

VANDAAG, 14:16

In het Poolse dorpje Osiek heeft zich een opmerkelijk voorval voorgedaan. Een Poolse boer werd daar al weken vermist en blijkt nu opgegeten te zijn door niemand minder dan zijn eigen varkens. Dat meldt een Poolse krant.

Zijn buurvrouw vond op het erf van de bejaarde boer wat stukken bot en schedel.

Incident


Reclames voorafgaand aan Op1 starten weer

Reclames voorafgaand aan Op1 starten weer

Radio- en televisiepresentatrice Willemijn Veenhoven en Journalist en presentator Erik Dijkstra. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:42

De NPO en de STER hervatten vanaf maandag de reclames voorafgaand aan de nieuwe talkshow Op1. Na twee weken is het niet langer nodig om het reclameblok weg te laten om kijkers te laten wennen aan de nieuwe talkshow, redeneert de STER.

Ter promotie van de talkshow van de NPO werd twee weken lang geen reclameblok uitgezonden, waardoor Op1 vroeger begon dan het geplande tijdstip van 22.30 uur.

Concurrentiestrijd


Vrouwen aan de top op Noorderslag 

Vrouwen aan de top op Noorderslag 

Met de jaarlijkse nieuwjaarsborrel van de Nederlandse muziekindustrie in de Groningse Oosterpoort is 2020 pas echt goed losgebarsten. /ANP

Foto van 'Pierre Oitmann'

VANDAAG, 12:39

Wie wil weten welke acts van Nederlandse bodem we het komende jaar veel op festivals gaan tegenkomen, hoeft maar een blik te werpen op de line-up van Noorderslag, waar dit jaar opvallend veel vrouwen de bühne betraden. 

Met de jaarlijkse nieuwjaarsborrel van de Nederlandse muziekindustrie in de Groningse Oosterpoort is 2020 pas echt goed losgebarsten. Vooral voor de Nederlandstalige indiepopband Wies begint het jaar goed. Voorafgaand aan het optreden op Noorderslag krijgt het driekoppige gezelschap namelijk de 3FM Talent Award uitgereikt. Dit omdat de publieke popzender vindt dat Wies nog een extra steuntje in de rug kan gebruiken, zo legt NPO 3FM-dj Sander Hoogendoorn uit. „Er wordt zoveel goede Nederlandstalige muziek gemaakt en Wies doet dat op een hele creatieve manier”, zo stelt hij. „Je doet je ogen dicht en je ziet meteen een plaatje voor je. Als het Wies-virus je eenmaal heeft gepakt, ben je voor je leven lang verkocht. Ik ben groot fan.” Ook live staat het als een huis, aldus Hoogendoorn. „Ik denk dat ze een mooie festivalzomer te wachten staat.”

Blanks


'Amsterdamse crimineel Khalid J. opgepakt in Dubai'
Likeability of5

'Amsterdamse crimineel Khalid J. opgepakt in Dubai'

Khalid J., uit Amsterdam-Zuid, wordt vervolgd in een groot proces waarin tien veelal beruchte Amsterdamse criminelen terecht zullen staan. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:10

De Amsterdamse crimineel Khalid J. (35) is volgens betrouwbare bronnen gearresteerd in Dubai, meldt Het Parool. Hij wordt al jaren gelinkt aan onderwereldmoorden. Het Openbaar Ministerie laat weten „echt geen mededelingen” over de zaak te doen.

Volgens de krant beschuldigt justitie hem van lidmaatschap van een criminele organisatie die liquidaties liet plegen. Khalid J., uit Amsterdam-Zuid, wordt vervolgd in een groot proces waarin tien veelal beruchte Amsterdamse criminelen terecht zullen staan voor betrokkenheid bij dat moordcommando. Hij zou in elk geval van 1 december 2013 tot eind 2014 een belangrijke rol hebben gespeeld in de groep, schrijft de krant. J. zou alleen zijn aangeklaagd als lid van de organisatie, niet voor concrete liquidaties.

'Rico de Chileen'


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Rijkswaterstaat start grootste onderhoudsklus ooit

Rijkswaterstaat start grootste onderhoudsklus ooit

Rijkswaterstaat begint zondag aan zijn grootste onderhoudsklus ooit. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:30

Rijkswaterstaat begint zondag aan zijn grootste onderhoudsklus ooit. In totaal worden er tot 2033 meer dan honderd bruggen, tunnels en andere objecten gerenoveerd. Zondagavond start de eerste renovatie: de Wantijbrug in Dordrecht.

Het budget voor de landelijke operatie bedraagt ongeveer 20 miljard euro. Het gaat om bruggen en tunnels die voornamelijk in de jaren vijftig en zestig zijn gebouwd. Die zijn inmiddels aan onderhoud of vervanging toe, zegt Rijkswaterstaat. Na renovatie moeten ze veiliger en duurzamer zijn.

Wantijbrug


Twee mensen gewond door sprong uit raam van brandend huis Zaandam

Twee mensen gewond door sprong uit raam van brandend huis Zaandam

De brandweer had het vuur snel onder controle. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:40

Een man en een vrouw zijn zondagochtend in Zaandam gewond geraakt doordat ze van tweehoog uit een raam van een brandende woning zijn gesprongen.

Ze zijn met onbekende verwondingen naar ziekenhuizen in de regio gebracht. Twee anderen zijn nagekeken omdat ze rook hadden ingeademd, maar zij hoefden niet naar een ziekenhuis. Dat meldt een woordvoerder van de brandweer.

Veel rook


Likeability of6

Kat Dymka krijgt nieuw leven met 3D-geprinte pootjes

Dymka op haar nieuwe pootjes. / TASS

Foto van 'Daisy Heyer'

VANDAAG, 10:30

Een Britse korthaar an sich is op zich niet heel speciaal, al zijn het natuurlijk bloedmooie katten die menig kattenliefhebber in huis zou willen hebben. Britse korthaar Dymka uit Rusland gaat echter heel de wereld over: het is de eerste kat op aarde die met vier 3D-geprinte protheses verder door het leven gaat. 

Dymka haar pootjes, staart en oren moesten in 2018 allemaal geamputeerd worden, nadat die bevroren waren geraakt door haar leven in het wild op de straten van Novosibirsk, Siberië. Ze werd gevonden en naar de dierenarts gebracht, maar het zag er slecht uit. Meestal besluit de dierenarts om beesten die in deze status gevonden worden te laten inslapen.

Sergei Gorchkov


love
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

15-jarige Emily uit Groningen weer terecht
Likeability of5

15-jarige Emily uit Groningen weer terecht

Foto ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 10:20

De 15-jarige Emily uit het Groningse Grootegast die mogelijk tegen haar wil was meegenomen uit haar ouderlijk huis, is weer terecht. 

Ze werd zaterdagnacht in Amsterdam gevonden. De politie doet geen uitspraak over de oorzaak van haar vermissing en de toestand waarin ze werd gevonden. Wel zegt de politie met haar in gesprek te gaan.

Inbraak


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Facebook zegt sorry voor vertaling Xi Jinping als 'Mr Shithole'
Likeability of5

Facebook zegt sorry voor vertaling Xi Jinping als 'Mr Shithole'

De Chinese president Xi Jinping en de leider van Myanmar Aung San Suu Kyi. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:30

Facebook heeft zijn excuses aangeboden voor een foute vertaling van de naam van de Chinese president. Als Xi Jinping in het Birmaans werd geschreven, verscheen in de Engelse vertaling 'Mr Shithole'. Een technisch mankement volgens Facebook.

De foutieve vertaling kwam de afgelopen twee dagen aan het licht toen Xi een bezoek bracht aan Myanmar, waar Birmaans wordt gesproken. Zo zette de Myanmarese leider Aung San Suu Kyi een officiële verklaring over Xi's bezoek op Facebook, waarop al snel reacties volgden over de opvallende vertaling naar het Engels.

„We hebben een technisch probleem opgelost dat zorgde voor foutieve vertalingen vanuit het Birmaans naar het Engels op Facebook. Dit had niet mogen gebeuren en we nemen maatregelen om ervoor te zorgen dat het niet meer plaatsvindt”, luidt de verklaring van Facebook.


lol
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Nederlander duikt op in Oekraïne-affaire Trump

Nederlander duikt op in Oekraïne-affaire Trump

Oud-ambassadeur Marie Yovanovitch. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:00

Een Nederlander duikt op in de Oekraïne-affaire rond president Trump. De pijlen richten zich op ene Anthony de Caluwé, die volgens Amerikaanse media een aanhanger van de president is.

Hij zou de Amerikaanse voormalig ambassadeur in Oekraïne, Marie Yovanovitch, hebben bespioneerd, maar zelf spreekt De Caluwé van een grap.

De Caluwe stuurde vorig jaar berichten naar de Republikein Robert Hyde. Daarin zegt de Nederlander van begin 50 op de hoogte te zijn van het doen en laten van Yovanovitch. Kopieën van die gesprekken zijn vrijdag vrijgegeven door de inlichtingencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.


Likeability of3

Knokpartij in Groningen, agent gewond

Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Tijdens een uit de hand gelopen ruzie tussen jongeren in de Groningse binnenstad zijn zaterdagavond zeker twee verdachten opgepakt. Een agent raakte gewond.

Hoe de agent eraan toe is, kon een woordvoerster nog niet zeggen. Ook is niet bekend waarvoor de verdachten zijn aangehouden.

Zestig jongeren


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Tom 'Draco' Felton wil nieuwe Bond worden

Tom Felton. /Instagram @t22felton

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Acteur Tom Felton (32), ook wel bekend als Draco Malfidus van Harry Potter, ziet de rol van James Bond wel zitten. 

Als Daniel Craig (51) na No Time To Die afzwaait als 007, zou hij diens plek graag innemen. Dat verklapt de acteur, die na Harry Potter ook rollen had in Rise of the Planet of the Apes en The Flash, aan het Britse magazine Closer.

‘De ultieme droom’


Likeability of5

Harry en Meghan zien af van koninklijke titels

Ook krijgen ze niet langer betaald als leden van het koninklijk huis. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

De deal is rond. Vanaf het voorjaar is het ‘gewoon’ Harry, Meghan en Archie. De familie zal hun koninklijke titels dan niet meer gebruiken. 

Dat maakte het Buckingham Palace zaterdagavond bekend. Ook krijgen ze niet langer betaald als leden van het koninklijk huis.

‘Geliefde leden’


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Emily (15) mogelijk vermist, politie en ouders bezorgd

Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De politie maakt zich zorgen om de 15-jarige Emily Meijer uit Grootegast in Groningen. Ze zijn bang dat het meisje drie dagen geleden is ontvoerd. 

Emily zou in de gestolen auto van haar ouders zijn meegenomen, maakt de politie zaterdag bekend.

Inbraak woning