In het nieuws

LIVEBLOG BRUSSEL: Politie jaagt op terreurverdachte

Foto van 'Carolien Tsao'

23 MRT 2016

Dit liveblog is gesloten. Volg de laatste informatie over de aanslagen in Brussel via onze homepage.

Update 22:15

De Brusselse regering heeft haar inwoners opgeroepen om morgen om 12:00 twee minuten stilte in acht te nemen voor de slachtoffers van de aanslagen. Daarnaast wordt er op paaszondag een 'Mars tegen de Angst' gehouden in de Belgische hoofdstad.

Update 20.55 uur

De Duitse politie heeft drie mensen opgepakt die banden hebben met een terreurnetwerk. De verdachten zijn gearresteerd op de snelweg en waren volgens Duitse media op weg vanuit Brussel. Of deze arrestanten iets met de aanslagen in Brussel hebben te maken, is nog niet duidelijk.

Update 20.30 uur

De opruimwerkzaamheden bij het vliegveld van Zaventem zullen nog de hele nacht duren. Inmiddels zijn er vrachtwagens met graafmachines bij het vliegveld aanwezig om alles op te ruimen. Ook het Belgische leger is aanwezig om de luchthaven te beveiligen. Intussen gaan in Schaarbeek de politieacties verder, aangezien een van de verdachten van de aanslagen nog voortvluchtig is. In het centrum van Brussel is de Wetstraat, waar het getroffen metrostation Maalbeek aan ligt, nog steeds afgesloten en voorzien van zware beveiliging.

Update 19.50 uur

Op verschillende plaatsen in de wereld hullen gebouwen zich in de kleuren van de Belgische vlag. De Utrechtse Dom doet mee, net als het Paleis op de Dam in Amsterdam en de Eiffeltoren. Zelfs de Burj Khalifa, de hoogste toren ter wereld die in Dubai staat, hult zich in het zwart-geel-rood.

Update 19.30 uur

Koning FIlip van België laat in een toespraak weten dat het hele land in rouw is. „Voor ieder van ons zal deze 22 maart nooit meer een dag zijn als een andere. Heel ons land draagt de pijn van de levens die gebroken zijn, van de diepe wonden die geslagen zijn.”

Het verdachte pakketje dat eerder in Zaventem werd gevonden, is onschadelijk gemaakt. Het is niet duidelijk of het om een bom ging. Er worden wel nog steeds mensen geëvacueerd.

Update 19.10 uur

Er zou wederom een bom zijn gevonden in Zaventem. Alles is afgezet, de explosieven opruimingsdienst zou weer op weg zijn naar het vliegveld.

Update 18.35 uur

Er worden momenteel huiszoekingen gedaan in Schaarbeek, meldt RTL. De pers wordt op afstand gehouden en ook de explosievenopruimingsdienst is aanwezig. De politie is een huis binnengegaan in de Prinses Elizabethstraat, vlakbij Boulevard Lambermont. Bewoners zijn geëvacueerd, vertelde een omstander aan RTL.

Update 18.15 uur

Er is een officieel opsporingsverzoek afgevaardigd voor de derde verdachte van de aanslagen op de luchthaven van Zaventem. De bomgordel van deze terrorist ging niet af, waarna hij vluchtte. De politie is zoals eerder gezegd een klopactie gestart.

Update 18.10 uur

Er wordt inmiddels niet meer gezocht naar overlevenden in metrostation Maalbeek. Er wordt nu begonnen met het sporenonderzoek, dat onder meer moet uitwijzen of de aanslag een zelfmoordaanslag of een bomaanslag betrof. Aanvankelijk werd het eerste vermoed, maar daar bestaan nu twijfels over, onderzoek moet meer uitwijzen.

Update 18.00 uur

De Brusselaren mogen weer de straat op en komen bijeen in het centrum van de stad. Daar worden bloemen neergelegd en schrijven mensen met krijt condoleanceberichten op straat.

Update 17.45 uur

De gouverneur van Vlaams-Brabant, Lodewijk de Witte, bevestigt zojuist dat er inderdaad één bom niet is afgegaan op het vliegveld, die eigenlijk wel had moeten ontploffen. De dader die de bom had moeten laten ontploffen is op de vlucht geslagen, de politie is naar hem op zoek.

Volgens een arts in het militaire hospitaal hebben de terroristen in hun bommen gebruik gemaakt van spijkers en andere metaalstukjes, die bij ontploffing grote schade kunnen aanrichten aan het lichaam.

Update 17.15 uur

Er gaan geen vluchten naar en vanaf luchthaven Zaventem, tenminste tot morgen 12:00. Mensen die door de aanslagen zijn getroffen kunnen vanavond gratis in hotels in de stad verblijven. De burgemeester van Brussel benadrukt wel dat de stad niet in 'lockdown' gaat. „We zullen ons niet laten verzwakken door barbaarse daden van geweld”, zegt hij tegenover VTM.

Update 17.00 uur

De politie is nog steeds op zoek naar overlevenden en slachtoffers in het metrostation Maalbeek. Ondertussen proberen duizenden mensen weer terug naar huis te gaan, nu het centraal station van Brussel weer open is gegaan.

Update 16.45 uur

Er is één Nederlander gewond geraakt bij de aanslagen. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is de man lichtgewond geraakt bij de aanslag op het vliegveld van Zaventem. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat er andere Nederlandse gewonden of doden zijn.

Update 16.30 uur

Terreurorganisatie IS heeft de verantwoordelijk opgeëist voor de aanslagen in Brussel, zo melden verschillende media. Dat meldt persbureau Reuters op basis van berichtgeving door een ander persbureau, dat banden heeft met IS.

Update 16.20 uur

De inwoners van Brussel mogen weer de straat op, maakt het federaal crisiscentrum bekend. Ook rijden er weer treinen in de stad en er zullen ook een aantal metrolijnen weer gaan rijden, zo meldt VTM. Het terreurniveau 4 blijft van kracht, dit is het hoogste niveau. Premier Michel heeft het crisiscentrum op het vliegveld van Zaventem bezocht, hij is inmiddels weer weg.

Update 15.56 uur

De vestiging van bioscoopketen Kinepolis aan de Groenendaallaan in Antwerpen, ook bekend als de Metropolis, wordt op verzoek van het federaal crisiscentrum ontruimd. Dat zegt de Antwerpse lokale politie, die zelf geen specifieke melding over een verdachte situatie kreeg, maar alleen op vraag van het crisiscentrum zegt te handelen. Meer informatie ontbreekt voorlopig, zo meldt VTM.

Update 15.50 uur

Premier Charles Michel is met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en minister van Justitie Koen Geens naar Brussels Airport vertrokken voor een bezoek aan de plek van de dubbele aanslag. Later dinsdag vindt nog een vergadering plaats van de Nationale Veiligheidsraad.

Update 15.38 uur

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon kondigt drie dagen van nationale rouw aan: dinsdag, woensdag en donderdag.

Update 15.35 uur

Er is een foto van de verdachten van de aanslagen op Zaventem, zo meldt HLN. De man met de witte trui wordt actief opgespoord voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen op de luchthaven in Zaventem. Wie de twee anderen zijn, is onbekend.

Update 15.31 uur

Onder de gewonden op de luchthaven zijn vijf agenten. Eén zwaargewonde, één met iets lichtere verwondingen. Daarnaast zijn er nog drie lichtgewonden.

Update 15.25 uur

De derde, niet-ontplofte bomgordel is door de autoriteiten gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Experts zullen nu nader technisch onderzoek gaan doen.

Update 15.06 uur

Het Berlaymontgebouw, waar de Europese Commissie gehuisvest is, zal om 15.00 uur ontruimd worden, aldus politieagenten.

Mensen die vastzitten in de kantoren van de Europese Commissie zullen dan naar buiten gelaten worden. Hoeveel mensen er momenteel in het Berlaymontgebouw en aangrenzende gebouwen vastzitten, is niet bekend.

Update 15.00 uur

Op Brussels Airport zijn de zogenaamde Search & Rescue-operaties, de zoektocht naar eventuele slachtoffers, afgelopen. Dat melden de hulpdiensten.

Update 14.55 uur

Tunnels gaan weer open voor verkeer.

Interview met burgemeester Ivan Mayeur van Brussel.

Update 14.35 uur

Het Rode Kruis heeft aan het gebouwencomplex Résidence Palace in de Wetstraat een opvangcentrum geopend voor mensen die gewond zijn geraakt, zo heeft woordvoerder Nancy Ferroni van de Franstalige tak van het Rode Kruis gemeld. In de Trierstraat en de Koloniënstraat heeft het Rode Kruis tenten opgezet om slachtoffers van de aanslag in de metro onder te brengen.

Update 14.30 uur

De politie meldt via Twitter dat het treinverkeer weer mogelijk zal zijn vanaf 16.00 via Brussel-Zuid en Brussel-Noord. Brussel-Centraal blijft vooralsnog dicht.

Update 14.16 uur

Uit voorzorg zijn alle metrostations van TEC in Charleroi gesloten. Veiligheidsagenten en TEC-controleurs hielpen reizigers bij het verlaten van de metrostations. De ziekenhuizen in Charleroi zijn standby en houden zich klaar om slachtoffers van de aanslagen in Brussel te ontvangen.

Update 14.13 uur

Ook de kerncentrale Tihange wordt geëvacueerd. Dat meldt de politie van Huy. Het is onduidelijk of dit om een preventieve evacuatie gaat.

Update 14.06 uur

In de Brusselse Wetstraat komen nu ook hulpdiensten uit Frankrijk aan.

Update 13.58 uur

Sommige slachtoffers hebben spijkers in hun lichaam, wat erop lijkt te wijzen dat daders extra metaal aan bom hadden bevestigd, zo wordt vernomen bij een ziekenhuis. Vermoedelijk is dit gedaan om extra slachtoffers te maken.

Update 13.49 uur

Op de luchthaven van Zaventem heeft de politie een niet-ontplofte bommengordel ontdekt. „Twee zelfmoordterroristen hebben zich vanmorgen opgeblazen in de luchthaven. Een derde bommengordel is niet afgegaan. Die heeft de politie nu teruggevonden, de terrorist is op de vlucht”, hebben bronnen van de politie net bevestigd aan VTM. De ontmijningsdienst DOVO gaat de derde gordel nu gecontroleerd laten ontploffen.
Ook aan de Vrije Universiteit Brussel in Etterbeek heeft DOVO een pakket gecontroleerd laten ontploffen.

Update 13.35 uur

Update 13.22 uur

Lijkwagens komen aan bij het vliegveld in Zaventem. Het officiële dodental loopt intussen op: bij de explosie op de luchthaven van Zaventem zijn 14 doden gevallen, in metrostation Maalbeek 20.

Dicht bij metrostation Maalbeek is een auto met vier passagiers tegengehouden. Ze worden gefouilleerd en moeten op het voetpad blijven liggen.

Update 13.19 uur

Er is een kalasjnikov gevonden naast een lijk op de luchthaven van Zaventem, vermoedelijk dat van de dader. Dat is bevestigd aan VRT.

Update 13.16 uur

Bijna vijf uur na de explosies op de luchthaven is het gevaar op Brussels Airport nog niet geweken, zo verneemt Belga van politiebronnen ter plaatse. Zij zijn nog niet zeker of alle terroristen het gebouw verlaten hebben, dan wel omgekomen zijn.
Momenteel worden alle bewakingsbeelden van de luchthaven geanalyseerd, op zoek naar verdachte personen en pakketten, pas daarna zal het hele gebouw doorzocht worden. Nog steeds rijden bussen af en aan, maar die vervoeren steeds minder mensen. De evacuatie loopt op zijn einde.

Update 13.08 uur

De koning en de koningin van België zijn geschokt door de aanslagen van dinsdagochtend. Geconfronteerd met deze „laffe en gruwelijke daden”, gaan hun gedachten in de eerste plaats naar de slachtoffers en hun families en naar de hulpdiensten die alles in het werk zetten om de slachtoffers op te vangen.

Update 13.02 uur

Drie namen van verdachten die circuleren zijn Marat Unusov, Ivan Dovbash en Alexey Dovbash. Het zijn Wit-Russische verdachten die genoemd worden door Life News, een Russische nieuwssite met een zeker tabloidgehalte, maar die vaak wel goed ingelicht is. Zo meldt HLN.

Russische veiligheidsdiensten zouden België recent gewaarschuwd hebben voor drie verdachten die eind februari naar België reisden. Hierbij ging het om de Wit-Russische broers Aleksej (27) en Ivan Dovbasj (23) en hun kompaan Marat Joenoesov. Het zou gaan om moslimbekeerlingen die een terroristische training hebben genoten in Syrië.

Update 12.48 uur

Concrete dreiging in buurt van campus Etterbeek, Vrije Universiteit Brussel. Alle studenten zijn naar binnen gestuurd door militairen.

Update 12.46 uur

Het verdachte pakketje dat gevonden werd bij de gevangenis in Brugge was ongevaarlijk. De explosievenopruimingsdienst heeft het onschadelijk gemaakt, meldt de politie van Brugge.

Update 12.44 uur

Zuidertoren ontruimd nadat er 2 verdachte pakketten gevonden werden in de ondergrondse parkeerplaats. Ontmijningsdienst DOVO is ter plaatse.

Update 12.41 uur

Alle vluchten van Brussels Airlines zijn geannuleerd en Brussels Airport is tot nader order gesloten. Vijftien vluchten die niet konden landen op het vliegveld zijn afgeleid naar de regionale luchthavens, zo meldt de luchtvaartmaatschappij in een persmededeling. Er zijn geen doden onder het personeel van SN Brussels Airlines, wel vier gewonden die werden afgevoerd.

Update 12.38 uur

Er zijn geen concrete aanwijzingen voor een aanslag in Nederland. Dat heeft premier Rutte gezegd na een bijeenkomst van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing over de gebeurtenissen in Brussel.

Update 12.34 uur

De regering herhaalt dat iedereen binnen moet blijven. Vicepremier Didier Reynders (MR) vraagt iedereen in Brussel zo veel mogelijk thuis, op het werk of op school te blijven. ,,Zeker in de hoofdstad, maar ook op andere plaatsen", zegt Reynders. ,,Zorg voor zo weinig mogelijk beweging op straat en geef ruimte aan de hulpdiensten."

Update 12.25 uur

Na de aanslagen op Brussels Airport zijn er in het luchthavengebouw wapens aangetroffen, zo verneemt Belga uit betrouwbare bron. Een officiële bevestiging blijft nog uit.

Update 12.14 uur

Er is een verdacht pakket gevonden bij de ingang van de gevangenis van Brugge, zo meldt de plaatselijke politie via Twitter.

Update 12.00 uur

Station Hoofddorp is dinsdagochtend ontruimd na een mogelijke dreiging. Buschauffeurs krijgen de melding niet naar het station te gaan.

Update 11.59 uur

De MIVB meldt dat er 15 doden en 55 gewonden zijn gevallen bij de aanslag op metrostation Maalbeek.

Update 11.53 uur

,,Twee explosies in Zaventem, waarvan één mogelijk door zelfmoordterrorist", aldus federaal procureurs Frederic van Leeuw en Eric van der Sypt.

Update 11.50 uur

,,Ons land en onze bevolking zijn geraakt door laffe aanslagen", zegt premier Charles Michel op de persconferentie. ,,De eerste prioriteit is de behandeling van slachtoffers: evacuatie van slachtoffers naar verschillende ziekenhuizen."
Er komen extra veiligheidsmaatregelen. ,,Grenscontroles worden opnieuw verscherpt."

Update 11.44 uur

Terreurbeweging Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen in Brussel. Dat meldt de Koerdische zender Rudaw.

Update 11.38 uur

Volgens de Belgische jihad-expert Pieter van Ostaeyen zijn de aanslagen waarschijnlijk een reactie van de Islamitische Staat na de antiterreuracties van de Belgische diensten afgelopen week. ,,Ik had wel verwacht dat er nog iets zou plaatsvinden, maar niet dat het op deze schaal zou gebeuren", aldus Van Ostaeyen tegenover Nieuwsblad. ,,Dit is echt hypergecoördineerd."

Update 11.35 uur

Volgens de MIVB zouden er in het metrostation van Maalbeek 15 dodelijke slachtoffers gevallen zijn. Dit wordt nog niet bevestigd door andere bronnen.

De gevangenis in Brugge, waar Salah Abdeslam zit, wordt voorzien van extra bewaking.

Update 11.30 uur

De recent gemelde ontploffing in de buurt van de Wetstraat zou een gecontroleerde ontploffing zijn door ontmijningsdienst DOVO.

Na de aanslagen ging de hele stad in lock-down: inwoners moesten binnen blijven. Foto: ANP

Update 11.24 uur

Nog een ontploffing in de buurt van de Brusselse Wetstraat, zo stelde persbureau Belga ter plaatse vast. Er zou sprake zijn van twee bommeldingen. Gemeentewachters zijn momenteel bezig met het evacueren van het Warandepark.

Update 11.21 uur

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Brussel aangescherpt. Totdat er meer duidelijkheid is over de situatie, raadt het ministerie af om naar Brussel af te reizen.

Facebook heeft de 'Facebook Safety Check' geactiveerd, zodat mensen die zich in Brussel bevinden via het sociale medium kunnen laten weten dat ze in veiligheid zijn.

Update 11.12 uur

Op basis van een nieuwe telling melden bronnen aan Nieuwsblad dat er wellicht dertig doden zijn gevallen in metrostation Maalbeek.

De grens tussen België en Frankrijk gaat op slot.

Update 11.06 uur

Omstreeks 11.00 uur zijn meer dan honderd mensen en gezinnen met kinderen aangekomen in de sporthal van Zaventem, waar noodopvang voorzien is voor mensen die voorlopig nergens anders heen kunnen. Dinsdagmiddag zou een trein mensen naar Leuven brengen.

Update 11.02 uur

Uit veiligheidsoverwegingen zijn alle Brusselse tunnels afgesloten voor al het verkeer, zo meldt Mobiris via Twitter. Rond 10.00 uur werden de Jubelparktunnel, Wettunnel, Tervurentunnel en de Wetstraat afgesloten.

Update 10.59 uur

De ravage die de bom in het metrotoestel heeft aangericht.

Brussels Airport na de aanslag van dinsdagochtend.

Update 10.57 uur

Berichten over het feit dat station Antwerpen Centraal zou zijn ontruimd worden ontkend. Wel gelden er strengere veiligheidsmaatregelen in het station, zo is een aantal ingangen afgesloten. Op dit ogenblik vertrekken er geen treinen meer vanuit Antwerpen naar Brussel.

Update 10.53 uur

Treinstations Brussel-Noord en Antwerpen en het Justitiepaleis in Brussel worden ontruimd.

Update 10.50 uur

Journaliste Lut Havet van VTM is aanwezig op de plaats waar alle passagiers die in de luchthaven waren, geëvacueerd worden. ,,De mensen zijn heel geëmotioneerd en in paniek. Er wordt hier ook gezegd dat er nog explosieven binnen zijn die nog niet ontploft zijn. Dat zijn veiligheidsdiensten nu aan het uitzoeken."

Update 10.45 uur

Defensie houdt manschappen gereed om indien nodig in te zetten, aldus de woordvoerder van minister van Defensie Steven Vandeput.

Update 10.38 uur

Het ministerie van Justitie heeft besloten de aanwezigheid van politie op grote Nederlandse stations uit te breiden, dat maakt een woordvoerder van minister Ard van der Steur in Den Haag bekend. Het dreigingsniveaus in ons land is nog altijd substantieel, wat betekent dat hier ook aanslagen kunnen plaatsvinden, zo schrijft The Post Online. Concrete aanwijzingen zijn er niet.

Update 10.36 uur

De regering en het federaal parket roepen iedereen op om te blijven waar hij of zij is.

Update 10.32 uur

In metrostation Kunst-Wet zou geen explosie hebben plaatsgevonden. Door de gebeurtenissen ontstond er paniek bij de pendelaars.

De luchthaven van Zaventem blijft zeker tot morgenvroeg 6 uur dicht.

Update 10.30 uur

Geert Wilders reageert op de aanslagen in Brussel.

Update 10.24 uur

Persbureau Belga heeft gemeld dat de omgeving rond het kantoor van de Belgische premier Charles Michel en het parlement in Brussel wordt ontruimd. Michel bevindt zich met minister Geens en Jambon in het Crisiscentrum.

Update 10.18 uur

Ook op het Paleizenplein in de Belgische stad zou een verdacht pakket gevonden zijn.

Update 10.16 uur

Volgens een bron zou er sprake zijn van tien doden bij de aanslag op metrostation Maalbeek. Het openbaar vervoer is volledig stilgelegd.

Update 10.06 uur

De Nederlandse Ministeriële Commissie Crisisbeheersing komt om 10.15 uur bijeen op het ministerie van Algemene zaken in Den Haag, zo meldt minister-president Mark Rutte. ,,België is opnieuw getroffen door laffe en moorddadige aanslagen. Ons hart gaat uit naar de slachtoffers en nabestaanden en Nederland staat klaar om onze zuiderburen op welke manier dan ook te helpen en steun te bieden. Ik heb al contact gehad met mijn Belgische collega Michel. Veel is nog onduidelijk, maar zeker is dat op dit moment extra waakzaamheid geboden is; ook in ons land. We zullen alle voorzorgsmaatregelen nemen die nodig zijn”, aldus de premier.

Explosies Brussel. Foto: ANP.

Update 09.56 uur

Volgens een nieuwe telling zijn er zeker 35 (zwaar)gewonden en zeker dertien doden gevallen bij de aanslag op Zaventem. Ook bij de aanslag op de metrostations zijn veel slachtoffers gevallen. Een reporter van Nieuwsblad is ter plaatse en meldt dat er momenteel de ene na de andere zwaargewonde uit het metrostation wordt gehaald. De hulpdiensten zijn bezig met reanimaties op de stoep.

Mogelijk is er nog een aanslag, namelijk in het metrostation Kunst-Wet in een Europese wijk in Brussel. Dit ligt vlakbij de Belgische ambtswoning.

Volgens VRT gaat het om een zelfmoordaanslag.

Update 09.47 uur

Nieuwszender CNN meldt dat er vier explosies hebben plaatsgevonden op verschillende metrostations in Brussel. Tot dusver berichtten media over een explosie bij alleen het metrostation Maalbeek.

Update 09.44 uur

Er zou opnieuw worden geschoten op de luchthaven van Zaventem, zo melden verschillende getuigen aan Nieuwsblad.

Update 09.35 uur

Naar aanleiding van de aanslagen in Brussel worden ook extra veiligheidsmaatregelen in Nederland genomen, dat laat terrorismecoördinator Dick van Schoof weten aan ANP. De veiligheidsmaatregelen betekenen dat de marechaussee extra patrouilles uitvoert op de luchthavens Schiphol, Rotterdam en Eindhoven. Ook voert de marechaussee verscherpte grenscontroles uit aan de zuidkant van Nederland met de grens met België.

Update 09.27 uur

Alle metrostations worden gesloten, zo meldt het MIVB.

Update 09.22 uur

Er zou ook een aanslag zijn gepleegd op de metrostations Maalbeek en Schuman in Brussel, vlakbij Europese instellingen. Het treinstation Brussel Centraal zou ook geëvacueerd worden. Er wordt gesproken van minstens één gewonde.

Update 09.18 uur

Dreigingsniveau 4 gaat van kracht voor heel België, dat meldt de woordvoerder van minister Jambon.

Op alle drie de regionale luchthavens – Antwerpen, Oostende-Brugge en Kortrijk-Wevelgem – zijn alle toegangswegen gesloten, op een na. Iedereen die binnen wil, wordt gecontroleerd.

Update 09.06 uur

Op de luchthaven van Zaventem zou een derde pakket gevonden zijn. Vermoedelijk gaat het om een derde bom.

Update 08.58 uur

Volgens verschillende getuigen werd er eerst geschoten in de vertrekhal en daarna iets in het Arabisch geroepen. Pas daarna volgden de twee ontploffingen, zo meldt HLN.

Update 08.45 uur

De brandweer heeft aan VTM Nieuws bevestigd dat er sprake is van een aanslag. Ook een regeringsbron bevestigt dat.

Het provinciaal rampenplan is afgekondigd. Er zouden bommen zijn gevonden en het vliegveld wordt volledig ontruimd. Bronnen binnen de brandweer spreken van 11 doden en 25 gewonden.

Op Rotterdam Centraal worden extra controles uitgevoerd op treinen vanuit Brussel.

---

Rond 08.00 uur is er een melding gemaakt van een bomaanslag in Zaventem. Er zouden twee bomontploffingen zijn geweest in de vertrekhal van Brussels Airport, maar dat wordt nog niet bevestigd. ,,Er zijn inderdaad explosies geweest”, bevestigt de luchthavenpolitie. ,,Maar over de oorzaak ervan kunnen we nog niets zeggen. We zijn volop informatie aan het vergaren.”

Het is niet duidelijk of het om een ongeluk of een aanslag gaat. Er zijn voorlopig nog maar weinig details, maar de hulpdiensten zijn ter plaatse en de luchthaven is geëvacueerd. Geen enkele vlucht landt of vertrekt nog, ook het treinverkeer is stilgelegd.

Volgens de brandweer vielen er meerdere gewonden. Zeker één explosie zou plaatsgevonden hebben nabij de vertrekhal. Een getuige meldde aan VRT dat alle ramen aan diggelen waren, andere getuigen spreken van een tweede ontploffing elders in de luchthaven.


Jan Smit deelt flinke sneer uit naar negatieveling op Twitter

Jan Smit. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

1 UUR

Jan Smit had het even flink gehad met negatieve reacties op social media. In reactie op een reaguurder gaf hij een flinke sneer op Twitter.

Smit doet het lekker met zijn Beste Zangers, maar niet iedereen kan de zanger/presentator waarderen. Dat vindt hij normaal helemaal niet erg, maar zondag leek Smit het even zat te zijn.

Naamgenootje Jan Meijer tweette zondag: „Jij bent geen zanger. Jij teert alleen op je succes van toen je een klein jongetje was.”


5x dit is er nog meer te doen op Prinsjesdag

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

2 UUR

Prinsjesdag staat weer voor de deur. Wellicht denk jij dat het een beetje een saaie dag wordt in Den Haag, maar er is genoeg leuks te doen. Wat? Metro geeft je vijf tips als je iets anders wil doen dan de troonrede kijken. 

1. PrinsjesMarkt, pas en koop een hoed

Plein - 12:00-18:00 uur


App opent boekenwereld ook voor dove kinderen
Likeability of5

Kim Feenstra en Jim Bakkum zetten zich in voor dove kinderen

Vlnr Bettie, Jim Bakkum, Kim Feenstra, vader Peter, Douwe en moeder Judith. / Elisa Smook

In samenwerking met Huawei

10 SEP 2019

Dat kinderen leren lezen is voor de meesten volkomen vanzelfsprekend. Maar zo vanzelfsprekend is dat niet voor de 32 miljoen dove kinderen in de wereld.

Zij krijgen geen klanken mee en horen hun moeder bijvoorbeeld niet met de buurvrouw kletsen. Leren lezen is voor hen daarom een moeilijk verhaal. StorySign maakt lezen voor dove en zeer slechthorende kids veel gemakkelijker. Deze gratis app verandert een boek op je mobieltje in gebarentaal.

Première korte film


love
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Boek over kalifaatmeisje Laura H. valt in de prijzen

Thomas Rueb tijdens de uitreiking van De Tegel 2016. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De Hebban Debuutprijs 2019 is zondag in Utrecht toegekend aan Thomas Rueb voor zijn boek Laura H.. Het al eerder bekroonde boek van de journalist gaat over een 'kalifaatmeisje' uit Zoetermeer.

De elfkoppige jury prijst Rueb om zijn „indrukwekkende research, zijn onbevangen blik en zijn snelle pen. Laura H. is een indrukwekkend journalistiek boek dat leest als een spannende thriller en op overtuigende wijze inzicht biedt in een complex onderwerp.’'

Hebban is een boekensite en een lezerscommunity van 175.000 leden in Vlaanderen en Nederland. Een lezersjury van meer dan 160 lezers bepaalde mede de shortlist van vijf boeken.


Auto rijdt publiek in na autocross Leende

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Bij de prijsuitreiking na een autocross in Leende is volgens de politie zondagmiddag een auto het publiek in gereden. Daarbij zouden tenminste vier gewonden zijn gevallen. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht. Over de aard en ernst van hun verwondingen is nog niets bekend.

De bestuurder van de auto die het publiek inreed is aangehouden en naar het politiebureau gebracht. Ook een tweede verdachte, een vrouw, is aangehouden.

Ruzie


Duikers halen 2500 kilo afval uit Noordzee

Duikers halen 2500 kilo afval uit Noordzee

/ Stichting Duik de Noordzee Schoon

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 14:17

Kleding, keukengerei, reiskoffers, vloerkleden, speelgoed en auto-onderdelen. De vrijwilligers van Stichting Duik de Noordzee Schoon hebben voor 2500 kilo aan afval uit de Noordzee gehaald.

De duikers hebben negen dagen lang gedoken naar overblijfselen van de containerramp met de MSC Zoe eerder dit jaar. Van de 2500 kilo die boven is gehaald, was 'maar' 500 kilo afkomstig uit de containers die de MSC Zoe eerder dit jaar kwijtraakte. De overige 2000 kilo zijn zogenoemde spooknetten.

/ Stichting Duik de Noordzee Schoon


Medium maakt contact met overleden planten

/ Colourbox

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 13:02

Geef maar toe. Je hebt zeker weten weleens een plant laten sterven. Goed nieuws, volgens een Noord-Hollands medium zijn je overleden plantjes niet boos op je. 

Medium Dieuwertje Daams heeft een bijzondere gave, schrijft het regionale NH Nieuws. Ze kan namelijk contact leggen met dode planten; tijdens een spreekuur komt ze achter de doodsoorzaak. Het doel van het spreekuur? Contact leggen met overleden kamerplanten om zo te horen wat je in de toekomst beter kunt doen voor je groene kindjes.

Lief


Vrouw 'flitst' auto's met föhn als snelheidsmeter

Baumgartner met de föhn naast de weg / Screenshot Twitter

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:05

Helemaal gek werd ze ervan: de auto's die véél te hard door haar straat reden. Daarom nam de Amerikaanse Patti Baumgartner het heft in eigen handen. 

Nee, ze begon niet met het strooien van spijkers op de straat. Haar methode was een stuk effectiever. Ze zit nu al een kleine maand aan de rand van de weg met haar föhn in de hand. In de hoop dat de automobilisten denken dat het een zogenoemde 'speed gun' is en zachter gaan rijden.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Dood jongetjes Strijbeek: burgemeester leeft intens mee

Dood jongetjes Strijbeek: burgemeester leeft intens mee

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:53

Burgemeester Joerie Minses van gemeente Alphen-Chaam is diep geschokt door de brand in Strijbeek. In de nacht van zaterdag op zondag kwamen daar twee jongens van 6 en 9 jaar oud om het leven. 

„Ik leef intens mee en heb mij gedurende de nacht en de ochtend voortdurend op de hoogte laten houden over de ontwikkelingen ter plaatse. Mijn gedachten gaan uit naar de familie en vrienden van de slachtoffers", aldus Minses.

Logeerpartijtje


Man daagt grizzlybeer uit voor gevecht en krijgt torenhoge boete

Man daagt grizzlybeer uit voor gevecht en krijgt torenhoge boete

/ Colourbox

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:33

Wat doe je als je tegenover een grizzlybeer komt te staan? Wegrennen, op de grond gaan liggen en doen alsof je dood bent of stenen gooien en het dier uitdagen. Precies. Dat laatste. 

Dat is precies wat een 35-jarige Canadees moet hebben gedacht. In 2015 klom hij, zonder shirt, uit zijn auto en begon hij te schreeuwen naar een jonge grizzlybeer. Vervolgens nam hij een bokshouding aan en haalde hij uit naar het dier. Ook zou hij met stenen hebben gegooid. De beer was echter niet gediend van het potentiële gevecht en vluchtte de bosjes in.

Afgelopen week diende de rechtszaak tegen de Canadees, schrijft het lokale Rocky Mountains OutlookHij wordt beschuldigd van het lastigvallen van dieren in het Banff National Park, waar het voorval plaatsvond.


Welke spinnen zitten verstopt in je huis

Deze spinnen zitten verstopt in je huis

De kruisspin / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

VANDAAG, 10:59

Helaas, het is waar. In ieder huis zitten wel een paar harige vrienden uit de geleedpotigenfamilie verstopt. En waarschijnlijk ook meer dan je eigenlijk had gehoopt. 

Tijdens de jaarlijkse spintelling wordt in kaart gebracht hoeveel spinnen er in je huis of tuin rondhangen. De kruisspin staat voor de zevende keer op rij stipt op een. Er werden 460 exemplaren in 75 tuinen en huizen geteld, meldt het Kenniscentrum Insecten op de site Nature Today.

Het zilver ging naar de grote trilspin. Die werd 186 keer op 55 adresjes gezien. De laatste podiumplaats gaat naar de venstersectorspin, met 186 exemplaren in 41 tuinen.


Omstreden documentaire over Michael Jackson wint Emmy

Omstreden documentaire over Michael Jackson wint Emmy

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:47

De omstreden documentaire over Michael Jackson, Leaving Neverland, heeft zaterdag een Creative Arts Emmy gewonnen. Een Emmy is een prestigieuze prijs voor televisieprogramma's. 

De documentaire laat twee vermeende misbruikslachtoffers van de zanger aan het woord. De familie van Michael Jackson heeft lang geprobeerd het uitzenden tegen te houden, maar tevergeefs. Volgens de nabestaanden was de documentaire gebaseerd op valse beschuldigingen en hadden de vermeende slachtoffers een financieel motief om te liegen.

Belangrijkste prijs


Twee kinderen om het leven gekomen bij brand in Strijbeek

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:04

In de nacht van 14 op 15 september heeft zich een drama voltrokken in het Brabantse Strijbeek. Bij een brand in een woning kwamen twee jongetjes van nog geen tien jaar oud om het leven. 

De brand ontstond vlak na middernacht in een houten woning in bosrijk gebied. In het huis waren op dat moment een vrouw en drie kinderen aanwezig. Eén van de kinderen en de vrouw wisten nog op tijd uit de woning te ontsnappen.

Drama


Kinderen straffen met een 'time-out' schaadt hun ontwikkeling niet

Zij vertoont op latere leeftijd niet meer angstig en agressief gedrag /ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

De discussie over hoe je kinderen moet opvoeden is misschien wel een van de alleroudste die we onderling voeren en het nooit over eens worden.

Toch is er ook duidelijkheid. Uit een onderzoek van de Universiteit van Michigan, waar 1400 gezinnen en hun opvoedmethodes onder de loep werden genomen, blijkt dat een ongehoorzaam kind in de hoek zetten of een time-out-straf geven geen negatieve consequenties heeft voor zijn ontwikkeling.

Ook in de jaren '50 werd de straf al uitgedeeld /Getty Images


Likeability of5

Minstens 35 betogers opgepakt bij protest gele hesjes in Nantes

De politie zette waterkanonnen en traangas in /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Franse stad Nantes veranderde zaterdag in een toneel van ongeregeldheden waarbij de politie hard moest ingrijpen. 

Bij schermutselingen tussen betogers en de ordetroepen raakten vijf agenten en twee demonstranten gewond. Er zijn zeker 35 mensen aangehouden tijdens het grimmig verlopen 'gillets jaunes'-protest.

Er kwamen zo'n 1800 mensen op de manifestatie af /ANP


like
user_1bfec9ccaef85e015d34abc5a381c8472c2d9640_avatar

BEELD: Nederlandse militairen en helikopters helpen mee op de Bahama’s

Een van de helikopters van de Koninklijke Luchtmacht /ANP, Tim van Dijk

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Twee helikopters van de Koninklijke Luchtmacht hebben zaterdag op het eiland Abaco in de Bahama's geholpen met het bezorgen van noodgoederen.

Het Nederlandse materieel wordt ingezet om plekken te bevoorraden die moeilijk te bereikbaar zijn met voertuigen. ANP-fotograaf Tim van Dijk was erbij en maakte een fraaie beeldreportage.

550 militairen van defensie doen mee aan de operatie /ANP, Tim van Dijk


Likeability of3

Halsema vindt aanwezigheid revolver in ambtswoning geen publieke zaak

De aanhouding van de zoon van Halsema blijft de gemoederen bezighouden /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

„Mijn huis is geen publieke plek", benadrukte burgemeester Femke Halsema zaterdagmiddag tegen een cameraploeg van de Amsterdamse stadszender AT5.

Volgens oppositiepartijen in de Amsterdamse raad zou de aanwezigheid van een onklaar gemaakt revolver in de ambtswoning de zaak van het privé naar het publieke domein hebben verplaatst. Ze ging zaterdag in op de vragen die FvD, VVD, Partij van de Ouderen, Partij voor de Dieren en DENK hadden ingediend de kwestie.

Ambtswoning of privé-woning?


dislike
user_31c4a1ee7ff84917a49a895aa38e00f357274077_avatar

Likeability of5

Werknemer meldt zich 14 dagen ziek wegens zieke hond

Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In België is een werknemer veertien dagen afwezig geweest. Niet hijzelf, maar zijn trouwe viervoeter kampte met een griep. De directeur van werknemersorganisatie Voka dacht in eerste instantie dat het om een grap ging, toen een bedrijfsleider het verzuimbriefje onder zijn neus schoof. 

„Dat mijn neefje zegt dat de hond zijn huiswerk heeft opgegeten, tot daar. Maar dat een werknemer 14 dagen thuis blijft omdat zijn hond ziek is? Wat gaan we nog allemaal meemaken?," zegt hij aan Het Laatste Nieuws.

Ontslag verwachten


love
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar