Ervaar hoe lastig het is om te lezen met dyslexie

12 maart 2016 om 11:32 door Eefje van Son
Ervaar hoe lastig het is om te lezen met dyslexie
Foto: Colourbox

Waarschijnlijk herkennen mensen met dyslexie de frustratie van deze vrouw wel: „Het is alsof de letters tijdens het lezen verspringen.” Een vriendin van de Zweedse programmeur Victor Widell vertelde dit onlangs aan hem. De letters zijn los van elkaar volgens haar prima te lezen, maar zodra er een woord gevormd wordt, is het lastig om deze meteen te herkennen.

Haar woorden brachten Widell op het idee om anderen duidelijk maken hoe moeilijk het voor zijn goede vriendin is om te lezen. Dus bouwde de programmeur met zijn skills een programma, om mensen zonder dyslexie te laten ervaren hoe het is om een stuk tekst mét dyslexie te lezen.

Je kunt het zelf uitproberen door naar het artikel van het NRC te gaan, na de eerste alinea op ‘Aan’ te klikken en vervolgens een stukje verder te lezen. Daarnaast kun je de functie ook weer de uitzetten.

Heel hard inspannen

Lastig he? Het programmaatje is gebaseerd op ‘typoglykemie’: het fenomeen dat de eerste en laatste letter van een woord laat staan, maar ervoor zorgt dat de letters daartussenin gaan dansen. In dit geval verspringen de letters ook echt, wat het nog extra moeilijk maakt om te lezen, maar daarmee wordt de boodschap van Widell alleen maar versterkt. „Mensen beseffen vaak niet hoe hard het met dyslexie werken is. Zo’n tooltje geeft goed weer dat je je heel hard moet inspannen. Het is topsport om iets te lezen dat voor anderen een simpel stukje tekst is”, zegt het Steunpunt Dyslexie tegen het NRC.

Niet één probleem

Dyslexie is volgens deskundigen niet één probleem, maar bestaat uit verschillende problemen met lezen. Zo heeft de één dus last van dansende letters, vindt de ander het lastig om letters uit elkaar te houden die op elkaar lijken, zoals de –b en de –d of worden mensen met dyslexie duizelig van het lezen. Al met al is de woordblindheid niet te zien, maar het voorbeeld van Widell moet duidelijk maken wat het is.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!