In het nieuws

Zes van de terroristen die betrokken waren bij de aanslag in Parijs, in november 2015. Bron: AFP

Dit zijn alle jihadisten van de Brusselse terreurcel

Zes van de terroristen die betrokken waren bij de aanslag in Parijs, in november 2015. Bron: AFP

Foto van 'Wouter van Loon'

27 MRT 2016

Sinds de aanslagen in Parijs in november 2015 wordt Brussel op zijn kop gezet om de terreurcel die zich daar heeft gevestigd op te rollen. Inmiddels is de cel al voor zeker vier aanslagen verantwoordelijk en zijn meerdere aanslagen op het nippertje voorkomen. Er zijn nog heel wat losse eindjes, maar Metro zette alle terroristen die we kennen op een rijtje.

Abdelhamid Abaaoud. Foto: AFP

Abdelhamid Abaaoud. Foto: AFP

De spil

Abdelhamid Abaaoud (27)

Wordt gezien als het brein achter de aanslagen in Parijs en is de spin in het web. Hij had met vrijwel iedereen in de terreurcel contact.

Abaaoud wordt verantwoordelijk gehouden voor de mislukte aanslag in de TGV tussen Amsterdam en Parijs in augustus 2015 heeft bedacht. Hij wordt bovendien gezien als het hoofd van de terreurcel in Verviers die in januari 2015 werd opgerold.

Begin 2013 vertrekt Abaaoud naar Syrië om te vechten voor IS. Hij ontvoert niet veel later ook zijn broertje, die op dat moment dertien jaar oud is. Het jochie vecht met IS mee en is waarschijnlijk één van de jongste Syriëstrijders.

In de zomer van 2014 gaan er geruchten dat Abaaoud is gedood. In de tijd daarvoor heeft hij een prominente positie gekregen binnen IS: zijn foto's van alledaagse situaties worden gebruikt als propagandamateriaal, daarnaast lijkt het erop dat hij een leidinggevende functie heeft gekregen. Zijn profiel is waarschijnlijk te prominent geworden en om de inlichtingendiensten op het verkeerde been te zetten wordt zijn dood in scène gezet.

In werkelijkheid reist Abaaoud in 2015 meerdere keren tussen Europa en Syrië. Hij verzamelt een groep om zich heen waarmee hij aanslagen organiseert, met de aanslagen in Parijs in november 2015 als meest prominente terreurdaad.

Abaaoud wordt een paar weken na die aanslagen gedood bij een politie-actie in een voorstad van Parijs.

Politie-actie in Verviers. Foto: AFP

Politie-actie in Verviers. Foto: AFP

De cel in Verviers

Sofiane Amghar (27) en Khalib Ben Larbi (24)

Boezemvrienden, afkomstig uit Molenbeek en Sint-Joost-ten-Node. Amghar en Ben Larbi worden gezien als de 'killers' van de cel in Verviers. Ze trokken in april 2014 samen naar Syrië en keerden in juli van dat jaar in het diepste geheim weer terug naar België, waarschijnlijk met valse papieren. Ze doken toen onder in Verviers, waar ze werkten aan een plan om een aanslag te plegen op een politiekantoor.

De twee hadden politie-uniformen, wapens en munitie. In januari 2015 zouden ze hoogstwaarschijnlijk toeslaan, maar werden enkele uren daarvoor bij een politieactie doodgeschoten.

Marouane El Bali (28)

Was aanwezig in het pand waar Amghar en Ben Larbi werden doodgeschoten. El Bali nam niet deel aan het vuurgevecht, maar werd wel opgepakt. Uit onder meer een Facebookprofiel bleek dat hij contacten had met jihadisten.

Mohamed Hamja Arshad Mamood Hajni (27)

Wordt gezien als wapenleverancier, maar bij huiszoekingen werd niets gevonden. Hij zou bovendien de woning in Verviers hebben gehuurd die als 'safe house' werd gebruikt. Ook haalde hij Amghar en Ben Larbi eens op in Duitsland. Mohamed Hamja Arshad Mamood Hajni werkte eerder als conducteur voor de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB en was ook bewaker.

Souhaib El Abdi (26)

Regelde valse identiteitspapieren. Zegt zelf dat hij niets te maken heeft met terrorisme, maar dat hij handelde in valse paspoorten. Volgens justitie reisde EL Abdi echter naar Turkije in een poging daar de grens over te steken naar Syrië. Mogelijk is hij in contact geweest met leden van IS. Ook zijn broer, Ismaël El Abdi (34), wordt gezien als lid van de terreurcel.

Omar Damache (33)

Werd in Griekenland opgepakt omdat hij een telefoon had waarmee Abaaoud vanuit Griekenland contact had met de terreurcel in Verviers. Uit onderzoek blijkt dat Abaaoud lange tijd bij hem heeft verbleven. In zijn flat in Athene is een laptop gevonden die mogelijk door Abaaoud werd gebruikt.

Abdelmounaïm Haddad (22)

Reisde in april 2014 met Amghar en Ben Larbi, die in Verviers werden doodgeschoten, naar Turkije om daar naar Syrië te gaan. Haddad werd echter tegengehouden en teruggestuurd.

Karim Ahalouch (29)

Leek in eerste instantie niks met de terreurcel te maken te hebben, omdat zijn Facebookprofiel ook werd gebruikt door medeverdachte El Bali. Maar hij bleek ook een tweede profiel te hebben waarmee hij ook contacten had met de terreurcel.

Zaid Koulliss (21)

Nederlandse verdachte in de zaak. Opgegroeid in Utrecht Overvecht, radicaliseerde mogelijk onder invloed van zijn oom, die lid was van Sharia4Belgium. In oktober 2014 geven zijn ouders hem als vermist op. Koulliss vertrok toen waarschijnlijk naar Syrië. Inmiddels gaan er geruchten dat hij is omgekomen, maar die zijn niet bevestigd.

Mogelijk is Abaaoud, de spil in het terreurnetwerk rond Brussel, naar Europa gereisd op het paspoort van Koulliss.

Bilel Houhoud (22), Noureddine Abraïmi (29), Mohamed Darrazi (25), Mansour Niang (32), Mohammed Diallo (32), Karim Lakari (38), Wissem El Mokhtari (28), Abdelhafid Taghi (32)

Over deze verdachten is weinig bekend.

Aanslag in het Joods Historisch Museum. Foto: AFP

Aanslag in het Joods Historisch Museum. Foto: AFP

Joods Historisch Museum en Thalys

Mehdi Nemmouche (31)

Pleegt in mei 2014 een aanslag op het Joods Historisch Museum, waar hij met een kalasjnikov in het museum het vuur opent op bezoekers. Er vallen vier doden.

Zes dagen later wordt Nemmouche opgepakt in Marseille, waar hij met de bus naartoe is gereisd. De Franse douane vindt bij een drugscontrole wapens en munitie in zijn tas. Ook heeft hij een camera bij zich, waarop een opname staat waarin hij de verantwoordelijkheid voor de aanslag opeist.

Nemmouche, een Fransman, is een bekende van de politie. Hij is zeven keer veroordeeld voor onder meer gewapende overvallen en diefstal. Hij is in de gevangenis geradicaliseerd, en reist in 2012 af naar Syrië. Daar sluit hij zich aan bij IS, waar hij een jaar meevecht.

In het voorjaar van 2014, niet lang voor de aanslag op het museum, keert hij terug. De Franse inlichtingendiensten volgen Nemmouche, maar als hij via een omweg naar Europa reist raken ze hem in Frankfurt kwijt. Hij duikt pas weer op als hij de aanslag pleegt.

Van Nemmouche is bekend dat hij telefonisch contact had met Abaaoud.

Ayoub El Khazzani (26)

Probeert in augustus 2015 een bloedbad aan te richten in de Thalys, die tussen Amsterdam en Parijs rijdt. Drie Amerikanen weten hem echter te overmeesteren voor het zover komt.

El Khazzani groeit op in Marokko en verhuist in 2007 naar Spanje. Daar radicaliseert hij, maar houdt hij zich ook bezig met drugshandel. Later trekt hij naar Frankrijk. Daar concluderen inlichtingendiensten dat hij geen direct gevaar vormt. Nog weer later gaat hij naar Brussel, waar hij in de wijk Molenbeek bij zijn zus intrekt.

Hij verdwijnt dan een tijdje van de radar, tot hij de aanslag in de Thalys probeert te plegen.

Aanslagen in Parijs

Monument bij het Bataclantheater. Foto: AFP

Monument bij het Bataclantheater. Foto: AFP

Bilal Hadfi (20)

Blies zichzelf op bij het stadion Stade de France in Parijs. Hij radicaliseerde in een korte tijd en ging vorig jaar naar Syrië. Hij zette daar een oproep op Facebook om aanslagen te plegen.

Ahmad Al-Mohammed (25)

Ook hij blies zichzelf op bij het Stade de France. Bij zijn stoffelijk overschot werd een Syrisch paspoort gevonden. Zijn vingerafdrukken waren in oktober in Griekenland geregistreerd: hij was daar als vluchteling binnengekomen.

Mohammad Al Mahmod (?)

De derde man die zichzelf bij het stadion opblies, is nooit geïdentificeerd. Hij staat bekend als Mohammad Al Mahmod, maar dat is een valse naam.

Omar Ismail Mostefai (29)

Eén van de schutters in het Bataclantheater. Hij werd eerder aangehouden voor lichte vergrijpen en was in beeld van de veiligheidsdiensten omdat hij radicaliseerde. Die wisten ook dat hij in 2013 en 2014 in Syrië is geweest. Turkije zou Frankrijk meerdere keren hebben gewaarschuwd voor Mostefai. Hij had een jong dochtertje.

Samy Amimour (28)

Ook één van de aanvallers in het Bataclantheater. Amimour werd eerder aangeklaagd omdat hij van plan zou zijn geweest om naar Jemen te reizen. Justitie hield hem in de gaten maar wist toch naar Syrië af te reizen. Sindsdien stond hij internationaal gesignaleerd.

Foued Mohamed Aggad (23)

Lange tijd was onduidelijk wie de derde schutter was van de aanval op het Bataclantheater. Aggad kon worden geïdentificeerd nadat zijn moeder per sms op de hoogte was gesteld dat haar zoon om het leven was gekomen. Toen kon met dna worden aangetoond dat het inderdaad om Aggad gaat. Zijn oudere broer zit vast omdat hij naar Syrië wilde afreizen.

Brahim Abdeslam (31)

De broer van Salah Abdeslam (zie hieronder). Brahim blies zichzelf op bij één van de terrasjes in Parijs. Hij zou een café hebben gehad dat werd gesloten omdat er drugs werd gebruikt.

Salah Abdeslam (26)

Heeft de Franse nationaliteit, maar groeide op in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Hij zou zich opblazen bij het Stade de France, maar bedacht zich op het laatste moment. Na de aanslag laat hij zich naar Brussel rijden. Hij passeert de grens met België vlak voor hij in het systeem als gezocht wordt aangemerkt, waardoor hij op het nippertje weet te ontsnappen.

In de maanden daarna is Abeslam de meest gezochte terrorist van Europa. Waarschijnlijk zit hij al die tijd in Brussel. Hij wordt in maart 2016 dan ook opgepakt in Brussel en wordt daarbij in zijn been geschoten. Hij was bezig met het voorbereiden van andere aanslagen.

Hasna Aït Boulahcen, de nicht van Abaaoud. Bron: Facebook

Hasna Aït Boulahcen, de nicht van Abaaoud. Bron: Facebook

Inval in Saint Denis

Chakib Akrouh (25)

De Franse justitie heeft de derde persoon geïdentificeerd die op 18 november om het leven kwam in Saint-Denis bij een grootschalige politie-actie in het kader van de aanslagen in Parijs. Het gaat om de 25-jarige Belgische-Marokkaan Chakib Akrouh, zo heeft de Parijse aanklager Francois Molins bekend gemaakt. Hij blies zichzelf op toen de politie een woning wilde bestormen waar Abaaoud zich bevond.

Hasna Aït Boulahcen (26)

De nicht van Abaaoud komt om het leven bij de politie-actie in Saint Denis. De politie meldt eerst dat ze zichzelf zou hebben opgeblazen, maar dat blijkt uiteindelijk toch niet het geval.

Wel zou ze Abaaoud hebben geholpen om uit de handen van de politie te blijven. Ze betaalde het appartement in Saint Denis, vanwaar haar neef aanslagen om de luchthaven in Parijs zou voorbereiden. Het is onduidelijk of Boulahcen daar ook een rol bij zou spelen.

Jawad Bendaoud (29)

Eigenaar van de woning waar Abaaoud verbleef in Saint Denis. Hij zegt zelf dat hij geen idee had dat hij de woning verhuurde aan terroristen. Hij verhuurde de ruimte vaker voor korte tijd, bijvoorbeeld aan prostituees. Maar uit sms-verkeer met Hasna Aït Boulahcen, de nicht van Abaaoud, blijkt dat Bendaoud wellicht wel van meer wist.

Mohammed Souhah (25)

Diende als tussenpersoon tussen Hasna Aït Boulahcen, die op zoek was naar een onderduikadres voor haar neef Abaaoud en Bendaoud, de verhuurder van de woning in Saint Denis.

Drie daders van de aanslagen in Brussel. Foto: AFP

Drie daders van de aanslagen in Brussel. Foto: AFP

Aanslagen in Brussel

Najim Laachraoui (24)

Hielp met de voorbereidingen van de aanslagen in Parijs. Van hem zijn dna-sporen gevonden in twee woningen die bekend stonden als 'safe houses' van het netwerk rond Abdeslam. Hij huurde bovendien een woning in de Brusselse wijk Schaarbeek, onder een valse naam. Abdeslam verbleef daar een tijd voor hij verhuisde naar Vorst, waar vorige week een inval plaatsvond.

Laachraoui zou daarnaast in september met Abdeslam naar Boedapest zijn gereden. Hij wordt al langer gezocht, maar stond toen nog bij de politie bekend als Soufiane Kayal.

Afgelopen week blies Laachraoui zich op in de aankomsthal van Zaventem. Daarbij vielen elf doden.

Khalid El Bakraoui (27)

Huurde een van de appartementen waar een verdachte van de aanslagen in Parijs zich schuilhield. De verdachte werd doodgeschoten, maar Khalid Bakraoui is nog altijd voortvluchtig.

El Bakraoui is een bekende uit het criminele circuit. Hij werd in 2011 tot 5 jaar cel veroordeeld voor een reeks carjackings. Bij zijn arrestatie schoot hij met een kalasjnikov op de politie.

Hij blies zich op in de metro in Brussel. Daarbij vielen twintig doden.

Ibrahim El Bakraoui (30)

De broer van Khalid, en volgde vrijwel hetzelfde pad als zijn broer. Hij huurde ook een appartement dat werd gebruikt als 'safe house'. Het gaat om een lokatie in Charleroi. En ook Ibrahim is een bekende crimineel: hij was in 2010 betrokken bij een gewelddadige overval op een wisselkantoor in Brussel en schoot daarbij op de politie.

El Bakraoui blies zich op in de aankomsthal van luchthaven Zaventem, waarbij elf doden vielen.

Faycal Cheffou (30)

Waarschijnlijk de man met het hoedje en de witte jas op de inmiddels bekende bewakingsbeelden die werden gemaakt op de luchthaven van Zaventem. Cheffou is een bekende van de politie. Hij struinde regelmatig de tenten af die vluchtelingen hadden opgezet bij het gebouw van de Fedasil, de Belgische organisatie waar asiel aangevraagd kan worden. Hij preekte daar tegenover de vluchtelingen, mogelijk om ze te radicaliseren.

Donderdag werd Cheffou door speciale eenheden opgepakt samen met twee andere mannen, in de buurt van het gebouw van justitie in Brussel. De twee anderen, een broer en zus, werden na verhoor vrijgelaten. Maar Cheffou zou nog diezelfde avond zijn herkend door de taxichauffeur die hem, Ibrahim El Bakraoui en Najim Laachraoui op het vliegveld afzette.

Arrestatie Abdeslam

Abid Aberkan (links) bij de begrafenis van Brahim Abdeslam. Foto: AFP

Abid Aberkan (links) bij de begrafenis van Brahim Abdeslam. Foto: AFP

Abid Aberkan

Werd op dezelfde dag opgepakt als Abdeslam, die bij zijn familie was ondergedoken. Abid Aberkan droeg de kist van zelfmoordterrorist Brahim Abdeslam, de broer van Salah. De families van Aberkan en Abdeslam lijken nauw verbonden. Er werden nog twee leden van de familie Aberkan opgepakt. Zij waren in de woning aanwezig toen Abdeslam werd opgepakt.

Amine Choukri (?)

Werd samen met Abdeslam gecontroleerd op de snelweg in Duitsland, een maand voor de aanslagen in Parijs. Choukri werd tegelijkertijd met Abdeslam opgepakt. Hij kon snel worden geïdentificeerd omdat bij de Duitse politiecontrole vingerafdrukken werden afgenomen.

Verder is er weinig bekend over Choukri. Zelfs zijn naam is niet zeker: er zijn twee paspoorten gevonden, één op naam van Choukri. De andere was van Ahmed Alaaj. De paspoorten zijn allebei vals, en zijn van dezelfde man. Hoe hij echt heet, is niet duidelijk. De politie onderzoekt bovendien nog wat zijn rol precies was. Zijn vingerafdrukken werden in een schuilplaats gevonden.

Ahmad A., Sian A. en Djemilah A.

Leden van de familie waarbij Abeslam en Choukri zaten ondergedoken. Zij worden opgepakt bij de arrestatie van de twee verdachten.

Mohamed Belkaïd (35)

Werd bij de politie-actie in Vorst doodgeschoten. Bij deze actie raakten meerdere agenten gewond. Vermoedelijk was Abdeslam op dat moment ook in de woning aanwezig; in de woning werd een bekertje water met de vingerafdruk van Abdeslam gevonden. Hij kon toen echter ontsnappen.

Overige arrestatie

Reda Hame

Werd op 11 augustus 2015 opgepakt door de Franse politie, nadat hij was teruggekeerd uit Syrië. Hij bekende dat hij een militaire training in Raqqa, hoofdstad van het kalifaat van IS, had gehad.

Daarnaast had Hame een usb-stick met geheime informatie gekregen van kopstuk Abaaoud. Hij kreeg ook tweeduizend euro, en de opdracht om een makkelijk doelwit uit te zoeken, zoals een concertzaal. „Het gaat heel snel gebeuren", aldus Hame in augustus. In november wordt de aanslag op onder meer de concerthal Bataclan in Parijs gepleegd.

Nog voortvluchtig

Abrini zat achter het stuur van een Renault Clio die twee dagen later werd gebruikt bij de aanslagen in Parijs.

Abrini zat achter het stuur van een Renault Clio die twee dagen later werd gebruikt bij de aanslagen in Parijs.

Mohamed Abrini (31)

Wordt gezien als de belangrijkste man op vrije voeten. Abrini is een jeugdvriend van Abdeslam. Hij reisde samen met Abdelhamid Abaaoud, die wordt gezien als het brein achter de aanslagen in Parijs (zie verderop), naar Syrië.

Op de avond van 11 november, twee dagen voor de aanslagen in Parijs, is hij op bewakingsbeelden van een tankstation in Noord-Frankrijk te zien. Hij zit dan naast Abdeslam in een Renault Clio. Dezelfde auto wordt twee dagen later gebruikt bij de aanslagen in Parijs.


Al 62.500 bedrijven bij corona-noodloket

Al 62.500 bedrijven bij corona-noodloket

Minister Wopke Hoekstra van Financiën kondigde onlangs een noodpakket aan steunmaatregelen voor het bedrijfsleven aan. | Foto: ANP / Remko de Waal

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Ongeveer 62.500 bedrijven en ondernemers hebben zich tot dusver bij het corona-noodloket gemeld voor een bedrag van 4000 euro om de meest acute nood te kunnen verlichten.

Inmiddels hebben ook al zeker 2200 bedrijven het geld uitgekeerd gekregen. Daarmee is 9 miljoen euro gemoeid, meldde het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zaterdag. Het loket werd op 17 maart aangekondigd en ging op 27 maart open.

De 4000 euro is een eenmalige belastingvrije gift waarmee bedrijven die financiële schade oplopen door de coronamaatregelen, hun eerste directe kosten kunnen betalen. Het gaat dan om de huur of andere vaste lasten die doorlopen, terwijl de bedrijfjes geen of veel minder omzet draaien. Het gaat met name om het midden- en kleinbedrijf, zoals kappers, horecazaken, de reisbranche en non-foodwinkels.


New York piept en kraakt, weer 630 doden
Likeability of5

New York piept en kraakt, weer 630 doden (recorddag)

Lichamen worden over het terrein van het Wyckoff Heights Medical Center naar koeltrucks gereden. | Foto: AFP / Angela Weiss

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In de Amerikaanse staat New York zijn in een dag tijd 630 mensen overleden door het coronavirus. Dat is een record, aldus gouverneur Andrew Cuomo zaterdag.

Het dodental in New York staat nu op 3565. Bijna 114.000 mensen raakten daar al besmet. Met name de stad New York is hard getroffen.

45.000 mensen extra nodig in de zorg


like
user_d3920887bde16bdec3aa5c3286b99594ca352817_avatar

5 x positief nieuws: tests voor de zorg, bemoedigende cijfers

5 x positief nieuws: tests voor de zorg, bemoedigende cijfers

Rust op mogelijke drukke plekken: het helpt de zorg. | Foto: ANP / Koen van Weel

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Het positieve nieuws van zaterdag 4 april. Miljoen euro voor noodlijdende horeca, goede testmogelijkheden zorgmedewerkers Rotterdam, sprankje hoop door nieuwe cijfers en meer.

Pessimisme leidt tot onverschilligheid, optimisme tot daden. Daarom houdt Metro je dagelijks op de hoogte van het positieve nieuws op deze in crisis verkerende wereld.

Het positieve nieuws van 4 april


1360 mensen op intensive care, opnames stijgen minder snel

1360 mensen op intensive care, opnames stijgen minder snel

Zorgspecialisten in HMC Westeinde in Den Haag. | Foto: ANP / Remko de Waal

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het aantal Nederlanders dat op een intensivecareafdeling ligt met het coronavirus, is gestegen tot 1360. Dat zijn er 36 meer dan vrijdag.

„We zien het aantal opnames de afgelopen dagen minder snel stijgen dan vorige week, de 'social distancing' lijkt te werken. Het is dus heel belangrijk om dat voort te zetten", zei Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zaterdagmiddag.

Duitsland wil helpen


Spannende tijd voor Tijl Beckand, geveld door corona

Tijl Beckand geveld door corona

Naar eigen zeggen is maandag een cruciaal moment voor Beckand. | Foto: ANP / Jeroen Jumelet

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Er breken spannende dagen aan voor comedian en tv-presentator Tijl Beckand. Hij is geveld door het coronavirus.

Hoewel Beckand samen met Ruben Nicolai en Ruben van der Meer thuis zit en Quarantaine TV maakt op YouTube, is het virus toch bij hem vastgesteld. Dat maakte hij zaterdag in een nieuwe uitzending van het format bekend.

Knietjes in de rug


Wederom rampspoed voor de Kennedy-familie: moeder en zoon vermist.

Twee vermiste leden Kennedy-familie overleden

Maeve Kennedy McKean (midden roze jurk) en haar zoon Gideon (tweede van rechts) zijn sinds donderdag vermist. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De twee leden van de Amerikaanse Kennedy-familie die vermist zijn in de staat Maryland, Maeve Kennedy McKean (40) en haar 8-jarige zoon Gideon, zijn om het leven gekomen.

Een familielid, congreslid Joe Kennedy III, meldt dat op Twitter. „Wij houden van je, Maeve. We houden van je, Gideon. Onze familie is twee van de helderste lichten kwijtgeraakt."

Wederom rampspoed voor de Kennedy-familie: moeder en zoon vermist.

De bekende Amerikaanse familie krijgt al vele jaren te maken met rampspoed. Foto: ANP.


Nederland houdt zich keurig aan oproep thuis te blijven

Nederland houdt zich keurig aan oproep thuis te blijven

Het strand van Zandvoort op zaterdag, geen drommen mensen. | Foto: ANP / Koen van Weel

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Nederland lijkt vooralsnog en gemiddeld genomen gehoor te geven aan het dringende advies, in het kader van de coronamaatregelen, zo veel mogelijk thuis te blijven. Diverse regio's en betrokken instanties gaven zaterdag halverwege de dag aan dat het rustig was, ondanks het fraaie lenteweer. We hebben het nu wel over dag één. Zondag wordt het pas echt prachtig weer.

Op diverse plekken zijn maatregelen genomen om publiek te weren. De gemeente Den Haag plaatste zaterdagochtend tientallen borden door de stad met de boodschap: 'Blijf thuis'. Het populaire Zandvoort sloot de toegangswegen af voor alle verkeer, behalve bestemmingsverkeer. „Het is rustig en wij verwachten dat het zo blijft", aldus een woordvoerster van de gemeente. Ook in de kustregio hoger in Noord-Holland, van Castricum tot aan Texel, is het tot dusver rustig gebleven, meldt de veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

Nederland houdt zich keurig aan oproep thuis te blijven

Veel parkplaatsen in Zandvoort zijn afgesloten, politie te paard zorgt voor handhaving. | Foto: ANP / Koen van Weel


Amsterdams restaurant in één week drie keer beschoten

Amsterdams restaurant in één week drie keer beschoten

Restaurant Sham in Amsterdam. | Foto's: ANP / Michel van Bergen

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een restaurant aan de Borneosteiger in Amsterdam-Oost is in een week tijd drie keer beschoten. Bij geen van de incidenten zijn gewonden gevallen.

Het gaat om het Syrische restaurant Sham. De politie vond telkens kogelinslagen. Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema heeft het etablissement zaterdag per direct laten sluiten, meldt een woordvoerder. Veel restaurants in Nederland zijn in deze coronatijd nog open, maar alleen om mensen te kunnen laten afhalen of om te bezorgen.

Achtergrond onbekend


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Dodental door corona stijgt met 164

Dodental door corona stijgt met 164

Een coronavirus-informatie scherm in een uitvaartcentrum van Dela. | Foto: ANP / Koen van Weel

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het officiële dodental door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 1651. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 164 sterfgevallen doorgekregen, zo is zaterdagmiddag bekendgemaakt.

Het aantal nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen is met 336 lager dan vrijdag, toen hierover 502 meldingen binnenkwamen. Het aantal positieve testen nam met 904 toe tot 16.627.

Het aantal meldingen is niet gelijk aan het aantal overledenen in de laatste 24 uur. Sterfgevallen worden vaak pas een of meerdere dagen later door de GGD doorgegeven aan het RIVM. Mensen die aan het virus overlijden zonder dat ze daar positief op zijn getest, ontbreken helemaal in de statistieken.


Verstappen wint virtuele race Suzuka en pakt eerste titel 2020.

Verstappen wint virtuele race Suzuka en pakt eerste titel 2020

In totaal wist hij zes van de twaalf races van het kampioenschap te winnen. Foto: ANP.

Foto van 'Julia Onclin'

GISTEREN

Nu de Formule 1 tot in ieder geval halverwege juni stilligt vanwege het coronavirus, hebben de coureurs volop vrije tijd. Onder andere Max Verstappen gebruikt deze tijd om deel te nemen aan virtuele races. En met succes. Vrijdag sleepte hij tijdens de virtuele race op het circuit van Suzuka (Japan) zijn eerste titel van 2020 binnen.

Verstappen doet wel vaker mee aan virtuele races, de race van gisteren was dus alles behalve een uitzondering. De Nederlander won gisteren de titel van het Real Races Never Quit kampioenschap. In totaal wist hij zes van de twaalf races van het kampioenschap te winnen waardoor hij met een straatlengte afstand eerste werd.

Verstappen zou Verstappen echter niet zijn als hij niet kritisch naar zijn eigen prestatie zou kijken. Zo had de Nederlander het over een eerdere race, die ook onderdeel uitmaakte van het kampioenschap, waarvan hij vond dat hij die had moeten winnen.


China herdenkt de coronadoden.

China herdenkt de coronadoden

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

China heeft zaterdagochtend om 10.00 uur (lokale tijd) drie minuten van stilte in acht genomen voor alle dodelijke slachtoffers van het coronavirus in het land. De hele dag geldt als dag van nationale rouw.

De drie minuten gingen gepaard met luchtalarmen en getoeter van auto's, treinen en schepen in steden door het hele land. In de stad Wuhan, die voorheen gold als het epicentrum van de Chinese virusuitbraak, gingen alle stoplichten op rood en stond het verkeer stil. De nationale vlag hangt zaterdag halfstok en alle vormen van vermaak zijn opgeschort.

China herdenkt de coronadoden.

De nationale vlag hangt zaterdag halfstok en alle vormen van vermaak zijn opgeschort. Foto: ANP


Mooi weer opkomst: teken worden weer actief.

Oppassen geblazen: mooi weer zorgt voor actieve teken

Naar verwachting zal d tekenactiviteitsverwachting oplopen tot ‘Zeer hoog’ in grote delen van Nederland. Foto: Getty Images.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Volgens de weersverwachting wordt het dit weekend - en vooral zondag - prachtig lenteweer. Dat nodigt normaal gesproken uit er in groten getale op uit te trekken. In verband met de uitbraak van het coronavirus moeten we echter massaal binnen blijven. En dat is misschien maar goed ook, want het mooie weer zorgt ervoor dat de teken weer actief worden.

Voor komende dagen worden hoge temperaturen voorspeld. Dat betekent dat veel teken actiever worden. Naar verwachting zal de tekenactiviteitsverwachting oplopen tot ‘zeer hoog’ in grote delen van Nederland, zo melden Wageningen University en www.naturetoday.com.

Het aantal tekenbeten dat tot nu toe werd gemeld op Tekenradar.nl is vergelijkbaar met het 7-jaarsgemiddelde. Ook in Coronatijd moet je na een bezoek aan het groen een tekencheck doen. Meld een rode ring/vlek of koorts na een tekenbeet.


Gezondheidsdienst VS adviseert Amerikanen mondkapjes te dragen
Likeability of5

Gezondheidsdienst VS adviseert Amerikanen mondkapjes te dragen

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC (Centers for Disease Controle and Prevention) adviseert inwoners van het land om in het openbaar mondmaskers te dragen vanwege het coronavirus. Dat zei president Donald Trump vrijdag (lokale tijd) tijdens een persconferentie.

Volgens Trump wordt Amerikanen verzocht gezichtsmaskers te dragen op vrijwillige basis. Het wordt niet geadviseerd medische mondmaskers te dragen omdat dergelijke uitrusting gereserveerd moet blijven voor zorgpersoneel.

Het advies is volgens Trump geen vervanging van het al bestaande advies aan Amerikanen om sociaal afstand te houden. „Het wordt echt vrijwillig", stelde Trump over de aanbeveling van het CDC. „Je hoeft het niet te doen en ik kies ervoor het niet te doen, maar sommige mensen willen het misschien wel en dat is oké."


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Veel ic-patiënten coronavirus kampen nog jaren met ernstige klachten.

Veel ic-patiënten coronavirus kampen nog jaren met ernstige klachten

Nederland beschikt op dit moment nog niet over een systeem van nazorg dat deze groep moet opvangen. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Voor coronapatiënten die van de intensive care komen, begint de strijd pas. De meesten kampen nog jaren met ernstige en lichamelijk klachten, waar de zorg geen antwoord op heeft.

Dat schrijft Trouw. Naar schatting tot 80 procent van de coronapatiënten die langdurig in het ziekenhuis zijn beademd, lijdt straks aan het zogenoemde Post-Intensive-Care-Syndroom (Pics) dat een waaier van ernstige klachten kan opleveren.

Nederland beschikt op dit moment nog niet over een systeem van nazorg dat deze groep moet opvangen. Daarvoor waarschuwen onderzoekers van het zogenaamde Reach-project, waarin bij wijze van proef op dit moment al veertig patiënten met Pics worden begeleid.


Religie in tijden van het coronavirus

Religie in tijden van het coronavirus

Voorganger Kees Kraayenoord van de christelijke kerk Mozaïek in Veenendaal en Nijkerk. | Foto: Mozaiek0318

Foto van 'Julia Osendarp'

GISTEREN

Door de komst van het coronavirus komt men niet meer in groepen bij elkaar. Dat betekent ook dat diensten in een kerk, moskee of synagoge niet door gaan. Hoe praktiseren religieuzen in deze tijd hun geloof? 

Feestdagen die anders gevierd worden, geen diensten en zoveel mogelijk binnenshuis blijven. Zo verandert er ook voor gelovigen een hoop door het wereldwijde virus. Peter Nissen is hoogleraar oecumenica, theologie en religiewetenschapper aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en volgens hem heeft het coronavirus ingrijpende gevolgen voor het praktiseren van alle religies. „Een religie beleven is bij uitstek iets wat je samen met andere mensen doet: in samenkomsten, rituelen, feesten en bedevaarten. Mensen komen samen om hun religie te praktiseren in tempels, kerken, moskeeën en synagogen. Dat kan nu even niet.”

En dat zorgt er volgens de religiewetenschapper voor dat de beleving van alle religies tijdelijk wordt stilgelegd. „Niet alleen diensten kunnen niet plaatsvinden of slechts in heel kleine kring, maar ook rituelen als bedevaarten zijn tijdelijk onmogelijk. Het populaire Franse bedevaartsoord Lourdes is gesloten. In juli zou voor moslims de hadj, de grote bedevaart naar Mekka, plaatsvinden, maar het is maar zeer de vraag of dat dit jaar kan doorgaan.”


Wat doen clowns in coronatijd?
Likeability of5

Wat doen clowns in coronatijd?

Foto: Getty Images

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Wat doen clowns nu eigenlijk? In elk geval niet huilen met de rode neus op. De een werkt z’n administratie bij en loopt z’n spullen na, de ander blaast, naast ballonnen, oude acts nieuw leven in, weer een ander verrast als een ware coronaclown jarige kinderen voor het raam en de CliniClown doet het gewoon dwars door het beeldscherm heen.

Ballonnenclown Miko mist z’n dieren

Clown Miko is de alias van Michel van der Stelt. Al 42 jaar zit hij in het clownsvak en zou niets anders meer willen. „Ik heb altijd lachende kinderen en volwassenen om me heen.” Hij praat met een Haags-Rotterdams accentje. Ooit probeerde hij dat nog te verbergen, „maar kinderen hebben dat meteen door, dus nu praat ik gewoon lekker als mezelf.”


likedislike
user_2244ec14bfc254a06cf29790ce8b7191918dd0de_avataruser_52309df3870da5db9e71397765be48481001d899_avatar

Prins Harry verbeterde uitspraak van zijn eigen 'Disney-prinses'

Meghan is sinds vrijdag te horen in de Disney+-documentaire Elephant, Harry hielp achter de schermen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 APR 2020

Harry vergezelde Meghan in de studio tijdens voice-overklus voor Disney.


Likeability of3

25 procent korting op uitvaart Rotterdammers

Foto van 'Metro en ANP'

3 APR 2020

25 procent korting in deze coronatijden op de uitvaarten in 010, om het leed⁩ voor alle Rotterdammers een klein beetje te verzachten.

Vanwege de strikte coronamaatregelen die gelden voor uitvaarten, komt de gemeente Rotterdam nabestaanden tegemoet om de pijn te verzachten, in elk geval in de portemonnee. Om risico op besmetting met het coronavirus te voorkomen, mogen nu maximaal maar dertig nabestaanden bij een uitvaart zijn. Ook mogen zij voor en na een uitvaart niet samenkomen. Vrijdag heeft het Rotterdamse college besloten 25 procent korting te geven op de kosten van een uitvaart.

Essentie


dislike
user_52309df3870da5db9e71397765be48481001d899_avatar