In het nieuws

Zes van de terroristen die betrokken waren bij de aanslag in Parijs, in november 2015. Bron: AFP

Dit zijn alle jihadisten van de Brusselse terreurcel

Zes van de terroristen die betrokken waren bij de aanslag in Parijs, in november 2015. Bron: AFP

Foto van 'Wouter van Loon'

27 MRT 2016

Sinds de aanslagen in Parijs in november 2015 wordt Brussel op zijn kop gezet om de terreurcel die zich daar heeft gevestigd op te rollen. Inmiddels is de cel al voor zeker vier aanslagen verantwoordelijk en zijn meerdere aanslagen op het nippertje voorkomen. Er zijn nog heel wat losse eindjes, maar Metro zette alle terroristen die we kennen op een rijtje.

Abdelhamid Abaaoud. Foto: AFP

Abdelhamid Abaaoud. Foto: AFP

De spil

Abdelhamid Abaaoud (27)

Wordt gezien als het brein achter de aanslagen in Parijs en is de spin in het web. Hij had met vrijwel iedereen in de terreurcel contact.

Abaaoud wordt verantwoordelijk gehouden voor de mislukte aanslag in de TGV tussen Amsterdam en Parijs in augustus 2015 heeft bedacht. Hij wordt bovendien gezien als het hoofd van de terreurcel in Verviers die in januari 2015 werd opgerold.

Begin 2013 vertrekt Abaaoud naar Syrië om te vechten voor IS. Hij ontvoert niet veel later ook zijn broertje, die op dat moment dertien jaar oud is. Het jochie vecht met IS mee en is waarschijnlijk één van de jongste Syriëstrijders.

In de zomer van 2014 gaan er geruchten dat Abaaoud is gedood. In de tijd daarvoor heeft hij een prominente positie gekregen binnen IS: zijn foto's van alledaagse situaties worden gebruikt als propagandamateriaal, daarnaast lijkt het erop dat hij een leidinggevende functie heeft gekregen. Zijn profiel is waarschijnlijk te prominent geworden en om de inlichtingendiensten op het verkeerde been te zetten wordt zijn dood in scène gezet.

In werkelijkheid reist Abaaoud in 2015 meerdere keren tussen Europa en Syrië. Hij verzamelt een groep om zich heen waarmee hij aanslagen organiseert, met de aanslagen in Parijs in november 2015 als meest prominente terreurdaad.

Abaaoud wordt een paar weken na die aanslagen gedood bij een politie-actie in een voorstad van Parijs.

Politie-actie in Verviers. Foto: AFP

Politie-actie in Verviers. Foto: AFP

De cel in Verviers

Sofiane Amghar (27) en Khalib Ben Larbi (24)

Boezemvrienden, afkomstig uit Molenbeek en Sint-Joost-ten-Node. Amghar en Ben Larbi worden gezien als de 'killers' van de cel in Verviers. Ze trokken in april 2014 samen naar Syrië en keerden in juli van dat jaar in het diepste geheim weer terug naar België, waarschijnlijk met valse papieren. Ze doken toen onder in Verviers, waar ze werkten aan een plan om een aanslag te plegen op een politiekantoor.

De twee hadden politie-uniformen, wapens en munitie. In januari 2015 zouden ze hoogstwaarschijnlijk toeslaan, maar werden enkele uren daarvoor bij een politieactie doodgeschoten.

Marouane El Bali (28)

Was aanwezig in het pand waar Amghar en Ben Larbi werden doodgeschoten. El Bali nam niet deel aan het vuurgevecht, maar werd wel opgepakt. Uit onder meer een Facebookprofiel bleek dat hij contacten had met jihadisten.

Mohamed Hamja Arshad Mamood Hajni (27)

Wordt gezien als wapenleverancier, maar bij huiszoekingen werd niets gevonden. Hij zou bovendien de woning in Verviers hebben gehuurd die als 'safe house' werd gebruikt. Ook haalde hij Amghar en Ben Larbi eens op in Duitsland. Mohamed Hamja Arshad Mamood Hajni werkte eerder als conducteur voor de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB en was ook bewaker.

Souhaib El Abdi (26)

Regelde valse identiteitspapieren. Zegt zelf dat hij niets te maken heeft met terrorisme, maar dat hij handelde in valse paspoorten. Volgens justitie reisde EL Abdi echter naar Turkije in een poging daar de grens over te steken naar Syrië. Mogelijk is hij in contact geweest met leden van IS. Ook zijn broer, Ismaël El Abdi (34), wordt gezien als lid van de terreurcel.

Omar Damache (33)

Werd in Griekenland opgepakt omdat hij een telefoon had waarmee Abaaoud vanuit Griekenland contact had met de terreurcel in Verviers. Uit onderzoek blijkt dat Abaaoud lange tijd bij hem heeft verbleven. In zijn flat in Athene is een laptop gevonden die mogelijk door Abaaoud werd gebruikt.

Abdelmounaïm Haddad (22)

Reisde in april 2014 met Amghar en Ben Larbi, die in Verviers werden doodgeschoten, naar Turkije om daar naar Syrië te gaan. Haddad werd echter tegengehouden en teruggestuurd.

Karim Ahalouch (29)

Leek in eerste instantie niks met de terreurcel te maken te hebben, omdat zijn Facebookprofiel ook werd gebruikt door medeverdachte El Bali. Maar hij bleek ook een tweede profiel te hebben waarmee hij ook contacten had met de terreurcel.

Zaid Koulliss (21)

Nederlandse verdachte in de zaak. Opgegroeid in Utrecht Overvecht, radicaliseerde mogelijk onder invloed van zijn oom, die lid was van Sharia4Belgium. In oktober 2014 geven zijn ouders hem als vermist op. Koulliss vertrok toen waarschijnlijk naar Syrië. Inmiddels gaan er geruchten dat hij is omgekomen, maar die zijn niet bevestigd.

Mogelijk is Abaaoud, de spil in het terreurnetwerk rond Brussel, naar Europa gereisd op het paspoort van Koulliss.

Bilel Houhoud (22), Noureddine Abraïmi (29), Mohamed Darrazi (25), Mansour Niang (32), Mohammed Diallo (32), Karim Lakari (38), Wissem El Mokhtari (28), Abdelhafid Taghi (32)

Over deze verdachten is weinig bekend.

Aanslag in het Joods Historisch Museum. Foto: AFP

Aanslag in het Joods Historisch Museum. Foto: AFP

Joods Historisch Museum en Thalys

Mehdi Nemmouche (31)

Pleegt in mei 2014 een aanslag op het Joods Historisch Museum, waar hij met een kalasjnikov in het museum het vuur opent op bezoekers. Er vallen vier doden.

Zes dagen later wordt Nemmouche opgepakt in Marseille, waar hij met de bus naartoe is gereisd. De Franse douane vindt bij een drugscontrole wapens en munitie in zijn tas. Ook heeft hij een camera bij zich, waarop een opname staat waarin hij de verantwoordelijkheid voor de aanslag opeist.

Nemmouche, een Fransman, is een bekende van de politie. Hij is zeven keer veroordeeld voor onder meer gewapende overvallen en diefstal. Hij is in de gevangenis geradicaliseerd, en reist in 2012 af naar Syrië. Daar sluit hij zich aan bij IS, waar hij een jaar meevecht.

In het voorjaar van 2014, niet lang voor de aanslag op het museum, keert hij terug. De Franse inlichtingendiensten volgen Nemmouche, maar als hij via een omweg naar Europa reist raken ze hem in Frankfurt kwijt. Hij duikt pas weer op als hij de aanslag pleegt.

Van Nemmouche is bekend dat hij telefonisch contact had met Abaaoud.

Ayoub El Khazzani (26)

Probeert in augustus 2015 een bloedbad aan te richten in de Thalys, die tussen Amsterdam en Parijs rijdt. Drie Amerikanen weten hem echter te overmeesteren voor het zover komt.

El Khazzani groeit op in Marokko en verhuist in 2007 naar Spanje. Daar radicaliseert hij, maar houdt hij zich ook bezig met drugshandel. Later trekt hij naar Frankrijk. Daar concluderen inlichtingendiensten dat hij geen direct gevaar vormt. Nog weer later gaat hij naar Brussel, waar hij in de wijk Molenbeek bij zijn zus intrekt.

Hij verdwijnt dan een tijdje van de radar, tot hij de aanslag in de Thalys probeert te plegen.

Aanslagen in Parijs

Monument bij het Bataclantheater. Foto: AFP

Monument bij het Bataclantheater. Foto: AFP

Bilal Hadfi (20)

Blies zichzelf op bij het stadion Stade de France in Parijs. Hij radicaliseerde in een korte tijd en ging vorig jaar naar Syrië. Hij zette daar een oproep op Facebook om aanslagen te plegen.

Ahmad Al-Mohammed (25)

Ook hij blies zichzelf op bij het Stade de France. Bij zijn stoffelijk overschot werd een Syrisch paspoort gevonden. Zijn vingerafdrukken waren in oktober in Griekenland geregistreerd: hij was daar als vluchteling binnengekomen.

Mohammad Al Mahmod (?)

De derde man die zichzelf bij het stadion opblies, is nooit geïdentificeerd. Hij staat bekend als Mohammad Al Mahmod, maar dat is een valse naam.

Omar Ismail Mostefai (29)

Eén van de schutters in het Bataclantheater. Hij werd eerder aangehouden voor lichte vergrijpen en was in beeld van de veiligheidsdiensten omdat hij radicaliseerde. Die wisten ook dat hij in 2013 en 2014 in Syrië is geweest. Turkije zou Frankrijk meerdere keren hebben gewaarschuwd voor Mostefai. Hij had een jong dochtertje.

Samy Amimour (28)

Ook één van de aanvallers in het Bataclantheater. Amimour werd eerder aangeklaagd omdat hij van plan zou zijn geweest om naar Jemen te reizen. Justitie hield hem in de gaten maar wist toch naar Syrië af te reizen. Sindsdien stond hij internationaal gesignaleerd.

Foued Mohamed Aggad (23)

Lange tijd was onduidelijk wie de derde schutter was van de aanval op het Bataclantheater. Aggad kon worden geïdentificeerd nadat zijn moeder per sms op de hoogte was gesteld dat haar zoon om het leven was gekomen. Toen kon met dna worden aangetoond dat het inderdaad om Aggad gaat. Zijn oudere broer zit vast omdat hij naar Syrië wilde afreizen.

Brahim Abdeslam (31)

De broer van Salah Abdeslam (zie hieronder). Brahim blies zichzelf op bij één van de terrasjes in Parijs. Hij zou een café hebben gehad dat werd gesloten omdat er drugs werd gebruikt.

Salah Abdeslam (26)

Heeft de Franse nationaliteit, maar groeide op in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Hij zou zich opblazen bij het Stade de France, maar bedacht zich op het laatste moment. Na de aanslag laat hij zich naar Brussel rijden. Hij passeert de grens met België vlak voor hij in het systeem als gezocht wordt aangemerkt, waardoor hij op het nippertje weet te ontsnappen.

In de maanden daarna is Abeslam de meest gezochte terrorist van Europa. Waarschijnlijk zit hij al die tijd in Brussel. Hij wordt in maart 2016 dan ook opgepakt in Brussel en wordt daarbij in zijn been geschoten. Hij was bezig met het voorbereiden van andere aanslagen.

Hasna Aït Boulahcen, de nicht van Abaaoud. Bron: Facebook

Hasna Aït Boulahcen, de nicht van Abaaoud. Bron: Facebook

Inval in Saint Denis

Chakib Akrouh (25)

De Franse justitie heeft de derde persoon geïdentificeerd die op 18 november om het leven kwam in Saint-Denis bij een grootschalige politie-actie in het kader van de aanslagen in Parijs. Het gaat om de 25-jarige Belgische-Marokkaan Chakib Akrouh, zo heeft de Parijse aanklager Francois Molins bekend gemaakt. Hij blies zichzelf op toen de politie een woning wilde bestormen waar Abaaoud zich bevond.

Hasna Aït Boulahcen (26)

De nicht van Abaaoud komt om het leven bij de politie-actie in Saint Denis. De politie meldt eerst dat ze zichzelf zou hebben opgeblazen, maar dat blijkt uiteindelijk toch niet het geval.

Wel zou ze Abaaoud hebben geholpen om uit de handen van de politie te blijven. Ze betaalde het appartement in Saint Denis, vanwaar haar neef aanslagen om de luchthaven in Parijs zou voorbereiden. Het is onduidelijk of Boulahcen daar ook een rol bij zou spelen.

Jawad Bendaoud (29)

Eigenaar van de woning waar Abaaoud verbleef in Saint Denis. Hij zegt zelf dat hij geen idee had dat hij de woning verhuurde aan terroristen. Hij verhuurde de ruimte vaker voor korte tijd, bijvoorbeeld aan prostituees. Maar uit sms-verkeer met Hasna Aït Boulahcen, de nicht van Abaaoud, blijkt dat Bendaoud wellicht wel van meer wist.

Mohammed Souhah (25)

Diende als tussenpersoon tussen Hasna Aït Boulahcen, die op zoek was naar een onderduikadres voor haar neef Abaaoud en Bendaoud, de verhuurder van de woning in Saint Denis.

Drie daders van de aanslagen in Brussel. Foto: AFP

Drie daders van de aanslagen in Brussel. Foto: AFP

Aanslagen in Brussel

Najim Laachraoui (24)

Hielp met de voorbereidingen van de aanslagen in Parijs. Van hem zijn dna-sporen gevonden in twee woningen die bekend stonden als 'safe houses' van het netwerk rond Abdeslam. Hij huurde bovendien een woning in de Brusselse wijk Schaarbeek, onder een valse naam. Abdeslam verbleef daar een tijd voor hij verhuisde naar Vorst, waar vorige week een inval plaatsvond.

Laachraoui zou daarnaast in september met Abdeslam naar Boedapest zijn gereden. Hij wordt al langer gezocht, maar stond toen nog bij de politie bekend als Soufiane Kayal.

Afgelopen week blies Laachraoui zich op in de aankomsthal van Zaventem. Daarbij vielen elf doden.

Khalid El Bakraoui (27)

Huurde een van de appartementen waar een verdachte van de aanslagen in Parijs zich schuilhield. De verdachte werd doodgeschoten, maar Khalid Bakraoui is nog altijd voortvluchtig.

El Bakraoui is een bekende uit het criminele circuit. Hij werd in 2011 tot 5 jaar cel veroordeeld voor een reeks carjackings. Bij zijn arrestatie schoot hij met een kalasjnikov op de politie.

Hij blies zich op in de metro in Brussel. Daarbij vielen twintig doden.

Ibrahim El Bakraoui (30)

De broer van Khalid, en volgde vrijwel hetzelfde pad als zijn broer. Hij huurde ook een appartement dat werd gebruikt als 'safe house'. Het gaat om een lokatie in Charleroi. En ook Ibrahim is een bekende crimineel: hij was in 2010 betrokken bij een gewelddadige overval op een wisselkantoor in Brussel en schoot daarbij op de politie.

El Bakraoui blies zich op in de aankomsthal van luchthaven Zaventem, waarbij elf doden vielen.

Faycal Cheffou (30)

Waarschijnlijk de man met het hoedje en de witte jas op de inmiddels bekende bewakingsbeelden die werden gemaakt op de luchthaven van Zaventem. Cheffou is een bekende van de politie. Hij struinde regelmatig de tenten af die vluchtelingen hadden opgezet bij het gebouw van de Fedasil, de Belgische organisatie waar asiel aangevraagd kan worden. Hij preekte daar tegenover de vluchtelingen, mogelijk om ze te radicaliseren.

Donderdag werd Cheffou door speciale eenheden opgepakt samen met twee andere mannen, in de buurt van het gebouw van justitie in Brussel. De twee anderen, een broer en zus, werden na verhoor vrijgelaten. Maar Cheffou zou nog diezelfde avond zijn herkend door de taxichauffeur die hem, Ibrahim El Bakraoui en Najim Laachraoui op het vliegveld afzette.

Arrestatie Abdeslam

Abid Aberkan (links) bij de begrafenis van Brahim Abdeslam. Foto: AFP

Abid Aberkan (links) bij de begrafenis van Brahim Abdeslam. Foto: AFP

Abid Aberkan

Werd op dezelfde dag opgepakt als Abdeslam, die bij zijn familie was ondergedoken. Abid Aberkan droeg de kist van zelfmoordterrorist Brahim Abdeslam, de broer van Salah. De families van Aberkan en Abdeslam lijken nauw verbonden. Er werden nog twee leden van de familie Aberkan opgepakt. Zij waren in de woning aanwezig toen Abdeslam werd opgepakt.

Amine Choukri (?)

Werd samen met Abdeslam gecontroleerd op de snelweg in Duitsland, een maand voor de aanslagen in Parijs. Choukri werd tegelijkertijd met Abdeslam opgepakt. Hij kon snel worden geïdentificeerd omdat bij de Duitse politiecontrole vingerafdrukken werden afgenomen.

Verder is er weinig bekend over Choukri. Zelfs zijn naam is niet zeker: er zijn twee paspoorten gevonden, één op naam van Choukri. De andere was van Ahmed Alaaj. De paspoorten zijn allebei vals, en zijn van dezelfde man. Hoe hij echt heet, is niet duidelijk. De politie onderzoekt bovendien nog wat zijn rol precies was. Zijn vingerafdrukken werden in een schuilplaats gevonden.

Ahmad A., Sian A. en Djemilah A.

Leden van de familie waarbij Abeslam en Choukri zaten ondergedoken. Zij worden opgepakt bij de arrestatie van de twee verdachten.

Mohamed Belkaïd (35)

Werd bij de politie-actie in Vorst doodgeschoten. Bij deze actie raakten meerdere agenten gewond. Vermoedelijk was Abdeslam op dat moment ook in de woning aanwezig; in de woning werd een bekertje water met de vingerafdruk van Abdeslam gevonden. Hij kon toen echter ontsnappen.

Overige arrestatie

Reda Hame

Werd op 11 augustus 2015 opgepakt door de Franse politie, nadat hij was teruggekeerd uit Syrië. Hij bekende dat hij een militaire training in Raqqa, hoofdstad van het kalifaat van IS, had gehad.

Daarnaast had Hame een usb-stick met geheime informatie gekregen van kopstuk Abaaoud. Hij kreeg ook tweeduizend euro, en de opdracht om een makkelijk doelwit uit te zoeken, zoals een concertzaal. „Het gaat heel snel gebeuren", aldus Hame in augustus. In november wordt de aanslag op onder meer de concerthal Bataclan in Parijs gepleegd.

Nog voortvluchtig

Abrini zat achter het stuur van een Renault Clio die twee dagen later werd gebruikt bij de aanslagen in Parijs.

Abrini zat achter het stuur van een Renault Clio die twee dagen later werd gebruikt bij de aanslagen in Parijs.

Mohamed Abrini (31)

Wordt gezien als de belangrijkste man op vrije voeten. Abrini is een jeugdvriend van Abdeslam. Hij reisde samen met Abdelhamid Abaaoud, die wordt gezien als het brein achter de aanslagen in Parijs (zie verderop), naar Syrië.

Op de avond van 11 november, twee dagen voor de aanslagen in Parijs, is hij op bewakingsbeelden van een tankstation in Noord-Frankrijk te zien. Hij zit dan naast Abdeslam in een Renault Clio. Dezelfde auto wordt twee dagen later gebruikt bij de aanslagen in Parijs.


Meteorologen: verzet de klok een half uur

Meteorologen: verzet de klok een half uur

Volgens meteorologen is het beter om de klok slechts een half uur te verzetten, in plaats van een permanente zomer- of wintertijd hanteren. /Unsplash

Foto van 'Metro'

21 MIN

Al lange tijd wordt er gediscussieerd over wat beter is: zomer- of wintertijd. Het verzetten van de klok kan veel invloed hebben op je biologische klok, dus roepen veel mensen dat we één tijd moeten aanhouden. Weeronline komt met een nieuwe oplossing: de klok slechts een half uur te verzetten, in plaats van een permanente zomer- of wintertijd hanteren.

De meteorologen zijn van mening dat een tijdsverschil van een half uur meer voor- dan nadelen kent. Zowel in de zomer als in de winter zou deze tijd positief zijn.

Minder glad, later licht


Opnieuw pepperspray bij ADE-show Martin Garrix
Likeability of3

Opnieuw pepperspray bij ADE-show Martin Garrix

Tijdens een show van dj Martin Garrix in de RAI Amsterdam hebben tientallen mensen last gehad van pepperspray. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Zo'n 130 feestgangers hebben zich tijdens een show van Martin Garrix bij de EHBO gemeld omdat ze last hadden van pepperspray. Volgens de politie zijn mensen met de bijtende stof in hun gezicht gespoten en zijn sommigen ook beroofd.

Ook waren er zaterdagochtend vroeg vechtpartijen bij de RAI Amsterdam, waar de beroemde dj een feest gaf op het Amsterdam Dance Event.

Wapenstok


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Vader gezin Ruinerwold 'emigreerde' in 2009

Vader gezin Ruinerwold 'emigreerde' in 2009

De vader van het gezin dat afgelopen week werd gevonden in een boerderij in het Drentse Ruinerwold schreef zich in 2009 uit bij de gemeente. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

De vader van het gezin dat afgelopen week werd gevonden in een boerderij in het Drentse Ruinerwold schreef zich in 2009 uit bij de gemeentelijke basisadministratie. Hij meldde dat hij was geëmigreerd, bevestigt het Openbaar Ministerie na een bericht hierover in de Stentor.

Eerder werd al bekend dat de man en de zes meerderjarige kinderen niet geregistreerd waren in de basisadministratie. Het gezin werd begin deze week gevonden in een verborgen ruimte van de woning, nadat de 25-jarige zoon zijn verhaal had gedaan in een café in Ruinerwold. Zij leefden negen jaar in afzondering. De 67-jarige vader en de 58-jarige huurder van het pand, Oostenrijker Josef B., zijn aangehouden en zitten vast.

Onderzoek


Minister Wiebes: Afspraken aardbevingsversterking niet nagekomen

Minister Wiebes: Afspraken aardbevingsversterking niet nagekomen

Minister Wiebes: Afspraken aardbevingsversterking niet nagekomen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Een van de oorzaken van de vertraging in de versterkingsoperatie van het aardbevingsgebied in Groningen ligt bij het Centrum Veilig Wonen. Dat zegt minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat).

Volgens hem heeft het bedrijf dat verantwoordelijk was voor de afhandeling van aardbevingsschade en de versterking van panden, zich niet aan de afspraken gehouden. In een gesprek met RTV Noord spreekt hij van een „kolossale blamage".

De minister dacht dat het Centrum Veilig Wonen volop bezig was met het opnemen en beoordelen van schades, zoals was afgesproken met gasbedrijf NAM. „Maar dat bleek helemaal niet het geval te zijn", aldus de minister.


Reisadvies voor Chili aangescherpt vanwege gewelddadige demonstraties

Reisadvies voor Chili aangescherpt vanwege gewelddadige demonstraties

Reisadvies voor Chili aangescherpt vanwege gewelddadige demonstraties / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:38

Het reisadvies voor Chili is aangescherpt zo besloot het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat heeft te maken met de noodtoestand die in de hoofdstad Santiago is uitgeroepen, in verband met gewelddadige demonstraties tegen verhogingen van tarieven in het openbaar vervoer.

Nederlanders die in Chili zijn, doen er goed aan hun thuisbasis te laten weten hoe het met ze gaat, zegt het ministerie. De Nederlandse ambassade in het Zuid-Amerikaanse land volgt de situatie op de voet.

Vrijdag gingen in Santiago bussen in vlammen op, werden winkels geplunderd en werd brand gesticht in metrostations en verschillende kantoorpanden.


Meghan Markle: Het gaat niet goed met me

Meghan Markle: Het gaat niet goed met me

Markle, die in mei dit jaar beviel van zoontje Archie, kan het in de ogen van de Britse roddelpers vaak niet goed doen. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:27

Het leven van een royal is niet altijd makkelijk omdat je continu onder een vergrootglas ligt, liet Meghan Markle weten in een openhartig interview met ITV.

De combinatie van pas getrouwd zijn, net moeder te zijn geworden en bakken kritiek over je heen krijgen, valt haar zwaar. „Kijk, elke vrouw, en al zeker als je zwanger bent, is echt kwetsbaar. Dus dat was een uitdaging.”

Markle, die in mei dit jaar beviel van zoontje Archie, kan het in de ogen van de Britse roddelpers vaak niet goed doen. Of het nou gaat om hoe ze zich kleedt of om hoe ze met de kleine Archie omgaat, ze krijgt altijd kritiek over zich heen.


Gewonden en arrestaties: onrust in Barcelona nog altijd groot

Gewonden en arrestaties: onrust in Barcelona nog altijd groot

Gewonden en arrestaties: onrust in Barcelona nog altijd groot / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:01

In de Spaanse stad Barcelona zijn in de avond en nacht van vrijdag op zaterdag zeker vijftien mensen gearresteerd tijdens confrontaties met de politie. Tientallen mensen raakten in de Catalaanse hoofdstad gewond. Onder hen zijn agenten en journalisten. Het was de meest roerige avond en nacht van deze week.

Honderdduizenden mensen gingen de straat op om te protesteren tegen de veroordeling tot gevangenisstraffen van negen separatistische leiders van Catalonië. Zij probeerden zich in 2017 tevergeefs af te scheiden van Spanje. Het is de vijfde dag op rij dat mensen in Barcelona protesteren tegen de uitspraak van het Hooggerechtshof.

Enkele honderden demonstranten kwamen in aanraking met de politie. Veel van hen waren gemaskerd en zochten de confrontatie met agenten, net als eerder deze week. Prullenbakken werden in brand gestoken en er werden stenen gegooid naar agenten. Omstanders vluchtten winkels in toen politiebusjes de weg probeerden vrij te maken en politiemensen rookgranaten gooiden naar betogers.


‘Super Saturday’, het is erop of eronder voor Boris Johnson

‘Super Saturday’, het is erop of eronder voor Boris Johnson

‘Super Saturday’, het is erop of eronder voor Boris Johnson / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:44

Het is erop of eronder voor Boris Johnson. Zaterdag komt het Britse Lagerhuis namelijk bijeen om te debatteren en te stemmen over de nieuwe Brexit-deal die Johnson gesloten heeft met de EU. Het is bij hoge uitzondering dat het Lagerhuis op zaterdag vergadert. De laatste keer was tijdens de oorlog in 1982 over de Falklandeilanden.

Nadat hij het eerder deze week met de EU eens werd over de voorwaarden voor het vertrek, is Johnson druk bezig geweest om een meerderheid in het Lagerhuis achter zich te krijgen. Zaterdag, inmiddels tot 'super saturday' gedoopt, zal blijken of dat is gelukt. De oppositiepartijen hebben al laten weten tegen te zullen stemmen en ook de pro-Britse Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP), die de Conservatieven aan een meerderheid kunnen helpen, zijn tegen.

Uitstel


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Spelen met lego de nieuwe yoga: 'Heeft zelfde meditatieve werking'

Foto van 'Sarah Sitanala'

GISTEREN

Het aantal jongeren dat te maken heeft met stress of een burn-out blijft maar toenemen. Een van de oorzaken? We ontspannen niet, of niet op de juiste manier. Nu komt Lego afgelopen week met een wel heel interessante tip: ‘Van spelen met lego word je zen’.

Met advertenties probeert Lego jongeren te bereiken om kenbaar te maken dat het spelen met lego vele gezondheidsvoordelen heeft. Zo laten zij door middel van een advertentie op Instagram zien dat een jonge vrouw geen innerlijke rust kan vinden door het uitvoeren van yoga-oefeningen, terwijl haar dat na het bouwen van een legoschip wel lukt.

Vorm van meditatie


Grote Nederlandse festivals in 2025 volledig afvalvrij

Grote Nederlandse festivals in 2025 zoveel mogelijk afvalvrij

Grote Nederlandse festivals willen in 2025 volledig afvalvrij zijn / ANP

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Geen plastic krakende bekers meer onder je voeten, patat in bakjes waar compost van gemaakt kan worden, urine waar fosfaten uit worden gehaald om voedsel mee te kweken, schoon vervoer en dj’s die hun vluchten compenseren. Oftewel: volledig circulair. Dat willen negentien grote festivals in 2025 bereiken.

Het idee komt voort uit de zogenaamde Green Deal ‘Circular Festivals’, dat vrijdagmiddag op het Amsterdam Dance Event tijdens ADE Green is ondertekend. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Green Events International zijn de initiatiefnemers.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) was bij de onthulling aanwezig. „Voor onze planeet en voor een gezonde toekomst moeten we minder grondstoffen gebruiken en veel meer hergebruiken", zegt ze. „Circulariteit is de toekomst." Het ministerie investeert jaarlijks 80.000 euro om dit stimuleren. Het kabinet wil naar een economie zonder afval, in 2050. Festivals zijn een mooie doelgroep, vindt het ministerie, want jaarlijks trekken de festivals die meedoen aan de deal meer dan drie miljoen bezoekers.


Handhaving verbod rookruimtes in horeca vanaf 1 april

Handhaving verbod rookruimtes in horeca vanaf 1 april

Handhaving verbod rookruimtes in horeca vanaf 1 april / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het verbod op rookruimtes in de horeca wordt vanaf 1 april daadwerkelijk gehandhaafd. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) bekend gemaakt.

De Hoge Raad oordeelde eind vorige maand dat alle rookruimtes in de horeca verboden zijn. De uitzondering die tot die tijd gold, is ongeldig, luidde de uitspraak. Blokhuis liet toen al weten dat toezichthouder NVWA niet direct zou gaan controleren. „Handhaving van het verbod is praktisch niet van de ene op de andere dag in te zetten", zei hij toen.

De uitspraak van de Hoge Raad was een tegenvaller voor de horecasector, die met Blokhuis had afgesproken vanaf 2022 een einde te maken aan rookruimtes.


Eerste ruimtewandeling met uitsluitend vrouwen bij ISS

Christina Koch en Jessica Meir/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Voor het eerst in de geschiedenis wordt een ruimtewandeling uitgevoerd door alleen vrouwen.

De Amerikaansen Christina Koch en Jessica Meir hebben vrijdag het internationale ruimtestation ISS verlaten. Aan de buitenkant van het zwevende laboratorium moeten ze een kapot onderdeel van een accu vervangen. Dat duurt ongeveer vijf uur.

Tijdens de laatste voorbereidingen, terwijl de vrouwen al in de luchtsluis van het ruimtestation zaten en hun pakken controleerden op lekkages, vlogen ze op een hoogte van 421 kilometer en met een snelheid van 27.597 kilometer per uur over Nederland. Het ISS kwam onder meer over Dordrecht en Nijmegen. Boven de Indische Oceaan begon de ruimtewandeling.


Likeability of3

'Zeker zeventig doden door Nederlandse bom in Irak'

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zeker zeventig burgers zijn in 2015 om het leven gekomen door een aanval van een Nederlandse F-16 op een autobommenfabriek van IS in het Iraakse Hawija. Dat meldt zowel de NOS als NRC op basis van bronnen.

In gebouwen en huizen rond de bommenopslagplaats zouden veel vluchtelingen hebben verbleven. Mogelijk was sprake van verouderde inlichtingen over het aantal omwonenden. De NOS en NRC hebben afgelopen zomer in Irak onderzoek gedaan naar het incident, en spraken daar met nabestaanden en autoriteiten.

23 kinderen


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of5

Boeren willen schade aan het Malieveld zelf herstellen

Malieveld/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Boeren willen de schade die is ontstaan op het Malieveld in Den Haag zelf herstellen. Volgens Sieta van Keimpema van de Farmers Defence Force hebben diverse loonbedrijven zich gemeld om aan de slag te gaan.

„Na het protest hebben zich meteen vijf loonbedrijven bij ons gemeld die het veld weer in orde willen maken", zegt Van Keimpema. „Ook andere bedrijven zeggen al contact te hebben opgenomen met eigenaar Staatsbosbeheer. We gaan er alleen vanuit dat het vanwege de tijd van het jaar even zal duren voordat het veld weer ingezaaid mag worden. Wij hebben daar ook voorschriften voor. We gaan ervan uit dat dit ook voor Staatsbosbeheer geldt."

Compleet kapotgereden


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Verenigingskerk: Vader Ruinerwold had psychische problemen

Ruinerwold/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De vader van het gezin dat in Ruinerwold een geïsoleerd leven leidde, had psychische problemen. Dat stelt de Verenigingskerk vrijdag in een persverklaring. Vader Gerrit Jan van D. was midden jaren tachtig kort lid van de Verenigingskerk, maar verliet in 1987 de organisatie.

Een broer van de man, Derk, is al lange tijd lid van de Verenigingskerk. „Ik heb sinds 1984 niets meer van mijn broer gehoord", zegt hij in de verklaring. De organisatie, ook bekend als de Moonsekte, kan verder niets zeggen over Josef B., de opgepakte huurder van het pand. Volgens de Verenigingskerk zijn er geen gegevens bekend waaruit blijkt dat hij op enigerlei wijze verbonden is geweest met de organisatie. De geloofsovertuiging van de Verenigingskerk werd in 1965 door de Zuid-Koreaanse dominee Sun Myung Moon naar Nederland gebracht.

De 67-jarige vader werd maandag met vijf meerderjarige kinderen gevonden in een huis in Ruinerwold, nadat een zesde aan de bel had getrokken. Dat zou een 25-jarige man zijn, die zijn verhaal zou hebben gedaan in een café in de Drentse plaats. De 58-jarige Josef B. is de huurder van het pand in Ruinerwold. Hij werd maandag aangehouden, aanvankelijk omdat hij het politieonderzoek belemmerde.


Via Schuldenwijzer krijg je inzicht in je schulden

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Altijd al willen bijhouden hoe je schulden erbij staan? Dat kan voortaan met behulp van de in het leven geroepen Schuldenwijzer.

Mensen kunnen vanaf vrijdag snel en eenvoudig inzicht krijgen in actuele informatie over hun schuldenpositie. De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) en Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders (SNG) hebben hiervoor de site Schuldenwijzer.nl gelanceerd.

Burgers kunnen hierop via de DigiD inloggen en vinden er alle beslagen die door gerechtsdeurwaarders zijn gelegd bij derden, zoals beslagen op loon en pensioen. Burgers met schulden vinden er ook de beslagvrije voet (het vermogen waarop geen beslag mag worden gelegd).


Likeability of5

'9/11-achtige aanslag op Frankrijk voorkomen'

De Twin Towers/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Frankrijk is onlangs een terreuraanslag voorkomen die was geïnspireerd op de aanslagen van 11 september 2001, waarbij vliegtuigen in het World Trade Center in New York vlogen.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, zei tegen tv-zender France 2 dat op 26 september een man is aangehouden die met dat doel een vliegtuig wilde gijzelen. Hij zou nog op zoek zijn geweest naar een wapen.

Zestig aanslagen voorkomen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Rappe e-bolides en een zelfrijdende 'coolbus'

Directeur van Move Joost van Houwelingen in de ’coolbus’, ,,ik sta er zelf zo van te kijken!”

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Bij de eerste mobiliteits-experience van Nederland chill je ‘m in de zelfrijdende schoolbus en snij je snoeihard de Tarzanbocht af in een Porsche(-simulator).

De crashfunctie is uitgeschakeld, stelt de Porsche-rijinstructeur gerust, al voelt het dan wel een beetje als bowlen met van die klepjes voor de gleuf. Nét iets minder ‘living on the edge’, al blijft het rijden in een Porsche over het circuit van Zandvoort toch echt een once-in-a-lifetime. ,,Iets afremmen voor de Tarzanbocht...” tipt hij. ,,Vernoemd trouwens naar de eigenaar van de camping die net onder het circuit lag, meneer Tarzan.” En dan weer vól gas op links, ,,voel je hoe hard je gaat in een Porschesimulator?”