In het nieuws

Nederland is één van de gunstigste landen om ziek of werkloos te zijn. Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Ziek of werkloos? In Nederland zit je goed

Nederland is één van de gunstigste landen om ziek of werkloos te zijn. Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Foto van 'Els Anker'

18 FEB 2016

Nederland is één van de gunstigste landen om ziek of werkloos te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van carrièremarktplaats Glassdoor.

Als er wordt gekeken naar werkloosheidsuitkeringen, ouderschapsverlof, vakantiedagen en doorbetaling bij ziekte, scoort Nederland hoog in vergelijking met de andere veertien onderzochte EU-landen. De top drie wordt aangevoerd door Denemarken, Frankrijk en Spanje. Zij bieden de beste sociale voorzieningen aan voor de bevolking.

„Arbeidsrecht en arbeidsomstandigheden zijn complexe verantwoordelijkheden voor overheden”, aldus Andrew Chamberlain van Glassdoor. „De juiste balans vinden is nooit eenvoudig. Geen enkele overheid heeft een onbeperkt budget, maar Nederland is bijzonder genereus wanneer het om betaald ouderschapsverlof en ziekteverlof gaat.”

Werkloosheid

Heb je even geen werk? Dan zit je in Denemarken het beste. Mensen die werkloos zijn krijgen namelijk een uitkering van 90 procent van hun laatstverdiende loon, gedurende maximaal twee jaar. Uit het onderzoek blijkt dat Nederland en België ook aantrekkelijke voorzieningen bieden, afhankelijk van de arbeidsduur en de geleverde sociale bijdragen.

Ziekte

De verschillen tussen landen voor wat betreft betaald ziekteverlof zijn aanzienlijk. Betaald ziekteverlof is het gunstigst in Nederland, waar je maximaal 104 weken afwezig kan zijn. Je ontvangt bovendien gedurende de hele periode 70 procent van je salaris. In Zwitserland worden werknemers ten minste drie weken doorbetaald, in Ierland is dat afhankelijk van de bepalingen in het contract.

Kersverse mama

Als je net je huishouden hebt uitgebreid met een kindje, ben je in elk Europees land verzekerd van minimaal veertien weken verlofperiode als moeder. De langste verlofperiode wordt aangeboden in het Verenigd Koninkrijk (52 weken), gevolgd door Ierland (42 weken). In Nederland heb je recht op in totaal 16 weken verlof.

Qua salaris ontvangen kersverse moeders gedurende hun hele zwangerschapsverlof in Nederland, Denemarken, Frankrijk, Oostenrijk en Spanje 100 procent van het laatst verdiende loon. Minder gunstig zit je als moeder in Ierland, dat de laagste doorbetaling biedt. Van de 42 weken verlof worden er 26 uitbetaald, met een vast bedrag van €230 per week.

Vaderverlof

Vaderverlof is niet wettelijk geregeld binnen de Europese Unie. Daardoor lopen de rechten voor nieuwe vaders zeer uiteen. Finse vaders komen in aanmerking voor 45 dagen verlof, gevolgd door Spanje (15) en Frankrijk (11). Duitse, Ierse en Zwitserse vaders krijgen helemaal niets.

Vrije dagen

Met acht feestdagen en twintig wettelijke bepaalde vakantiedagen scoort Nederland slecht in vergelijking met andere Europese landen. Ter vergelijking: Zweden, Frankrijk en Denemarken bieden minimaal 25 vrije dagen per jaar, waar de feestdagen nog bijgeteld moeten worden. Vooral Spanje is, met 14 dagen, een fantastisch land voor nationale feestdagen.

BEKIJK OOK


  Gewonden bij schietpartij op school in VS

  Beeld ter illustratie / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  9 MIN

  Een in het zwart geklede scholier heeft op zijn school in Californië het vuur geopend. Daarbij zijn volgens politie en medische hulpverleners zes mensen gewond geraakt, onder wie drie zeer ernstig.

  Volgens de politie is de inmiddels gearresteerde dader van Aziatische afkomst en handelde hij naar het zich laat aanzien alleen, berichtte NBC. Hij is gewond geraakt en ligt in een ziekenhuis.

  Veel schietpartijen


  Persoon opgepakt in trein bij Eindhoven

  Foto van 'Metro en ANP'

  59 MIN

  De politie heeft in een trein in Eindhoven iemand aangehouden. Het treinverkeer van en naar Eindhoven werd eerder stilgelegd vanwege de zoektocht naar een gesignaleerd persoon".

  Er rijden voorlopig nog even geen treinen, want er wordt nog gezocht naar „mogelijke voorwerpen", meldt de politie. Volgens BN De Stem is een man van rond de 35 met een Action-tas afgevoerd. De tas zou in beslag zijn genomen.

  Zwaarbewapende teams


  Oppositie nog steeds niet blij met stikstofaanpak

  Het kabinet in debat over de stikstofproblematiek / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  1 UUR

  Volgens verschillende oppositiepartijen deugen de stikstofmaatregelen die het kabinet heeft gepresenteerd niet. Dat bleek tijdens een debat over de stikstofcrisis en de stappen die het kabinet woensdag presenteerde.

  Te weinig en te laat. Of overbodige maatregelen voor een niet bestaand probleem. Het zijn uiteenlopende redenen voor de oppositie om de maatregelen te wantrouwen. PVV-voorman Geert Wilders zegde het vertrouwen in de regering op, maar zijn motie van wantrouwen kreeg alleen steun van Forum voor Democratie.

  'Getreuzel'


  Rekening op de mat? Die openen we meteen!

  Rekening op de mat? Die openen we meteen!

  Foto: Sean Gladwell

  Foto van 'Quincy Brouwer'

  1 UUR

  Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de Nederlanders zijn rekeningen meteen bij ontvangst opent.

  Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van incasso- en gerechtsdeurwaardesorganisatie Flanderijn.


  Boze klant slaat 14-jarige pizzabezorger

  Een rij scooters van het bedrijf waar Siam pizza voor bezorgt / ANP

  Foto van 'Metro'

  1 UUR

  Een 14-jarige pizzabezorger gaat voorlopig niet meer aan het werk. Hij werd vrijdagavond toegetakeld door een klant die niet zou hebben betaald.

  Siam, zoals de pizzabezorger heet, werkt voor een pizzaketen in Amersfoort. Vrijdagavond bezorgde hij een bestelling in zijn stad. Omdat de bestelling via de Thuisbezorgd was gedaan, ging de jongen er vanuit dat er al voor de pizza was betaald. Na de bezorging, kwam Siam erachter dat dit niet het geval was, vertelt hij aan AD Amersfoort.

  Met zijn manager checkt hij of er inderdaad niet betaald is en dat blijkt het geval. Ze bellen de bestellers, maar er wordt niet opgenomen. Na zijn dienst gaat Siam terug om de verschuldigde 19 euro alsnog op te halen. Dat loopt al snel uit de hand.


  Cocaïne in omgebouwde accu gevonden bij Duitse grens

  Beeld ter illustratie / Pixabay

  Foto van 'Metro en ANP'

  2 UUR

  Bij drugscontroles aan de grensovergang Oldenzaal-Bad Bentheim heeft de Duitse politie onder meer 3 kilo cocaïne in een omgebouwde autoaccu gevonden en drie smokkelverdachten opgepakt.

  De verdachten werden woensdag na een controle aangehouden en zijn donderdag op gezag van de onderzoeksrechter in de Duitse stad Nordhorn in voorlopig hechtenis genomen. Onder hen bevindt zich een 32-jarige Nederlander.

  Daarnaast zijn een 32-jarige Litouwer en een 37-jarige Bulgaar aangehouden wegens de smokkel van verdovende middelen van Nederland naar Duitsland. Volgens de politie in Bad Bentheim bedraagt de straatwaarde van de in beslag genomen 5 kilo cocaïne, 20 kilo MDMA en 47 gram crystal meth circa 600.000 euro.


  Pepperspray in eigen ogen en ongemakkelijke eerste straatpatrouilles

  Bart en Louanne tijdens een van hun eerste straatpatrouilles / BNNVARA

  Foto van 'Iris Hermans'

  3 UUR

  Nieuwe turbulente serie over acht jonge dienders aan de Politieacademie wringt, schuurt, ontroert en is bovenal levensecht.

  Je ziet hem zichtbaar slikken en even diep ademhalen voordat hij die allereerste keer in z’n uniform naar binnen gaat, ergens in een flatgebouw in Rotterdam Zuid. „Voordat ik het goed en wel doorhad, had ik ineens een handboog in m’n handen. Zwaar ding wel, hoor.” Bart begon mei 2018 aan de Politieacademie en is een van de acht hoofdrolspelers in de documentaireserie Dienders, vanaf donderdag te zien bij BNNVARA op NPO3. In hun eerste jaar zijn ze bijna 24/7 gevolgd door regisseurs Daniël Aiss en Veerle Neger, die het achttal en hun ontwikkeling én falen zowel integer als confronterend in beeld brachten.

  Pijnlijk wel die pepperspray, vond ook Louanne


  Likeability of5

  Brutale aap bestelt spullen via telefoon verzorger

  De aap doet de term 'brutale aap' eer aan / Pexels

  Foto van 'Metro'

  3 UUR

  We kennen allemaal de term 'brutale aap'. Of de term klopt, daar hoef je niet meer aan te twijfelen. In China bestelde een brutale primaat eten via de telefoon van zijn verzorger.

  Verzorger Lv Mengmeng was best even ondersteboven toen ze op haar telefoon een bestelling vond. Ze werkt in het Yancheng Wildlife Animal World in Jiangsu in het oosten van China. Ironisch genoeg verliet ze de ruimte waar haar telefoon nog lag om eten te halen voor de baviaan.

  Het zoogdier kon blijkbaar niet langer wachten op voedsel en besloot het heft in eigen handen te nemen. Op de telefoon stond nog een lijst met boodschappen in haar app Taobao. Deze app lijkt op bijvoorbeeld Amazon.com. Mengmeng had haar boodschappen alvast in het digitale mandje gedaan en was aan het wachten tot Single Day. Op die dag zijn er namelijk fikse kortingen.


  lol
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Likeability of6

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  likelove
  user_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avataruser_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avatar

  +1


  'Russische rol bij MH17 steeds duidelijker'

  Fred Westerbeke tijdens een persbijeenkomst van het Joint Investigation Team, dat onderzoek doet naar de crash van vlucht MH17. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 14:45

  Er komt een steeds duidelijker beeld van de betrokkenheid van Moskou bij het neerhalen van de MH17. Dat komt onder meer door de tapgesprekken die het Joint Investigation Team (JIT) donderdag heeft gepubliceerd van Russische separatisten in Oost-Oekraïne. 

  Dat zegt Piet Ploeg, die optreedt als woordvoerder van de nabestaanden.

  Levering raketten


  Netflix en Nickelodeon werken samen voor spin-off Spongebob

  Afbeelding ter illustratie. / Screenshot YouTubekanaal Nickelodeon UK

  Foto van 'Elselotte Smink'

  VANDAAG, 13:39

  Zijn jullie er klaar voor kinderen? Nickelodeon en Netflix hebben de handen ineen geslagen voor een exclusieve spin-off van 's werelds meest geliefde spons. 

  De seriegiganten hebben voor meerdere jaren een samenwerkingscontract getekend. Nickelodeon gaat naast de spin-off nieuwe films en series maken voor de streamingdienst, op basis van bestaande personages.

  Octo Tentakel


  Likeability of6

  Rapper Waka Flocka bant Nederland om Zwarte Piet

  Rapper Juaquin James Malphurs. / Screenshot Instagram @wakaflocka

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 12:45

  Rapper Waka Flocka Flame is helemaal klaar met Nederland. Hij wil niet meer optreden totdat Zwarte Piet uit het straatbeeld is verdwenen en is afgeschaft. 

  In een Instagrampost laat de rapper weten ‘teleurgesteld’ te zijn in Nederland. „Dit doet pijn.”

  Niet te geloven


  love
  user_bea07c46c54f011614e9baca4369d8a228ee901b_avataruser_b7a9854e14e8edfa66c7dc3e8fa7f91de0bfc6fe_avatar

  Dagvaardingen om discriminatie bij sintintocht

  Afbeelding ter illustratie. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 11:20

  Het Openbaar Ministerie gaat 23 dagvaardingen versturen aan mensen die zich vorig jaar bij de sinterklaasintocht in Amstelveen schuldig zouden hebben gemaakt aan dreigementen, opruiing of discriminatie via Facebook.

  Tijdens de plaatselijke intocht waren via een livestream demonstranten te zien van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Onder die beelden werden veel negatieve reacties geplaatst over de demonstranten en de journaliste die ze plaatste, Clarice Gargard. Die deed daarvan aangifte.

  Niet beschermd


  Likeability of5

  Stervende baas vindt onderdak voor zijn viervoeter en beste vriend

  Zino op het station. / Eigen foto

  Foto van 'Elselotte Smink'

  VANDAAG, 10:49

  Wanneer een baasje terminaal ziek wordt, is dit voor een hond minstens net zo verdrietig. De situatie uitleggen kan niet, en goed afscheid kunnen nemen is dus belangrijk. 

  De Belgische terminaal zieke Peter (55) is dan ook erg blij dat hij aan de Nederlanders Pedro en Kelly een huis heeft gevonden voor één van zijn honden.

  'Zino blijft bij ons'


  love
  user_f9f4c06216ea4b998552fadce06c9d81b4cf96ca_avatar

  Likeability of3

  Door politie neergeschoten vrouw (48) overleden aan verwondingen

  Afbeelding ter illustratie. / ANP

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 10:22

  De 48-jarige vrouw die woensdag door de politie werd neergeschoten in Alkmaar is aan haar verwondingen overleden. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

  Agenten zagen zich genoodzaakt de vrouw op de Priemstraat neer te schieten omdat ze de aanwijzingen van de politie niet opvolgde.

  Vernielingen


  sad
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Het wordt een waterkoude Sinterklaasintocht

  Handschoenen zijn zaterdag geen overbodige luxe. / ANP

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 09:07

  Ga je aankomende zaterdag naar de intocht van Sinterklaas? Dan kun je je maar beter warm inpakken. 

  Het belooft waterkoud te worden. 's Middags wordt het amper 6 graden bij de landelijke intocht in Apeldoorn. Gelukkig wordt het volgens Weeronline geen volledig verregende dag.

  Gevoelstemperatuur lager


  Aantal verkeersdoden op kruispunten neemt toe

  Fietsers op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 07:35

  Er vallen meer verkeersdoden op kruispunten. Vorig jaar telde de politie maar liefst 172 dodelijke ongevallen.

  Dat zijn er 25 meer dan in 2016 en 15 meer dan in 2017. Daarnaast waren er de afgelopen drie jaar bijna 16.000 ongelukken op kruispunten, waarbij mensen gewond raakten. Dat gold vooral voor fietsers.

  Dat blijkt uit een analyse van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws op basis van gegevens van politie en Rijkswaterstaat over ruim 250.000 ongelukken in de afgelopen drie jaar. Meer dan 60.000 daarvan vonden plaats op kruispunten. 476 van die ongevallen bleken fataal.


  ‘Geld Nacht van de Vluchteling maakt echt verschil’

  ‘Geld Nacht van de Vluchteling maakt echt het verschil’

  Melissa Drost bezocht Myanmarezen in hun school. In eigen land was les krijgen voor de kinderen onmogelijk geweest.

  In samenwerking met de Nacht van de Vluchteling

  VANDAAG, 07:15

  Als nieuw gezicht van de Nacht van de Vluchteling bezocht actrice Melissa Drost in Thailand deze week vluchtelingen uit Myanmar.

  „Ik zou het elke deelnemer aan de Nacht van de Vluchteling gunnen om met eigen ogen te zien wat je met het inzamelen van geld voor vluchtelingen betekent.” Melissa Drost, net uit het vliegtuig, is er op Schiphol nog vol van. De actrice (nu Sjors in Goede, Tijden Slechte Tijden en eerder Soldaat van Oranje) werd deze week gepresenteerd als het nieuwe gezicht van de Nacht van de Vluchteling. Samen met organisator Stichting Vluchteling zet Melissa, die ‘de Nacht tweemaal als deelneemster volbracht, zich in voor mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog en conflict. Tijdens de elfde editie van de Nacht van de Vluchteling (zie onderaan) wordt al wandelend in het holst van de nacht geld opgehaald voor noodhulp.

  ‘Geld Nacht van de Vluchteling maakt echt verschil’

  Wereld diabetes dag: misverstand van zaken en doorbraken

  Wereld Diabetesdag: misverstand van zaken en doorbraken

  Er worden stappen gezet, maar qua begrip over diabetes valt er nog veel te winnen. Foto: Getty

  Foto van 'Tim van der Steen'

  VANDAAG, 05:57

  Donderdag 14 november is het Wereld Diabetesdag. In het leven geroepen in 1991 door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Internationale Diabetes Federatie want de situatie rond de ziekte was alarmerend, hoe hangt die vlag er nu bij?

  Mogelijk vaccineren we onze baby’s over tien jaar tegen suikerziekte, vooralsnog is diabetes type 1 nog steeds dodelijk als je even niet oplet. De wetenschap is ver gevorderd in de afgelopen vijftig jaar maar we zijn er nog lang niet.

  Complicaties