Els Anker
Els Anker Nieuws 16 feb 2016
Leestijd: 2 minuten

Europese burger wil eerlijke verdeling vluchteling

De meerderheid van de Europese burgers wil een eerlijke verdeling van vluchtelingen over heel Europa. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Duitse Bertelsmann Stichting dinsdag heeft gepubliceerd.

Uit het onderzoek onder ruim 11.000 Europese burgers in de 28 lidstaten blijkt dat 79 procent voorstander is van een gemeenschappelijk Europees asiel- en migratiebeleid. 52 procent van de deelnemers vindt dat de EU daarvoor de beste kaarten heeft, slechts 22 procent denkt dat dit het beste door een land zelf kan worden ingevuld.

Beveiliging

Als landen zich niet aan een evenredige verdeling houden, zouden ze Europees geld moeten verliezen, meent 70 procent van de Europeanen. Verder is een grote meerderheid (90 procent) van de burgers van mening dat er ook een gemeenschappelijke beveiliging van de Europese buitengrenzen moet komen.

Volgens Aarts de Geus van de Bertelsmann Stichting en oud-minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de meerderheid van de Europeanen een duidelijke boodschap geformuleerd aan de Europese leiders. „Mensen willen een Europese oplossing die gebaseerd is op solidariteit en stabiliteit”, aldus Aarts de Geus van de Bertelsmann Stichting. „Regeringsleiders zouden deze wens van hun burgers ter harte moeten nemen.”

Verschil

Er is echter een groot verschil tussen ‘oude’ en ‘nieuwe’ EU-lidstaten. In de nieuwe lidstaten, zoals Hongarije en Polen, ligt het percentage dat een eerlijke verdeling wenst van vluchtelingen maar op 54 procent. Ter vergelijking: in de ‘oude’ lidstaten zoals Duitsland en Frankrijk ligt dit percentage op ruim 85 procent.

In de nieuwe staten zijn ook flink minder voorstanders (41 procent) te vinden voor ‘financiële boetes’ bij het niet opnemen van vluchtelingen dan in oude lidstaten (77 procent).

Negatieve gevolgen

Onderzoekers benadrukken dat de resultaten niet onmiddellijk betekenen dat Europeanen welwillend tegenover de komst van asielzoekers staan. Bijna 60 procent vreest dat immigratie negatieve gevolgen kan hebben voor het sociale systeem van hun land.

Donderdag en vrijdag is er een top van regeringsleiders en staatshoofden van de EU in Brussel waar het migratievraagstuk wordt besproken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.