In het nieuws

Immigranten op straat aangevallen door neonazi's

Tientallen in het zwart geklede, gemaskerde mannen mishandelen de immigranten. (foto: video still)

Foto van 'J. Geerdink'

31 JAN 2016

In het centrum van de Zweedse hoofdstad Stockholm zijn vrijdagavond tientallen immigranten aangevallen en in elkaar geslagen door een groep van zo'n honderd in het zwart geklede, gemaskerde mannen. Dat meldt Aftonbladet.

Straf

De groep aanvallers deelde flyers uit met teksten als „Nu is het genoeg!" en „rondzwervende Noord-Afrikaanse jongeren de straf krijgen die ze verdienen". Volgens de politie waren de pamfletten „duidelijk bedoeld om mensen aan te zetten tot onwettelijk gedrag".

De aanval was de meest gewelddadige reactie tot nu toe op de moord van een medewerkster van een asielzoekerscentrum door een vluchteling uit Somalië afgelopen maandag. Drie personen werden aangehouden, onder meer voor verboden wapenbezit en het slaan van een politieagent in burger. De politie maakte aan Zweedse media bekend dat het ging om voetbalhooligans en neonazi's.

Voorbeeld volgen

Na de gebeurtenissen verklaarde de Nordiska Motståndsrörelsen, een Zweedse neonazi groep, dat het de straten rond het Centraal Station „heeft schoongeveegd". „Deze criminele immigranten hebben Zweden nu lang genoeg beroofd en gemolesteerd."

„De politie heeft aangetoond dit probleem niet het hoofd te kunnen bieden, dus zagen we geen ander alternatief dan de asielzoekers zelf de straf te geven die ze verdienen", schrijft Nordiska Motståndsrörelsen op zijn website. „Zweedse mannen en vrouwen verdienen veiligheid en we roepen dan ook iedereen op ons voorbeeld te volgen."

Zaterdagochtend vond in Stockholm een demonstratie plaats van de rechtse anti-immigratiepartij Sverigedemokraterna, die eist dat de regering opstapt vanwege hun „laffe beleid aangaande de vluchtelingencrisis".

BEKIJK OOK


  Klanten doen kerstboodschappen in de Jumbo supermarkt.
  Likeability of5

  Supermarkten bezorgd om kerstacties boeren

  Klanten doen kerstboodschappen in de Jumbo supermarkt. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De supermarkten maken zich zorgen over aangekondigde acties waarbij mogelijk distributiecentra worden geblokkeerd.

  Boeren van de actiegroep Farmers Defence Force kondigden dit donderdag aan als een van de acties in verband met de stikstofcrisis en PFAS-normen.

  Platleggen


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Klaas Dijkhof.

  VVD'er Dijkhoff stopt uitbetaling wachtgeld

  Klaas Dijkhof . / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff heeft de uitbetaling van zijn omstreden wachtgeld laten stopzetten. Binnen een kwartiertje was het geregeld, aldus een woordvoerder naar aanleiding van berichtgeving van RTL over de kwestie.

  Eerder deze week bestond er nog onduidelijkheid of dat wel kon. Dijkhoff had gezegd af te zien van de toelage na alle ophef die daarover was ontstaan, maar ook over onterechte reiskostenvergoedingen die hij ontving.

  Terugstorten


  Dikste man ter wereld verliest 334 kilo

  Dikste man ter wereld verliest 334 kilo

  Juan Pedro Franco | Foto: Gabriela Acosta & Nación Imago

  Foto van 'Quincy Brouwer'

  GISTEREN

  De Mexicaanse Juan Pedro Franco (35) woog op zijn dieptepunt 595 kilo en kwam daarmee in het Guinness Book of Records.  

  De morbide obese man woog in 2016 nog 595 kilo. Zijn veel te hoge gewicht kwam mede doordat hij al acht jaar lang in bed lag. Franco kon niet lopen en zelfs nauwelijks bewegen vanwege zijn gigantische overgewicht. Daarom was hij afhankelijk van de zorg van zijn familie. Naast zijn overgewicht lijdt de Mexicaan ook nog eens aan diabetes type 2.

  Franco was zijn overgewicht zat, en besloot af te vallen. Dat deed hij niet zonder succes. Momenteel weegt de man ‘nog maar’ 261 kilo. Hij is nog steeds te zwaar, maar Franco is al meer dan de helft van zijn gewicht kwijt. Daarmee is hij goed op weg naar een gezond leven. Om deze progressie te boeken heeft de Mexicaan drie operaties ondergaan.  Maar daarmee is hij er nog lang niet. Om zijn streefgewicht van ongeveer honderddertig kilo te bereiken, moet hij nog een keer onder het mes.


  De Mercedes-Benz waarin Adolf Hitler zich liet rondrijden.
  Likeability of3

  Auto Hitler in Nederland voor tentoonstelling

  De Mercedes-Benz waarin Adolf Hitler zich liet rondrijden. / AFP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De Mercedes-Benz waarin Adolf Hitler zich in zijn jaren als nazileider liet rondrijden, is in Nederland. Het voertuig is een van de topstukken in de tentoonstelling Hij of ik. Een Canadees en een Duitser, die begin volgend jaar in het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soest opengaat.

  De auto, particulier bezit van een Brit, is nu al in Nederland omdat de expositie rondom de topstukken wordt opgebouwd. Behalve de Mercedes van Hitler laat het museum onder meer ook een Duitse V1 en een Duitse tank (de Königstiger) zien.

  57 exemplaren


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Informatie op een perronbord van Utrecht Centraal.
  Likeability of3

  Treinreizigers even vaak op tijd als vorig jaar

  Informatie op een perronbord van Utrecht Centraal. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Het afgelopen jaar kwamen NS-treinreizigers in 92,6 procent van alle treinritten op tijd aan. Dat wil zeggen: met minder dan vijf minuten vertraging.

  Daarmee heeft NS de punctualiteit op hetzelfde historisch hoge niveau weten te houden als een jaar eerder. Op de hogesnelheidslijn (hsl) ligt het cijfer nog altijd een stuk lager: gemiddeld is 83,4 procent van de binnenlandse reizigers op tijd, een fractie beter dan in 2018.

  Spanning op de bovenleiding


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Ook verbod discriminatie handicap en geaardheid in Grondwet
  Likeability of6

  Ook verbod discriminatie handicap en geaardheid in Grondwet

  Ook verbod discriminatie handicap en geaardheid in Grondwet. / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  In de Tweede Kamer pleit een ruime meerderheid voor uitbreiding van het ‘non-discriminatiebeginsel’. Aan het artikel zou discriminatie wegens ‘handicap of seksuele gerichtheid’ moeten worden toegevoegd.

  Deze initiatiefwet van D66, GroenLinks en de PvdA ontving donderdag in de Kamer voornamelijk positieve reacties. Het voorstel werd al in 2010 ingediend en pas donderdag voor het eerst behandeld.

  Betere waarborg


  like
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Ook rookruimtes buiten horeca eerder dicht
  Likeability of5

  Ook rookruimtes buiten horeca eerder dicht

  Ook rookruimtes buiten horeca eerder dicht. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Rookruimtes in openbare gebouwen en bij bedrijven moeten eerder sluiten. Die in openbare gebouwen scholen moeten al in 2021 dicht.

  De rookruimtes in het bedrijfsleven volgen een jaar later. Dat bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving door RTL Nieuws.

  De rookruimtes in de horeca moeten in opdracht van de rechter nu al sluiten, al krijgt de horeca daarvoor van verantwoordelijk staatssecretaris Paul Blokhuis nog tot komend voorjaar de tijd.


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Kees Tol: Laaggeletterdheid is een verborgen probleem

  Kees Tol met ex-laaggeletterden Graddie en Johan. / Stichting Lezen & Schrijven

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Zo’n 2,5 miljoen volwassenen hebben grote moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. En 24 procent van de 15-jarigen loopt risico om laaggeletterd te worden. 

  Het zijn cijfers die er niet om liegen. Maar de situatie omtrent laaggeletterdheid is dan ook alarmerend, waarschuwt de Stichting Lezen & Schrijven. De nieuwe ambassadeur, Kees Tol, moet zorgen voor meer aandacht voor de problematiek.

  Presentator


  Likeability of6

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  likelove
  user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

  +3


  Sebastian Kruis (PVV) tijdens een vergadering van de gemeenteraad.
  Likeability of2

  Commotie in raadszaal na gebruik woord 'neger'

  Sebastian Kruis (PVV) tijdens een vergadering van de gemeenteraad. / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Woensdag sprak Sebastian Kruis (PVV) tijdens een debat over racisme en mogelijke discriminatie bij de politie, meerdere keren het woord ‘neger’ uit. Dat leidde tot commotie in de raadszaal.

  Dit tot schrik van andere politieke partijen in de zaal. Een bezoeker op de tribune verliet geschokt de zaal. Kruis werd door de commissievoorzitter tot de orde geroepen, maar vervolgens liet ook Arjen Dubbelaar (groep de Mos) van zich horen. „’Neger’ is een gewoon Nederlands woord”, zei hij. Dubbelaar vervolgde zijn relaas door te stellen dat het woord gewoon in de Dikke van Dale staat.

  Onacceptabel


  dislike
  user_03d8514fc8bba201bd3462966e8c618da072b07b_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Vliegverkeer Eindhoven Airport weer op gang na dichte mist
  Likeability of3

  Vliegverkeer Eindhoven Airport weer op gang na dichte mist

  Vliegverkeer Eindhoven Airport weer op gang na dichte mist. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  In Eindhoven is het vliegverkeer na de dichte mist van donderdagochtend weer op gang gekomen. Op Eindhoven Airport waren aan het begin van de de dag geen start- en landingen mogelijk.

  Door de dichte mist lag het vliegverkeer stil. „Het ziet er nu veel beter uit. De vluchten komen en gaan weer bijna helemaal volgens schema”, liet een woordvoerder van de luchthaven weten.

  2000 reizigers


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Likeability of3

  Boeren dreigen met lege winkels tijdens kerst door actie

  Afbeelding ter illustratie. / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Als het aan de actiegroep Farmers Defence Force (FDF) ligt, wordt het een karige kerst. De groep is bezig met de voorbereiding van een grote landelijke blokkade. 

  Door de actie, een week voor kerst, zou de ‘complete voedselvoorziening’ lamgelegd worden, schrijft de Leeuwarder Courant

  Verschillende acties


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Likeability of3

  Cadeautje voor Greta Thunberg: ezel als vervoermiddel

  Greta Thunberg kwam dinsdag per catamaran aan in Lissabon. / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Hoe je écht klimaatvriendelijk naar de Spaanse hoofdstad afreist om de klimaattop bij te wonen? Op een ezeltje, natuurlijk. 

  Greta Thunberg kreeg het dier dinsdag daarom als cadeau aangeboden van een religieuze buurtvereniging uit de Spaanse stad Talavera de la Reina. „Onze voorouders gebruikten dit meest klimaatvriendelijke vervoermiddel al.”

  Brief aan Zweedse


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Songfestival probeert woekerprijzen tickets tegen te gaan

  Chantal Janzen is een van de drie presentatoren van het festival. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Tickets voor het Eurovisiesongfestival worden alleen op naam verkocht. Daarmee wil de organisatie voorkomen dat de kaarten tegen woekerprijzen kunnen worden doorverkocht.

  Kopers mogen bovendien maar maximaal vier kaartjes per persoon bestellen. Bij de ingang van Ahoy in Rotterdam, waar het liedjesfestijn volgend jaar wordt gehouden, wordt steekproefsgewijs gecontroleerd. Komt de naam op de kaart niet overeen met de persoon, dan mag die niet naar binnen.

  Goedkoper dan Tel Aviv


  Likeability of5

  Onderzoekers testen anticonceptiepil die een maand werkt

  De maandpil zou ongeveer zo groot zijn als een visolietablet. Afbeelding ter illustratie. / Unsplash

  Foto van 'Elselotte Smink'

  GISTEREN

  Ongetwijfeld is het, naast een pil voor mannen, een droom voor veel pilslikkende vrouwen. Niet meer elke dag moeten denken aan de anticonceptiepil, maar slechts een keer per maand een pil te moeten slikken. 

  Amerikaanse onderzoekers testen momenteel zo’n maandelijkse pil. Die zou wekenlang in de maag blijven zitten en geeft de hormonen die een zwangerschap voorkomen, gedoseerd af. Dat schrijft de BBC.

  Meer controle


  like
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Code geel om dichte mist: oppassen geblazen op de weg

  Afbeelding ter illustratie. / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Donderdagochtend hangt er dichte mist. Het KNMI heeft daarom voor het hele land, behalve voor de Waddeneilanden, code geel afgegeven. 

  Het wordt aangeraden om de snelheid aan te passen en voldoende afstand te houden.

  Druk op de weg


  Likeability of6

  Machinist Jasper schrijft mét lach en zonder filters

  Machinist Jasper Wijker voor CS / Joost Wouters

  Foto van 'Iris Hermans'

  GISTEREN

  Jasper Wijker is machinist slash meester slash alleenstaand vader. Én schrijver van De Meester, waarvan zijn eerste bundel volgende week wordt gelanceerd, met daarin verhalen over zijn treinbelevenissen, spoorfamilie en Rosa.

  ‘Goedemorgen meester!’ Een begroeting die niet alleen dagelijks door schoollokalen galmt, maar ook klinkt op stations en in de trein. „Zo worden we door collega’s aangesproken. Het stamt nog uit het stoomtijdperk, toen de machinist de stoker opleidde tot machinist.” En zijn boek heet trouwens ook zo, vertelt machinist Jasper Wijker (29). Hij zit op zijn vrije dag even niet aan de koffie, wat normaal toch wel echt ‘het machinistendrankje’ is, maar aan een watertje en zijn uniform heeft hij verruild voor jeans en een shirt. Met een jongensachtig enthousiasme vertelt hij in de personeelsruimte op spoor 2 van Amsterdam CS over zijn bundel ‘De Meester’, dat vol verhalen zit uit de dagelijkse praktijk van hem als machinist, en ook als alleenstaand vader. Hij heeft bijna de fulltime zorg over zijn dochter Rosa, net vijf geworden en over wie hij vol vaderliefde praat én schrijft. Zo zat hij vorige week nog wat te klooien voor haar traktatie op school. „Het werden zakjes met felgekleurde snoepjes... Unicorn-keutels dus, ze vindt alles mooi van eenhoorns.”

  Hoewel er niets van te merken is, vindt hij het best spannend, zo’n interview. Is ook geen dagelijkse kost voor hem, met een lach: „Ik heb zelfs zweethanden!” Het doet hem terugdenken aan zijn eerste keer, die hij nog als de Bevrijdingsdag van gisteren herinnert. Het was 5 mei 2014 en op het traject Amsterdam-Zwolle werd hij, onder twee toeziende ogen van zijn mentor, in het diepe gegooid. Ondanks misschien wat transpiratiedruppels op de rij-remhendel, ging die allereerste rit goed en in de jaren erna heeft hij het besturen zich helemaal meester gemaakt. Terwijl op spoor 2 het kenmerkende fluitje klinkt en de Intercity zuidwaarts vertrekt, vertelt Wijker over zijn leven vóór het spoor, waarin de Uitgeester geen idee had wat hij wilde worden, ‘later als hij groot was.’


  likelove
  user_63b7267cc5a230542b7b58f9cd02ae61e5e960d2_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Likeability of3

  Sint kan best een make-over gebruiken

  Een nieuwe look voor Sinterklaas? / Foto: Tom ten Seldam

  Foto van 'Ingelise de Vries'

  GISTEREN

  Al jaren kennen we de Sint met dezelfde (ouderwetse) baard. Is het niet eens tijd dat de beste man naar de barbier gaat en zijn baard opnieuw laat stylen?

  Dat vroegen fotograaf Tom ten Seldam, zijn assistente Loes de Boer, stylist Marlon Schuurman en barbier Allard Honigh zich ook af. Ze vroegen Sinterklaas-model Aad of zijn baard opnieuw gestyled mocht worden en daar was de hulp-goedheiligman wel voor te porren.

  Het vijftal kwam bij elkaar en de Sint kreeg een millennial make-over: van dip-dye glitterbaard tot warrig hipsterkapsel: de kindervriend van respectabele leeftijd kan zo weer helemaal mee met de trends van dit moment.


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Beter Leven kip rukt op: nog eens vier supermarkten stappen over
  Likeability of3

  Beter Leven kip rukt op: Nog eens vier supermarkten stappen over

  Jumbo, Hoogvliet, Spar en Vomar gaan alleen nog kipvleeswaren verkopen met een Beter Leven keurmerk. /ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Jumbo, Hoogvliet, Spar en Vomar gaan alleen nog kipvleeswaren verkopen met een Beter Leven keurmerk. Al het vlees heeft minimaal een ster. Plus maakte dit jaar als eerste supermarkt de stap om volledig over te gaan op kipvleeswaren met minimaal een ster van het Beter Leven Keurmerk. Sindsdien volgden ook Coop DekaMarkt en Dirk.

  Nu Jumbo, Hoogvliet, Spar en Vomar zich ook aansluiten bij het keurmerk, gaat het nog om een handje vol supermarkten die de stap niet zetten. „Voor kipvleeswaren wordt één Beter Leven ster de norm”, zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. Medio 2020 zullen de supermarkten volledig overstappen op kippenvlees met een ster.

  Steekproef


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar