Buitenland

Albert Heijn-telg wegens drugsbezit vast op Bali

Foto ter illustratie (Bron: Colourbox)

Foto van 'Carolien Tsao'

23 JAN 2016

Een lid uit de Albert Heijn-familie is in Indonesië aangehouden wegens verdenking van drugsbezit. Djaï Heijn (25), zoon van spiritueel ondernemer Ronald Jan Heijn, hangt een jarenlange celstraf boven het hoofd. Zo schrijft NOS.

De man woont sinds 2013 op Bali en geeft er spirituele trainingen. Hij zou per post 224 gram marihuana opgestuurd hebben gekregen door een vriend. Mogelijk was Heijn ook in het bezit van methamfetamine, zo laten Indonesische media weten.

Streng beleid

In Indonesië staan zware straffen op het bezit van drugs, namelijk celstraffen tot maximaal twaalf jaar. Als er ook sprake is van drugssmokkel, kan dat leiden tot levenslang of zelfs de doodstraf.


Views

20

'Nederlandse jihadist vast in Irak'

'Nederlandse jihadist vast in Irak'

De Iraakse stad Mosul tijdens de gevechten in 2017 Foto: AFP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 06:14

In Irak zit een Nederlandse jihadist gevangen die verdacht wordt van terrorisme.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dit gemeld aan Nieuwsuur. Details over de identiteit van de man en de situatie heeft het ministerie echter niet gegeven.

Doodstraf

Tegen NU.nl zegt het ministerie een vinger aan de pols te houden. Mensen die worden verdacht van betrokkenheid bij IS, worden in Irak vaak veroordeeld tot de doodstraf of een levenslange gevangenisstraf.

Afgelopen dinsdag kreeg een Belgisch lid van IS in Irak de doodstraf opgelegd. De Belgische minister Didier Reynders heeft de autoriteiten gevraagd om de man, die gevochten zou hebben voor de terreurorganisatie, in plaats daarvan een levenslange celstraf te geven.

BEKIJK OOK


Views

300+

Leger Nigeria verkrachtte duizenden vrouwen

Leger Nigeria verkrachtte duizenden vrouwen

Vrouwen in Noordoost-Nigeria Foto: AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 05:54

Het regeringsleger van Nigeria heeft duizenden vrouwen en meisjes verkracht. Dat brengt Amnesty International naar voren in het rapport They betrayed us.

De vrouwen en meisjes werden naar afgelegen kampen gebracht, door zowel Nigeriaanse militairen als leden van een militie Civilian Joint Task Force, waar het leger mee samenwerkt. Daar werden zij verkracht, soms in ruil voor voedsel.

Schokkend

,,Het is absoluut schokkend dat mensen die al zoveel hebben geleden onder Boko Haram, veroordeeld worden tot misbruik door Nigeriaanse militairen", zegt de directeur van Amnesty in Nigeria. Amnesty zegt daarnaast bewijs te hebben dat sinds 2015 duizenden mensen door honger zijn omgekomen in kampen in de noordoostelijke staat Borno.

De mensenrechtenorganisatie roept de Nigeriaanse autoriteiten op oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Noordoost-Nigeria te onderzoeken en eerdere onderzoeken openbaar te maken. Volgens de Nigeriaanse president heeft het rapport geen geloofwaardigheid.

BEKIJK OOK


Views

300+

Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

Win! Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

De vier Gabbers met vlnr Ali B, Najib Amhali, Martijn Koning en Roué Verveer. / Vincent van Dordrecht

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 05:30

We dagen je uit: probeer net zo grappig te zijn als Gabbers. Of grappiger!

Roué Verveer, Martijn Koning, Najib Amhali en Ali B zullen op 29 en 30 juni de ene na de andere grap de Ziggo Dome in slingeren. Zij doen dat in een nieuwe formatie tijdens de derde Gabbereditie. Koop je kaarten met 20 euro korting via Metro.

koop gabber tickets

Maar… zijn Metrolezers misschien wel net zo grappig of zelfs grappiger dan deze vier comedians? Wij twijfelen daar uiteraard niet aan, maar we dagen de lezer wel uit. Vorige week kondigden we het in een interview met het kwartet heren al aan: er komt een wedstrijd ‘Ben jij net zo grappig als Gabbers?’

Stel, Gabbers voor je neus

„Geef de lezers een opdracht mee, dat werkt het beste. Donald Trump bijvoorbeeld”, zegt Martijn Koning. En met een lach: „Of Gabbers zelf natuurlijk. Pak ons maar hard aan.” De opdracht daarom deze keer: stel, de vier Gabbers staan voor je neus. Welke grap óver hen (of over een van de vier) zou je vertellen?

Inzenders van een onvervalste Gabbersgrap maken kans op 5x2 vrijkaarten voor een van de Ziggo Dome-shows. Maar, misschien nog wel belangrijker, bij plaatsing van je grap in Metro of op Metronieuws.nl verdien je uiteraard eeuwige roem!

Meedoen? Mail dan je grap naar marketing@metronieuws.nl.

Kaarten met korting

Metrolezers kunnen naast de prijsvraag profiteren van een speciale kortingsactie van deze krant en Gabbers. Kaarten voor de shows op 29 en 30 juni in Ziggo Dome bestel je via www.gabbers.nl. Metrolezers krijgen 20 euro korting voor elke rang! Dit door de vouchercode metro (met kleine letters) in te voeren.

koop gabber tickets

Lucky hour

Elke Gabber-donderdag wordt tussen 12.00 en 13.00 uur bovendien het Gabbers Lucky Hour gehouden. Wie vandaag tijdens dat uur kaarten met de metrocode bestelt, maakt kans op een gratis fastlane bij Ziggo Dome.

BEKIJK OOK


Views

100+

Man rent per abuis hele marathon in plaats van halve

De Amerikaan rende de marathon uit op wilskracht ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

De Amerikaan Mike Kohler stond op zaterdag 19 mei aan de start. Hij deed mee aan de halve marathon van Fargo in de Amerikaanse staat North Dakota. Dit was een grote stap voor de 26-jarige loodgieter. Vorig jaar deed hij de tien kilometer en het jaar ervoor vijf.

Vanwege een foutje bij de start, heeft hij zichzelf onnodig moeilijk gemaakt. Hij stond namelijk tussen de groep met deelnemers van de volledige marathon van 42 kilometer lang.

Lange tocht

Kohler was er met zijn hoofd niet helemaal bij toen hij zich in alle vroegte om zeven uur 's ochtends meldde aan de start van het parcours. Hij leefde in de veronderstelling dat de hele en de halve marathon tegelijkertijd zouden gaan starten, maar dit bleek niet het geval. De halve marathon startte een kwartier later en maakte een volledig andere route.

Om klokslag zeven ging er een groep renners van start en Kohler, die ook niks kon horen omdat hij oortjes in had, rende met ze mee. Nadat hij al een poosje onderweg was, merkte hij op dat de route toch wel heel anders was dan hij kon herinneren. Verder passeerde hij op zijn tocht bordjes met daarop 'alleen deelnemers van de volledige marathon', toen begon de Amerikaan argwaan te krijgen.

De duurloper vroeg zich af of de paden van de hele en de halve marathon elkaar wellicht nog zouden kruisen zodat hij alsnog met de juiste groep kon meelopen. Dit bleek echter makkelijker gezegd dan gedaan.

Topprestatie

Nadat de renner er 21 kilometer op had zitten in 2,5 uur had opzitten, overwoog hij te stoppen. Hij had de afstand immers uitgelopen binnen zijn eigen gestelde tijdslimiet. Toch kreeg de 26-jarige Amerikaan het gevoel dat er meer in zat die dag. Hij besloot hierop om ongetraind de rest van de marathon uit te lopen.

Ik ga er gewoon voor, waarom niet. Ik ben er toch al, ik ren al en ik ben al moe. Dan kan ik net zo goed proberen om hem helemaal uit te lopen", vertelt Kohler aan de Grand Forks Herald. En lukte het hem om de eindstreep te halen? Jazeker! In 5 uur en 54 minuten kwam hij uitgeput maar zeer voldaan over de finish gelopen.

Ondanks dat het hem lukte om de volledige afstand af te leggen, kreeg de marathonloper toch slechts een medaille voor de halve marathon, omdat dit met zijn startnummer correspondeerde. Rouwig is hij er niet om: „Het gaat me niet om de medaille maar om de prestatie", vertelt Kohler de journalisten van het Amerikaanse dagblad trots.

Hij hoopt in de toekomst nog eens een echte halve marathon én een hele te lopen. Zo kan hij zeggen dat hij beide afstanden 'volgens de regels' heeft voldaan.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Bekijk hier de lava-livestream van vulkaan op Hawaii

Spectaculaire beelden vanuit Hawaii ©CNN, still

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

De Kilauea-vulkaan op Hawaii is erg actief de afgelopen drie weken. Het natuurgeweld is op dit moment live te zien bij CNN.

Op de beelden is te zien hoe grote hoeveelheden gesmolten gesteente de lucht in geknald worden. De lavastroom verwoest alles wat het op zijn destructieve pad tegenkomt. Check hier de beelden.

Kilauea vulkaan

De Kilauea Vulkaan bevindt zich op het eiland Hawaii van de Hawaii-archipel in de Grote Oceaan. Dit is qua oppervlakte het grootste eiland van de staat, maar het is relatief dunbevolkt met ongeveer 185.000 inwoners. De hoofdstad Honolulu bevindt zich op een ander eiland genaamd O‘ahu.

Een aantal weken geleden begon de 1247 meter hoge schildvulkaan uit te barsen. Ongeveer 2000 inwoners werden hierop in veiligheid gebracht. Het gloeiend hete gesteende van 1170 graden Celsius heeft al tientallen huizen en een snelweg verwoest. Ook een geothermische energiecentrale loopt gevaar.

De lava belandt uiteindelijk in het water van de oceaan, waar het door de afkoeling geleidelijk een vaste vorm zal krijgen.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Likeability of 5

Inwoners Florida gewaarschuwd voor zombies

Foto ter illustratie. Bron: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

GISTEREN

Overheidsberichtjes over verschillende noodsituaties op je telefoon, het kan heel handig zijn. Totdat je ineens leest dat de stroom is uitgevallen door zombies.

Het overkwam inwoners van de stad Lake Worth in de Amerikaanse staat Florida. Volgens The PalmBeachPost kregen mensen daar een sms'je dat de stroom was uitgevallen in Lake Worth en Terminus omdat er in de regio 'extreme zombie-activiteiten' gaande waren. Het lijkt een flauwe grap, omdat de serie The Walking Dead zich deels afspeelt in de plaats Terminus.

Een woordvoerder van de gemeente reageerde op de rare melding en zei dat er onderzoek naar wordt gedaan. Volgens de gemeente was het de bedoeling een waarschuwingsbericht te sturen, maar het zombie-gedeelte hoorde er niet bij. „Ik wil bevestigen dat Lake Worth momenteel geen zombieproblemen heeft" zegt de woordvoerder. Hij kon nog niet zeggen wat de echte oorzaak van de stroomstoring was, maar bewoners hadden geluk: er waren geen zombies op straat en de storing was na 27 minuten alweer over.

BEKIJK OOK


like
user_b5050de53d81332bb030c11e9758358ebb90ebaf_avatar

Views

1k+

Maya de Bij maakt reclame voor sigaretten

De jeugd rookt steeds minder, kan Maya de Bij het tij keren? ©Greenpeace

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Voor mensen die alleen maar koppen lezen; nee, er komen niet echt sigaretten voor kinderen met Maya de Bij in de schappen van de supermarkt. De Maya de Bij sigaretten zijn een campagne van Greenpeace die consumenten ervan bewust wil maken van het feit dat tekenfilmfiguren ongezonde en kankerverwekkende producten gericht op kinderen aanprijzen.

Kindermarketing

De organisatie wil met deze opmerkelijke actie een statement maken tegen bedrijven die kinderhelden gebruiken om hun producten aantrekkelijk te maken voor de allerjongsten.

Hoewel Maya de Bij, en andere Studio 100 personages, zoals de smurfen, Kabouter Plop, Mega Mindy en Samson en Gert, natuurlijk niet echt kindersigaretten aanprijzen, meent de organisatie dat deze personages wel op de verpakkingen van ongezonde snacks staan. Deze kinderhelden promoten hiermee schadelijk eetgedrag. En dit terwijl steeds meer kinderen last hebben van overgewicht en andere welvaartsziekten.

De parodie kan volgens Greenpeace worden gezien als een overdrijving van de werkelijkheid. Toch zit er een serieuze ondertoon in. De vleeswaren met de vrolijke bij erop, zouden kankerverwekkend zijn net als sigaretten. Bovendien zouden deze producten veel te veel zout bevatten en ongezonde vetten. Diëtisten adviseren daarom ook dat kinderen de charcuterie beter links kunnen laten liggen.

Promoot Gert Verhulst een verkeerde levensstijl? ©ANP

Gezonder eten

Greenpeace doet niet alleen een beroep op de verantwoordelijkheid van de ouders maar richt haar campagne ook op Studio 100. Zij willen met deze actie het Vlaamse productiehuis manen te stoppen met hun personages af te beelden op ongezonde etenswaren en ze juist in te zetten voor de promotie van gezonde tussendoortjes.

Sébastien Snoeck van Greenpeace vertelt aan de Vlaamse krant HLN dat dit niet per se vegetarische producten hoeven te zijn, maar dat dit ook vleeswaren kunnen zijn die op een biologische wijze worden verwerkt.

BEKIJK OOK


Views

1k+