Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 14 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Bespaar een hoop geld: ‘trucje’ bij Franse péage

We betalen ons scheel aan tol op de Franse snelwegen. Maar wellicht is dit helemaal niet nodig. Woensdag verscheen een filmpje op Facebook waarin de maker meerdere keren een flink bedrag van de ‘tolprijs’ afkrijgt. Het enige dat hij doet, is zeggen dat het tarief niet klopt. Is er een logische verklaring of worden we voortdurend opgelicht?

TOLWEGEN FRANKRIJK OPLICHTING!!! Haal met 1 druk op de knop direct 30-50% van de prijs af! DELEN!! DELEN!! DELEN!! De automatische scanners zijn zo geprogrammeerd dat ze je altijd "per ongeluk" in het hogere tarief gooien! 99 procent van de mensen betaald gewoon wat er op het scherm verschijnt. Maar als je het assistence knopje indrukt is het al direct "sorry, foutje, zie het al, verkeerde tarief" sure. Zie hier mijn ritje Frankrijk van gisteren. DELEN!!

Posted by Andries Bik on Wednesday, July 22, 2015

‘’Le prix n’est pas bien’’ oftewel, de prijs klopt niet, hoor je de Nederlandse Andries Bik zeggen wanneer hij bij het péage-poortje aankomt. Na de magische zin verandert de prijs al snel van 21,20 euro naar 13,30 euro. Een daling van bijna veertig procent. Het lijkt geen uitzondering, want Bik laat meerdere voorbeelden zien in zijn filmpje.

ANWB snapt ophef

Het filmpje is inmiddels bijna 60.000 keer gedeeld. Bij de ANWB snappen ze dat er ophef rondom het filmpje is ontstaan. Maar, volgens de verkeersorganisatie is het voertuig waar Bik in rijdt waarschijnlijk een camperbusje. Door de grootte zou het voertuig in eerste instantie worden aangezien voor een vrachtwagen en die vallen onder een hoger tarief bij tolwegen.

Lees ook: Pas op boetes! Ik ga op vakantie en ik mag niet..

‘’Het zal niet zo zijn dat alle personenauto’s constant te veel betalen’’, zegt Ad Vonk van de ANWB tegen HLN. ‘’Als dat waar zou zijn, hadden we er al veel eerder over gehoord. Dit filmpje wekt de suggestie dat je minder hoeft te betalen, zolang je maar op het serviceknopje drukt bij het tolpoortje. Dat zal niet zo zijn’’, besluit hij.

Controleren

Toch is het volgens Vonk slim om altijd te controleren of je het juiste tarief betaalt. Volgens hem lopen vooral bestuurders van campers of auto’s met een grote caravan risico om onterecht in een hoger tarief te vallen.

Geen Facebook? Bekijk het filmpje dan hier:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.