In het nieuws

Graf is vaak eindstation voor tegenstanders Poetin

Boris Nemtsov | ANP

Foto van 'Ruben Eg'

1 MRT 2015

Rusland rouwt om de moord op oppositieleider Boris Nemtsov. De uitdager van president Vladimir Poetin werd vrijdagnacht doodgeschoten op een brug nabij het Kremlin. De grootste politieke tegenstanders van Poetin hebben één ding gemeen: ze overlijden allemaal onder mysterieuze omstandigheden. Een overzicht:

17 april 2003Sergej Joesjenko
Politicus Sergej Joesjenko wordt nabij zijn woning in Moskou vermoord. Hij wordt meerdere keren in zijn borst geschoten als hij uit zijn auto stapt. De 52-jarige Joesjenko had er eerder die dag zijn oppositiepartij Liberaal Rusland ingeschreven voor de naderende parlementsverkiezingen. Oud-militair Joesjenko stond te boek als hervormer en een felle tegenstander van president Poetin. Hij zag niets in de oorlog in Tsjetsjenië. Partijgenoot Vladimir Golovjev werd eerder dit jaar al neergeschoten in een park in Moskou.

Lees ook: Moord op Boris Nemtsov vastgelegd op webcam

3 juli 2003Yuri Shchekochikhin
Politicus en onderzoeksjournalist Yuri Shchekochikhin bezwijkt na zestien dagen aan een mysterieuze ziekte. Officieel was de 52-jarige medewerker van het oppositietijdschrift Novaja Gazeta getroffen door een allergische reactie. Vrienden en familie zeggen dat Shchekochikhin is vergiftigd met het chemische goedje thallium. Hij werd ziek vlak voor hij naar New York zou vertrekken, voor nader onderzoek naar een witwasschandaal waarbij de Russische geheime dienst en het Kremlin bij betrokken zouden zijn.

9 juli 2004Paul Klebnikov
Onderzoeksjournalist Paul Klebnikov wordt in Moskou vanuit een langsrijdende auto neergeschoten. Hij is zwaar getroffen, maar overlijdt omdat een ambulance pas na een uur arriveert. De 41-jarige Russische Amerikaan schreef voor het tijdschrift Forbes artikelen over corruptie in Rusland. In 2000 publiceerde hij een boek over de verbannen oliebaron Boris Berezovski, die hij als spin in een maffiaweb rond het Kremlin afschilderde.

7 oktober 2006Anna Politkovskaja
Opnieuw wordt er een belangrijke onderzoeksjournalist van Novaja Gazeta vermoord. Anna Politkovskaja wordt doodgeschoten in de lobby van haar appartementencomplex in Moskou. Ironisch genoeg viert Poetin diezelfde dag zijn verjaardag. Politkovskaja publiceerde kritische artikelen over hem. Ook berichtte ze over Russische oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen in de Kaukasusrepubliek Tsjetsjenië. Schutter Roestam Machmoedov, zijn oom, twee broers en een politieagent worden vele jaren later veroordeeld voor de moord. Mensenrechtenorganisaties vinden dat de niet opgespoorde opdrachtgevers vrijuit gaan.

23 december 2006Alexandr Litvinenko
Voormalig KGB-agent Alexandr Litvinenko overlijdt in een ziekenhuis in Londen. De tot Brit genaturaliseerde Rus blijkt via een kop thee het radioactieve polonium-210 binnen te hebben gekregen. Litvinenko (43) wijst op zijn sterfbed Poetin aan als zijn moordenaar. Groot-Brittannië verdenkt de Russische voormalige geheim agent Andrej Loegovoj, die Rusland weigert uit te leveren. Litvinenko was ervan overtuigd dat de Russische president banden heeft met de georganiseerde misdaad. Ook beweerde hij dat de Russische geheime dienst in 1999 een vermeende terreuraanslag in Moskou organiseerde, zodat Poetin een nieuwe oorlog in Tsjetsjenië kon beginnen.

23 maart 2013Boris Berezovski
De in ballingschap levende Boris Berezovski wordt dood gevonden op zijn landgoed nabij de Engelse stad Ascot in het graafschap Surrey. De 67-jarige zakenman en oliebaron ligt op de badkamervloer met een strop om zijn nek. Hij lijkt zich te hebben verhangen. Bekenden vertellen dat Berezovki de laatste tijd depressief was. Hij was een tegenstander van de Russische president Vladimir Poetin, die hij aanvankelijk zelf in het zadel had geholpen. Berezovki vlucht naar Groot-Brittannië als hij van belastingfraude wordt beschuldigd. Hij financierde onder meer de partij van de vermoorde Joesjenko. Toch was Berezovki ook omstreden, omdat hij als onethische geldwolf werd gezien.

27 februari 2015Boris Nemtsov
Op een brug vlak bij het Kremlin in Moskou wordt Boris Nemtsov doorzeefd met kogels. De schutter vlucht in een auto. De 55-jarige oppositiepoliticus en oud-vicepremier zei eerder deze maand nog dat hij vreesde dat Poetin hem zou laten vermoorden. Wereldwijd wordt geschokt gereageerd op de moord. Volgens de Oekraïense president Petro Porosjenko stond Nemtsov op het punt om informatie te onthullen over de Russische betrokkenheid bij het conflict in Oekraïne.

Lees ook: Porosjenko: Nemtsov gedood om onthulling

Overige gevallen Kremlincritici:

Michail Chodorkovski
Oliemiljardair Michail Chodorkovski wil de nieuwe president van Rusland worden, maar belandt daarentegen in 2003 in een strafkamp wegens belastingontduiking en fraude. De gevallen Kremlincriticus groeit achter de tralies uit als symbool van de wraak van Poetin op zijn politieke tegenstanders. Na 10 jaar krijgt hij amnestie. Chodorkovski wijkt na zijn vrijlating uit naar Zwitserland.

Pussy Riot
Maria Aljochina en Nadja Tolokonnikova worden in 2012 veroordeeld tot 2 jaar werkkamp. Ze hadden met hun punkband Pussy Riot een protestlied tegen Poetin opgevoerd in een kathedraal in Moskou. Alleen de straf van bandlid Jekaterina Samoetsjevitsj wordt omgezet in voorwaardelijk. Aljochina en Tolokonnikova krijgen na een jaar amnestie.

Aleksej Navalny
Aleksej Navalny maakt naam gemaakt als protestleider tijdens een golf van protesten tegen Poetin in 2011 en 2012. Vrij snel wordt hij aangeklaagd, onder meer voor diefstal en geldverduistering. Navalny krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3,5 jaar, zijn broer Oleg 3,5 jaar onvoorwaardelijk. Navalny krijgt in 2014 huisarrest voor het oproepen van verboden protesten tegen Poetin. Hiervoor wordt hij recent veroordeeld tot 15 dagen cel.

Garri Kasparov
De jongste schaakkampioen ooit, wordt na zijn schaakcarrière bekend als voorvechter van democratie en mensenrechten in Rusland en tegenstander van Poetin. Misschien wel vanwege zijn internationale bekendheid, komt Kasparov tot nu toe altijd weg met zijn protesten. Hij wordt vaak opgepakt en vastgezet tijdens illegale demonstraties en protestacties, maar krijgt nooit een flinke celstraf aan zijn broek zoals andere Kremlincritici. Toch lukt het Kasparov nooit om zijn protest om te zetten in een politieke strijd tegen Poetin.


Wat is private lease en waarom is het interessant voor mij?

Wat is private lease en waarom is het interessant voor mij?

Foto van 'Metro'

3 UUR

Een eigen auto aanschaffen betekent twee dingen: je moet het aankoopbedrag kunnen veroorloven en incidentele, mogelijk hoge onderhoudskosten kunnen opbrengen. Bij private lease gaat het helemaal anders.

In deze tijd waarin steeds meer mensen als zelfstandige aan het werk zijn, kunnen dit soort zaken een obstakel vormen in de keuze om een auto te nemen. Dit terwijl men wel met zekerheid kan zeggen dat het inkomen kan voorzien in een dergelijke vaste kostenpost. Hier is tegenwoordig een interessante oplossing voor: private lease. Maar wat is private lease nu precies?

Niet veel spaargeld nodig


Deel Eerste Kamer meer tijd nodig voor stikstofwet

Deel Eerste Kamer meer tijd nodig voor stikstofwet

Minister Carola Schouten tijdens een gesprek over de spoedwet voor de aanpak van de stikstofproblematiek. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 16:14

Een deel van de Eerste Kamer zegt meer tijd nodig te hebben om zich goed te kunnen buigen over de spoedwet van het kabinet over het stikstofprobleem.

Ingewijden bevestigen na berichtgeving door de NOS dat vooral de oppositie zegt meer tijd nodig te hebben.

Gezichtsverlies


Zo maak je de mooiste foto’s in het donker
Likeability of5

Zo maak je de mooiste foto’s in het donker

Het Amsterdam Light Festival. / ANP

In samenwerking met Huawei

VANDAAG, 06:00

Heb jij een passie voor fotografie? Geef je dan op voor de fotografieworkshop van Huawei op dinsdag 10 december (17.00 – 19.00 uur).

Waar? Je gaat mee op een luxe boot in Amsterdam, met heerlijke hapjes en drankjes vaar je langs de lichtkunstwerken van het Amsterdam Light Festival!

Hoe? Met het Huawei smartphone leer je van een expert de mooiste foto’s in het donker te maken. Handig, als jij juist tijdens de donkere feestdagen toch de meest bijzondere pics wilt maken. Je krijgt eerst een workshop en daarna mag je de opgedane kennis zelf uitproberen door objecten van het Amsterdam Light Festival te fotograferen. Zo stap je de luxe boot af met de mooiste content!


like
user_8aac6f37190987eeec9a0c0e200b1b8994fc4c15_avatar

Facebook in beroep over neppe bitcoinreclames

Facebook in beroep over neppe bitcoinreclames

Ook moest Facebook aan De Mol vertellen wie er achter de advertenties zitten. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 16:09

Facebook gaat in beroep tegen een vonnis over nepadvertenties voor bitcoinproducten. Het platform kreeg van een rechter in Amsterdam de opdracht om zulke reclames te weren wanneer mediatycoon John de Mol erin voorkomt.

Ook moest Facebook aan hem vertellen wie er achter de advertenties zitten.

Nepreclames


Win! Jimmy Choo Urban Hero eau de parfum van 100 ml

Win! Jimmy Choo Urban Hero eau de parfum van 100 ml

In samenwerking met Jimmy Choo

GISTEREN

Wil je als man met een lekker geurtje de feestdagen in? Of wil je je man of vriend juist verrassen met een heerlijke parfum?

Jimmy Choo en Metro geven 5 flesjes met de nieuwste geur van Jimmy Choo weg. Speciaal voor de feestdagen natuurlijk! Je kunt tot en met woensdag 11 december meedoen en maakt zo kans op deze uiterst gebalanceerde mannengeur.


Merkel: schaamte voor gruweldaden in Auschwitz
Likeability of3

Merkel: schaamte voor gruweldaden in Auschwitz

Bondskanselier Angela Merkel voor de ingang van concentratiekamp Birkenau. /AFP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:21

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei vrijdag in een toespraak in het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau zich te schamen voor de gruweldaden die de nazi's daar tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben begaan.

De misdaden overschrijden volgens Merkel alle grenzen. „Ik schaam mij diep. Het moet duidelijk zijn dat Duitsland als dader als enige verantwoordelijk is voor de misdaden. Dat zijn wij verschuldigd aan de slachtoffers. De verantwoordelijkheid voor de daden is onderdeel van de nationale identiteit", aldus Merkel.

De derde keer


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Gespannen Duindorp wacht op Remkes.

Gespannen Duindorp wacht op Remkes

Gespannen Duindorp wacht op Remkes. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:04

Richard de Mos, voorman van Groep de Mos/Hart voor Den Haag loopt vrijdagochtend door een druilerig en koud Duindorp.

Hij heeft veel steun in de wijk waar onruststokers de afgelopen week vernielingen aanrichtten na het besluit van interim-burgemeester Johan Remkes dat de vreugdevuren dit jaar niet doorgaan, omdat de vergunningen niet rondkwamen. De wijk houdt de adem in; niemand weet hoe het vanaf nu verder moet en gaat tot na de jaarwisseling.

Niet maar een fikkie


 Steeds meer Nederlanders overleven hartinfarct.

Steeds meer Nederlanders overleven hartinfarct

Steeds meer Nederlanders overleven hartinfarct. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:19

Een hartinfarct loopt steeds minder vaak fataal af. Volgens cijfers die de Hartstichting heeft gepubliceerd, is de sterfte door acute hartinfarcten sinds 1980 bij mannen met 89 procent gedaald en bij vrouwen met 86 procent.

Dat is volgens de stichting vooral te danken aan snellere hulpverlening en verbeterde behandelingen, zoals dotteren. Volgens CBS-cijfers overlijdt wel nog steeds ongeveer een op de vier mensen aan hart- en vaatziekten.

Bloeddruk meten


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Rotterdam stelt kaarten songfestival beschikbaar aan deel inwoners

Rotterdam stelt kaarten songfestival beschikbaar aan deel inwoners

Stadsgezicht van Rotterdam na de bekendmaking van de gaststad van het Songfestival 2020. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:39

De gemeente Rotterdam stelt 8500 kaarten voor het Eurovisiesongfestival beschikbaar aan inwoners met een smalle beurs.

Zij kunnen van 11 december tot en met 7 januari meedoen aan een actie waarbij ze tickets voor de repetitie- en finaleshows kunnen winnen.

Voor het eerst


Greta Thunberg arriveert in Madrid.

Greta Thunberg 'sluipt' Madrid binnen

Greta Thunberg arriveert in Madrid. /EPA

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:39

De Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg arriveerde vrijdag per trein in Madrid. „Ik wist vanochtend Madrid binnen te sluipen. Ik denk niet dat iemand me zag", grapte de tiener op Twitter.

Op Twitter deelde ze een filmpje van de horde cameramensen die op haar neerdaalde bij het verlaten van de trein in het hoofdstedelijke station Chamartín. Thunberg doet vrijdag mee aan protesten in de Spaanse hoofdstad. Daar wordt een grote internationale klimaattop gehouden.


Songfestival: nog maar de vraag wie er naar Duncan

Songfestival: nog maar de vraag wie er naar Duncan

Duncan Laurence tijdens zijn show op Pinkpop. /ANP - Marcel van Hoorn

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 11:29

Donderdag om 12.00 uur start de kaartverkoop voor het Eurovisie Songfestival. Voor die-hard fans bereikt de spanning daarmee nu al het kookpunt, want kaartjes zijn schaars en razend populair.

Met de verlossende douze pointes afgelopen jaar was het voor Mees (14) uit Bergen op Zoom direct duidelijk; als het liedjesfestijn in de Lage Landen neerdaalt, moet hij erbij zijn. Al het verdiende geld van zijn krantenwijk verdween in de spaarpot. Nu heeft de organisatie ook de meeste prijzen bekend gemaakt. „Die vielen mij alles mee, ik had eerder vierhonderd euro verwacht.”

Lachend waard


Likeability of5

Nederlanders gaan vaakst naar tandarts (gebitjes nemen wel sterk af)

Nederlanders gaan vaak naar de tandarts, de gebitjes nemen sterk af / GettyImages

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 11:15

Nederlanders gaan het meest naar de tandarts van alle Europeanen. Logisch ook wel, „dat komt van vroeger toen we nog heel braaf luisterden naar de dominee, dokter en tandarts.”

Een Nederlander gaat gemiddeld 2, 8 keer per jaar naar de tandarts, een Spanjaard 1,4 en een Cyprioot laat zich slechts 0, 1 keer per twaalf maanden in zijn mond kijken, blijkt uit cijfers van Eurostat. Enorme onderlinge verschillen, maar echt als een verrassing komt dit niet voor Nederlandse tandartsen.

Twee keer per jaar


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Een tijger gevangengenomen in Sumatra.

Tijger doodt koffieboer in Indonesië

Een tijger gevangengenomen in Sumatra. /EPA

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:19

Een tijger heeft een koffieboer gedood op het Indonesische eiland Sumatra bij de stad Pagar Alam. Het lichaam van de boer werd gevonden op zijn plantage. Niet ver daarvandaan is een tijger gezien.

De man was al een aantal dagen niet thuisgekomen, maar zijn familie ging er in eerste instantie vanuit dat hij in zijn hut op de koffieplantage verbleef. Uiteindelijk begonnen ze zich toch zorgen te maken en schakelden ze de politie in.

Vijf mensen aangevallen


Jonge mysteryshopper gaat sigaretten kopen.

Jonge mysteryshopper gaat sigaretten kopen

Jonge mysteryshopper gaat sigaretten kopen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:34

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat 17-jarige jongeren inzetten als testkopers van rookwaren.

Zij gaan proberen bij supermarkten, tankstations, tabaksspeciaalzaken, horecabedrijven en kleinere verkooppunten (kiosken, belwinkels en avondwinkels) tabaksproducten te kopen.

Boete


KLM werkte niet mee met uitzetting Lili en Howick

KLM werkte niet mee met uitzetting Lili en Howick

KLM werkte niet mee met uitzetting Lili en Howick. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:14

De KLM annuleerde vorig jaar op het laatste moment de tickets van de Armeense asielkinderen Lili en Howick.

Die zouden in september op gezag van de rechter worden teruggestuurd, maar de KLM zette een streep door die reisplannen, bevestigt de luchtvaartmaatschappij berichtgeving in De Telegraaf.

Verdwenen


IS-vrouwen hopen op snel besluit Hoge Raad

IS-vrouwen hopen op snel besluit Hoge Raad

Advocaat Andre Seebregts, raadsman van de vrouwelijke Syriegangers. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:54

Nederlandse IS-vrouwen die verblijven in detentiekampen in Noord-Syrië hopen dat de Hoge Raad snel een besluit neemt over hun terugkeer naar Nederland.

Hun advocaat André Seebregts stapt namens de 23 vrouwen en hun 56 kinderen naar de hoogste rechtbank, zo bevestigt hij na berichtgeving in het AD. De raad neemt normaliter ruim de tijd voor procedures, maar Seebregts denkt dat er al in januari een vonnis kan volgen.

Winter


Elfstedentocht: Gjit it oait noch oan?

Elfstedentocht: Gjit it oait noch oan?

Schaatsers doorkruisen Hindeloopen in 1954.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 07:29

De Elfstedentocht hóórt bij ons land, vindt schrijver Bas Sleeuwenhoek. Maar komt-ie er ooit nog?

Als het moet, kan over 36 uur de Elfstedentocht worden gehouden. Draaiboeken liggen altijd klaar, rayonhoofden staan steevast paraat. Dat zijn de mensen die wakken dichten met plastic, veegauto’s bouwen en geloven in de invloed van de maan op het weer. Ze zijn opgegroeid met ijs en veel strenge winters.

Er is alleen een (kleine) maar: steeds meer van die ‘ijsmeesters’ gaan met pensioen. Als je zeventig bent, moet je stoppen. Reden voor Bas Sleeuwenhoek (52) om de verhalen van deze „markante figuren” op te tekenen. Hij schreef het boek IJsmeester, mannen achter de schermen van de Elfstedentocht.


We zijn een stuk creatiever geworden als het om kerstkaarten gaat. / Getty Images

Kerstkaarten ieder jaar creatiever én persoonlijker

Kerstkaarten ieder jaar creatiever én persoonlijker

Foto van 'Demi Schoenmakers'

VANDAAG, 06:59

Een kerstkaart is dé manier om elkaar het ultieme kerstgevoel te bezorgen. Ook al worden er ieder jaar minder kerstkaarten verstuurd, we zijn wel een stuk creatiever geworden.

Het aantal kerstkaarten dat we versturen daalt ieder jaar. De oorzaak? Steeds meer mensen sturen een kerstgroet via de mail of sociale media. Dat de papieren variant aan populariteit verliest, vinden veel mensen jammer. Zo ook Jikkie Has: „Kerst is een tijd voor verbinding en een kerstkaart is een heel warm gebaar”, zegt ze. „Ik denk dat ik vroeger ruim 25 kerstkaarten kreeg, nu nog maar 10. Daardoor ging ik zelf ook steeds minder kaarten sturen. Uiteindelijk werden het zelfs appjes.”

Foto’s