In het nieuws

'Oudste bank ter wereld zoekt miljarden'

Foto van 'Metro'

2 NOV 2014

​​Banca Monte dei Paschi di Sienna (BMPS), de oudste bank ter wereld, overweegt om voor 1 miljard euro aandelen uit te geven en het aflossen van staatssteun uit te stellen. Dat schreef de krant La Repubblica zondag zonder bronvermelding.

De bank, die het slechtst uit de test van de ECB kwam, moet een kapitaaltekort van 2,1 miljard euro aanzuiveren. Door de aflossing van staatssteun uit te stellen tot 2017 zou dat bedrag 750 miljoen euro lager uitvallen. BPMS werd in de afgelopen 5 jaar twee keer door de Italiaanse overheid van de ondergang gered.Afgelopen vrijdag werden drie voormalige bestuurders van de bank veroordeeld tot celstraffen omdat zij een onderzoek van de autoriteiten naar wanbeleid zouden hebben tegengewerkt. President van de Italiaanse centrale bank, Ignazio Visco, zei eerder dat het kapitaaltekort is ontstaan door slecht management door voormalige bestuurders.
​Lees ook: Op weg naar een Europese bankenunie​


Sofie (8) en Daphne (6): 'We vinden het heel erg stom dat we niet naar school kunnen en missen onze juf. We denken dat juf ons nu ook heel erg mist.' | Foto: Pexels

Verschillende leeftijden en ervaringen: hoe beleeft iedereen corona?

Sofie (8) en Daphne (6): 'We vinden het heel erg stom dat we niet naar school kunnen en missen onze juf. We denken dat juf ons nu ook heel erg mist.' | Foto: Pexels

Foto van 'Jorieke van Noorloos'

8 MIN

De één moet wennen aan het thuiswerken, de ander heeft de oorlog nog meegemaakt en is wellicht erger gewend. Maar hoe beleeft iedereen de coronacrisis?

Metro vroeg het aan verschillende mensen met verschillende leeftijden.

Sofie (8) en Daphne (6)


Politie betrapt 'nepdode' in India die lockdown wil omzeilen

Politie betrapt 'nepdode' in India die lockdown wil omzeilen

In India kunnen veel arbeidsmigranten niet meer terugkeren naar hun dorp. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

24 MIN

Een man uit Kashmir heeft gedaan alsof hij dood was om de reisbeperkingen in zijn land te omzeilen. De 70-jarige Indiër slaagde volgens de politie bijna in zijn opzet: hij kon meerdere controleposten passeren voordat hij door de mand viel.

In India zijn veel mensen gestrand door een landelijke lockdown die verspreiding van het coronavirus moet voorkomen. Zo kunnen arbeidsmigranten die hun werk verliezen bijvoorbeeld niet meer terugkeren naar hun dorpen in andere delen van het land.

Hoofdwond


Zin om te trainen? Doe dan mee met deze live sportmiddag

Zin om te trainen? Doe dan mee met deze live sportmiddag

Meedoen kan op elk moment én doe je met mensen uit onder meer Spanje, Luxemburg, Frankrijk en België. | Foto: Pexels

Foto van 'Metro'

1 UUR

Ben je het binnenzitten inmiddels al zat en zijn alle puzzels ook al gelegd? Trek zaterdag je sportkleren weer uit de kast, want dan organiseert fitnessketen Basic-Fit een gratis sportmiddag van 10.00 uur tot 14.00 uur.

De regering heeft onlangs besloten dat onder meer alle sportscholen in Nederland tot tenminste 28 april gesloten blijven. Dat betekent dat er alleen al voor Basic-Fit 185 ruimtes gesloten blijven. In de rest van Europa blijven de sportscholen echter ook dicht, waardoor de fitnessketen maar liefst 784 sportscholen moet sluiten. En daar hebben ze nu iets op bedacht.

Internationaal


Dodental corona stijgt met 134, 447 extra ziekenhuisopnames

RIVM: 134 sterfgevallen door corona, 447 extra ziekenhuisopnames

Het aantal mensen dat in Nederland aan het coronavirus is overleden, is met 134 gestegen naar 1.173. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Het aantal mensen dat in Nederland aan het coronavirus is overleden, is met 134 gestegen naar 1.173. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een dagelijkse update. 

Verder zijn er 447 patiënten in het ziekenhuis opgenomen vanwege besmetting met het COVID-virus. Het is niet duidelijk hoeveel van hen al ontslagen zijn. Deze ziekenhuisopnames en sterfgevallen hebben zich in de afgelopen dagen voorgedaan, maar zijn in de afgelopen 24 uur gerapporteerd.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 1019. In totaal zijn er nu 13.614 besmettingsgevallen bekend. Daarvan zijn 5.159 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis en 1.173 mensen zijn eraan overleden. Tot nu toe zijn er twee sterfgevallen gemeld van personen jonger dan 50 jaar, beide met ernstige onderliggende gezondheidsproblemen.


Gevangenisstraf voor 1 aprilgrap over corona in Thailand en Taiwan
Likeability of5

Gevangenisstraf voor 1 aprilgrap over corona in Thailand en Taiwan

Meerdere landen in Azië dreigen met straffen voor 1 aprilgrappen over het coronavirus. Foto: Getty Images

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Meerdere landen in Azië dreigen met straffen voor 1 aprilgrappen over het coronavirus. Deze landen vinden grappen in de huidige crisis volstrekt ongepast.

Bovendien is het al moeilijk om betrouwbaar nieuws van nepnieuws over de coronaziekte COVID-19 te onderscheiden. Door alle grappen zou dit nóg lastiger worden.

Overtreding van de wet


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

RIVM: verspreiding coronavirus daalt al sinds 16 maart
Likeability of3

RIVM: verspreiding coronavirus daalt al sinds 16 maart

Het virus wordt „aanzienlijk minder" overgebracht dan twee maanden geleden. | Foto: ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

De verspreiding van het coronavirus in Nederland neemt af. Dat betekent dat het virus „aanzienlijk minder" wordt overgebracht dan twee weken geleden. 

Dat is de conclusie van het Outbreak Management Team (OMT). In het OMT zitten onder andere Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en enkele virologen.

Afvlakking


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Eerste corona-ademapparaten eind april verwacht

Eerste corona-ademapparaten Demcon eind april verwacht

De intensivecareafdelingen van de ziekenhuizen zien een toename van het aantal patiënten. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:04

In de week van 20 april zal het Nederlandse bedrijf Demcon de eerste 50 beademingsapparaten leveren. Dat meldt minster Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

De intensivecareafdelingen van de ziekenhuizen zien door de coronacrisis een toename van het aantal patiënten. Daardoor dreigt een tekort aan beademingsapparaten, terwijl deze wel nodig zijn voor sommige coronapatiënten.

Het kabinet heeft verschillende bedrijven opdracht gegeven beademingsapparatuur te leveren. Nederland heeft inmiddels 2000 beademingstoestellen besteld. Bij het Nederlandse bedrijf Demcon 500 stuks, bij het Duitse Dräger ook 500 en bij gezondheidstechnologiebedrijf Philips 1000 apparaten. Afgelopen zaterdag zijn de eerste 100 Philips-apparaten binnengekomen.


‘HEMA vreest faillissement door coronacrisis’
Likeability of5

‘HEMA vreest faillissement door coronacrisis’

De omzet van de warenhuisketen is enorm gedaald, waardoor het bedrijf vreest voor zijn voortbestaan. | Foto: ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:54

HEMA is bang een langdurige coronacrisis niet te overleven. De omzet van de warenhuisketen is enorm gedaald, waardoor het bedrijf vreest voor zijn voortbestaan. 

Daarom neemt HEMA maatregelen, zoals het deels inhouden van de huur. Dat schrijft het Financieele Dagblad. Afgelopen week stuurde HEMA-topman Tjeerd Jegen een brief aan de verhuurders. Deze brief is in handen gekomen van de krant.

Verlies


like
user_b7a9854e14e8edfa66c7dc3e8fa7f91de0bfc6fe_avatar

Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Huizenmarkt lijdt nog niet onder coronacrisis

Huizenmarkt lijdt nog niet onder coronacrisis

Het virus lijkt de afgelopen weken zelfs een omgekeerd effect te hebben. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:19

Ondanks alle overheidsmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, loopt de woningmarkt nog opvallend goed door. Er worden nog steeds huizen verkocht en het aantal hypotheekaanvragen is de afgelopen tijd zelfs gestegen. 

Dat stellen NVM-voorzitter Onno Hoes, Lana Gerssen, voorzitter van NVM Vakgroep-Wonen, en De Hypotheker.

Omgekeerd effect


Wilde geiten veroveren verlaten stad in Wales
Likeability of5

Wilde geiten veroveren verlaten stad in Wales

De berggeiten leven normaal gesproken op het rotsachtige land in de buurt van Llandudno. | Foto: Getty Images

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:44

Ook in het kleine stadje Llandudno in Wales zitten alle bewoners vanwege het coronavirus in hun eigen huis opgesloten. Het is er zelfs zo rustig dat een kudde wilde geiten door de lege straten struint. 

De berggeiten leven normaal gesproken op het rotsachtige land in de buurt van Llandudno. Eens in de zoveel tijd komen de geiten wel wat dichterbij, maar op de straten waren ze tot nu toe zelden te zien.

Heggen snoeien


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Prostitutie gaat gewoon door ondanks coronavirus
Likeability of3

Prostitutie gaat gewoon door ondanks coronavirus

Op de Wallen is het stiller dan ooit, toch blijven sekswerkers in het hele land doorgaan met werken. Nu zelfs vanuit huis. | Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:09

Ondanks het verbod op het uitoefenen van „contactberoepen" blijven sekswerkers blijven gewoon aan het werk. Dit doen ze vaak uit financiële noodzaak.

Op de wallen is stiller dan ooit, maar dat betekent niet dat de sekswerkers niet doorgaan met werken. Ze werken nu zelfs vanuit huis. Dat stellen Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en het medium Pointer (KRO-NCRV) vast na onderzoek.

Advertenties


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

‘Wuhan sluiten voorkwam 700.000 besmettingen in China’
Likeability of5

‘Wuhan sluiten voorkwam 700.000 besmettingen in China’

Door de verspreiding van het virus te vertragen, konden andere grote steden alvast maatregelen instellen. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:29

Door de Chinese stad Wuhan kort na de uitbraak van het coronavirus af te sluiten, heeft het land kunnen voorkomen dat nog 700.000 mensen besmet raakten.

Dat schrijven onderzoekers uit China, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Drastische stap


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

NS verlengt speciale basisdienstregeling
Likeability of5

NS verlengt speciale basisdienstregeling

De NS verlengt de speciale basisdienstregeling voorlopig tot en met 28 april. | Foto: ANP / Remko de Waal

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De NS verlengt de speciale basisdienstregeling voorlopig tot en met 28 april. Dat maakt het bedrijf bekend nadat dinsdagavond duidelijk werd dat de geldende maatregelen tegen het coronavirus verlengt worden. 

De NS besloot op 21 maart minder treinen in te zetten omdat mensen door de maatregelen veel minder de trein pakken. Met de regeling kunnen mensen met een vitaal beroep of zij die om een andere reden genoodzaakt zijn om te reizen toch de trein blijven gebruiken.

Twee treinen per uur


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Maatregelen nog tot 28 april van kracht
Likeability of6

Maatregelen nog tot en met 28 april van kracht

Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, blijven in ieder geval nog tot dinsdag 28 april van kracht.

Dat maakten premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid dinsdagavond bekend tijdens een persconferentie.

Sportclubs, musea en kappers


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_204aa5fd76a5d6743e36dcd0a6634f504feef3b0_avatar

5x positief nieuws: Nederlanders teruggehaald, het coronalied en meer
Likeability of3

5x positief nieuws: Nederlanders teruggehaald, het coronalied en meer

Prada maakt in plaats van mode momenteel medische mondkapjes en overals. | Foto: Getty Images

Foto van 'Alrik de Jong'

GISTEREN

Het positieve nieuws van dinsdag 31 maart. Honderden Nederlanders teruggehaald uit het buitenland, modemerken produceren massaal mondkapjes, het coronalied en meer.

Pessimisme leidt tot onverschilligheid, optimisme tot daden. Daarom houdt Metronieuws je dagelijks op de hoogte van het positieve nieuws op deze in crisis verkerende wereld.

Het positieve nieuws van 31 maart


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Nederland komt met alternatieve voor show voor songfestival

Nederland komt met alternatieve show voor songfestival

In samenwerking met de NPO, NOS en AVROTROS wordt live vanuit Nederland voor alle 41 landen het programma Eurovision: Europe Shine A Light gemaakt. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De European Broadcasting Union (EBU) komt op 16 mei met een overkoepelend alternatief voor het Eurovisiesongfestival. In samenwerking met de NPO, NOS en AVROTROS wordt live vanuit Nederland voor alle 41 landen het programma Eurovision: Europe Shine A Light gemaakt.

De show wordt, vanuit een studio zonder publiek, gepresenteerd door Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit, NikkieTutorials verzorgt de online content. De twee uur durende show is in het Engels en zal, net als anders, in Nederland door Cornald Maas voorzien worden van Nederlands commentaar.

„We gaan een show produceren waarin we de 41 artiesten die dit jaar zouden deelnemen volop in de schijnwerpers zetten”, laat uitvoerend producent Sietse Bakker weten. „Naast een kort fragment van hun eigen nummer waarmee ze zouden meedoen, zullen ze een gezamenlijke uitvoering brengen van een eerdere Songfestivalhit. Dit doen ze, gezien de omstandigheden, op afstand en niet in Nederland.”


101-jarige coronapatiënte ontslagen uit ziekenhuis: 'Kranige dame'

101-jarige coronapatiënte ontslagen uit ziekenhuis: 'Kranige dame'

De patiënte testte anderhalve week geleden positief op het virus, waarna ze in het ziekenhuis werd opgenomen met klachten van kortademigheid. | Foto: IJsselland Ziekenhuis

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een 101-jarige dame die het coronavirus opliep, is vandaag ontslagen uit het IJsseland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel. „Het is een kranige dame”, zegt de longarts.

De patiënte testte anderhalve week geleden positief op het virus, waarna ze in het ziekenhuis werd opgenomen met klachten van kortademigheid. Inmiddels maakt ze het goed en mag ze het ziekenhuis verlaten. De vrouw woont op zichzelf en wordt nu naar een verpleeghuis gebracht om verder te herstellen.

De verpleegkundigen en longartsen zijn blij met het nieuws. „Prachtig om te zien hoe zij zich aan de leefregels houdt! Ze kucht netjes in haar elleboog en we moesten op gepaste afstand van haar blijven. Laten we ons allemaal aan deze leefregels houden, dat is zo cruciaal."


Studie kiezen is moeilijk in tijden van corona: 'Het is echt een zorg'

Studie kiezen is moeilijk in tijden van corona: 'Het is echt een zorg'

Je ogen de kost geven op een hogeschool of universiteit, kan de komende maanden niet. | Foto: ANP

Foto van 'Merel van 't Hooft'

GISTEREN

Middelbare scholieren kunnen dit jaar niet alleen geen eindexamen doen, ook het maken van hun studiekeuze wordt bemoeilijkt door het coronavirus. Universiteiten zijn dicht of druk, open dagen gaan niet door, en meelopen met studenten is ook niet meer mogelijk. Gelukkig zijn er ook creatieve oplossingen.

„Ik had drie of vier open dagen gepland in maart”, zegt Lucas van Woudenberg (18) uit 5 havo. „Die zijn allemaal afgelast. Daardoor is het nu heel lastig om een keuze te maken. Ik wil voor ik me ergens inschrijf echt een open dag bezoeken, met name om rond te kijken en de sfeer te proeven.”

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) herkent zich in deze verhalen. „Het is echt een zorg”, zegt voorzitter Pieter Lossie, zelf ook eindexamenleerling. „Wij hebben dat al vroeg aangekaart bij de minister. Mede daarom is besloten om de aanmelddata van het vervolgonderwijs uit te stellen.”