Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Verengelsing onderwijs krijgt vrij baan

Een uitpuilende collegezaal is al bijzonder op zich – studenten moeten natuurlijk fatsoenlijk uit kunnen slapen voordat ze aan de studie gaan -, maar in de toekomst is het mogelijk dat die collegezaal vol zit met alleen maar buitenlandse studenten.

Onderwijs moet internationaliseren

Het hoger onderwijs en het mbo moeten namelijk verder kunnen internationaliseren, is minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) van mening. Dat moet alleen niet ten koste gaan de kwaliteit van het onderwijs en de Nederlandse student.

De universiteiten trokken een aantal maanden geleden al aan de bel: ze kunnen de enorme aanwas van buitenlandse studenten bijna niet aan. Nederlandse studenten zouden daarbij in het gedrang komen. Ook wordt er steeds vaker in het Engels college gegeven, terwijl de docent daar eigenlijk niet genoeg taalkennis voor heeft.

Duidelijke voorwaarden

Van Engelshoven wil internationalisering toch de ruimte geven, maar er wel duidelijkere voorwaarden aan verbinden. Zo moet het makkelijker worden om de Nederlandse student voorrang te geven bij een opleiding en wordt er misschien zelfs gecontroleerd naar de diversiteit van de studenten in de collegezaal.

Nu is het zo dat een opleiding alleen Engels als voertaal mag hebben, als het echt noodzakelijk is. In de toekomst mag een opleiding Engels hanteren als het de kwaliteit van het onderwijs ten goede komt.

Rechtzaak

Amper een maand geleden startte Beter Onderwijs Nederland (BON) een rechtzaak tegen verscheidene universiteiten. De BON wil het fenomeen een halt toe roepen, omdat het overschakelen naar Engels als voertaal in strijd zou zijn met de wet. Wanneer de zaak dient en of deze nog doorgaat met de nieuwe voorwaarden, is nog onbekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.