In het nieuws

Supermarkten doen te weinig tegen uitbuiting boeren

Supermarkten doen te weinig tegen uitbuiting boeren

Groentenop de groenteafdeling van supermarktketen Albert Heijn. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

21 JUN 2018

Nederlandse supermarkten doen vrijwel niets voor kleine boeren en werknemers die etenswaren voor in de winkelschappen produceren. De betreffende boeren en werknemers werken vaak tegen te lage lonen.

Als voorbeeld noemt de organisatie de vergoedingen voor tomatenteelt in Marokko, het plukken van druiven in Zuid-Afrika of bananenboeren in Ecuador „onvoldoende" voor een fatsoenlijk bestaan. Ook is er sprake van mensenrechtenschendingen, zoals bij gedwongen arbeid op vissersboten in Zuidoost-Azië. Oxfam Novib roept supermarkten op om een grotere portie van hun omzet aan voedselproducenten uit te keren.

Onvoldoende voor duurzaamheidsbeleid

De supermarkten zeggen dat ze ten onrechte in een negatief daglicht worden gesteld. Oxfam geeft de vijf grootste supermarktketens in Nederland in een nieuwe rapport een dikke onvoldoende voor hun duurzaamheidsbeleid. Daarbij kijkt het naar de positie van arbeiders en kleinschalige boeren, transparantie over inkoopbeleid en een gelijkwaardige positie van vrouwen. Supermarktketen PLUS scoorde in de ranglijst ietsje beter dan Ahold Delhaize, Jumbo, Lidl en Aldi.

Marktpositie

Die misstanden ontstaan volgens Oxfam doordat supermarkten voor de laagst mogelijke prijzen willen inkopen en de marktpositie hebben om dat af te dwingen. Dat heeft er de afgelopen tijd toe geleid dat een steeds kleiner deel van de consumentenprijs bij werknemers en kleine boeren terechtkomt.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) erkent dat er problemen bestaan, maar bestrijdt dat Nederlandse winkelketens daar niets tegen doen. De branchevereniging voor supermarkten wijst bijvoorbeeld op verschillende duurzaamheidscriteria die haar leden stellen aan leveranciers. Daarnaast voeren supermarktorganisaties gesprekken met andere partijen in de distributieketen voor een leefbaar loon.

'Er vinden ongetwijfeld misstanden plaats'

„Er vinden ongetwijfeld misstanden plaats. Daarom zoeken we de bredere dialoog op'', reageert een woordvoerster. „De thematiek is dusdanig complex dat je niet de indruk moet wekken dat het zo is opgelost of dat supermarkten niets doen aan de problematiek. We zijn daarom erg teleurgesteld dat Oxfam dit beeld schetst.’’

Ook supermarktketens Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Plus geven aan wel degelijk stappen te nemen tegen misstanden door bijvoorbeeld samen te werken met onder meer toeleveranciers en belangenorganisaties. Ook wijzen ze op de verschillende keurmerken die ze hanteren, waardoor boeren en leveranciers aan allerlei eisen moeten voldoen.


Views

1k+

Vrouw ernstig gewond na verkrachting in Rotterdam

Vrouw ernstig gewond na verkrachting in Rotterdam

De vrouw werd rond 05.30 uur voor haar woning door een nog onbekende man aangevallen. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Een jonge vrouw is zaterdagochtend ernstig gewond geraakt nadat ze door een man is aangevallen en gewelddadig verkracht in Rotterdam.

Achtervolgd

De vrouw fietste rond 05.00 uur vanaf Rotterdam Centraal via de Maasboulevard naar haar woning in de Herman Bavinckstraat. Toen ze rond 05.30 uur bij haar woning aankwam, werd ze door een nog onbekende man aangevallen. De politie houdt er rekening mee dat de dader het slachtoffer heeft gevolgd vanaf het station.


Views

900+

Het regent! Op sommige plekken in Gelderland

Eindelijk regen in delen van Gelderland

Heftige regenbui in Apeldoorn / Mirjam van de Hel

Foto van 'metronieuws'

3 UUR

Waar het op de meeste plekken in Nederland nog lekker warm is, zijn sommige inwoners van Gelderland blij met een zeer lokale bui die daar vanavond viel.

Het regent! Op sommige plekken in Gelderland

Het regent erg lokaal / Weeronline

Regen


Views

700+

17-jarige Nederlander vermist aan Gardameer

Het Gardameer in Italië. / Pixabay

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Al meer dan dertig uur zijn de ouders en vrienden van de 17-jarige Koen van Keulen op zoek naar hem. De jongen uit Soest kwam donderdagnacht niet terug na een avondje stappen aan het Gardameer in Italië.

Avondje uit

Een shuttlebus bracht Koen en zijn vrienden donderdagnacht terug naar hun camping. Terwijl Koens vrienden uitstapten bij de juiste halte, wilde Koen nog even blijven zitten. Zijn vader vertelt tegen het AD dat de jongen een halte verder zou zijn uitgestapt en toen teruggelopen zou zijn naar de camping.


Views

1k+

Reddingshonden zoeken naar vermiste jongen Italië

Reddingshonden zoeken naar vermiste jongen Italië

Het gardameer / Colourbox

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

3 UUR

Er zal een zoekteam met honden ingezet worden om te zoeken naar de vermiste Nederlandse jongen in Italië, dat heeft de Italiaanse politie bekend gemaakt. Het team zal zaterdagavond of zondagochtend starten.

Reddingshonden

De familie van de vermiste Koen uit Soest heeft om ook hulp gevraagd bij Stichting Reddingshonden RHWW, het is echter nog niet zeker of het team afreist. Er is namelijk onder andere toestemming van de lokale politie voor nodig.


Views

200+