Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 21 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Staking streekvervoer twee dagen uitgesteld

De aangekondigde staking van het streekvervoer wordt twee dagen uitgesteld. Dat heeft vakbond FNV bekendgemaakt. Dat betekent concreet dat de staking niet al op maandagochtend begint, maar op woensdagochtend 27 juni. De staking zal dan 72 uur duren, tenzij er alsnog eerder een akkoord over een cao wordt bereikt.

De bond zegt dat de dreiging van serieuze, langdurige stakingen werkgevers bereid lijken stappen te zetten. Verder benadrukt de FNV dat er absoluut maatregelen genomen moeten worden om een staking alsnog definitief af te wenden. ,,Mocht er uiterlijk dinsdag 26 juni einde dag een fatsoenlijk resultaat van bemiddelaars liggen, zwart op wit, dan blijven de bussen rijden. Is er dinsdag geen resultaat, dan wordt er vanaf woensdag 27 juni alsnog gestaakt", meldt de FNV.

Vooral de werkdruk ligt extreem hoog, zo is te lezen in een persbericht: „En voor reizigers is dat ook niet goed: er vallen lijnen uit, mensen missen aansluitingen. En chauffeurs hebben geen tijd meer om te wachten op passagiers die komen aanhollen, of om iemand die slecht ter been is te helpen instappen. Dit is niet hoe de chauffeurs willen werken."

Publieksvriendelijk

Verder zegt de FNV dat ook publieksvriendelijke acties geen optie meer zijn: „Bij een eerdere staking hebben we mensen gratis vervoer geboden. Hierop hebben werkgevers chauffeurs gekort op hun salaris. Werkgevers hebben hiermee de weg van publieksvriendelijke acties afgesloten."

Door de stakingen rijden, mocht de staking doorgaan, bussen van de vervoerders, Arriva, Qbuzz, Connexxion, Keolis (voorheen Syntus), EBS en Hermes niet. In Utrecht rijden er ook geen bussen en trams en in Rotterdam maar gedeeltelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.