Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 12 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Rutte wil Zijlstra nieuwe topfunctie geven’

Halbe Zijlstra is in de race als de Nederlandse bewindvoerder van de Wereldbank. Minister-president Rutte wil volgens diplomatieke bronnen zijn voormalige minister van Buitenlandse Zaken naar voren schuiven, schrijft het AD.

Zijlstra moest aftreden, toen bleek dat hij had gelogen over zijn aanwezigheid in de datsja van de Russische president Poetin. Rutte heeft hem nu naar voren geschoven voor de prestigieuze baan bij de Wereldbank. Deze zomer neemt oud-staatssecretaris Frank Heemskerk afscheid als Nederlands bewindvoerder.

Gefronste wenkbrauwen

Het aanstaande kandidaatschap van Zijlstra na ‘datsja-gate’ zorgt voor veel gefronste wenkbrauwen. Onder meer CDA-minister Wopke Hoekstra zou tegen de benoeming van Zijlstra als opvolger van Heemskerk zijn.

De sollicitatiecommissie, bestaande uit directeuren van Algemene Zaken, Buitenlandse Zaken en Financiën, zou niet vinden dat Zijlstra geschikt is. Zowel zijn gebrek aan ervaring in de internationale financiële wereld als zijn betrouwbaarheid na het schandaal zouden volgens de commissie obstakels zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.