Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 1 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

PVV boos over vaccins: Dan gaan ze niet naar Mekka

Bij de PVV is men niet blij met het feit dat er te weinig vaccins zijn tegen een levensgevaarlijk type meningokokken, dat zou moeten worden toegediend aan 15- en 16-jarigen. Ondertussen kunnen moslims die naar Mekka gaan wel ingeënt worden voor hun bedevaartstocht.

Prioriteiten

,,Waar liggen de prioriteiten van deze regering?”, zo stelt PVV-Kamerlid Karen Gerbrands. Volgens het Algemeen Dagblad heeft de partij om opheldering gevraagd aan staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid.

,,De PVV wil dat deze vaccins onmiddellijk beschikbaar komen om kinderen tussen de 15 en 16 jaar in te enten. We hebben het hier verdorie wel over een dodelijke ziekte. Dan gaan ze maar niet naar Mekka!”, aldus Gerbrands.

De meningokokkenbacterie stoomt de voorbije maanden flink op in Nederland. Het leidde sinds begin februari al tot elf doden. Nog eens 57 personen belandden in kritieke toestand in het ziekenhuis. De kans bestaat dat ze blijvende hersenschade oplopen en dat er ledematen geamputeerd moeten worden.

Verplicht

De bedevaartstocht naar Mekka vindt dit jaar plaats van 19 tot en met 23 augustus. De Saoedische regering laat mensen zich verplicht inenten tegen meningokokken type ACW en Y.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.