In het nieuws

Foto: ANP

OM eist 10 jaar cel tegen moeder 8-jarige Sharleyne

OM eist tien jaar celstraf tegen moeder 8-jarige Sharleyne

Foto van 'E.Westland'

18 JUN 2018

De 38-jarige moeder van Sharleyne, het meisje dat in 2015 vermoedelijk van een flatgebouw werd geduwd, is volgens het Openbaar Ministerie (OM) verantwoordelijk voor de dood van haar dochter. Het OM eist tien jaar celstraf tegen Héléne J. uit Hoogeveen wegens doodslag.

Ook moet Héléne, als het aan het OM ligt, 30.000 euro schadevergoeding betalen aan Victor Remouchamps, de vader van Sharleyne.

Moord met voorbedachte rade, waar de rechter levenslang voor kan geven, kon volgens het OM niet worden bewezen. Voor doodslag kan een rechter maximaal vijftien jaar celstraf opleggen.

Getuigenverklaringen

De zaak speelt al lang. In de nacht van 7 op 8 juni 2015 wordt de 8-jarige Sharleyne gevonden onderaan de flat van in Hoogeveen waar zij met haar moeder op de tiende verdieping woonde.

Moeder Héléne zit daarna drie dagen vast op verdenking van betrokkenheid bij haar dood. Het OM concludeert in september echter dat de toedracht van de dood van het meisje niet exact kan worden vastgesteld. De zaak wordt wegens gebrek aan bewijs geseponeerd.

De vader van het meisje laat het er niet bij zitten. Als op basis van getuigenverklaringen bekend wordt dat de moeder zich - in tegenstelling tot wat zij eerder beweerde - direct na de val op de galerij was en er wurgsporen op de hals van het meisje zijn aangetroffen, eist hij dat de zaak heropend wordt.

Bewustzijn

Iets meer dan drie jaar na de tragische dood van het jonge meisje blijkt bij de inhoudelijke behandeling van de zaak dat er nog altijd onduidelijkheid is over hoe Sharleyne precies om het leven is gekomen.

Het is bijvoorbeeld niet met zekerheid vast te stellen of het meisje nog leefde toen ze van het balkon afviel, maar de officier van justitie (OvJ) gaat daar wel vanuit. Het is mogelijk dat het meisje al wel buiten bewustzijn was.

Zelfmoord of een ongeluk acht het OM niet waarschijnlijk. „Alles wijst op haar moeder als dader", concludeerde de OvJ vandaag tijdens het requisitoir bij de rechtbank in Assen.

Motieven

Zo bleek uit afgeluisterde gesprekken met de ouders van Héléne J. dat ze bespraken wat ze tegen de politie zou zeggen. Mede daardoor concludeerde de officier dat er „geen enkel ander scenario aannemelijk was geworden dan een misdrijf". Over motieven tasten politie en het OM nog altijd in het duister.

De rechtbank doet over drie weken uitspraak.


Views

2k+

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een peuter van twee jaar oud is vrijdagavond overleden na enige tijd onder water te hebben gelegen bij recreatieplas Funbeach in Panheel, Midden-Limburg.

Hulpdiensten kregen omstreeks half zeven een melding dat er iets mis was. Omstanders die het kind uit het water haalden, begonnen met reanimeren en hulpdiensten namen even later de reanimatie over. De peuter overleed enige tijd later in een ziekenhuis in Roermond.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en gaat uit van een noodlottig ongeval. Over de identiteit van het slachtoffer, en of het gaat om een jongen of een meisje, zegt de politie niets.


Views

600+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 3

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

1k+

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Op een strand dichtbij de Marokkaanse stad Rabat draagt één vrouw een bikini, terwijl de andere volledig bedekt de zee in is gegaan. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

In Marokko is ophef ontstaan over een campagne die ervoor moet zorgen dat mannen hun vrouwen ontmoedigen om met bikini naar buiten te gaan. Met de hashtag #WeesEenMan worden mannen opgeroepen hun vrouw niet onbedekt of 'onzedig' naar buiten te laten gaan.

Dat meldt de NOS. De campagne is opgezet door een op de islam geïnspireerde Facebook-pagina. Hun oproep met de hashtag #WeesEenMan werd ruim 14.000 keer gedeeld en krijgt veel aandacht in grotere steden als Rabat.

Macho-ideeën


Views

1k+

Likeability of 3

Vriendin van boer Olke uit BZV overleden

Foto van 'Constance van Amstel'

6 FEB 2018

Karen, de vriendin van de Texaanse boer Olke Jongsma uit het laatste seizoen van Boer Zoekt Vrouw Internationaal, is overleden. Dat heeft de redactie van het tv-programma dinsdag laten weten. Karen is gestorven aan de gevolgen van borstkanker.

Karen en Olke leerden elkaar kennen vlak na de opnames van Boer Zoekt Vrouw Internationaal waarin het de grote melkveehouder niet gelukt was om een vrouw te vinden. De Nederlandse Sandra bleek na een ingewikkeld traject niet de ware. Tijdens de terugblikaflevering destijds werd duidelijk dat Olke de liefde toch had gevonden bij Karen, een dame die nota bene bij hem in de buurt woonde.

Boer Olke en zijn logees (v.l.n.r.) Harriet, Alberdien, Sandra. /KRO-NCRV


sad
user_cdf319e50003f0ba99427b0a60d80e4461264ff9_avatar

Views

3k+