Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 7 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Noord-Hollands OV nu getroffen door busstakingen

Reizigers met het openbaar vervoer in Noord-Holland zijn de volgende die last zullen hebben van regionale stakingen. Donderdag leggen buschauffeurs in de noordwestelijke provincie hun werk neer.

De estafettestaking treft het busverkeer in onder meer Haarlem, Alkmaar, Den Helder en luchthaven Schiphol.

Estafette-acties

In het streekvervoer vinden al geruime tijd estafette-acties plaats om een betere cao af te dwingen. De werknemers willen betere afspraken over loon, werkdruk en ook de over plaspauzes. Vooralsnog verwachten de bonden nog geen akkoord of een nieuw overleg met de werkgevers. De acties gaan daarom door. De cao voor het streekvervoer geldt voor 12.000 werknemers.

De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) zegt het conflict ‘erg graag’ op te willen lossen. ,,Iedereen moet op een normale manier kunnen pauzeren, waar dat nu niet kan gaan we dat oplossen.”

De VWOV noemt de eisen onhaalbaar en onbetaalbaar. ,,De bonden willen alleen aan maar terug aan tafel komen als wij op voorhand hun eisen inwilligen. Eén van die eisen is vijf minuten extra betaalde pauze per 150 minuten, ongeacht de situatie. Dat betekent een jaarlijkse kostenstijging van 5 procent. Daar komt het loonbod vervolgens nog bovenop.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.