Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 17 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Nacht van de Vluchteling brengt 1,6 miljoen op

Een recordaantal van duizenden lopers (5200) en het hoogste opgehaalde sponsorbedrag ooit. Dat leverde de negende Nacht van de Vluchteling van zaterdag op zondag. Veertig kilometer is er in het holst van de nacht afgelegd en daarmee werd ruim 1,6 miljoen euro opgebracht. Dat is hetzelfde bedrag als in 2017, maar de teller van het voorlopige bedrag staat op het moment van schrijven 35.000 euro hoger dan vorig jaar. Het eindcijfer kan nog oplopen.

Positieve manier aandacht vragen

De Nacht van de Vluchteling is een initiatief van stichting Vluchteling, om geld op te halen voor noodhulp aan vluchtelingen wereldwijd. 65,6 miljoen mensen zijn op dit moment op de vlucht voor oorlog, geweld en onderdrukking. Het is de bedoeling dat er met deelname aan ‘de Nacht’ op een positieve manier aandacht wordt gevraagd voor vluchtelingen, aldus de organisatie.

Nacht van de Vluchteling brengt 1,6 miljoen op
Drukte bij de start. / Stichting Vluchteling

Middernacht

Stipt middernacht startte de loop in Amsterdam, Rotterdam (naar Den Haag), Utrecht en Nijmegen (naar Arnhem) over 40 kilometer. In de hoofdstad liepen deelnemers in de vooravond ook 10 of 20 kilometer. Op de langste afstand waren de wandelaars gemiddeld acht tot negen uur onderweg. Lianne Lelieveldt was één van hen en kwam doodop binnen. „Ik ben moe, maar voldaan zou ik het willen noemen." Lelieveldt ging direct naar huis om te slapen na de zware nacht.

Startschot minister

In Amsterdam verrichtte Sigrid Kaag het startschot samen met acteur en Nacht van de Vluchteling-ambassadeur Waldemar Torenstra. De minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking sprak de deelnemers moed in: ,,Het is geweldig dat jullie lopen en een stem geven voor eenieder die dit moet doen om oorlog en conflict te ontvluchten. Jullie zijn de besten van Nederland!” De andere startschoten kwamen van burgemeester Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), burgemeester Jan van Zanen (Utrecht) en programmamaker Sinan Can (Nijmegen).

Nacht van de Vluchteling brengt 1,6 miljoen op
Minister Kaag deed een startschot, maar reikte ook medailles uit.

Mooiste nacht van het jaar

Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, kijkt zeer tevreden terug op de negende Nacht van de Vluchteling. ,,Ik vind dit de mooiste nacht van het jaar. Het doet ongelofelijk goed te zien dat deze duizenden lopers, sponsors en sympathisanten zich inzetten voor vluchtelingen. En voor die vluchtelingen voelt het nog veel beter, hen levert het concreet hulp op. Ik ben blij, en trots.” 

Live-uitzending

Liesbeth Staats en Joris Linssen presenteerden zaterdagavond De Nacht van de Vluchteling live bij de KRO-NCRV op NPO2. Dankzij de opbrengsten van de lopers van het evenement en de donaties van de kijkers van de tv-show kunnen tot nu toe 23.956 gezinnen van levensreddende noodhulp worden voorzien.

Nacht van de Vluchteling brengt 1,6 miljoen op
Blij over de finish.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.