Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 6 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Kraamhulpen klagen over slechte werkomstandigheden

De Nederlandse Beroepsvereniging voor Kraamverzorgenden (NBvK) waarschuwt voor de beroerde werkomstandigheden van Nederlandse kraamverzorgers. Ziek melden is voor kraamverzorgers vaak niet mogelijk, er worden lange dagen gemaakt en ze kunnen geen vakantiedagen opnemen.

Structureel probleem

Dit blijkt uit eigen onderzoek van de NBvK. Uit een enquete kwam naar voren dat naast bovengenoemde feiten, meer dan de helft van de ondervraagden langer doorwerkt zonder daarvoor gecompenseerd te worden.

„Deze reacties schetsen een onthutsend beeld van de kraamverzorgsector” zegt NBvK-voorzitter Siska de Rijke. „Uit alles blijkt dat de werkgevers de problematiek in de Nederlandse kraamzorg niet de baas zijn. Het ligt niet aan de stijging van het aantal geboortes, wat dat is stabiel. Het komt ook niet door de zomerdrukte. Het gaat om een structureel probleem.”

Leegloop

Volgens de NBvk zorgen deze slechte arbeidsomstandigheden voor een leegloop in de kraamzorg, met als gevolg dat de zorg voor kraamvrouwen en baby’s onder druk komt te staan.„Van alle kraamverzorger geeft 19 procent aan te verwachten binnen nu en vijf jaar de sector te verlaten. Tegenover een instroom van maar 14 procent” aldus Rijke op de site.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.