Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 23 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

354 diploma’s ongeldig: School moet het rechttrekken

354 vmbo-leerlingen hadden vorige week al uitgebreid gevierd dat ze hun diploma behaald, totdat ze eind deze week te horen kregen dat hun prestaties ongeldig zullen worden verklaard.

Schoolexamens

Het gaat om leerlingen van de Maasstrichtste scholen het Sint-Maartenscollege en het Porta Mosana College. Op deze scholen zijn volgens de Inspectie van het Onderwijs de schoolexamens (die aan het centraal examen vooraf gaan) niet of onjuist afgenomen. Van honderden leerlingen waren deze voorafgaand aan de examens niet op orde. Ook zouden er fouten zijn gemaakt in de registratie.

Leerlingen en ouders zijn woest en hebben een advocaat aangenomen. ,,De eerste stap is kijken in hoeverre het mogelijk is om bestuursrechtelijk af te dwingen dat de leerlingen van het VMBO-Maastricht alsnog gewoon geslaagd zijn. Lukt dat niet, dan gaan we verdere stappen ondernemen”, aldus Wouter Geertsen van Van Dijk Advocaten tegenover De Limburger.

Alles rechttrekken

,,Als het niet lukt om de diploma’s alsnog geldig te laten verklaren, dan moet de school komende zomer alles rechttrekken", zo benadrukt Geertsen. ,,Door de kinderen alsnog de benodigde examens te laten doen, zodat ze na de vakantie gewoon met hun vervolgopleiding verder kunnen. Zo nodig, willen we dat in een civielrechtelijk geding afdwingen."

Lukt dat niet, dan komt er een schadeclaim. ,,Laatste stap is het aansprakelijk stellen van de school voor de geleden schade. Van het annuleren van geboekte vakanties tot het uitschrijven voor vervolgopleidingen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.