Constance van Amstel
Constance van Amstel Openbaar vervoer 24 mei 2018
Leestijd: 3 minuten

Zo redden we de sfeer in het openbaar vervoer

Sociaal contact in het OV sterft uit. Kunnen ideetjes als TreinTwister en BuitenBingo het tij nog keren?

Iedereen die weleens met de trein reist, kent de overvolle coupés vol zwijgende mensen. Soms staan er wel honderd bij elkaar en niemand die elkaar een goedemorgen wenst, laat staan een praatje durft te maken over bijvoorbeeld het weer. Deuren worden in elkaars gezicht dichtgegooid en zuchtend wordt er op tassen plaatsgenomen als de persoon die er al zat zijn bagage niet snel genoeg van de stoel naast zich haalt. Ja, het gaat er echt gezellig aan toe in de spitsuurtjes van ’s lands openbaar vervoer.

Kinderstem

Niet alleen treinen kampen met deze toename van ongezelligheid, ook in metro’s, bussen en trams is een beetje interactie onderling ver te zoeken. Kinderen uit groep 8 van de Haagse Max Velthuijsschool waren het zat en bedachten er iets op. Gisteren presenteerden ze in tram 11 van het Haagse openbaarvervoersbedrijf HTM hun idee om de gesprekken tussen reizigers te stimuleren. Ver hoefden ze niet te zoeken: de stem van klasgenootje Sunee (11) bleek de oplossing. Haar stem roept de komende maand de haltes om. Het afwijkende geluid zou mensen voor even los moeten rukken van hun mobiel.

https://twitter.com/GiometryE/status/999219406105382912

Het onderwerp zette ook de redactie van Metro eens aan het denken. Net als zoveel mensen hebben wij ook niet altijd zin om met ons ochtendhoofd een gesprekje met een wildvreemde te voeren, maar een beetje meer sociaal contact zou onze reizen wel een beetje opleuken. Gewoon een ‘goedenavond’ kunnen wensen zonder dat je aangekeken wordt alsof je een buitenaards wezen bent, zou al voldoende zijn. Toch lieten we ook onze fantasie de vrije loop. En dat leverde de volgende vrolijke resultaten op. Laat ons via Twitter of Snapchat vooral weten voor welke optie jij gaat. Wie weet gaat het ooit gebeuren.

De busquiz.

Videoredacteur Daan heeft wel fiducie deze ov-variant van de pubquiz die vooral het ongemakkelijke geschuif in zitjes voor vier personen moet verminderen. Met elkaar ben je namelijk een pubquizteam. Vooraf haalt iemand de vragen op op het station en eenmaal in de coupé is het quizzen geblazen. Wat weten jullie van sport, film of de actualiteit? De beste teams van de week krijgen een gratis koffie.

Treinwister.

Hierbij hebben we de NS nodig, maar aangezien er daar onlangs een ‘coördinator ludieke acties’ is aangesteld, moet dit goedkomen. Het idee is dat er door de gehele trein gekleurde stippen op de grond worden aangebracht. De conducteur roept vervolgens op een onverwacht moment ‘Welkom in de intercity naar Amersfoort. Nu allemaal de linkervoet op geel’. Interactie gegarandeerd!

Buitenbingo.

Buitenbingo is een ideetje van onze crossmediaal redacteur Iris. Je speelt het met de persoon naast je in de trein. Beiden hebben een andere bingokaart met daarop dingen als ‘vrouw mist trein’, ‘wei met koeien’ en ‘gesprongen bovenleiding’. Samen kijken jullie naar buiten en attenderen elkaar op de bezienswaardigheden. Volle kaarten? Dan een snack naar keuze én een vriend voor het leven!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.