Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 14 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Volkert van der G. wil verhuizen naar het buitenland

Volkert van der G., de moordenaar van politicus Pim Fortuyn, wil in het buitenland gaan wonen. Hij wil een kort geding aanspannen tegen Nederlandse Staat om zo van zijn meldplicht af te komen. Het kort geding dient dinsdag bij de rechtbank in Den Haag.

De 48-jarige Van der G. werd veroordeeld tot achttien jaar cel vanwege de moord op Fortuyn op 6 mei 2002. Op 15 april 2003 werd hij veroordeeld. In hoger beroep kwam het gerechtshof in Amsterdam opnieuw tot achttien jaar.

Voorwaarden

Toen hij in 2014 twee derde van zijn celstraf had uitgezeten, kwam hij op voorwaarden vervroeg vrij. Een van die voorwaarden is dat hij zich een keer in de drie weken moet melden. Maar daar wil hij nu vanaf.

Het is niet de eerste keer dat Van der G. een kort geding heeft aangespannen tegen de in zijn ogen te strenge maatregelen. Zo kwam hij onder meer van zijn elektronische enkelband af en hoefde hij geen psychische begeleiding meer te krijgen.

Terug de cel in?

Vorig jaar wilde het Openbaar Ministerie nog dat Van der G. weer terug de cel in ging, omdat hij zich niet aan de regels zou hebben gehouden. Hij werkte in de ogen van het OM niet goed mee aan de gesprekken met de reclassering. De rechtbank in Amsterdam was het niet met het OM eens en bepaalde dat hij niet terug naar de cel hoefde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.