Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Volkert van der G. heeft geen meldplicht meer

Volkert van der G. heeft het door hem aangespannen kort geding tegen de Staat gewonnen. De moordenaar van Pim Fortuyn, verzette zich tegen zijn meldplicht bij de reclassering en wil zich in het buitenland vestigen.

Gepleegde feit geen rol

Volgens Van der G. heeft zijn meldplicht geen enkele toegevoegde waarde. De rechter heeft hem gelijk gegeven. ,,Bij de beoordeling van de vraag of de meldplicht bij de reclassering moet worden gehandhaafd, speelt de ernst van het gepleegde feit geen rol meer. Daarvoor is van belang of deze bijzondere voorwaarde nog zinvol is met het oog op het terugbrengen van het recidiverisico. Dat is volgens het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) en de reclassering niet het geval. Dat betekent dat eiser niet langer kan worden verplicht zich periodiek bij de reclassering te melden", aldus de rechtbank in het vonnis.

Contactverbod

De 48-jarige Van der G. moest zich iedere zes weken melden. Dat was een van de voorwaarden voor zijn voorwaardelijke invrijheidstelling in mei 2014, net als een contactverbod met de nabestaanden en een verbod om met media te praten. De contactverboden gelden nog altijd, benadrukt de rechtbank dinsdag.

Van der G. werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar celstraf voor de moord op politicus Pim Fortuyn in mei 2002. Met aftrek van zijn voorarrest zou zijn straf er eind april 2020 op zitten.

Reactie familie Fortuyn

De familie van Pim Fortuyn hoopt dat Volkert van der G. snel het land verlaat.

,,De familie heeft kennisgenomen van de uitspraak en juicht spoedige en daadwerkelijke emigratie van Van der G. toe", laat advocaat Richard van der Weide namens de familie weten. ,,Onderzocht wordt nog hoe juridisch kan worden bewerkstelligd dat hij daadwerkelijk het land verlaat en niet meer terugkeert. De familie wil bij voorkeur nooit meer met de persoon Van der G. geconfronteerd worden."

Het is niet bekend waar Van der G. in het buitenland wil gaan wonen en of dat alleen is of met zijn gezin.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.