Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 21 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Vogels overlijden door bestrijdingsmiddel buxusmot

Ongewenste dieren bij je planten weghouden, zoals buxusrupsen kan met behulp van diverse bestrijdingsmiddelen. De dierenhulp Zeeuws-Vlaanderen waarschuwt er voor dat dit de dood van vogels kan veroorzaken.

De rupsen zijn namelijk veelvuldig een prooi voor de vogels en hun jongen, wat dodelijk consequenties kan hebben, zo legt de organisatie uit op haar Facebook-pagina. Vooral voor de kleintjes kan het dan snel gedaan zijn.

⚠️ Bestrijd de buxusmot aub niet met bestrijdingsmiddelen! Vogels eten ze en voeren hun jongen met rupsen, ook die van…

Posted by Dierenhulp Zeeuws-Vlaanderen on Saturday, May 19, 2018

Eten verzamelen

„Vogels zijn nu flink eten voor hun jongen aan het verzamelen”, vertelt bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen University aan EditieNL. „In zijn algemeenheid zou je kunnen zeggen dat gif geen goed effect heeft. Niet alleen voor vogels, maar ook voor de insectensterfte.”

Toch is het volgens hem niet zo dat de gevonden dode vogels per se gestorven zijn als gevolg van de bestrijdingsmiddelen. „Dat is niet zo één-op-één aan te tonen. Dat ligt ook aan welk gif er gebruikt is."

Mooi gesnoeid

Wanneer je last hebt van rupsen zou goed snoeien een optie kunnen zijn. „Mensen met buxushagen kiezen die omdat je die mooi kunt snoeien. Als die vernietigd worden door rupsen is het heel zuur. Maar we komen ook niet meer van de buxusmot af. Dus eigenlijk moet je kiezen of je wilt blijven spuiten, of iets anders in je tuin wilt zetten."

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.