Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 17 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Uitstel van Wilders afgewezen, wraakt gerechtshof

Het gerechtshof heeft donderdag bepaald dat het proces in hoger beroep tegen Geert Wilders rond de ‘minder-Marokkanen’-uitrspraak gewoon doorgaat. Als reactie daarop heeft de PVV-voorman het gerechtshof gewraakt.

Wilders had verzocht om uitstel, omdat hij nader onderzoek wil doen om zich naar behoren tegen de beschuldigingen van het Openbaar Ministeriete kunnen verweren. Het hof is van mening dat er tijdens de inhoudelijke behandeling genoeg ruimte was voor de verzoeken van Wilders en zijn advocaat. Voor nader onderzoek is er dus geen noodzaak. Voor het hoger beroep zijn elf zittingsdagen uitgetrokken.

Beslissing bij OM

Wilders had onder meer getuigen willen horen over de aangiftes tegen D66-voorman Alexander Pechtold en de beslissing van het OM om hem niet te vervolgen. Pechtold deed in februari een omstreden uitspraak over Russen, naar aanleiding van de leugen van toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra (VVD) over zijn ontmoeting met Poetin.

Volgens het hof ligt de beslissing om al dan niet te vervolgen bij het OM. Dat geldt zowel ten aanzien van Wilders als van Pechtold.

Discriminatie

Eind 2016 werd Wilders veroordeeld voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen, maar hij kreeg geen straf opgelegd. Zowel Wilders als het OM ging in hoger beroep. De PVV-voorman liet in maart 2014 zijn aanhangers op televisie roepen dat ze ,,minder Marokkanen” wilden.

Een aparte wrakingskamer moet zich nu over het verzoek van Wilders buigen. Wanneer dat gebeurt, is nog niet duidelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.