Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 31 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Terreurvader gaat in hoger beroep tegen celstraf

Henk Koelewijn uit Bunschoten-Spakenburg, de ‘terreurvader’ van negentien kinderen, gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling tot twee jaar gevangenisstraf.

Koelewijn kreeg die straf twee weken geleden in Utrecht opgelegd omdat hij tien van zijn kinderen jarenlang en stelselmatig mishandelde en vijf kinderen meerdere malen opsloot op zolder of in een container.

Hoger beroep

Van een poging tot doodslag op een van zijn zoons, met een kettingzaag, werd Koelewijn vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie gaat tegen deze vrijspraak in hoger beroep, net als tegen de misbruik van Koelewijns dochter, waarvoor hij ook werd vrijgesproken. Het OM had vijf jaar cel geëist tegen Koelewijn.

Koelewijn wil zich niet neerleggen bij het vonnis omdat hij naar eigen zeggen wel degelijk met reden zijn zoon had opgesloten: de jongen zou zijn zussen hebben verkracht. De 59-jarige Koelewijn wilde zijn zoon niet bij de andere kinderen hebben en omdat de jongen niet direct weg kon, werd hij opgesloten.

Vervolging

De advocaat van Koelewijn laat donderdag weten dat de dochters over de verkrachtingen met de politie hebben gesproken. Er ligt volgens hem een aangifte tegen de zoon, maar er is nog geen duidelijkheid over een mogelijke vervolging.

„De rechtlijnigheid van Henk Koelewijn maakt dat hij niet kan leven met de overweging van de rechtbank”, aldus advocaat Jaap-Willem Roozemond, die zegt dat zijn client zijn ‘pedagogische tikken’ zeker niet wil bagatelliseren „Hij wil nogmaals benadrukken dat deze proceshouding niet maakt dat hij geen fouten heeft begaan jegens zijn kinderen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.