Constance van Amstel
Constance van Amstel Openbaar vervoer 25 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Sonja (83) baalt van ‘kleutertaal’ tip-video ProRail

ProRail is deze maand een campagne gestart om senioren veilig door het openbaar vervoer te loodsen. De video die ProRail bij deze actie maakte, valt echter niet bij iedereen in goede aarde.

De 83-jarige Sonja Hartog, fervent reiziger, ergert zich groen en geel aan onder meer het taalgebruik in het filmpje. Ze schreef er een open brief over aan Vrouw. ,,Bijna wekelijks reis ik met de trein en ik herken alles wat u vertelt en laat zien maar: waarom dit betuttelende taalgebruik? Hoe nuttig ook, dit filmpje had ook zonder problemen gebruikt kunnen worden bij een schoolreisje met een groepje kleuters.”, schrijft ze. Ook begrijpt ze niet waarom de vervoerde haar tutoyeert: ,,Waarom word ik aangesproken alsof ik 5 jaar ben?”

Vasthouden

In het filmpje krijgen ouderen het advies om op roltrappen eerst de leuning vast te pakken en eenmaal boven niet op de smartphone te kijken – ‘hoe verleidelijk ook’. Ook moeten ze zich goed vasthouden bij het in- en uitstappen in de trein en er niet voor terugdeinzen om hulp te vragen van medepassagiers.

Bekijk het filmpje hieronder:

De hoogbejaarde brievenschrijfster haalt ook nog een aantal zaken aan waar ProRail niet over rept, maar waar zij wel mee kampt. Ze doet een paar suggesties: ‘Neemt u graag de lift, houdt u er dan rekening mee dat die vaak kapot is.’ En: ‘Wilt u liever niet staan, dan heeft u pech, we hebben sowieso te weinig zitplaatsen’.

Verbazing

Ook op social media is door mensen met verbazing gereageerd op de campagne. Op twitter vragen sommige mensen zich af waarom de ouderen zich moeten aanpassen en niet ProRail zich aanpast aan de steeds groter wordende groep oudere reizigers. ,,Een derde van de ouderen mijdt het openbaar vervoer omdat het te ingewikkeld is. @ProRail gaat het nu uitleggen. Ipv minder ingewikkeld maken.”, zegt Harrie Kiekebos.

Op de brief van de 83-jarige Sonja heeft ProRail inmiddels gereageerd. Via een tweet gericht aan Vrouw laten ze weten graag met de oude dame in gesprek te willen om samen met haar te kijken naar wat er de volgende keer beter kan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.