Anne Kersten
Anne Kersten Nieuws 31 mei 2018
Leestijd: 3 minuten

Moet roken ‘normaal’ blijven?

Op Wereld Niet Roken Dag staan artsen stil bij de gevolgen van roken. Roken is volgens hen namelijk de grootste oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. Jaarlijks komen er ongeveer 20.000 Nederlanders om het leven door de gevolgen.

De medici lanceerden een video waarin de confrontatie met rokers wordt aangegaan. Deze is sinds donderdag in de bioscoop te zien. Met de bedoeling om mensen te prikkelen, een beetje te shockeren en vooral het onderwerp bespreekbaar maken.

Stoppen

In de video gaan verschillende artsen de straat op en spreken ze rokers aan. „Heeft u kinderen?" vraagt kinderlongarts Noor Rikkers in de campagnevideo. Visitekaartjes worden uitgedeeld, voor als de rokers in gesprek willen gaan, willen stoppen of kanker krijgen.

Huisarts Ilona Statius Muller heeft meegewerkt aan de video. „Voor huisartsen is het roken dagelijkse koek." Anders dan longartsen, komen zij de problemen tegen voordat ziektes als kanker zijn gediagnostiseerd. „Je weet welke problemen gaan komen, maar het enige dat je kan doen is adviseren om te stoppen. Vooral niet veroordelen, maar helpen en preventief te werk gaan", meent zij.

Beginnen

Het moeilijkste vindt ze dat jonge mensen blijven beginnen met roken. „Tegen de tijd dat je ze kan bereiken, omdat ze bijvoorbeeld met klachten als gevolg van roken komen, is het een moeilijke klus om ze te laten stoppen."

Het probleem ligt volgens Statius Muller in het feit dat roken nog steeds normaal is, ondanks alle maatregelen die de afgelopen jaren zijn genomen. „De ellende die volgt door het roken zie je niet als je start." Ze denkt dat als roken gedenormaliseerd wordt, er minder jongeren hun eerste peuk op het schoolplein opsteken.

Als je niet begint hoef je ook niet te stoppen ©Isabelle Mendes, Pexels

Eigen keuze

„Iedereen moet voor zichzelf bepalen wat ze doen." Ton Wurtz van Rokersbelangen is er stellig in. „Artsen mogen adviseren, maar ze moeten niet besluiten voor de rokers nemen."

„Overdrijven we überhaupt niet een beetje?", vraagt hij zich af. „Je gaat dood van allerlei nare dingen, niet alleen van roken." Wurtz ziet de maatregelen van de afgelopen jaren én dagen als een zorgelijke ontwikkeling. „Niemand wil last hebben van rook, dat is begrijpelijk. Maar nu worden rokers buitengesloten om de keuze die zij gemaakt hebben."

Wurtz wil dat de keuze bij de consumenten blijft. Als zij korter willen leven als roker, dan staat het ze vrij om die keuze te maken. Overigens is Wurtz een tijd geleden gestopt met roken. „Om te laten zien dat het gewoon kan!"

Vrijgevochten rebel of sneue junk? ©Bruce Mars, Pexels

Byebye peukie!

Roken wordt meer en meer uit het straatbeeld en uit winkels verbannen. In januari besloten Trekpleister en Kruidvat om sigaretten uit het assortiment te halen en onlangs is naar buiten gekomen dat supermarkt Lidl hetzelfde wil doen.

Het kabinet wil op haar beurt roken op meer plekken verbieden. Zo worden rookruimtes in horecagelegenheden niet langer getolereerd en moet een sigaret opsteken op het terras over een poosje tot het verleden behoren. Tot slot stijgt de prijs voor tabak in een zeer rap tempo. In tien jaar tijd is de prijs van een pakje ongeveer verdubbeld.

Uit recente cijfers van het CBS is gebleken dat het aantal rokers de afgelopen jaren daalt, maar deze daling gaat niet snel. Rookten er in 1958 nog 60 procent van de Nederlanders, in 2008 was dit percentage ongeveer gehalveerd. Tien jaar later rookt nog steeds een kwart van de bevolking, ondanks de vele anti-rookmaatregelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.