Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 10 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Kei op de weg leggen: kattenkwaad of moordpoging?

Zelf noemen ze het kattenkwaad, maar de officier van justitie denkt daar anders over. Drie jongeren die 24 juni een basaltkei op de weg legden in het Brabantse Schijndel hebben zestien tot twintig maanden cel tegen zich horen eisen vanwege poging tot moord.

Die nacht reed een 32-jarige zwangere vrouw tegen de 40 kilo zware kei op de slecht verlichte Structuurweg. Ze kreeg daardoor een klapband, belandde tegen een boom en raakte zwaargewond. De bewuste kei lag woensdag in de rechtszaal.

Wie legde de kei neer?

De 19-jarige verdachte Zev M. gaf aan dat hij niet zelf de kei op de weg had gelegd. Zijn twee destijds minderjarige medeverdachten (toen 16 en 17) zouden dat hebben gedaan, terwijl hij stond te plassen, vertelde hij de rechter. Die twee zeiden bij de politie echter ook dat niet zij de kei op de weg legden, maar de anderen.

De twee jongste verdachten hoorden achter gesloten deuren eisen van zestien en twintig maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk bij allebei.

Eerst hingen de drie bij de politie nog een verhaal op om er onderuit te komen, gaf M. toe: „We durfden de waarheid niet te vertellen.’’ Maar de politie prikte makkelijk door hun verzinsels heen. Ze luisterden namelijk hun gesprekken af waarin ze een verhaal in elkaar probeerden te zetten. Daarnaast zat het DNA van de mannen op de steen.

Vaker gedaan

De drie legden vaker spullen op de weg en bleven dan op een afstandje staan kijken. Dat ging dan om bijvoorbeeld een fiets, paaltjes of takken. „Kattenkwaad. Dat vonden we lollig", zei M.

Voor de zwangere vrouw was het niet zo lollig. Zij liep een incomplete dwarslaesie op. Het is niet zeker of ze ooit nog kan lopen. Ze was op het moment van het ongeluk ongeveer tien weken zwanger. De baby kwam begin dit jaar gelukkig wel gezond ter wereld. 23 mei horen de verdachten de uitspraak van de rechter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.