Amarins de Boer
Amarins de Boer Nieuws 3 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Gemma zorgt dat we precíes om 20.00 uur stil zijn

Gemma van Zeventer (67) beleeft 4 mei van heel dichtbij. Zij is namelijk degene die ervoor zorgt dat we tijdens de Dodenherdenking op de Dam precíes om 20.00 uur twee minuten stil zijn.

En dat is nog best spannend, geeft ze toe. Want ondanks dat ze dit jaar voor de negende keer met haar stopwatch op de Dam zal staan, is geen jaar hetzelfde.

Om ervoor te zorgen dat het precies om 20.00 uur stil is (en niet tien seconden later), wordt alles „verschrikkelijk goed” gerepeteerd. „Van de muziek tot de tekst van de ceremoniemeester die uitlegt waarom we herdenken”, legt Van Zeventer uit, werkzaam voor het mediabedrijf IDTV.

Seintje

Bij het maken van het draaiboek wordt teruggeteld vanaf 20.00 uur. „Tot op de seconde nauwkeurig maken we dan een planning.” Om er donderdagavond voor te zorgen dat die planning precies wordt nagestreefd, staat het hoofd van de Militaire Muziek naast haar. „Die kan de muzikanten dan een seintje geven als zij dan net iets sneller spelen dan gerepeteerd.”

Dat gaat eigenlijk ieder jaar goed. Ja, vorig jaar was het een halve tel later, herinnert ze zich weer. „De trompettist speelde prachtig. Ik zat ademloos te luisteren, toen ik opeens zag dat het nog een seconde was tot acht uur.” Uiteindelijk blies hij net een halve tel later zijn laatste noot uit. „Niet erg, maar je hart zit op dat moment wel in je keel.”

Nieuwe stopwatch

Van Zeventer koopt ieder jaar een nieuwe stopwatch. „Zo weet ik zeker dat hij precies goed loopt”, lacht ze. „En uiteraard heb ik altijd een reserve bij me.”

Ondanks de spanning, noemt ze haar werk vooral een eer. „Het is zo belangrijk dat we ieder jaar nog een Nationale Dodenherdenking hebben. Ik vind het heel bijzonder dat ik dat van zo dichtbij mag meemaken.” Toch is het na tien jaar tijd om het stokje over te dragen aan een collega. „Vanavond doen we het een beetje samen, zodat zij het volgend jaar kan doen.”

Of het om 20.00 uur twee minuten lang stil zal blijven? Van Zeventer hoopt van wel. „Niet eens zozeer voor mezelf, maar voor iedereen die de oorlog heeft meegemaakt. Ik hoop dat de stilte echt de stilte blijft.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.